Mobil Pazarlama Notları

Website contact us icons on brown tags over grey background

Mobil cihaz kullanımının ve mobil internet abone sayısının artması ile birlikte yeni reklam ve pazarlama kanallarının ortaya çıkması, üreticilerin ilgili kitleye daha kolay ulaşmasını sağlamıştır. Hal böyle olunca da geçmiş dönemlere baktığımızda var olan tüm pazarlama stratejileri de mobil kullanımına uygun bil hal almıştır. Nasıl ki web siteleri, programlar, web araçları..vs mobil uyumlu hale geldiyse artık pazarlama da mobil uyumlu hale gelmeye başlamıştır.

Üreticilerin hedef kitlesini daha iyi anlayabilmesi, ihtiyaçlarına cevap verebilmesi ve hedef kitlenin davranışlarını ölçümleyebilmesi için mobil pazarlamaya önem vermesi ve pazarlama planlarını da bu doğrultuda gerçekleştirmesi gerekmektedir.

Mobil pazarlamada dikkat edilmesi gereken bazı başlıklar şu şekildedir;

1-Kullanıcılarınızı Tanıyın

Diğer pazarlama kanallarında olduğu gibi mobil pazarlama çalışmalarının da ilk adımı, kullanıcıları tanımaktır. Pek çok farklı özelliklere sahip olan kitleyi, yaş, cinsiyet, ilgi alanları, demografik özellikleri, mobil kullanım sıklığı, cihaz özellikleri..vs gibi birçok kategori altında sınıflandırmanız gerekmektedir. Bu sınıflandırma ile pazarlama çalışmasını yapacağınız ürün veya hizmetin en ilgili kitleye gitmesini sağlamış olacaksınız. Bu da sizlere hem pazarlama maliyetlerinin azalmasını hem de geri dönüşüm oranlarının artmasını sağalacaktır.

2-Tüketici ile Etkileşim Halinde Olun

Yapılan araştırmalar şunu göstermektedir ki kullanıcılar kendi istekleri dışında gelen pazarlama iletilerinden oldukça rahatsızlar. Peşi sıra gelen ilgisiz mailler spam kutularını dolduradursun, yapılan pazarlama ve reklam çalışmalarının da büyük bir kısmı çöp olmaktadır. Bu durumun en temel sebepleri arasında, kullanıcıların yapılacak olan pazarlama çalışmalarında, kendi özerk yapılarını korumak istemesi ve kontrolü dışında olan gelişmelere büyük oranda kapalı olmasıdır. Mobil pazarlama çalışması yapmadan önce, zaman ve para kaybının dışında, itibar kaybının da yaşanmaması için kullanıcılardan onay alınmalıdır. Zaten son çıkan yeni e-ticaret kanunu bu konuda bazı yasal düzenlemeler getirmiştir. Hem kullanıcılarınızın gözünde spam içerik algısı yaratmamak hem de yasal açıdan kendizi zor durumda bırakmamak için kullanıcılarınızdan izin almayı ihmal etmeyin.  

3-Kullanıcıların, Hangi Kanallardan Size Ulaştığını Belirleyin

Kendinize hedef kitle olarak seçtiğiniz kullanıcı grubu, sizlere pek çok farklı şekilde ulaşabilir. Nedir bu farklılıklar? Mesela çok farklı model ve ebatlardaki mobil cihazlar, farklı tarayıcılar, farklı ekran çözünürlükleri… vs Hedef kitlenize en doğru şekilde ulaşmak ve sunmuş olduğunuz ürün yada hizmeti sunabilmek için hazırlamış olduğunuz içeriğin tüm bu özellikler doğrultusunda mobil uyumlu olması ve tüm kullanıcılar tarafından düzgün görüntülenebiliyor olması gerekmektedir.

4-Etkileşimi ve Geri Dönüşleri Arttırmak İçin Müşteri Deneyiminizi Kişiselleştirmeye Önem Verin

Mobil pazarlamada geri dönüşümü arttırmanın en önemli adımı kişiselleştirmedir. Nedir bu kişiselleştirme? Kişiselleştirme aslında yukarıda belirttiğimiz tüm kriterlerin bir sonucudur. Öncelikle hedef kitle analizi yapılır. Bu hedef kitlenin özellikleri belirlenerek belirli gruplara ayrılır. Yapılacak pazarlama çalışmasında ise her grubun özelliğine göre en alakalı içerikler sunulur. Yani kısacası her kitleye, ilgisini çekecek nitelikte içerikler gösterilir.

5-Markanız İçin Uygulamalar Oluşturun

Mobil teknolojisinin sunmuş olduğu kolaylıklardan biri de hiç şüphe yok ki mobil uygulamalardır. Mobil uygulamalar kullanıcılar açısından kolaylık sağladığı gibi üreticiler içinde bir bilgi kaynağıdır. Markanız için oluşturacağınız bir mobil uygulama ile hem kullanıcılarınıza farklı kolaylıklar sağlayabilir hem de uygulama üzerinden elde edeceğiniz veriler ile pazarlama stratejilerinize farklı bir yön verme şansı bulabilirsiniz.

Mobil pazarlama, diğer pazarlama kanallarına göre kendi içinde farklılıklar barındıran ve daha fazla etkileşime dayalı bir kanaldır. Mobil pazarlamada başarılı olmak için elde edilen verileri en iyi şekilde kullanıp, en ilgili kullanıcı grubuna nokta atışı yapılmalıdır. Tabi bu atışta başarılı olunabilmesi için sadece mobil değil tüm pazarlama kanalları için çok büyük önem arz eden ölçümleme ve analiz çalışmalarının en iyi şekilde yapılması gerekmektedir.

0 Shares:
Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Benzer İçerikler
Devamını Oku

Küçük İşletmeler ve Sosyal Medya

Sosyal medya artık hayatımızın en önemli parçalarından biri oldu. İş yerlerimizde bulunduğumuz ruh halinden, seyahatlerimizde çektiğimiz fotoğraflara, dostlarımız ile…