Single Page Application (SPA) Nedir?

Özel olarak geliştirilen Single Page Application, bir tür web uygulaması olarak tanımlanır. SPA olarak da bilinen Single Page Application, tarayıcıda açık olan sayfayı yeniden kurgulayarak yeni sayfaları yüklemek yerine pratik ve hızlı bir kullanım imkanı tanır.

Klasik tarayıcılarda sayfayı yenilediğiniz zaman bütün bilgiler yeniden yüklenir. Bu yükleme oldukça yavaş gerçekleştiğinden zaman kaybettirir. Single Page Application kullanıldığında yalnızca değişiklik olan sayfa yenilenir. Hızla yenilenen sayfa sayesinde gerekli bildirimlere güncel olarak anında erişebilirsiniz.

Parçalar halinde gerçekleşen güncelleme, yükleme süresini hızlandırarak etkin bir kullanım olanağı yaratır. Bu sayede sunucunun etkileşimi azalır ve maliyet düşer.

Tek sayfalı uygulamalar, özellikle hareketli cihazlarda pratik bir kullanım imkanı sağlar. Düşük bellek kapasitesine sahip olan tablet, laptop ve akıllı telefonlarda tercih edilen bu sistem, cihazın problemsiz bir şekilde kullanılmasına yardımcı olur.
Cihazların kullanım ömrünü artıran ve bellek kapasitesini yükselten Single Page Application, SEO gibi ihtiyaçların bulunmadığı durumlarda sıklıkla tercih edilir. Dünyanın her köşesinden kullanıcıların bulunduğu en popüler web sitesi ve uygulamaların altyapısında bulunan Single Page Application, anlık haber ve bildirim almanıza yardımcı olur.

Single Page Application Nasıl Çalışır?

Web sitesi yenilemesi yapıldığında bilgi aktarım süreci uzun sürer. Bu nedenle erişim için vakit kaybedilir. Single Page Application, çalışma prensibi sayesinde bu kesintiyi ortadan kaldırmayı amaçlar.

Single Page Application, geleneksel çok sayfa uygulamalarına göre pek çok farklılığa sahiptir. Tek sayfa uygulamasının en önemli prensibi ise geleneksel uygulamaların aksine tek bir URL kullanımına sahip olmasıdır. Adres çubuğundaki konumun değişmesini önleyen bu sistem sayesinde sıçramalar meydana gelir.
Bu sıçramalar sonucunda web sitesi ve uygulamada ana ekran değişmezken gerekli işlemler gerçekleştirilebilir. Sıçramalar, programcının ve cihazın zorluk düzeyini düşürürken performansını artırarak hız sağlar.

Pek çok farklı geliştirici sistemden yardım alarak çalışan Single Page Applicaton, altyapısında yer aldığı uygulamaların anlık veri güncellemesini sağlayarak kullanıcıların maksimum verim elde etmesini sağlar.

Bütün cihazlarda kullanıma uygun olarak tasarlanan tek sayfa uygulaması, saniyelik değişimlerin yansımasını sağlar. Bu süreçte sayfanın tekrar yenilenmesine gerek kalmaz. Zaman tasarrufu yapılırken ihtiyaç duyulan bilgilere anında erişim sağlanabilir.

Kullanıcıların hizmetlerden kesintisiz bir şekilde yararlanmasını sağlayan SPA, avantajlı bir tek sayfa uygulaması olarak öne çıkar. Web sayfasının tamamen yenilenmesinin uzun sürdüğü standart uygulamalara karşın Single Page Application, sayfayı dinamik şekilde günceller.

Dinamik güncelleme sayesinde kullanıcılara, tıpkı bir masaüstü uygulaması gibi hızlı ve anlık deneyim sağlar. SPA, bütün verilerin işlenmesine ihtiyaç duymaz. Gerekli verilerin aktarılarak anlık yenilemenin oluşmasına yardımcı olur. İhtiyaca yönelik olarak çalışan sistem, vakit kaybını önler.

Geleneksel Uygulamalar (MPA) ile Tek Sayfa Uygulamalar (SPA) Arasındaki Farklar Nelerdir?

Geleneksel uygulamalar, çok sayfalı uygulama yapılarından oluşur. Bu uygulamalarda güncel verilere ulaşmak için sistem, bütün sayfalara istek göndererek yenileme yapar. Veri miktarı fark etmeksizin yenilenen sayfalar sebebiyle verimlilik düşer. Yavaş bir şekilde gerçekleşen güncelleme sonucunda hız ve performans azalır.

Çok sayfalı kullanıcıların hızının artırılarak performansının iyileştirilmesi için farklı sistemler kullanılır. JavaScript ve jQuary bu sistemler arasında yer alır. Bu sistemler yardımıyla sayfaların tamamı yüklenmeden ihtiyaç duyulan güncelleme yapılır.

Single Page Application ise tek sayfalı bir uygulamadır. Güncelleme yapılması gereken durumlarda sistem yalnızca ihtiyaç duyulan verilerin aktarılmasını sağlar. Gerekli bilgiler hızlı bir şekilde aktarılarak, yüksek performans sağlanır ve sistem en verimli şekilde kullanılır.

Tek sayfalı uygulamada farklı sistemlere ihtiyaç duyulmaz. İlk yüklemenin ardından farklı yazılımlar kullanılmadan hız ve performans anında yükselir.

MPA olarak da bilinen çok sayfalı uygulamanın, Single Page Application’a göre avantajı ise SEO optimizasyonudur. Arama motorlarında bulunan sayfaların pratik bir şekilde optimize edilmesine yardımcı olan çok sayfalı uygulama, web sitesinin sıralamasına katkı sağlar.

Tek sayfalı uygulamada ise SEO optimizasyonu konusunda problem ortaya çıkabilir. Web sitesinin üst sıralara çıkmasına engel olan tek sayfalı uygulama, geliştirilerek problemin ortadan kaldırılması amacıyla çalışılır.

MPA’da geliştirme süreci oldukça sıkıntılıdır. En küçük bir inovasyonun gerçekleştirilmesi için bile birçok sisteme ihtiyaç duyulur. Single Page Application ise pratik bir geliştirme süreci sağlayan altyapısı ile anında entegre olarak yeniliklere uyum sağlar.

Özellikle akıllı cihaz ve tabletlerde geliştirilmesi zor olan çok sayfalı uygulama, zaman kaybına neden olur. Aşırı yükleme sebebiyle donma ve kopma gibi problemlerin ortaya çıkmasına sebep olan bu durum, işlemlerin sekteye uğramasına sebep olur.

Tek sayfalı uygulamada ise gerekli güncellemeler haricinde herhangi bir değişikliğe ihtiyaç duyulmaz. Bu sayede cihazlarda aşırı yükleme oluşmadığından işlemler anlık olarak gerçekleştirilebilir.

Çok sayfalı uygulamalarda web arayüzü özerkliğe sahip değildir. Bu sebeple arayüzün değiştirilmesi ve geliştirilmesi için sıkıntılı süreçlerden geçilmesi gerekir. Tek sayfalı uygulamalarda bulunan ayrı arayüzü kısa süre içerisinde sorunsuz bir şekilde kişiselleştirebilirsiniz.

Her iki uygulama türünün de farklı avantaj ve dezavantajları bulunur. Olumlu ve olumsuz özellikler, uygulamanın kullanım amacına bağlı olarak değişim gösterir. Farklı projelerin üretilmesinde yüksek avantaj sağlayan SPA ve MPA, dikkatli bir şekilde seçilmelidir.

Çok sayfalı uygulamalar, çoğunlukla SEO optimizasyonu gerektiren web sitelerinin kullanımında büyük avantaj sağlar. Çevrimiçi ticaret, şirket web siteleri, kataloglar gibi herkese açık olan sayfalar için kullanıma uygundur.

Single Page Application ise SEO optimizasyonuna ihtiyaç duyulmayan platformlar için ideal bir sistem olarak öne çıkar. Performans yükseltici özellikleri ile anlık işlem gerçekleştirme işlevine sahip olan SPA, kapalı topluluklar ve sosyal medya platformları gibi uygulamaların kullanımında avantaj sağlar.

Single Page Application Kullanmanın Avantajları Nelerdir?

Single Page Application kullanmanın sınırsız sayıda avantajı bulunur. Yüksek teknoloji ile donatılan uygulama maksimum performans sağlar. Kısa süre içerisinde geliştirilmeye uygun yapıda tasarlanan aplikasyon, minimum geliştirme maliyeti ile kolay kullanım olanağı tanır.

Single Page Application, bilgisayarların yanı sıra tablet ve akıllı telefonlarda da kullanıma uygundur. Bu sayede gerekli işlemleri dilediğiniz her yerde en hızlı şekilde gerçekleştirebilirsiniz.

SPA avantajlarının başında ise yüksek hız gelir. Özel olarak geliştirilen teknolojisi ve kaliteli altyapısı sayesinde SPA, kullanıcıların ihtiyaç duydukları verilere anında ulaşmasına yardımcı olur.

Kullanım aşamasında CSS, JS ve HTML belgeleri yüklenir. Tekrar yükleme gerektirmeyen bu işlem sayesinde Single Page Application, kullanıma hazır hale gelir. Saniyelerin önem kazandığı teknoloji çağında hem bireysel kullanıcılar için hem de şirketler için zaman son derece önemlidir. Kısa süre içerisinde verilerin işlenerek iletildiği sistem, kolay gelişen bir yapıya sahiptir.

Uygulamanın geliştirilme sürecinde herhangi bir kod yazımına ihtiyaç duyulmayan altyapı sayesinde zaman kazanılırken maliyet düşer. Hızlı bir şekilde arayüzünü geliştirebileceğiniz aplikasyon, detay gerektirmeden işlemlerin gerçekleştirilmesine yardımcı olur.

Özel olarak tasarlanan geliştiriciler sayesinde tek sayfalık uygulamadan farklı bir uygulamaya geçiş yapılırken kodda büyük bir değişiklik meydana gelmez. Kodun çoğunlukla aynı kalması sayesinde küçük kaydırmalar aracılığıyla değişim gerçekleşir. Anlık bildirimler, çevrimdışı iletişim gibi pek çok farklı avantaj ortaya çıkar.

Olası problemlere karşın geleneksel sayfa uygulamalarında hata ayıklamak oldukça uzun süren ve karmaşık bir işlem haline gelir. Single Page Application tabanına sahip uygulamalarda meydana gelen problemler pratik bir şekilde çözülür. Özel hata ayıklama sistemleri bulunan tek sayfalık uygulama uzun süreli kesintilerin sebep olduğu sorunların önüne geçilmesini sağlayarak kullanıcılara etkili bir deneyim sunar.

İşlem esnasında gerçekleşen elektrik veya internet kesintisi gibi durumlar işlerin aksamasına sebep olabilir. Single Page Application, özel olarak geliştirilen önbelleği sayesinde olası kesinti durumlarında web sitesinin aktif olarak kullanılmaya devam etmesini sağlar.

Tek zamanlı dosya yükleme avantajı sağlayan uygulama, ilk yüklemenin ardından yalnızca gerekli sayfaları göstererek yüksek bir performans sağlar. SPA, ayrıştırılmış parçalardan oluşan altyapı sayesinde hızlı bir şekilde entegre olur.

Sayfanın sıfırdan yüklenmesine ihtiyaç duyulmayan sistem, tercih ettiğiniz cihazın performansını düşürmeden işlemlerin gerçekleşmesini sağlar. Bu sayede cihazınızın kullanım ömrünü uzatarak tasarruf edebilirsiniz.

Single Page Application olarak bilinen bazı uygulamalar bulunur. Bu uygulamalar Gmail, Facebook, Twitter, Netflix, Google Drive, Google Maps, AirBNB’den oluşur. Pratik ve hızlı bir kullanıcı deneyimi sağlayan SPA’nın avantajlarından dakikalar içerisinde yararlanabilirsiniz.

Single Page Application Kullanmanın Dezavantajları Nelerdir?

Single Page Application, kullanıcılara avantajlar sağlarken bazı açılardan dezavantaja dönüşebilir. SEO, uygulamanın dezavantajının görüldüğü işlemler arasında yer alır. Arama motoru optimizasyonu olarak bilinen SEO, web sitesi ve makalelerin arama motorlarında üst sıralara gelerek etkili sonuç alınmasını sağlar.

SPA içerisinde yer alan uygulamalar, tek sayfa halinde görüldüğü için SEO konusunda problem ortaya çıkar. Bu nedenle kullanılan web sayfaları alt sıralara düşerek gelir kaybına neden olabilir. SEO odaklı işlemler yapmayan kullanıcılar için ise herhangi bir dezavantaj yaratmaz. Altyapı çalışmalarının sürdüğü SPA, SEO sorununu önleyen inovasyonlar geliştirir.
Bütün uygulamanın tek seferde yüklenmesini sağlayan Single Page Application, yüklemenin geleneksel sistemlerden daha yavaş gerçekleştirilmesine sebep olur. Yükleme süresi, uygulamanın geliştirilmesine tercih edilen koda bağlı olarak değişir. İlk yükleme, cihazın zorlanmasına neden olabilir.

Bazı yazılımlarda güvenlik sorununa yol açtığı düşünülen Single Page Application, yazılımların sürekli güncellenerek güvenliğin artırılması ile sorunsuz bir kullanım olanağı sağlar. Güvenlik sorunlarının temelinde korsan tabanlı uygulamalar ve virüs içeren dosyaların çalıştırılması gibi olasılıklar yer alır.
Single Page Application kullanımında bir diğer dezavantaj ise bellek sızıntısıdır. Güncelleme sırasında birçok veri yüklenir. Yüklemelerin ardından silindiği düşünülen veriler, doğru işlemler gerçekleştirilmediği takdirde bellekte kaydedilebilir.
Gereksiz verilerin silinerek bellek kapasitesinin genişletildiği düşünülse de istenmeden kaydedilen veriler sebebiyle bellek zorlanmaya başlar. Bu zorlanmayla beraber cihazlarda yavaşlama ve batarya problemi meydana gelebilir.

Popüler Single Page Application Siteler

Pek çok uygulama ve web sitenin altyapısında kullanılan tek sayfalı uygulama sayesinde kullanıcılar anlık olarak veri güncellemesi sağlayarak pratik bir kullanım imkanı elde edebilirler.

Single Page Application altyapısı bulunan en popüler sitelerin başında Twitter, Facebook, Instagram, WhatsApp, Gmail, Google Maps, Google Drive gibi uygulamalar gelir.

Facebook ile aynı altyapıya sahip olan Instagram ve WhatsApp, veri aktarımlarını saniyeler içerisinde iletir. Aktarım esnasında uygulamanın tamamında bir değişiklik ortaya çıkmaz. Yalnızca gelen ve giden verilerin hareketi sayesinde anlık ve pratik bir iletişim sağlanır.

Gmail, e-postaların anlık olarak gelmesine ve gönderilmesine yardımcı olur. Sayfanın genelinde bir değişiklik yaratmayan bu işlemler, uygulamadan maksimum verim elde edilmesine yardımcı olur. Gelen e-postaların anında bildirim olarak yansımasını sağlayan Gmail, kullanım esnasında sayfanın yenilenmesine ihtiyaç duyulmasını önler.

Mobil harita olarak öne çıkan ve sıklıkla kullanılan Google Maps, cihazın navigasyon özelliğinin aktive edilmesiyle kullanıma hazır hale gelir. Adım adım güncelleme yaparak işaretlenen konuma kısa süre içerisinde ulaşmanızı sağlayan Google Maps, sesli ve güncel veri sağlayan özelliği ile beğeni kazanır.

Birçok uygulama ve web sitesinde aktif olarak kullanılan ve zaman içerisinde bu sitelerin geniş kitlelere yayılmasını sağlayan Single Page Application, yüksek performans ve hızı ile maksimum performans yaratır.

Sürekli olarak yenileme işlemine gerek duyulmayan ve güncelleme esnasında vakit kaybı ile cihazın performansını düşüren sorunları önleyen yapısı ile popülerleşen Single Page Application, hızlı bir şekilde yayılarak yeni kurulan web sitesi ve uygulamalarda kullanılır.

React, Angular, Ember ve Vue ile Single Page Application Siteler Kurulabilir mi?

Single Page Application kurulumu ve kullanımı için bazı sistemler gerekir. Bu sistemlerin başında AJAX ve HTML5 bulunur. Bunun yanı sıra işlemlerin hızlandırılmasını sağlayan Angular, Vue ve React ile işlerinizi anlık olarak gerçekleştirebilirsiniz.

Tek sayfalık uygulamanın etkili kullanımı için tercih edilen bu geliştiriciler, framework olarak isimlendirilir. Sistemin güvenli bir şekilde kurulmasını sağlayan geliştiriciler ile SPA, etkili olarak kullanıma uygun hale getirilir.

Facebok tarafından 2013 yılında geliştirilip öne sürülen React, JavaScript temelli bir geliştiricidir. Facebook ile bağlantılı olan Instagram ve WhatsApp gibi anlık güncelleme gerektiren uygulamaların temelini oluşturan React, verimlilik açısından son derece avantajlıdır. Sürekli olarak geliştirilip güncellenen sistem sayesinde sosyal medya ağlarının işlevselliği artar.

En eski geliştiricilerden biri olarak öne çıkan Angular, JavaScript geliştiricisi olarak tanımlanır. Diğer geliştirilere göre daha karmaşık bir yapıya sahip olan Angular, maksimum verim elde edilmesine olanak tanıyan özellikleri ile pek çok kullanıcı tarafından tercih edilir.

Eski bir Google çalışanı tarafından özenle geliştirilen Vue, geliştiriciler arasında en minimal olanıdır. Herhangi bir şirketten destek almadan hızla yayılan Vue, tıpkı Ember gibi basit bir arayüze sahiptir. Basit arayüzü ve kullanım kolaylığı ile pek çok kullanıcı tarafından tercih edilen bu sistem hızlı bir şekilde yayılır. Sorunsuz ve pratik bir kullanım olanağı tanıyan bu sistem ile güncellemelerinizi saniyeler içinde gerçekleştirebilirsiniz.

Natro, kullanıcılara yüksek performans sağlayan Single Page Application konusunda ihtiyacınız olan bütün bilgilere ulaşmanıza yardımcı olur. Tek sayfalık uygulama ile kendi web sitenizi geliştirmek istiyorsanız Natro’da yer alan fırsatları inceleyerek ihtiyaç duyduğunuz bütün işlemleri pratik bir şekilde tamalmlayabilirsiniz.

0 Shares:
Benzer İçerikler
Devamını Oku

Ransomware Nedir?

Bu İçerikte Bahsedilen Konular Fidye Yazılımı Nasıl Çalışır?Ransomware Saldırısı Kimleri Hedef Alır?Ransomware ÇeşitleriScarewareEkran Kilitleri (Screen Lockers)ŞifrelemeMobil YazılımDiğer Kötü…