Plesk Panel Nedir, Nasıl Kurulur? Plesk Panelin Özellikleri Nelerdir?

Plesk Panel nedir sorusuna kısaca internet sitelerini yönetmemize sağlayan kontrol panellerinden bir tanesidir diyebiliriz. Plesk Panel ile bütün hosting işlemlerinizi oldukça kolay bir şekilde gerçekleştirebilirsiniz. Dünyanın en çok kullanılan panellerinden biri olan Plesk Panel hem Windows hem de Linux işletim sistemlerinin ikisini de destekler. Bu yazımızda sizlere detaylı olarak Plesk Panelin avantajları, faydaları, sunucuda nasıl kullanılacağı gibi başlıkları aktarmaya çalışacağız. Tabii bu başlıklara geçmeden önce Plesk Paneli iyice tanımamız lazım. Tanıyalım!

Plesk Panel Nedir?

Plesk, özel olarak Windows sunucular üzerinde kullanılan, gelişmiş ve grafiksel bir ara yüzü bulunan web hosting yönetim otomasyonudur. Plesk Panel, 2003 yılında Plesk Inc. Şirketi tarafından piyasaya sürüldükten sonra 2008 yılında Parallels şirketinin yönetimine geçmiştir. 

2008 yılından bu yana web sitesi hazırlayan kullanıcılara hizmet veren Plesk yaklaşık 3 ayda bir yeni sürümü kullanıcıları için geliştirmektedir. İlk çıktığı günden beri internet sitesi olan kullanıcıların ihtiyaçlarını başarılı bir şekilde karşılayan bu kontrol paneli özellikle trafiği yüksek, içerik giriş çıkışı fazla ve hosting içerisinde sık işlemi yapmayı gerektiren web siteleri için oldukça idealdir. Plesk Panel, aynı zamanda almış olduğu güvenlik önlemleriyle de son kullanıcıların beğenisini kazanmaktadır.

Dünyada 11 milyondan fazla kişi Plesk Paneli aktif olarak kullanmaktadır. Bu da Plesk’in ne kadar popüler olduğunu kanıtlamaya yetecek bir istatistiktir. Oldukça fazla özelliği içerisinde barındıran Plesk Panel bu kadar popüler olmayı hak ediyor mu? Plesk Panel site kurma konusunda bizlere nasıl yardımcı oluyor, güvenilir mi, avantajları neler, sunucuda nasıl kullanılıyor? Yazımızın devamında bu soruları cevaplıyor olacağız. Devam edelim.

Plesk Panel Özellikleri Nelerdir?

Kontrol panellerinin en büyük avantajı sunucu tarafında uzmanlığı olmayan ama web sitesi hazırlayıp yayınlamak isteyen kullanıcılara çok basit bir arayüz ile birlikte yapmak istediği işlemleri yaptırmasıdır. Kullanıcıların hizmetine sunulduğundan beri bu bağlamda hizmet veren Plesk Panel site kurma konusunda müşterilerine oldukça kolaylık sağlıyor. Sağlamış olduğu bu kolaylıklar ve sunduğu bu özellikler sayesinde de popülaritesini gerçekten hak ediyor. Plesk Panel Özelliklerini maddeler halinde inceleyelim;

  • Domain Yönetimi: Plesk Panel ile sunucu hizmetinizin veya hosting hizmetinizin izin verdiği kadar alan adını kolaylıkla ekleyebilir veya silebilirsiniz.
  • Veritabanı Oluşturma: Plesk panel de mysql veritabanı oluşturabilir ve PhpMyadmin üzerinden rahatlıkla kontrol edebilirsiniz.
  • FTP Hesapları: Panel üzerinden FTP hesabı oluşturabilir, var olan hesaplarınızı düzenleyebilirsiniz.
  • Trafik Kontrolü: Web sitenize giren kişi sayısını bilmek oldukça önemlidir. Plesk bu noktada sitenize giren kullanıcıların raporunu sunuyor. Böylelikle trafik takibini rahat bir şekilde yapabiliyorsunuz.
  • Güvenlik: Web sitenizin daha güvenli çalışmasını sağlamak mı istiyorsunuz? Plesk panel bu işlemi sizler için yapıyor.

Plesk Panel ile Neler Yapabiliriz?

Plesk panel avantajları oldukça fazla olduğu için tek bir makale yazmak bunun için yeterli olmayacaktır; ama temel anlamda yapılabileceği bilinmesi gereken özellikler şunlardır: DNS kayıtları düzenleme, hata kayıtlarını görme, alt domain oluşturma, ssl sertifikası kurma, disk ve trafik kullanımı, ASP.NET ayarları, PHP versiyon değiştirme, e-posta oluşturma, otomatik web yazılımı kurabilme ve daha fazlası.

Neden Plesk Panel Kullanmalıyım? Plesk Kullanmanın Avantajları

Plesk panel kullanmak için en büyük sebep kullanım kolaylığı ve hızıdır. Sunucu üzerinde yapılması uğraştırıcı olan çoğu işlem Plesk panel ile oldukça basite indirgenmiş ve hızlı bir şekilde gerçekleştirilmektedir. Aynı zamanda dünyadaki en popüler panellerden biri olduğu için takıldığınız noktada internette birçok kaynak bulabilir ve işlemlerinizi gerçekleştirebilirsiniz. Gelelim plesk kullanmanın avantajları nedir sorusuna;

  • İşletim Sistemi: Plesk tarafındaki en büyük avantaj budur. C-Panel yalnızca Linux işletim sistemini desteklerken, Plesk panel yazımızın başında da bahsettiğimiz gibi hem Windows hem de Linux desteklemektedir.
  • Mobil: Plesk panel ile yapabileceğiniz bütün işlemleri mobil cihazlardan da gerçekleştirebilirsiniz.
  • Güvenilirlik: Plesk Panel üst düzey güvenlik duvarını bünyesinde barındırmaktadır.
  • Uzantı: Plesk panel içerisinde çok fazla özellik barındırdığı gibi aynı zamanda güvenlik, görünüm, yedekleme, SEO gibi birçok farklı kategoride 100’ün üzerinde uzantıya da sahiptir.
  • Entegrasyon: Dünya üzerinde popüler olan CMS’ler (Wodpress gibi) Plesk panel uyumlu bir şekilde çalışmaktadır.
  • Destek: Plesk 7/24 teknik destek sunar kullanıcılarına ve bu tamamen ücretsizdir. Plesk forumundan, telefondan, sosyal medyadan veya e-posta aracılığı ile detaylı yardım alabilirsiniz. Bunun yanında web sitelerinde en sık sorulan sorular üzerinden de bilgi almanız mümkündür.

Web siteleriniz, barındırma altyapımızda kullanılan orijinal lisanslı yazılımlar ile oluşabilecek güvenlik açıkları ve veri kayıplarına karşı Natro’da güvende.
Lisanslı ürün politikamızı incelemek için tıklayın.

Windows Sunucu Avantajları

Windows sunucu avantajları, tıpkı Plesk de olduğu gibi oldukça fazladır. Windows sunucu hem küçük hem de büyük işletmeler için ideal bir seçenektir. Bu sunuculara uzaktan erişim imkanı mümkündür. Aynı zamanda Windows sunucu ile plesk panel kullanarak mobil tarafta da oldukça iyi sonuçlar alınabilir. Uzaktan erişimin yanı sıra Windows sunucu avantajlarından bir diğeri de esnek depolama imkanıdır. Bu sunuculara farklı depolama seçenekleri ile erişmek mümkündür. Windows sunucularda NET programlama ile oluşturulan programlar çalıştırılabilir.

Windows Sunucularda Neden Plesk Seçilmeli?

Windows sunucularda Plesk seçmek gayet iyi bir tercih olacaktır. Bu sebeplere birlikte göz atabiliriz. Öncelikle en büyük avantajı denemesi ücretsiz olmasıdır. Diğer büyük kontrol paneli yazılımlarının aksine, Natro Plesk için ücretsiz lisans sunmaktadır. Bunun yanı sıra kurulumu oldukça kolaydır. Kurulumu gibi arayüzü de oldukça basit oluşturulduğu için kullanım rahatlığı sağlamaktadır.

Windows Sunucu Plesk Panel Kurulumu

Aşağıdaki adımları takip ederek sunucunuz üzerinde Plesk panel kurma işlemini gerçekleştirebilirsiniz.

  1. Uzak masaüstü sunucunuza bağlanın.
  2. https://installer-win.plesk.com/plesk-installer.exe sunucunuz üzerinden linkteki dosyayı indirin.
  3. İndirdikten sonra dosyayı açın ve “http://localhost:8447/”  yazısını görene kadar bekleyin.
  4. Yazıyı gördükten sonra sanal sunucunuzun tarayıcısı üzerinden http://localhost:8447/ adresini açın ve VDS şifrenizi girin.
  5. Açılan ekrandaki “Ürünü Kur veya Yükselt” butonuna tıklayın.
  6. Plesk kurulumunun tikini işaretleyin ve “Devam” butonu ile devam edin.
  7. Güncelleme ekranında işlem yapmadan bekleyin.
  8. Kurulum tiplerini seçin menüsünde dilerseniz “Recommended (önerilen)” seçerek devam edebilirsiniz.
  9. Yeni ekrandaki ayarlara dokunmadan “Devam” butonuna basın.
  10. Açılan ekranda işlemlerin bitmesini bekleyin ve bittikten sonra çıkan “OK” tuşuna basın.
  11. 3. Adımda açmış olduğumuz installer.exe’yi kapatın.
  12. Son adımda IP adresiniz ile ilk girişinizi yaparak, admin ayarlarınızı yapın.

Plesk Panelin C-Panel’e Karşı Sunduğu Avantajlar

Plesk Panelin C-Panele karşı sunmuş olduğu en büyük avantaj hem PHP hem de NET programlama dillerini desteklemesidir. C-Panelde yalnızca PHP programlama dili çalıştırabilirken Plesk ile iki dilde yazılmış siteleri, programları çalıştırabilirsiniz. Windows için yapılacak en doğru tercihtir. Plesk minimum düzeyde kaynağa ihtiyaç duyar. Bu özelliği de Plesk’in hem düşük donanımlı sunucularda hem de hostingler üzerinde sitelerinizi, programlarınızı daha rahat çalıştırmasını sağlamaktadır. Plesk özelleştirilebilir bir yapıdadır ve kullanıcı dostudur. C-Panel tarafına karşı bir diğer avantajı da kurulum modunda C-Panel’de olduğu bilinen güvenlik açıklarını bulundurmamasıdır.

İstatistiklere göre; crack yazılım, ters proxy, lisanssız yazılım kullanan web siteleri, diğer web sitelerine kıyasla daha fazla risk altındadır. Ayrıca lisanssız panel kullanımı hukuki sonuçlar doğurur. Verilerinizi güvenle korumak için orijinal lisanslı yazılım kullanın ve hizmet aldığınız firmadan orijinal lisans kullandıklarına dair mutlaka kanıtlar isteyin.

0 Shares:
Benzer İçerikler