Kurumsal Markalar Neden “.TR” Uzantılı Domainler Almalı?

Kurumsal işletmeler adına, “domain nedir?” sorusuna sağlıklı bir şekilde yanıt verebilmek, özellikle online varlık yaratmak ve sürdürebilmek noktasında oldukça önemlidir. Bugün, ürün ya da hizmetini online ortam üzerinden hedef kitlesine sunan markalar, pazar payını artırmak adına bu sürece tam anlamıyla dahil olmak durumundadır. Domain ya da alan adı, işletmelerin dijital varlıkları gibi düşünülebilir. Çok kanallı pazarlama yöntemlerinin kilit bir parçası olarak görülen domain, size rekabet avantajı sağlayacaktır.

İnternette farklı amaçlara yönelik olarak bir web sitesi açmak istediğinizde, bilhassa da global düzeyde hedefleri olan bir elektronik ticaret sitesi açmayı düşündüğünüzde, domain ya da bir başka ifadeyle alan adı kavramı ile karşılaşmak durumunda kalırsınız.

Domain Uzantısı Ne Anlama Geliyor?

Günümüzde girişimciler bir alan adı satın almak istemelerine rağmen genellikle tam olarak nereden başlamaları gerektiği noktasında tıkanabiliyor. Domain, temel olarak kurmak istediğiniz sitede yer alan adresi ifade eder. Alan adının kurumunuza özgü ve benzersiz olması, alan adınızı özel kılar.

Kullanılan herhangi bir tarayıcı üzerinde söz konusu alan adını yapıştırdığınızda, ulaşmak istediğiniz siteyi görüntülersiniz. Bu anlamda alan adı, sizi hedef kitlenizle buluşturan, bir araya getiren önemli bir araç olarak kabul görür. Domain özelinde pek çok uzantıdan söz etmemiz gerekiyor. Örneğin; .com ya da .net gibi uzantılar, tüm dünya tarafından kullanılan evrensel alan adı uzantıları olarak kabul görür. Tabii bütün bunların yanında ülkelere ya da sitelerin tematik kullanım amacına göre de uzantılar oluşturulmaktadır.

Tüm dünyada kullanılan yüzlerce farklı uzantıdan söz etmek olasıdır. Alan adı kaydı konusunda çok fazla opsiyonla karşılaşmak mümkündür.

Natro’nun belgesiz .TR avantajıyla siz de .TR uzantısı almanın ayrıcalıklarını yaşayabilirsiniz. Sene boyunca devam eden kampanyaları takip edebilir ve en uygun .TR uzantısına sahip olabilirsiniz.

Belgesiz .com.tr siparişi oluşturmak için burayı ziyaret edebilirsiniz.

Son kısmı “.tr” ile biten alan adı uzantıları, coğrafyaya dair bir bilgi verir. Bu uzantıyı gördüğünüzde, sitenin hangi ülkeye ait olduğu anlaşılır. .TR uzantısını edinmek adına yakın zaman öncesine dek Türkiye’de ODTÜ tarafından yetki verilen tescil işletmelerine yönelmek gerekiyordu. Fakat yapılan değişiklikle beraber, bu durum değişti ve tüm işlemler TRABİS üzerinde toplandı. Son kısmı .tr ile biten alan adı uzantılarından bazıları şu şekildedir:

  • Com.tr
  • İnfo.tr
  • Web.tr
  • Kep.tr
  • Gen.tr
  • Tv.tr
  • Org.tr
  • Biz.tr

Tüm bu örnekleri, farklı alanlara ve kurumlara uygun şekilde çoğaltmak mümkündür. Örneğin; TV kanalları için, portallar için, üniversiteler için ya da devlet kurumları için farklı uzantı kalıpları yer alabilir. Satın alma süreçleri ve prosedürleri de bu anlamda değişiklik gösterebilmektedir.

Dershanelerin, otellerin, film sitelerinin, acentelerin, hastanelerin, ilaç şirketlerinin, gazete ve dergilerin, fuar, çiftlik ya da gemilerin bu uzantıya dahil olma süreçleri birbirinden farklı olabilir. .TR domaine sahip olma noktasında, aklınıza gelen her türlü soru için Natro’nun uzman ekibi ile dilediğiniz zaman iletişim kurabilirsiniz.

Domain Uzantısı Neden Bu Kadar Önemli?

Bilindiği üzere bütün web sitelerinin kendine özgü bir domaini bulunur. Bu alan adlarının sadece ilgili siteye ait ve benzersiz olması gerekir. Domaine sadece alan adının sahibi olan kişi erişme yetkisine sahiptir. Alan adı; tarayıcıdaki sayı, harf ya da sembollerin birleşiminden oluşur. İnternet taramaları ya da herhangi bir siteye ulaşma noktasında domainler kolay ve pratik bir seçenek sağlar. Alan adı olmasaydı, akılda kalıcı harf sayı dizileri yerine, uzun uzun IP adresleri kullanmak durumunda kalırdık.

Domain seçimini doğru şekilde yapmak, süreç boyunca alacağınız geri dönüşleri ve performansı doğrudan etkiler. Bu sebeple .TR domain almadan önce Natro’dan danışmanlık ve satış desteği edinmeyi ihmal etmemelisiniz. Unutmayın ki, .TR domain satın aldıktan sonra değiştirilemez. Değerli alan adları bu sebeple de potansiyel bir değerdir. İlerleyen dönemlerde çok ciddi ücretler karşılığında satın alınabilir.

Alan adları ile beraber web platformlarının hangi ülke üzerinden kayıtlı olduğu vurgulanır. Örneğin; “.us”, ABD için kullanılan bir alan adıdır. Almanya .”de” uzantısını tercih eder. Türkiye’nin resmi alan adı uzantısı ise yukarıda da vurguladığımız üzere “.tr” şeklindedir. Ülkemizde “.tr” uzantısı olan domainlerin birçok yetkisi Bilgi Teknolojileri Kurumu’nda toplanmıştır. Bu noktada web sitelerinin uymak zorunda oldukları belli koşullar söz konusudur. Örneğin; adınız ve soyadınızdan oluşan “.tr” uzantılı bir site açmak istediğiniz zaman, en azından kimliğinizi teyit ettirmeniz gerekir. Bu durum işletmeler için de geçerlidir, ancak aranan koşullar görece daha farklıdır.

.TR Domain Uzantısında Yeni Dönem

Ülkemizde geçerli olan “.tr” uzantısı konusunda, son dönemlerde oldukça radikal değişimler yaşanıyor. Kişi ya da kurumlar, gerçekleşen TRABİS düzenlemesi öncesinde, söz konusu uzantıyı almak adına pek çok prosedür ve belge ile uğraşmak zorundaydı. Fakat son düzenlemelerden sonra “.tr” domain uzantısı edinmek oldukça kolaylaştı. TRABİS’in gündeme gelmesiyle beraber “.tr” alan adalarına daha yoğun bir ilgi başladı. İşlemlerin kolay bir hal alması, bu uzantıyı cazip hale getirdi. TRABİS, “.tr” uzantıya sahip tüm sitelere dair geniş bir veri tabanı sunan, oldukça önemli ve işlevsel bir sistemdir.

Daha önceki dönemlerde “.tr” uzantısı satın alınırken, talep edilen detaylı belgeler gerçek anlamda yıldırıcı olabilmekteydi. Ancak yeni dönemle beraber, alım süreçleri ciddi bir kolaylık kazandı. TRABİS sistemi üstünden hem satın alma hem de yenileme ya da feragat gibi işlemleri yapmak mümkün olacak.

Bu arada oluşabilecek hukuksuzlukların önüne geçmek adına, yeni sistemde hakem heyetleri devreye girecek. Yeni sistemde, kullanıcılar üç aydan önce mutlak suretle yenileme işlemlerini gerçekleştirmek zorundadır. Aksi durumda site kullanım hakları geçici olarak durdurulur. TRABİS dönemi ile beraber “.tr” uzantılı siteyi temin ettikten 3 sene sonra satış işlemleri yapılabilecektir.

2022 ile beraber devreye giren sistem hakkında bilgi edinmek ya da belgesiz alan adı tahsisi konusunda hızlı bir şekilde aksiyon almak adına, Natro’nun uzman ekibi ile irtibata geçebilirsiniz. 

0 Shares:
Benzer İçerikler