Linux Mint Nedir, Ne İşe Yarar?

Günümüzde en çok kullanılan masaüstü Linux dağıtımları arasında Ubuntu ve Linux Mint ön plana çıkar. Linux Mint Ubuntu’nun çalışma sistemine dayanırken, Ubuntu da Debian’a dayanarak faaliyet gösterir. Kurulumu tamamen ücretsiz olan Linux Mint, Windows ve macOS işletim sistemlerine nazaran çok daha özel ve kontrollü bir işletim sistemidir. Sistemde yer alan uygulamaların neredeyse tamamı açık kaynaklı olup kullanıcıya önemli faydalar sağlar.

Masaüstü ve dizüstü bilgisayarlar için geliştirilmiş olan söz konusu sistem, günümüzde milyonlarca kullanıcısı olan bir mekanizmadır. 2006 yılında ortaya çıkmış bir işletim sistemi olan Linux Mint’in en önemli avantajı, açık kaynaklı olması, tamamen ücretsiz olması, güvenilir olması, topluluk odaklı olması ve kullanıcıya binlerce paket kullanım olanağı sağlamasıdır. Linux mimarisinin kullanıcıya sunduğu avantajlar sayesinde söz konusu sistem çok az bakıma ihtiyaç duyar. Kullanılan platform, bir ISO dosyası şeklindedir. ISO dosyası sayesinde kullanıcı, ön yüklenebilir bir DVD ya da USB kullanımına sahip olur. 

Mint, bireysel ve kurumsal kullanıcılar için çok özel avantajlar barındıran bir sistemdir. Sistem, 5 yıl süreyle kullanıcılarına LTS desteği sağlar. Dileyen kullanıcılar bu sistemi ticari amaçlar doğrultusunda da kullanabilirler. Bilgisayar satıcısı olarak faaliyet gösteriyorsanız, sattığınız bilgisayarlara Linux Mint işletim sistemi kurabilirsiniz. 

Linux işletim sistemi nedir, ne işe yarar öğrenmek için buradaki blog yazısına tıklayabilirsiniz.

Linux Mint Kullanmak için Sistem Gereksinimleri Nedir?

Linux Mint, çok üstün sistem gereksinimlerine ihtiyaç duymayan bir sistemdir. Bu kapsamda sistemi kullanacağınız zaman aşağıdaki gereksinimleri dikkate almanızda fayda vardır.

  • Linux Mint işletim sisteminin tam sürümünü kullanmak için 2 GB RAM yeterli olacaktır. Fakat sistemin rahat çalışmasını sağlamak için 4 GB RAM daha konforlu bir kullanım sağlayacaktır.
  • Sistemin çalışması için gerekli olan disk alanı 20 GB’dır. Fakat Linux Mint geliştiricileri bu disk alanının 100 GB olması gerektiğini tavsiye ederler.
  • Ekran kartının 1024×768 çözünürlükte olması gerekir. Daha düşük çözünürlüklerde menülerin ekrana sığmaması gibi durumlarla karşılaşabilirsiniz.

Linux Mint’in son sürümü LTS’dir. 2025 yılına kadar desteklenecek olan bu sürümde şirket, iddialı bir güncelleme desteğini kullanıcılarına sunmaktadır. Kullanıcı aynı anda hem Linux Mint hem de Windows işletim sistemine sahip olabilir. Sistemi bu şekilde kullanmayı düşünürseniz bilgisayar açıldığında hangi işletim sistemini kullanmak istediğinizle ilgili bir menü görürsünüz.

Linux Mint, içeriğinde tescilli sürücüleri barındırmayan bir sistemdir. Nvida ya da ATI gibi tescilli sürücülerin kurulumu kolaydır. Fakat sistem içerisinde varsayılan olarak yüklü değildir. Bu kapsamda sistem, kullanıcı geri bildirimlerini önemseyen bir mekanizmadır.

Linux Mint İçeriğindeki Yazılım ve Uygulamalar

İşletim sisteminin sürümüne bağlı olarak Linux Mint kapsamında kullanılan yazılımların neredeyse tamamı ücretsiz ve açık kaynaklıdır. Sistemi geliştiren yazılımcılar, işletim sisteminin açık kaynaklı olmasını bir kısıtlama olarak görmez. Tam aksine bu durum bir avantaj olarak belirtilir. İşletim sistemini kullanırken yazılım ve uygulamalar sayesinde sahip olacağınız avantajları şu şekilde sıralayabiliriz:

  • Linux Mint, 60 binden fazla yazılım paketinin kolay erişimine imkân tanır.
  • İşletim sistemi Blender ile 3D çalışabilir.
  • Gimp üzerinden resim çizme ya da düzenleme yapabilirsiniz.
  • Inkscape kullanarak vektör grafiklerini kullanmanız mümkündür.
  • LibreOffice ile Office paketinin tüm imkânlarından yararlanabilirsiniz. Office ya da PDF belgelerinden içe veya dışa aktarma yapabilirsiniz.
  • Steam kullanarak 7.800’den fazla oyuna erişim imkânı bulabilirsiniz. Daha fazla oyuna erişmek için ise GOG yüklemeyi düşünebilirsiniz.
  • Sistem üzerinden TV ve film izleyebilirsiniz. Bunun yanında Spotify gibi çevrimiçi radyo ve müzik dinleme uygulamalarının sağladığı avantajlardan yararlanabilirsiniz.
  • Youtube gibi video izleme platformlarından yararlanabilirsiniz.
  • Firefox’u kullanarak web üzerinde gezinebilirsiniz. Herhangi bir web sitesini anında masaüstü uygulamasına dönüştürebilirsiniz.

Linux Mint Destek

Linux Mint, topluluk odaklı bir projedir. Bu kapsamda sistem, kullanıcıların, proje destekçilerinin ve sponsorların bağışlarına dayalı olarak faaliyetlerini sürdürür. Sistemin geliştirme ekibi ile kullanıcı topluluğu arasında sıkı bir bağ vardır. Sistemin gelişimi için geri bildirimlere ayrıca önem verilir. Kullanıcılar Linux Mint forum sitesi içinde takıldıkları noktalardaki soru işaretlerine cevap bulabilirler. Özellikle bu işletim sistemini yeni kullanmaya başlayanlar için forum sisteminin çok faydalı olduğunu söyleyebiliriz.

Linux Mint Uma

Linux Mint’in birçok eski sürümü mevcuttur. Isadora, Daryna, Tina, Lisa, Ulyssa, Tara, işletim sisteminin eski sürümlerinden bazılarıdır. Şirket her yeni sürüme a harfi ile biten bir kadın ismi vermiştir. Linux Mint Uma da işletim sisteminin 20.2 sürümüdür.

Linux Mint işletim sisteminin son sürümü, Linux Firmware 1.187, Ubuntu 20.04 ve Linux Kernel 5.4 tabanını kullanır. Kullanıcılar bu sistem sayesinde hem AMD hem de NVIDIA tabanlı grafik kartları arasında geçiş yapma şansı bulabilirler.

Linux Mint Uma da birçok yenilik ve avantajı kullanıcının hizmetine sunan bir mekanizmadır. Not alma araçlarında gelişmiş bir sistem kullanılması, Platpak güncellemeleri, Web App Manager tarafından sunulan gizli tarama desteği sunan dosyalar LAN üzerinden paylaşılabilir. Bunun yanında işletim sistemi üzerinde Warpinator isimli yeni bir dosya aktarım aracı da vardır. Bu dosya aktarım aracı ile yerel ağ üzerinden çok hızlı şekilde işlem yapabilirsiniz. Ayrıca Linux ve Android cihazlar arasında dosya kopyalama işlemini kolay bir şekilde gerçekleştirebilirsiniz.

Linux Mint Masaüstü Sürümleri

Linux Mint, masaüstü sürüm kullanmak isteyen kullanıcılara üç farklı seçenek sunar. Bunlar Cinnamon, MATE ve Xfce’dir. Günümüzde en popüler olan sürüm Cinnamon, en kararlı ve hızlı olan sürüm MATE, en hafif ve kolay kullanılabilir sürüm ise Xfce’dir. Her üç sürümün de güçlü ve zayıf yanları vardır. Birçok masaüstü kullanıcısı için Cinnamon ve MATE sürümleri ideal bir kullanım süreci yaşatır. Fakat Windows 10 işletim sistemi ile birlikte Linux kullanıyorsanız da Xfce sürümünden arzu ettiğiniz verimi alabilirsiniz. Şimdi dilerseniz bu sürümlere kısaca değinelim.

Linux ve Windows işletim sistemlerinin farklarını öğrenmek ve detaylı bilgilere ulaşmak için burayı ziyaret edebilirsiniz.

Cinnamon

Linux Mint’in Cinnamon sürümünde bellek kullanımına sınırlama getirilmiştir. Bu sürüm, kullanım itibariyle ve masaüstü düzeni anlamında Windows ile benzerlikler gösterir. Fakat Windows’tan farklı ve kendine özgü özellikleri de vardır. Linux Mint kullanacaksanız ve hangi sürümü tercih etmeniz gerektiği noktasında tereddüt yaşıyorsanız, bu sürümü tercih ederek işe başlayabilirsiniz. İlerleyen dönemde diğer sürümleri de deneyerek hangi sürümle yolunuza devam etmeniz gerektiğine karar verebilirsiniz.

Günümüzde en yaygın kullanılan ve popüler olan Linux Mint sürümü Cinamon’dur. Sürümünün başarısının en önemli nedeni diğer dağıtımlarla uyumluluğudur. Sürüm, çapraz dağıtım ve masaüstü çözümleri ile kullanıcıya birçok avantaj sunmaktadır.

MATE

MATE, Linux Mint sürümleri arasında kararlı ve hızlı olması ile bilinir. Bu nedenle sürümü tercih eden oldukça fazla kullanıcı vardır. Sürüm, GNOME 2’nin devamı olarak piyasaya çıkmıştır. Cinnamon ile kıyaslandığında bu sürümün çok daha az kaynağa ihtiyaç duyduğu, daha hızlı olduğu ve daha kararlı olduğu görülür. Kullanıcıyı etkisi altına alan en önemli özellik, sürümün çok hızlı olmasıdır.

Xfce

Kullanımı oldukça basit olan Xfce sürümü de Linux Mint sürümleri arasında geniş bir kitle tarafından tercih edilen bir sistemdir. Fakat bu sürüm Cinnamon ve MATE gibi çok fazla özelliği desteklemez. Bu da daha kapsamsız ve hafif bir sürüm olarak karşınıza çıkar.

0 Shares:
Benzer İçerikler