10 Maddede Güvenli İnternet Kullanımı

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Günümüzde cebimizden evimize kadar birçok alanda kullanılan internet, artık gözle gördüğümüz veya gözle göremediğimiz nesneleri de içerisine alan bir ağ olarak karşımıza çıkmaktadır. Bu denli büyüyen, gelişen bir yapı olan internette, sosyal ve iş hayatınızda kullanabileceğiniz iyi ve kaliteli bilgileri bulabileceğiniz gibi, zararlı olan yazılımlara da maruz kalarak sahip olduğunuz online varlıkların kaybını yaşayabilirsiniz. Bu yazımızda, güvenli internet kullanımı için yapılması gerekenleri sizler için listeledik.

Güvenli İnternet Kullanımı Nedir?
Güvenli İnternet Kullanımı Nedir?

1. Şifre Değişikliği

İnternet ortamında sahip olduğunuz tüm hesaplar için, en az 3 ayda bir, şifrelerini birbirinden farklı kompleks bir yapıda güncellemelisiniz. Banka hesap şifreleriniz, mail hesap şifreleriniz, üye olduğunuz web sitelerin şifreleri ve FTP şifreleriniz bu konuda değişiklik sağlamanızın gerektiği alanlardır.

2. Anti Virüs

Piyasa içerisinde çok sayıda satışa sunulan anti-virüs yazılımı bulunmaktadır. Bu yazılımlar aracılığı ile bilgisayarınız ve içerisindeki dosyaların güvenliğini sağlayabilirsiniz. Anti-virüs yazılımının bulunmasının yanı sıra yazılımın orijinal ve güncel olması da bir o kadar önemlidir.

3. E-Posta Güvenliği

Gün içerisinde onlarca mail alabilirsiniz. Fakat; gelen mailler içerisinden konu başlığı farklı ve göndericisini bilmediğiniz spam olabilecek maillerdeki, linklere tıklamamalısınız. Bu linkler bilgisayarınıza virüs bulaşmasına sebep olabileceği gibi, mail hesabınızın çalınmasına da sebep olabilir. Dolayısıyla,  mailde gelen her linke tıklamamalı, hatta çoğu zaman maili açmadan silmeniz faydalı olacaktır.

4. Güvenlik Duvarı

Güvenli İnternet Kullanımı için güvenlik duvarının bilgisayarınızda aktif olması oldukça önemlidir. Çünkü; güvenlik duvarı internet ortamından bilgisayarınıza gelebilecek saldırı ve tehditlere karşı sizleri korumaktadır. Güvenlik duvarı sayesinde internet üzerinden gelen veriler filtrelenerek sizlere sunulur.

5. Güncellemeler

Bilgisayarınız içerisindeki her yazılımın güncel olmasına ve son güncellemenin zamanıyla ilgili bilgi sahibi olmaya özen gösterin. Yazılımlarınız ne kadar güncel ise; internet ortamındaki zararı bir yazılımın sizleri etkileme ihtimali o kadar az olacaktır.

6. İnternet Bankacılığı

İnternet üzerinden bankacılık işlemi sağlamak isteyenler kesinlikle https:// ibaresi görmeden işlem sağlamamalıdır. Sol üst tarafta güvenli ibaresi bulunmayan web sitelerinde işlemlerini sağlamamalı ve bankalarının web sitelerinin linkini bir alana kayıt ederek, sadece bu link üzerinden işlem sağlamaları tavsiye edilir. Aksi halde, bankacılık bilgileriniz kötü niyetli kişilerce ele geçirilebilir.

7. Dosya Güvenliği

İnternet ortamından, size yararlı olabileceğini düşündüğünüz her dosyayı indirmemelisiniz. Güvendiğiniz uzun süredir kullandığınız ya da güvenilir bir yakınınız tarafından sizlere tavsiye edilen siteler aracılığı ile işleminizi sağlamanız oldukça yararlı olacaktır. Bunun yanı sıra, torrent tarzı yazılımlardan kesinlikle uzak durmalısınız.

Güvenli İnternet Kullanımı
Güvenli İnternet Kullanımı

8. Kişisel Bilgiler

Güvenli İnternet Kullanımı için üyesi olduğunuz sosyal ağ sitelerinde ve herkesin erişimine açık olan internet ortamlarında, kişisel bilgilerinizi paylaşmamanızı ve bununla ilgili gerekli önlemleri almanızı öneririz. Bu bilgileri ele geçiren zararlı yazılım veya kişiler, kişisel güvenliğinizi tehlikeye atıcı girişimler yapabilir.

9. Güven

İnternet ortamında her gördüğünüz yazı, resim, arşiv, reklam gibi sizleri etkilemek için hazırlanan içeriklere doğrudan güvenmemeli ve sizleri yönlendirmek istedikleri sayfalar için birçok  kez düşünerek internet ortamındaki gezintinizi sürdürmelisiniz.

10. Online Oyun ve Sohbet

Binlerce kullanıcısı olan ve bir sosyal ağ gibi işleyen online oyun ve sohbet alanlarında, doğrudan kişisel bilgilerinizi paylaşmamalısınız. Bilgilerinizin güvenliği için bu gibi alanlardan uzak durmalı ve bilgilerinizin gizliliğine çok önem vermelisiniz. Bu gibi ortamlarda ele ettiğiniz arkadaşlıkların yararlarından çok zararları olabilir.

İstatistiklere göre; crack yazılım, ters proxy, lisanssız yazılım kullanan web siteleri, diğer web sitelerine kıyasla daha fazla risk altındadır. Ayrıca lisanssız panel kullanımı hukuki sonuçlar doğurur. Verilerinizi güvenle korumak için orijinal lisanslı yazılım kullanın ve hizmet aldığınız firmadan orijinal lisans kullandıklarına dair mutlaka kanıtlar isteyin.

0 Shares:
Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Benzer İçerikler
Devamını Oku

TrustRank Nedir?

Bu yazımda SEO çalışmalarında siteler için önemli olan TrustRank konusuna değineceğim. Yeni çıkan Penguin algoritması ile artık backlinkten…