Microsoft Hyper-V Nedir, Nasıl Kurulur?

Microsoft tarafından geliştirilen Hyper-V, bir sanallaştırma teknolojisidir. Sanal makinelerin bir Windows sisteminde çalışmasına izin verirken performans açısından da kullanıcılara fayda sağlar. İşleri oldukça kolay hale getiren Hyper-V teknolojisi ile ilgili merak ettiğiniz tüm bilgilere ulaşabilirsiniz.

Microsoft Hyper-V Nedir?

Hyper-V; 64 bitlik işlemciler üzerinde işlem yapabilen, donanım tabanlı çalışan hipervizör yapısı ile tasarlanan, yüksek performansa ve güvenlik özelliklerine sahip olan ve Microsoft tarafından geliştirilen bir sanallaştırma yazılımıdır. İlk olarak 26 Haziran 2008’de kullanıcılara sunulan Hyper-V, yeni Windows işletim sistemlerinin ek bileşeni haline gelir.

Hyper-V donanım sanallaştırma platformu, birden fazla Linux ya da Windows işletim sisteminin tek bir bilgisayar gibi aynı anda çalışmasını sağlar. Bir platforma bağlı olduğu için bağımsız çalışır ve diğer makineleri etkilemez. Kullanıcılar, tüm işletim sistemi parametreleri üzerinde tam kontrole sahiptir. Böylece standart bir bilgisayarda olduğu gibi tüm işlemler kolaylıkla gerçekleştirilebilir. Kalite, hız ve performanstan ödün vermeden, fiziksel bir sunucuda olduğu kadar iyi sonuçlar elde edilebilir.

Linux işletim sistemi nedir, nasıl çalışır, öğrenmek için burayı ziyaret edebilirsiniz.

Hyper-V’nin entegrasyon hizmetleri ise kullanımı kolaylaştırır. İşletim sistemi performansını iyileştirirken ana bilgisayar ve sanal makineler arasında gelişmiş entegrasyon sağlar. Bu hizmetin kapsamı içinde işletim sistemi kapatma, veri alışverişi, VM saati yapılandırması ve yedekleme gibi bir dizi özellik sunulur.

Microsoft Hyper-V Ne için Kullanılır?

Sanallaştırma teknolojileri ve platformları, genel olarak “hipervizör” olarak adlandırılır. Microsoft sürümü olan Hyper-V de bunlardan biridir. Tüm hipervizörler gibi Hyper-V de sanal makineler oluşturulması ve bunların yönetilmesinde kullanıcılara yarar sağlar.

Uygulamalar ve İşletim Sistemlerinin Geliştirilmesi

Hyper-V’de VM oluşturmanın oldukça kolay olması ve bunların sistemin geri kalanından ayrışması, geliştirme ve test için uygun şartları oluşturur. Farklı işletim sistemleri ile deneme yapmak isteyenler, bir sanal laboratuvar oluşturabilir. Birden fazla bilgisayar kullanımına gerek kalmadan, kullanıcılar uygulamaların her bir cihazda nasıl performans gösterdiğini öğrenebilir. Bu denemelerden sonra sanal makinelerin silinmesi de mümkündür.

Eski Bir Sistemden Verilerin Kaydedilmesi

Geçmiş verilerini muhafaza etmek isteyen çoğu ticari işletme ya da şirket, eski yazılım ve donanım çözümlerini destekleyen sunucuları kullanmaya devam eder. Tüm verilerin ve uygulamaların sanal bir cihaza yüklenmesi sayesinde ise şirketler kaynaklarını farklı alanlara kanalize edebilir.

IT Altyapısının Güçlendirilmesi

Daha büyük ve yüksek performans isteyen işlerin yapılması için IT altyapısı büyük önem taşır. Yönetimi fiziksel cihazlardan daha kolay olan sanal makineler, yüksek satın alma maliyetlerinin önüne geçer. Böylece iyi bir donanımla IT altyapısını güçlendirirken sunucu kullanım deneyimini iyileştirir.

İş Sürekliliğinin Sağlanması

Sanal makineler, işlerin kolayca yedeklenmesini ve kesintisiz şekilde başka bir sunucuya aktarılmasını sağladığı için sunucunun kapalı kalma süresini kısaltır. Bu sayede işlerin bölünmeden yapılmasını ve sürekli hale gelmesini sağlar. Aynı zamanda sunucu hatalarından olumsuz önde etkilenen VM’leri otomatik olarak yeniden başlatabilir.

Microsoft Hyper-V Özellikleri Nelerdir?

  • 64 bitlik Windows server işletim sistemine sahip olduğu için yüksek performans ile çalışır.
  • 64 GB’a kadar sanal makinelerde ve 2 TB’a kadar istemci bilgisayarlarda RAM kullanımına izin verir.
  • 32 ve 64 bitlik mimariye sahip olan işletim sistemlerini destekleyerek sanal makineler üzerinde işlem yapılmasını sağlar.
  • Bir fiziksel sunucuda oluşturulan sanal makinelerin başka bir fiziksel sunucuya taşınmasına olanak tanır.
  • Ana bilgisayar ve sanal makineler arasındaki ağ bağlantısını, gelişmiş denetim mekanizmaları sayesinde kolaylıkla gerçekleştirir ve ağ yükünü dengede tutar.
  • Ana bilgisayar ve sanal makineler arasında geçişin hızlı olmasını sağlar.
  • Anlık Görüntü (Snapshot) özelliği sayesinde sanal makinelerin donanım ve yazılım ayarlarının istenen zamanda kaydedilmesini sağlar. Bir sorun yaşanması durumunda, kullanıcılar bu anlık görüntüler sayesinde sanal makinenin kaydedilen ayarlarına dönmesini sağlayabilir.
  • Saklama Alanı Ağları (SAN), kullanıcıların yüksek hızda işlem yapmasını sağlayan ve farklı depolama birimlerinde kullanılabilen özel bir ağdır. Hyper-V, SAN özelliklerini ve disklere direkt erişimi destekleyen bir tasarıma sahiptir.
  • Simetrik Multi İşlem (SMP) özelliği sayesinde dört farklı işlemcinin ana bilgisayarda çalışmasına izin verir.
  • Sanal makineleri farklı alanlara kopyalayan Hyper-V Replika özelliği ile hataların giderilmesine ve iş sürekliliğine katkıda bulunur.
  • Esnekliği yüksek olan kümeler, eş zamanlı geçişe izin verirken daha yüksek değerlerin elde edilmesini sağlar.
  • Sabit diskler için yedekleme özelliğinin bulunması sayesinde disk alanı artarken ağ bant genişliği yükselir. Ayrıca yedeklemenin kolay ve hızlı olmasına yardımcı olur.
  • Windows’un yanı sıra Linux gibi farklı işletim sistemlerini aynı anda çalıştırabilir.

Microsoft Hyper-V Nasıl Çalışır?

Bu teknolojiye yeni olanların, Hyper-V’nin çalışma prensibini anlayabilmesi için sanallaştırmanın temel kavramlarını bilmesi gerekebilir. Hiper yönetici tabanlı bir sanallaştırma teknolojisi olan Hyper-V, bazı sistem gereksinimlerini karşılayan Windows hipervizörünü kullanır. Ana cihazın, eş zamanlı olarak birden fazla sanal makineyi çalıştırabilmesi için RAM desteğinin en az 4 GB olması gerekir. Ayrıca AMD ya da Intel işlemcilerde bulunan SLAT teknolojisini içeren bir işlemciye ihtiyaç vardır.

Intel ve AMD işlemciler için tasarlanan Second Level Address Translation (SLAT) teknolojisi, Hyper-V üzerinde işlem yapan sanal makinelerin bellek yönetimi performansını artırır. SLAT, Intel işlemcilerde EPT, AMD işlemcilerde ise RPI olarak adlandırılır. CPU SLAT, sanal makinelerde bellek yükünü büyük oranda azaltır. Hyper-V’de standart olarak sanal makinelerin hafıza bitleri ve fiziksel hafıza bitleri farklı bir yöntem ile eşleştirilirken SLAT sayesinde bu işlemi CPU gerçekleştirir. Bu da çalışma yükünün azalmasına yardımcı olan bir durumdur.

Windows işletim sistemi ile ilgili detaylı bir rehber arıyorsanız, buradaki blog yazımızı inceleyebilirsiniz.

Microsoft Hyper-V Altyapısı Nasıldır?

Sanal cihaz başına 64 GB RAM desteği sağlayan Hyper-V, aynı zamanda genişletilmiş bellek erişimi imkanı sunar. Direkt olarak SAN ya da sabit disk erişimini destekler. Hızlı geçiş özelliğine de sahip olan Hyper-V, Windows yönetim araçları sayesinde bilgisayarlar arasında kolay geçiş yapılmasını sağlar.

Hyper-V, yalnızca birkaç tıklama ile sanal sistemlerin yapılandırılmasına izin verir. Bu sistemlerde, kullanılan sunucular nedeniyle yük dengesi bozulabilir. Yapılandırma sayesinde Windows Ağ Yük Dengeleme sanal sistemler ile uyumlu çalışabilir.

Microsoft Hyper-V Nasıl Kurulur?

Hyper-V, kullanıcılara sunulduğu günden bu güne kadar pek çok geliştirmeye tabi olarak Windows 7, Windows XP, Windows 10 gibi işletim sistemlerinin altyapısı tarafından desteklenir. Özellikle önceki sürümlerden yeni sürümlere geçiş oldukça hızlı ve kolay şekilde gerçekleştirilebilir.

Güncel Windows 10 için kuruluma: Denetim Masası, Programlar ve Özellikler üzerinden başlayabilirsiniz. Windows Özelliklerini Aç veya Kapat sekmesinden Hyper-V seçilir. Gerekli bileşenler yüklendikten sonra Şimdi Yeniden Başlat butonuna tıklanır. Kurulumun ardından Hyper-V yönetim ekranı üzerinden sanal makine oluşturabilirsiniz.

Bunun için öncelikle Sanal Anahtar Yöneticisi sekmesinden Ethernet kartı seçilir ve sanal anahtara bir isim verilir. Ardından Yeni ve Sanal Makine sekmelerine tıklanır. Dinamik Bellek seçeneği tıklanarak ileri gidilir. Sanal makinenin ağa bağlanması için Hyper-V Switch seçeneğine tıklanır. Sanal makine için disk ve kapasite belirlendikten sonra Son butonu ile işlem bitirilir. Açılan sanal makine panel üzerinden görüntülenebilir.

Microsoft Hyper-V Canlı Geçiş Nedir?

Canlı geçiş, çalışan VM’lerin kesinti olmadan farklı bir ana bilgisayara aktarılması ve dağıtılmasıdır. Bu aktarım, Hyper-V’nin bağımsız sunucusundan başka bir sunucuya yapılabileceği gibi yük devretme kümesine manuel veya otomatik olarak yapılabilir. Ancak otomatik canlı geçiş, yalnızca yük devretme kümeleri için kullanılabilir.

Bu özellik ile VM’ler tamamen farklı bir konumda bulunan bağımsız sunuculara aktarılabilir. Herhangi bir donanım arızasında ya da elektrik kesintisi sırasında hızlı ve kolay kurtarma sağlanır. Hyper-V canlı geçiş, dört farklı yöntemi destekler:

Paylaşımsız Canlı Geçiş

Bir Hyper-V sunucusunda ya da paylaşılmayan bir depolama alanında bulunan VM’lerin başka bir Hyper-V sunucusunun yerel diskine veya Hyper-V’nin paylaşılan bir depolama alanına aktarılabilir.

Canlı Geçiş

Bu geçiş türünde, çalışan sanal makineler herhangi bir kesinti olmadan manuel ya da otomatik olarak aktarılır. Yük devretme kümesi düğümü başarısız olduğunda ise mevcut en iyi düğüm seçilir.

Hızlı Geçiş

Canlı geçişe oldukça benzer özelliklere sahip olan hızlı geçişte işlemin, hedef düğümü seçen yönetici tarafından başlatılması gerekir. Arka planda çalışan uygulamalara ve ağ hızına bağlı olarak hızlı geçişte kesintiler yaşanması mümkündür. Hızlı geçişin avantajları arasında kapatılan VM’ler üzerinde de işlem yapılabilmesi bulunur.

Depolama Geçişi

Depolama geçişi, bir yöneticinin herhangi bir kesinti olmadan tüm VM dosyalarını farklı bir depolama birimine, sabit bir diske ya da CSV’ye aktarmasına olanak tanır. Hyper-V bağımsız sunucusunda bulunan bir VM, farklı bir fiziksel konuma da taşınabilir. Bu geçiş hem çalışan hem de kapalı VM’ler için kullanılabilir.

0 Shares:
Benzer İçerikler