Türkiye’nin Yeni Alan Adı Uzantısı: .TR Domain Fırsatı

2022 yılından bu yana BTK bünyesinde faaliyet gösteren TRABİS; “.tr Ağ Bilgi Sistemi” anlamına gelir. TRABİS, .tr uzantılı alan adlarının sisteminden ve veri tabanının yönetiminden sorumludur. 2022 yılında .com.tr, .net.tr ve .org.tr uzantıları herhangi bir belge ibraz etmeye gerek duyulmadan “İlk gelen alır” prensibi benimsenerek genel kayda açılmıştı.

25 Ağustos 2023 tarihinde TRABİS’in yaptığı açıklamaya göre, a.TR uzantılı alan adları da “ilk gelen, ilk alır” prensibini benimseyerek, genel kayda açılacak. TCKN / Ad Soyad veya Vergi Numarası Unvanı/Kuruluş adı bilgilerine sahip olan bütün gerçek veya tüzel kişiler, daha önce kaydedilmemiş .TR uzantılı alan adları için ön sipariş başvurusunda bulunabilir.

Almanya, Belçika, Fransa, Portekiz, Amsterdam ve İtalya gibi ülkelerin ardından artık Türkiye’nin de kendi domain uzantısı var! .TR uzantısının genel kayda açılacağının açıklanmasının ardından, domainlerin nasıl kaydedileceği ve şartlarının neler olduğu gibi birçok soru akıllara gelmeye başladı. Türkiye’nin domain lideri Natro, bu soruların cevaplarını sizin için açıkladı!

Türkiye’nin Lider Markası Natro ile .TR Ön Sipariş Fırsatını Yakala!

.com.tr, .net.tr ve .org.tr uzantılı domainlerin belgesiz genel kayda açıldığı dönemde olduğu gibi, .TR uzantılı domainlerde de ilk olarak ön siparişler alınacak. Bu şekilde, genel kayıt dönemi olan 14 Haziran 2024 tarihinde binlerce başvuru arasından öne çıkabilir ve %95’e varan başarı oranına sahip Natro Ön Sipariş Sistemi ile hayalinizdeki domaini kaydetme şansınızı artırabilirsiniz.

19 Şubat-14 Haziran 2024 tarihleri arasında aklınızdaki alan adını natro.com üzerinden sorgulayın ve hemen ön siparişinizi oluşturun. Unutmayın, ilk başvuru yapan her zaman daha avantajlıdır. Henüz kaydedilmemiş 4-63 karakter arasındaki .TR uzantılı alan adları için ön sipariş oluşturabilir ve genel kayıt dönemi başlayana kadar öncelikli kayıt fırsatından yararlanabilirsiniz.

.TR uzantılı alan adları için ön sipariş oluşturmak için hemen buraya tıklayabilirsiniz.

Ön Sipariş Nasıl Verilir, Öncelikli Başvuru Hakkını Kimler Elde Edebilir?

TRABİS’in yayınladığı mevzuata göre, 14 Şubat – 14 Mayıs 2024 tarihleri arasında -öncelik sırasına göre- belirli uzantılara öncelikli başvuru hakkı tanınmıştır. Bu hak sahipleri, başvuru kodunu kullanarak Natro üzerinden öncelikli kayıt başvurusunda bulunabilirler. Eğer kaydetmek istediğiniz domainin -öncelik sırasına göre- “a.kep.tr, a.av.tr, a.dr.tr, a.com.tr, a.org.tr, a.net.tr, a.gen.tr, a.web.tr, a.name.tr, a.info.tr, a.tv.tr, a.bbs.tr, a.tel.tr” uzantılı domaini size aitse ve bu domaini 25 Ağustos 2023 tarihinden önce kaydettiyseniz, öncelikli başvuru hakkına sahip olabilirsiniz. Örneğin; “alanadiniz.com.tr” size aitse ve domaininiz Natro’da bulunuyorsa, Natro sizin yerinize otomatik olarak “alanadiniz.tr” için öncelikli kayıt başvurusunda bulunacaktır. Yapmanız gereken tek şey, “alanadiniz.tr” için ön sipariş talebi oluşturmanız ve genel kayıt döneminizi beklemek!

.TR Domain için Başvuru Kodu Nasıl Alınır?

Öncelikli başvuru hakkı olan kullanıcılar için başvuru kodu, kayıt kuruluşları tarafından verilir. Bu kodu kayıt kuruluşunuzdan talep ederek, Natro “Müşteri Paneli > Alan Adı Yönetimi > Bekleyen .TR Ön Siparişleri” üzerinden oluşturduğunuz ön siparişi görüntüleyebilir ve başvuru kodunu bu alana girebilirsiniz. Her kod, yalnızca bir kez kullanılabilir ve alan adının asıl sahibi tarafından kullanılmalıdır. Bu nedenle de farklı kayıt kuruluşlarında aynı kodu kullanarak sipariş oluşturamayacağınızı unutmayın.

Başvuru Kodu Nasıl Kullanılır?

Öncelikli başvuru hakkına sahipseniz, başvuru kodunu Natro’da ön sipariş oluştururken ilgili alana ekleyebilirsiniz. Ardından da gerekli adımları eksiksiz tamamlayarak alan adınızın kesin kayda dönüşmesini bekleyebilirsiniz.

Başvuru kodunu eklemek ve işlemleri tamamlamak için, Natro “Müşteri Paneli > Alan Adı Yönetimi > Bekleyen .TR Ön Siparişleri” ekranına gelerek, ön sipariş talebi oluşturduğunuz domainin yanında “Başvuru Kodu Ekle” kısmına tıklayarak ilgili kodu ekleyebilirsiniz. Ayrıca, Natro’nun size göndereceği iletileri takip edebilir, başvurunuzun durumu hakkında güncel bilgilere ulaşabilirsiniz.

0 Shares:
Benzer İçerikler