Sitenizin Yavaş Olmasının 12 Nedeni ve Çözümü

Web site hızı, belirli bir URL’ye tıklayan ziyaretçinin web sitesinden aldığı tepki süresini ifade eder. Web sitelerinin hızlı çalışması, sitenin başarılı olması ve ziyaretçilerin memnuniyetini sağlaması açısından oldukça önemlidir. Site hızı, görünürlük ve dönüşüm oranı gibi çeşitli faktörleri önemli ölçüde etkiler. Bu bağlamda, web sitenizin hızını optimize etmek siteden yüksek verim almanıza yardımcı olur. Ancak bunu nasıl yapacağınız hakkında detaylı bilgi sahibi olmanız gerekir.

Web sitesinin hızını ve performansını ölçmenize olanak tanıyan birkaç hız testi vardır. Bu testler sayesinde sitenizin yavaş olmasının nedenlerini öğrenebilir, WordPress eklentileri ve web barındırma sağlayıcıları ile bu problemi pratik bir şekilde çözebilirsiniz.

Çalışma hızının web siteniz için neden önemli olduğunu ve zayıf web sitesi performansına yol açabilecek 12 yaygın sorunu ve çözümlerini bu yazımız da okuyabilirsiniz.

Web Sitesinin Yükleme Hızı Neden Önemlidir?

Web siteleri sayesinde birçok firma ürünlerini daha çok kitleye ulaştırma şansına sahip olur. Sitesinin yavaş olması özellikle e-ticaret siteleri için olumsuzluk yaratır. Yüklenme süresi 4 saniyeden fazla olan sitelerde gelir kayıpları ve yüksek oranlarda ciro düşüşü görülebilir. 

İstatiksel verilere göre kullanıcılar ziyaret etmek istedikleri sitenin açılması için en fazla 4 saniye bekliyor. Sayfanın yüklenmesinin uzun sürmesi halinde ziyaretçiler bu web sitesini terk edebilir ve alternatif olarak farklı sitelere geçebilirler. Buna bağlı olarak web sitesinin hızlı çalışması, ziyaretçilerin sitenizde kalıp kalmamasını ve dönüşüm gerçekleştirmesini büyük oranda etkiler.

Yapılan araştırmalara göre web site hızı, SEO metriklerini de etkileyen önemli faktörler arasında yer alır. Hemen çıkma oranının yükselmesine bağlı olarak arama motoru sonuç sayfalarında gerilemenize neden olabilir. 

Web sitesinin hızlı olması hem kullanıcıya hem de site sahibine büyük avantaj sağlar. Hızlı yüklenen bir web sitesi, kullanıcıların daha uzun süre siteyi ziyaret etme olasılığını da artırabilir. Lider domain ve hosting sağlayıcısı Natro ile daha hızlı yüklenen bir web sitesine sahip olabilirsiniz.

Web Sitenizin Yavaş Olmasının 12 Nedeni ve Çözüm Yolları

İnternet sitesinin yavaş yüklenmesine neden olan problemleri bulmanız ve onları optimize etmeniz gerekir. Web sitenizin yavaş çalışmasına neden olabilecek 12 nedeni ve bunları nasıl çözebileceğinizi ayrıntılı bir şekilde inceleyebilirsiniz. 

1. Kaliteli Web Hosting Firmaları ile Çalışın

Düşük sunucu performansı, web sitesinin yavaşlamasında önemli bir rol oynamaktadır. Tercih edeceğiniz hosting firmasının sunucu donanımları, web sitenizin açılış hızını etkiler. Satın alacağınız host paketinin limiti, boyutları, depolama alanı, uptime süresi, destek hizmeti ve güvenilirlik gibi faktörlere dikkat ederek seçim yapabilirsiniz. 

Kalitesiz ve ucuz hosting firması tercih ettiğinizde aynı sunucuyu farklı sitelerle paylaşmak zorunda kalabilirsiniz. Bu da web sitenizin açılma süresini büyük oranda düşürebilir.

Türkiye’nin önde gelen firmalarından Natro; müşterilerine kesintisiz, hızlı ve güvenilir hosting hizmeti sunar. Web sitenizde yaptıkları performans iyileştirmeleri ile ziyaretçilerinize mükemmel bir deneyim yaşama imkanı verir.

2. Oluşturmayı Engelleyici JavaScript ile Web Sitesini Hızlandırın

Aşırı miktarda JavaScript kodlarının bir web sitesinde çalıştırılması veya yüksek performans gerektiren işlemlerin yapılması web sitesinin yüklenme hızını yavaşlatabilir. Bunun nedeni tarayıcının bu kodları çalıştırmak için oldukça fazla zaman harcamasıdır. 

Web sitesinde JavaScript kodlarının kullanımını azaltmak veya bazı önlemler almak siteyi hızlandırmanıza katkı sağlayabilir. 

JavaScript kodlarının yavaşlatıcı etkisi, kodların ne kadar büyük ve ne kadar çok olduğuna, ayrıca kodların nasıl yazıldığına da bağlıdır. Düzgün yazılmış ve iyi optimize edilmiş JavaScript kodları web sitesinin yavaşlamasını yüksek oranda azaltabilir. JavaScript kodlarının iyi yazılmış olmasını sağlamanın yolu ise kaliteli bir hosting firması ile çalışmaktan geçer.

3. İçerik Dağıtım Ağı (CDN) Kullanın

Sık kullanılan terim adıyla CDN, İngilizce “Content Delivery Network” olarak açılır ve Türkçe olarak “İçerik Dağıtım Ağı” olarak çevrilebilir. 

İçerik dağıtım ağı kullanmak site hızını ve performansını olumlu yönde etkileyen bir faktördür. CDN, web sitesinde yer alan HTML, CSS, resim dosyaları ve JavaScript gibi statik içerikleri önbelleğe alır. Bu sayede, bir kullanıcı web sayfasını açtığında, kullanıcıya en yakın sunucu CDN üzerinden içeriği hazırlayarak hızlı bir şekilde ziyaretçiye ulaştırır.

CDN, özellikle büyük ve yüksek akışa sahip web sitelerinde ve uygulamalarda kullanılır. Ancak, küçük ve orta ölçekli web siteleri için de kullanmak mümkündür.

CDN nedir ve avantajları nelerdir, öğrenmek için burayı ziyaret edebilirsiniz.

4. Veritabanındaki Aşırı Yükü Optimize Edin

Bir site veri tabanında aşırı yük oluşmasının birçok nedeni olabilir. Özellikle çok sayıda kullanıcının aynı anda siteye erişmeye çalışması veri tabanında aşırı yük oluşmasına neden olabilir. Veritabanına yapılan sorguların yapısı hatalı veya optimizasyonsuz olabilir. Bu durumda, veritabanı çok fazla işlem yapma çalışarak performansı düşürebilir. 

Veritabanındaki verilerin çok büyük olması ve veritabanının yapılandırılmış olmaması veritabanına aşırı yük oluşturabilir. Günlükler, geçici olaylar, eklentilerden gelen diğer girişler zamanla birikebilir. Bu ek yük, veritabanının boyutunun büyümesine ve performansının düşmesine neden olur.

Aşırı yük oluşumu, veritabanı sorgularının gereğinden uzun sürmesine ve web sunucunuzun zaman aşımına uğramasına neden olabilir. Aşırı yük oluşumunu azaltmanın yolları şu şekilde sıralanabilir:

  • Veritabanında aşırı yük oluşmasının nedenlerini belirlemek için, veritabanının performansını izleyin ve veritabanına yapılan sorguları inceleyin. Bu sayede, veritabanında aşırı yük oluşmasının nedenini belirleyebilir; bu nedenleri ortadan kaldırmak için gerekli önlemleri alabilirsiniz.
  • Veritabanındaki verileri düzenli olarak güncelleyin veya silin. Bu sayede veritabanının boyutunu azaltabilir ve performansı arttırabilirsiniz.
  • Veritabanının yapılandırılmasını gözden geçirin. Örneğin, veritabanındaki verileri düzenli olarak indeksleyebilirsiniz. Bu sayede sorguların daha hızlı çalışmasını sağlanır. 
  • Veritabanına yapılan saldırıları önleyin. Örneğin, veritabanına erişimi kısıtlayabilir ekstra güvenlik önlemleri alabilirsiniz.
  • Eğer mümkünse, veritabanının ölçeklenebilirliğini artırın. Örneğin, veritabanının çok sayıda farklı sunucuda çalışmasını sağlayarak veritabanına daha fazla yük bırakılmasını engelleyebilirsiniz.

5. Sitenizin CSS’sini Optimize Edin

Web sitesinin stilinden sorumlu bir kod olan CSS, optimize edilmediğinde sayfanın yükleme hızı yavaşlayabilir. Buna bağlı olarak da ziyaretçilerin bekleme süresi uzar ve siteyi terk etme olasılığı artabilir. Ayrıca arama motorları tarafından düşük derecelendirilme riski de oluşturabilir. CSS optimize etmek, web sayfasının yüklenme hızını ve performansını iyileştirmesi açısından oldukça önemlidir. Aşağıdaki önerileri dikkate alarak sitenizin CSS’inizi optimize edebilirsiniz:

  • Kullanılmayan CSS kodlarını tarayıcı tarafından yüklenmesine gerek kalmayacak şekilde kaldırın.
  • Özel seçiciler kullanımını azaltın ve genel seçicileri daha sık kullanın. Örneğin, .header h1 yerine h1 kullanın.
  • Seçicileri kısa tutarak dosya boyutunu azaltın. Mesela, .header-navigation yerine .header-nav kullanabilirsiniz.
  • CSS dosyalarınızda önbelleklemeyi kullanın.
  • Birden fazla CSS dosyası kullanıyorsanız, bunları bir veya birkaç dosyada birleştirin ve tek bir dosya olarak kullanın. 
  • CSS dosyalarınızdaki  boşlukları, satır atlamalarını ve yorum satırlarını kaldırarak dosyayı daha kompakt hale getirin.
  • Gereksiz font efektlerini kaldırarak dosya boyutunu azaltabilir ve yükleme hızını artırabilirsiniz.

6. OPcache’i Etkinleştirin

OPcache, PHP uygulamalarının çalışma hızını arttırmak için kullanılan bir önbellekleme sistemidir. OPcache etkinleştirilmesi, web sitesi performansını ve yüklenme hızını iyileştirir. Özellikle iş yükü yoğun olan web siteniz için OPcache sistemini etkinleştirmeniz oldukça önemlidir. OPcache etkinleştirilmesi, sunucu kaynaklarını azaltarak sunucuya daha az yük bindirir ve bu da sunucu performansının artmasına olanak tanır.

OPcache etkinleştirilmesi, PHP uygulamasının çalıştığı sunucuda yapılır. PHP yapılandırma dosyasını düzenleyerek veya web sunucu yönetim panelini kullanarak OPcache’i etkinleştirebilirsiniz. 

7. Önbelleğe Alma Sorunlarını Optimize Edin

Önbelleğe alma, bir web sayfasının önceden yüklenmiş bir kopyasını depolamak ve bu sayfayı tekrar ziyaret eden kullanıcılar için hızlı bir şekilde geri yüklemek için kullanılan bir tekniktir. Bu teknik, sayfaların yüklenme hızına oldukça büyük bir katkı sağlar.

Bazen önbelleğe alma sorunları sayfaların doğru şekilde yüklenmesinin önüne geçebilir. Bunun nedeni, önbelleğe alınan sayfaların güncelliğini kaybetmesi veya bazı ayarların doğru şekilde yapılmamış olması olabilir. 

Bu sorunları çözmek için önbelleğe alma ayarlarını doğru şekilde yapılandırabilir, güncel sayfaları önbelleğe almak için bu süreyi sıklıkla güncelleyebilirsiniz. Ayrıca önbelleği kullanmayan özel bir tarayıcı modu kullanarak sayfaları test etmeniz de faydalı olabilir.

8. Büyük Medya Dosyalarını Sıkıştırma Yoluyla Optimize Edin

Web sitelerinde bulunan yüksek kapasiteli dosyalar yükleme süresini geciktirebilir. Sıkıştırma yöntemini kullanarak dosya boyutunu azaltabilirsiniz. Dosya boyutunu azaltmak, hem içeriğin indirme hızını kısaltır hem de web sayfasının yüklenmesini hızlandırır. Bir medya dosyasını sıkıştırma yoluyla optimize etmek için aşağıdaki yöntemleri deneyebilirsiniz:

  1. Farklı dosya türlerini sıkıştırabilen bir yazılım türü WordPress enable Gzip compression uzantısını sitenize ekleyerek tüm sayfaları HTML olarak sıkıştırabilirsiniz. 
  2. Resimlerin boyutunu azaltırken kalite kaybına neden olmayacak resim optimizasyon araçlarını kullanın. 
  3. Medya dosyalarını sıkıştırmak için özel bir araç kullanın. Örneğin, videoları sıkıştırmak için Handbrake gibi bir araç kullanabilirsiniz.
  4. Medya dosyalarını düşük çözünürlükte saklayın.

9. Kötü Yazılmış Komut Dosyalarını İyileştirin

Kötü yazılmış komut dosyaları web sitenizin diğer bölümleriyle uyumluluk sorunlarına neden olur. Buna bağlı olarak da uzun yükleme sorunlarıyla karşı karşıya kalabilirsiniz. Özellikle komut dosyasının çok fazla işlem yapması, sürekli tekrar eden bir döngü ve hatalı kod içermesi web sitesinin performansını olumsuz etkileyerek yavaşlatabilir. Bu nedenle, komut dosyalarının yazımında dikkatli olmanızda fayda var. 

Çözüm olarak sorunlu komut dosyalarını kapatabilirsiniz. Ayrıca GT Metrix, Pingdom, Load Impact gibi araçları kullanarak hız testi yapabilir, yüklemesi uzun süren betikleri görebilirsiniz. Böylece iyileştirmeniz gereken dosyaları yakından inceleyebilirsiniz. 

10. Gerekli Olmayan Öğeleri Kaldırarak Sitenizin Kodunu Küçültün

Web tarayıcısı ne kadar çok kod yüklemek zorunda kalırsa, sitenizin görünür hale gelmesi o kadar uzun sürer. Eğer sitenizde kullanılmayan ve gereksiz öğeler varsa bunları kaldırarak sitenizin kodunu küçültebilirsiniz. Örneğin sayfada kullanmadığınız bir formun etiketlerini ve JavaScript kodunu kaldırabilir, sayfa yükleme hızını hızlandırabilirsiniz.

11. Eksik Dosyaları Bulun

Bazı durumlarda WordPress kurulumunda eksik dosyalar olabilir. Böyle bir durumda web sayfasının yüklenmesi gecikebilir. Örneğin bir web sayfasında bir resim dosyası sunucuda bulunmuyorsa, tarayıcı bu resim dosyasını indirmeye çalışır ve sayfa yüklenmesi beklenir. Kullanıcılar geç yüklenen bir siteyi ziyaret etmek istemez. Bu durum sitenizi olumsuz yönde etkileyebilir.

Sayfa yükleme hızını artırmak için eksik dosyaları bulup düzgün adresleriyle değiştirebilirsiniz. Bu sayede sayfa yükleme hızını artırıp ziyaretçilerin daha iyi bir deneyim yaşamasını sağlayabilirsiniz.

12. Sitenizi Ağırlaştıran Eklentileri Kaldırın

Eklentiler, web tarayıcılarına özel işlevler ekleyen yazılımlardır. Eklentiler, web sitelerinin performansını olumsuz yönde etkileyebilir. Çok fazla eklentiye sahip olmak web sitenizi ağırlaştırılabilir. Ayrıca bir uzantı, web sayfasını yüklerken çok fazla veri toplamaya ve işlemeye çalışırsa bu da sayfanın yüklenmesini yavaşlatabilir.

Kullanmadığınız eklentileri tamamen kaldırdığınızda bu problemden kurtulabilirsiniz. Eklentiler, web sayfalarının performansını olumlu yönde de etkileyebilir. Web tarayıcıları için gerekli uzantılar, sitenin çalışması sırasında bazı işlemleri otomatikleştirerek zaman kazandırabilir. Web sayfalarınızı test ederek eklentilerin etkisini anlayabilirsiniz.

Web sitenizin açılma hızına etki eden en önemli etkenler ve çözüm önerileri detaylı bir şekilde yukarıda sıralanmıştır. Tüm bu öneriler ışığında çalışmalarınızı tamamladığınızda web sitenizin yüksek oranda hızlandığını görebilirsiniz. 

0 Shares:
Benzer İçerikler