Kendi Bulut (Cloud) Sisteminizi Nasıl Kurabilirsiniz?

Teknolojinin gelişmesiyle beraber verilerin depolanıp saklanması için pek çok farklı yöntem ortaya çıkar. Bu yöntemler arasında en güvenli olanı ise bulut sistemidir. Bulut sistemi sayesinde saklanması gereken bütün veriler sanal ortamda depolanır. Sistem kişiye özgü olup şifrelenerek güvenliği artırılabilir. Böylece farklı kişilerin bilgilere ulaşması önlenir. Bunun yanı sıra bulut sistemindeki depolama alanını artırarak farklı saklama alanlarına ihtiyaç duymadan tek bir yere veri depolaması yapılabilir.

Bulut sistemi için pek çok farklı seçenek bulunur. Kendi kriterlerinize uygun olan kişisel bulut sisteminizi kurup yönetebilir veya var olan bir bulut sistemi ile ağınızı eşleştirerek verilerinizi depolayabilirsiniz. Bulut sistemi kurmak için Linux, Owncloud, MacOS, Raspbery Pi gibi pek çok farklı taban bulunur. Bunların her biri kendine özgü işlevlere sahip olduğundan kişisel kriterlerinizi belirleyip size en uygun veri tabanını tercih etmeniz önerilir.

Hazır sistem tercih edenler için üye olup giriş yapılarak veri depolamasına başlanabilir. Kişisel bulut sistemi için de benzer adımları takip ederek tek bir yerde bütün verilerinizi saklayıp yönetme imkanınız bulunur. Bu verilere farklı bilgisayarlardan veya mobil cihazlardan bağlanarak kısa süre içerisinde erişim sağlayabilirsiniz.

Bulut teknolojisi nedir, nasıl çalışır detaylı olarak öğrenmek için burayı ziyaret edebilirsiniz.

Bulut (Cloud) Sistem Nedir, Ne İşe Yarar?

İş, eğitim, günlük yaşam ve hobilerin sanal dünyaya aktarılması sonucunda fotoğraf, video, dokuman gibi veriler bilgisayar ve akıllı telefonlarda depolanmaya başlanır. Bu süreçle beraber verilerin korunması daha büyük bir öneme sahip olur. İnternet bağlantısı sağlandığında bazı zararlı programlarla cihazlardaki verilere ulaşılabilir ve veriler silinebilir.

Harddisk ve flash bellekler verilerin depolanması için kullanılsa da yeterli güvenlik sağlanamaz. Bu nedenle bireyler, verilerini depolayıp güvenli bir şekilde saklamak için bulut sistemlerini tercih etmeye başlar. Merkezi depolama sistemlerinin aksine yüksek seviyede saklama kapasitesine sahip olan ve ek alan satın alınabilen bu servisleri kullanırken dokumanlarınız pratik bir şekilde aktarılır. Donma gibi problemlere yaşamadan dilediğiniz veriye saniyeler içerisinde erişerek kullanım sağlayabilirsiniz.

Bulut sistemleri, sanal ortamda belgelerin saklanmasına olanak tanır. Farklı şifreleme yöntemleri ve ağ bağlantılarıyla kullanım kolaylığının yanı sıra yüksek güvenlik de sağlar.

İnternet olan her yerde kullanılabilen bulut sistemi, verileri güvenli bir şekilde depolayarak farklı cihazlardan pratik bir şekilde erişim sağlamanıza yardımcı olur. Belgelerin cihazlarınızda yer kaplamasını da önleyen bu sistem sayesinde elektronik cihazların performansı düşmez. Böylece işlemlerinizi oldukça hızlı bir şekilde tamamlama imkanına sahip olabilirsiniz.

Bilgisayar, akıllı telefon, flash bellek ve harddisk gibi merkezi depolama alanlarında bazı problemler ortaya çıkabilir. Bu problemler sonucunda verilerinizi kaybedebilirsiniz. Yedekleme özelliği bulunan bu sistemlerde, dokumanlarınızı yedekleyerek olası risklere karşı önlem alabilirsiniz. Google Cloud, iCloud, OneDrive ve Amazon Cloud gibi bazı hazır sistemler bulunur. Birçok kişi uzun süre bu sistemleri tercih etse de güvenlik zaafiyeti sebebiyle insanlar artık kendi bulut sistemlerini kurmayı tercih ediyorlar.

Kriterlerinize uygun uygulamayı tercih ederek kuracağınız bulut sistemini, kişiselleştirerek veri depolamasını pratik ve güvenli bir hale dönüştürebilirsiniz. Ofis ve ev bilgisayarlarından bağlanarak aynı verilere ulaşım sağlayabilirsiniz. Yüksek güvenlik sistemiyle donattığınız sistemdeki verilere istemediğiniz kişilerin erişimini engelleyerek sorunsuz bir şekilde kullanabilirsiniz.

Bulut depolamanın birçok avantajı bulunur. Bu avantajların başında ise farklı yerlerden verilerinize anında ulaşma imkanı yer alır. İnternet bağlantısına sahip olduğunuz her yerden fotoğraf, video veya belgelerinize pratik bir şekilde erişim sağlayabilirsiniz.

Cihazlarda saklanan veriler bazı problemler sonucu yok olabilir. Cihazın bozulması, spam, virüs gibi sorunlara karşın bulut sistemi kurarak verilerinizi sanal ortamda güvenli bir şekilde saklayabilirsiniz.

Otomatik yedekleme özelliği ile bütün belgelerinizi bulut sistemine yedekleyebilir, ihtiyaç duyduğunuz takdirde depolama alanını artırarak rahat bir kullanım süreci geçirebilirsiniz. Eşleştireceğiniz farklı cihazlardan buluta güvenli bir şekilde erişim sağlarken verilerinizin çalınmasını veya kaybolmasını önleyebilirsiniz.

Yüksek güvenliğe sahip olan bu özel sistemler, bireysel kullanıcıların yanı sıra iş hayatında da tercih edilen servisler haline gelir. Şirketlere dair bilgilerin sorunsuz bir şekilde saklanmasını sağlayan bulut sistemleri, çoklu erişim özellikleri sayesinde iş hayatını da kolaylaştırır. Anlık olarak işlem yapılabilen bu sistemde, erişim izni olan kişilere bildirim iletilir. Bu sayede belgelerin üzerinde yapılan değişiklikler incelenebilir.

Kendi PC’nizi Bulut Sisteme Çevirmek Mümkün mü?

Bilgisayarınızı kullanarak bulut sistemi kullanabilir veya cihazınızı direkt olarak bulut sistemine dönüştürebilirsiniz. Bulut sistemine, ağa eklediğiniz farklı cihazlardan erişim sağlanabilir.

Kendi cihazınızı bulut sisteme çevirmek ise riskleri olan bir tercihtir. Bilgisayarın harddiskine depolayacağınız verilere istediğiniz farklı cihazlardan ulaşabilirsiniz. Buradaki önemli nokta ise cihaza ve kuracağınız bulut sistemine uygun yazılıma sahip olmasıdır. Ancak güvenlik konusunda çokk fazla önlem alınması gerekir. Cihazlara kolayca erişim sağlanarak veriler çalınabilir. Olası bir virüs ile bütün verilerinizi kaybedebilirsiniz. Verileri güvende tutarak kullanabilmek için cihazın sürekli açık olması ve elektrik kesintisi gibi risklere karşı önlem alınması önerilir.

Linux Kullanarak Bulut Sistem Kurmak

Linux sunucuları, fiziksel bir merkeze ihtiyaç duymadan kullanıcılara özel bölgeler ayırarak kişiye özel bir sistem kurulmasını sağlar. Özelleştirilen sistem sayesinde birçok farklı seçenekten oluşan işlem, yüksek performans ve güvenlik önlemlerine sahiptir.

Özel olarak izole edilen serverlar sayesinde kullanıcıların verileri özenle korunur. Kendi alanınıza sahip olup fotoğraf, video ve dokumanlarınızı pratik bir şekilde yönetebilirsiniz. Yeni nesil işlemcilerden oluşan sunucu tabanı, hızlı SSD diskleri ile anlık olarak işlem yapmanıza olanak tanırken yüksek performans sağlar.

Ücretsiz deneme süresi bulunan Linux, oldukça uygun fiyat seçeneklerine sahiptir. Otomatik günlük yedekleme sayesinde veriler sorunsuz bir şekilde kaydedilip korunur. Farklı özelliklere sahip pek çok Linux pakedinden kriterlerinize uygun olanı tercih ederek saniyeler içerisinde bulut sisteminizin kurulumunu yapabilirsiniz.

MacOS Kullanarak Bulut Sistem Kurmak

Güvenli bir bulut sistemine sahip olmak isteyen ve var olan bir tabanı tercih eden kişilerin ilk tercihleri arasında yer alan MacOS, pratik bir kullanım imkanı sunar. Yüksek güvenlik ağları ile donatılan iCloud Drive, alan genişletme özelliği sayesinde verilerinize uygun alan sağlamanıza yardımcı olur.

iPhone, Macbook, iPad, iPod touch gibi Apple marka cihazların yanı sıra akıllı telefon ve bilgisayarlardan da bağlanabileceğiniz iCloud bulut sistemine erişim sağlayabilirsiniz.

Apple cihazlarınızı MacOS’un son sürümüne, Windows cihazlarınızı ise üst sürüme yükselttikten sonra erişim sağlamak istediğiniz bütün elektronik cihazlara iCloud’u kurmanız önerilir. Cihazların hepsinden Apple kimliği ile giriş yapılarak bulut sistemine kolaylıkla erişebilirsiniz.

Cihazların ayarlar bölümünden iCloud Drive’a giriş yaptıktan sonra bilgisayardaki verileri bulut sistemine aktarabilirsiniz. Verilerinize sizin dışınızda kimsenin ulaşmayacağına emin olabilirsiniz.

Raspberry Pi Kullanarak Bulut Sistem Kurmak

Kendi bulut sisteminizi kurmak için Raspberry Pi sunucusunu kullanabilirsiniz. Owncloud uygulamasından yardım alarak Raspberry Pi sunucusunu oluşturabilirsiniz. Bunu yapabilmek için iki farklı yöntem bulunur. Bu yöntemlerden ilkinde Raspberry Pi hazırlanmalı, diğerinde ise Owncloud uygulamasının yapılandırılması gerekir.

Bulut sistemini oluşturmak için öncelikle Raspberry Pi OS isimli işletim sistemini kurmanız gerekir. Micro SD kart ile işletim sistemini tanımlayıp cihaza taktıktan sonra kurulum yapılır.

Ekranda çıkan ayarlar bölümünden gerekli düzenlemeleri yaptıktan sonra kurulum tamamlanır. Kurulumun ardından belirlenen kodlar eklenerek son güncelleme yapılıp IP adresi öğrenilir. Hesaba giriş için kullanıcı adı ve şifre yazılarak hesabınızı tanımlayabilirsiniz.

Farklı cihazlar üzerinden bulut sistemine erişim sağlamak için ise farklı adımları takip etmek gerekir. Bağlantı noktasını yönlendirme ayarları yapıldıktan sonra DNS adresi alıp Owncloud uygulamasının yapılandırmasını tamamlamanız önerilir.

Bu kısa süren kurulumdan sonra kendi bulut sisteminize dilediğiniz veriyi yükleyerek güvenli bir şekilde saklayabilirsiniz. Yüksek güvenliğe sahip olan sisteme kişisel cihazlarınızdan kolaylıkla erişim sağlayarak verilerinizi kullanabilirsiniz.

Bulut Sistem Kurmak için Gerekli Yazılımlar Nelerdir?

Bulut sistemi kurmak için bazı yazılımlara ihtiyaç duyulur. Her yazılım farklı özelliklere sahip olduğundan kriterleri belirleyerek ona göre seçim yapmak önemlidir. Ancak bütün kullanıcılarda ortak payda güvenlik, teknik destek ve performans konularıdır.

En popüler bulut sistemlerinden biri olan Google Drive, şifrelenen verileri ile yüksek güvenlik sağlar. Depolanan veriler özel olarak taranarak tespit edilen spamler yok edilir. Böylece saklanan dosyalar güvende olur. Çoklu erişim özelliği sayesinde iş konusunda kolaylık sağlar. Standart depolama alanı 15 GB olan Google Drive’da ek yer satın alarak saklama alanını genişletebilirsiniz.

Başlangıçta yalnızca Apple markasının cihazları için tasarlanıp kullanılan iCloud, günümüzde bütün cihazlar için kullanıma uygun hale getirilir. Rehber, ajanda, fotoğraf, video, sunum, dokuman gibi bütün verilerinizi güvenle depolayabileceğiniz iCloud’un standart alanı 5 GB olup ek ücret ile artırılabilir.

Microsoft One Drive ise bütün Microsoft Office uygulamaları ile uyumlu bir yapıya sahiptir. Özel hayatınızın yanı sıra iş hayatında da pratik bir şekilde kullanabileceğiniz sisteme internet olan her yerden erişim sağlayabilirsiniz. 5 GB ücretsiz depolama alanı isteğe bağlı olarak artırılarak daha fazla verinin güvenle korunmasını sağlar.

Amazon Drive da en dikkat çeken ve sık kullanılan bulut servisleri arasında yer alır. Bütün belgelerinizi pratik bir şekilde saklayabileceğiniz Amazon Drive’a farklı uygulamalardan erişim sağlayabilirsiniz. 5 GB ücretsiz depolama alanına ek olarak Prime kullanıcılara sınırsız fotoğraf saklama alanı sunulur.

Son teknoloji ile donatılarak yüksek güvenlik önlemlerine sahip olan Box; fotoğraftan videoya, müzikten iş belgelerine kadar birçok farklı çeşitten oluşan verilerinizi güvenle saklayabileceğiniz bir servis olarak göze çarpar. Office 365, Adobe gibi farklı uygulamalarla eşleşebilen servis iş sürecini kolaylaştıran yapısı ile beğeni toplar. Box tarafından sunulan depolama alanı ise 10 GB olarak belirlenir.

Dropbox da yine sık tercih edilen bulut servislerinden biridir. Verilerinizi depoladıktan sonra farklı cihazlarınızı eşleştirerek dilediğiniz belgeye her yerden ulaşabilirsiniz. Masaüstü uygulaması sayesinde bilgisayarınızdaki bütün belgeleri anında buluta aktarabilirsiniz. Dropbox 2 GB ücretsiz depolama alanı sunar.

Yandex Disk ise 10 GB ücretsiz depolama alanı ile verilerinizin güvenle saklanmasına olanak tanır. Farklı sistemlerden erişim sağlanabilen Yandex Disk, Türkçe dil seçeneğiyle oldukça sık tercih edilen kolay arayüze sahip servisler arasında yer alır.

OpenDrive, bütün cihazlarla senkronize olabilen yapısı ile kolay kullanım imkanı sağlar. Mobil cihazlarla da uyumlu olması sayesinde dünyanın her yerinden verilerinize erişebilirsiniz. Otomatik yedekleme özelliği, verilerin yedeklenmesini sağlayarak riskleri ortadan kaldırır. İnternet bağlantısı ile çalışan sistemin ücretsiz 5 GB depolama alanı bulunur.

Sync.com sınırsız kullanım özelliğine sahip olup farklı abonelik seçeneklerinden oluşan bir servistir. Saat sınırlaması olmaksızın müşteri desteği sunan serviste verilere farklı kişilerin erişimine izin verilmez. Servise kaydolduğunuzda tarafınıza ücretsiz 5 GB saklama alanı verilir.

PCloud ücretsiz 10 GB alan sağlayan ve yüksek depolama kapasitesine sahip olan servisler arasında ilk sıralarda yer alır. Linux, Android, Windows ve iOS gibi farklı yazılımlarla eşleşebilen sistem iki paketten oluşur. Yüksek güvenlik sistemleriyle donatılan Pcloud, hızlı erişim sağlayarak güvenli kullanım sunar.

Icedrive maksimum 5 TB depolama alanı sunan yüksek kapasiteli servislerden biridir. Ücretsiz 10 GB saklama alanı imkanı tanıyan Icedrive, dosya paylaşım özelliği ve farklı platformlarla beraber çalışabilmesi sayesinde sıklıkla tercih edilir.

Kendi Bulut Sisteminizi Kurmanın Maliyeti Ne Kadardır?

Kendi bulut sisteminizi kurmanın maliyeti, farklı etkenlere bağlı olarak değişkenlik gösterir. Bu etkenler tercih edilen paket, servis, depolama alanı, güvenlik özellikleri, performans, hız gibi pek çok farklı özellikten oluşur.

Bazı servisler ücretsiz depolama alanı sunarken ek alan için ücret talep edilir. Bazıları ise ücretlidir. Bu ücretler farklı birimlerden oluşur. Bu nedenle kullanım amacınıza en uygun servisi araştırıp ihtiyacınız olan performansı elde edebileceğiniz uygulamaları tercih etmeniz önerilir.

Natro’nun Hızlı, Güvenli ve Zahmetsiz Bulut Hizmetlerini İnceleyin

1999 senesinden beri sunucu, servis ve güvenlik konuların hizmet veren Natro, teknoloji kullanıcıların pratik ve güvenli işlemler yapmasına yardımcı olmayı hedefler.

Bütün bulut hizmetlerinin detaylı bir şekilde yer aldığı Natro’da bulunan yüksek güvenliğe sahip, hızlı ve pratik bulut hizmetlerini inceleyerek kriterlerinize ve bütçenize en uygun hizmete karar verebilirsiniz.

0 Shares:
Benzer İçerikler