Marka İhlallerinin Önüne Geçmek için Neler Yapılabilir?

Bilindiği üzere BTK’nın yeni TRABİS sistemi ile .tr uzantılı alan adları eskisinin aksine belgesiz olarak satın alınabiliyor. Daha önce Nic.TR üzerinden birtakım evraklar sunularak alınan bu uzantılar artık ilk gelen alır sistemi ile satışa sunuluyor. Dolayısıyla bu durum birtakım marka ihlalleri için akıllarda da soru işareti oluşturuyor. Bu yazımızda marka ihlallerinin önüne geçmek için neler yapılabilir onlar üzerine değineceğiz.

TRABİS ile Yapılan Değişiklikler Nelerdir?

Dünya üzerinde bütün alan adlarının kayıt süreçlerini ilerleten şirketin adı ICANN’dır. ICANN’ın daha önce Türkiye’de yetkilendirmiş olduğu şirket ODTÜ içerisinde hizmet veren Nic.TR iken, BTK ile yapılan anlaşma neticesinde artık bu işlemler BTK’ya ait TRABİS sistemi ile yapılıyor. 

Öncelikle dikkat etmemiz gereken noktalardan biri “.av.tr”, “.bel.tr”, “.dr.tr”, “.edu.tr”, “.gov.tr”, “.k12.tr”, “.kep.tr”, “.pol.tr”, ve “.tsk.tr” alan adları için hala birtakım evraklar beyan edilmeye devam edilecek olmasıdır. Yani bu alan adları belgesiz olarak satın alınamayacak.

Öte yandan .COM.TR, .NET.TR ve .ORG.TR uzantılı alan adları ise evraksız şekilde satın alınabilecek. Burada yapmanız gereken en önemli şey, alan adınızı almakta acele etmeniz gerekliliğidir. İlk gelen alır sistemi uygulanacağından, markanıza ait .TR uzantınızı satın almakta acele etmenizde fayda var. Sistemin en büyük değişikliği bu noktada ortaya çıkıyor. Diğer yapılan değişiklikler aşağıda özetleniyor.

  • .TR alan adı uzantıları eskiden tekrar satış veya devir edilemezken, artık 3 yıl sonra yeniden satış veya devri gerçekleştirilebilecek.
  • 2 ay üst üste .TR uzantınızın ödemesini gerçekleştirmezseniz öncelikler üç aylık süre ile alan adı kullanımı duraklatılacak, eğer bu süreçte de ödeme gerçekleştirilmezse ödemenin yapılmadığı aylardan 1 ay sonra alan adı tekrar satışa açılabilecek.
  • Hizmet sağlayıcınızdan eğer sadece alan adı tahsisinizi yapmak istiyorsanız bu mümkün, diğer hizmetleri satın alma zorunluluğunuz bulunmuyor.

Marka İhlallerinin Önüne Nasıl Geçilecek?

Yukarıda da bahsettiğimiz gibi .TR uzantılı alan adlarının kullanımında en önemli sorunlardan biri alan adı ihlalleri noktasında gerçekleşebilir. Yani sizin kullandığınız ve hak sahibi olduğunuz bir alan adının .TR uzantısı bir başkası tarafından satın alınabilir. Bu durumda tekrar satışta sorun yaşayacağınız için birtakım prosedürlerle uğraşmanız gerekebilir. Eğer hak sahibi olduğunuz alan adını bir başkası satın aldıysa, bununla ilgili bir başvuru yapabilirsiniz.

Başvuru yapabileceğiniz bu sistemin adı Uyuşmazlık Çözüm Hizmet Sağlayıcıları (UÇHS) olarak tanımlanıyor. Basit olarak Tüketici Hakem Heyetleri gibi çalışan bu sistemler, görevlendirilen birtakım hakem ve hakem heyetleri tarafından başvurunuz değerlendirilerek işleme alınıyor.

İlk olarak bir itiraz başvurusu yapmanız gerekiyor. Ardından UÇHS itirazınız ile ilgili kendi heyeti ile bir değerlendirme yapar ve alan adının haklı kullanımı ile ilgili bir karara varır. Eğer verilen karar sonucunda alan adının kötüye kullanımı tespit edilirse, alan adı itiraz sahibine teslim ediliyor. Eğer kötüye kullanım tespit edilmezse, alan adı mevcut sahibinde kalmaya devam ediyor.

Yani kötüye kullanım bu sistem ile önlenebilir, alan adınızı farklı biri satın aldıysa bununla ilgili bir itirazda bulunabilirsiniz. Fakat bu süreç tahmin edebileceğiniz üzere biraz zaman alan bir süreç olacaktır. Dolayısıyla, .tr alan adınızın tahsisinde olabildiğinde hızlı davranmalısınız. Bu başvuru süreçlerini ilerletmektense, hızlıca kendi .tr alan adınızı satın almanız çok daha kolay olacaktır.

.TR Uzantılı Domainler Belgesiz Nasıl Alınır?

Natro üzerinden .COM.TR .NET.TR ve .ORG.TR uzantılı alan adı ön sipariş başvurunuzu gerçekleştirmeniz oldukça kolay. Öncelikle ilk gelen alır sistemi ile bir satış gerçekleştirileceği için acele etmeyi unutmayın. Natro ön sipariş sistemi ile dakikalar içerisinde sorgulamanızı yapabilir, ön siparişinizin başarılı olması halinde koşulsuz şartsız alan adınızı satın alıp aktif hale getirebilirsiniz.

Natro ön sipariş sistemine buradan ulaşabilir, aklınızdaki domaine hemen sahip olabilirsiniz.

Üye olduktan sonra ön sipariş sayfasına giriş yaparak sorgulamanızı yapın. Ardından seçiminizi sepete ekleyerek ödeme sayfasına geçebilir, avantajlı fiyat alternatifi ile ödemenizi yaparak siparişinizi oluşturabilirsiniz. Bu aşamada alan adı sahiplik bilgilerini güncellemeniz tavsiye edilir. Bu bilgileri güncelledikten sonra alan adınız aktif alan adları kısmında görünecektir. Eğer bu bilgileri güncellemezseniz; Natro ön sipariş sistemi belirli bir süre sonunda siparişinizi iptal edecek ve ödemenizin geri iadesini size yapacaktır. Yanlış bilgi doldurduysanız TRABİS sistemine iletilen ve doğruluğu bulunmayan bilgilere ait siparişler TRABİS tarafından da iptal edilebilir.

Natro pratikliği ile .TR alan adına sahip olmak artık çok kolay. Fakat marka ihlallerinin önüne geçebilmek açısından hızlı davranılması gerekiyor. Bu noktaya özellikle dikkat etmelisiniz. Tabi eğer sizin belge sunabileceğiniz alan adınız bir başkası tarafından satın alınmışsa, belgelerinizi sunarak bir kayıt oluşturabilirsiniz. Bu durumda belgesiz olarak ön sipariş oluşturan tarafın siparişi iptal edilir ve ödemesi iade edilir. Belgeli kayıt yaptırdığınız için alan adı kullanımı size tahsis edilir.

 Öte yandan “.av.tr”, “.bel.tr”, “.dr.tr”, “.edu.tr”, “.gov.tr”, “.k12.tr”, “.kep.tr”, “.pol.tr”, ve “.tsk.tr” alan adları için ise bazı evrak tahsisleri devam edecek. Bu alan adlarına sahip olmak için gereken evrakları iletmeniz ve başvurunuzu bu doğrultuda yapmanız gerekir. Belgeleri iletmeniz ardından gerekli kontroller TRABİS tarafından yapılarak alan adı kullanımınıza onay verilecektir.

.TR Uzantılı Alan Adınızı Nereden Tahsis Etmelisiniz?

Bu aşamada özellikle dikkat edilmesi gereken nokta güvenilir bir alan adı sağlayıcısından bu hizmeti satın alıyor olmanızdır. Çünkü şirketinize ait tüm bilgileri saklayacağınız alan adınızın güvenilir bir sağlayıcıda olması oldukça önemlidir. Öte yandan farklı biri tarafından satın alma gerçekleştirildiyse, belgelerinizi sunduğunuzda yapılacak işlemler ile ilgili sorun yaşamamak adına, güvenilir bir sağlayıcı tercih etmeniz kritik değer taşır.

Natro sağladığı kolaylıkla hosting veya diğer ihtiyaç duyacağınız tüm işlemleriniz için farklı yerlerden satın alım yapmak zorunda bırakmadığı için bu konudaki tüm işlemlerinizi Natro üzerinden güvenli şekilde sağlayabilirsiniz.

0 Shares:
Benzer İçerikler