IaaS (Infrastructure as a Service) Nedir? IaaS ve PaaS Arasındaki Farklar

Büyüklükleri belirli seviyelere ulaşmış işletmeler için donanım altyapısı oluşturmak, ciddi miktarda insan gücü, zaman ve en önemlisi bütçe gerektirir. Altyapı gereksinimini karşımaya yönelik yıllar içerisinde ortaya çıkmış birçok yöntem bulunmaktadır. Ancak bunların çok azı bulut temelli teknolojiler kadar verimli çalışır. Bu yazımızda, tanımından ve çalışma mantığından başlayarak işletmelere yönelik bulut altyapısı çözümlerinin en popülerlerinden biri olan IaaS ile ilgili tüm detayları bulabilirsiniz.

IaaS Nedir ve Nasıl Çalışır?

IaaS (Infrastructure as a Service) veya dilimizdeki karşılığı ile Hizmet olarak Altyapı, işletmelere ihtiyaç duydukları bilişim altyapısını makul fiyatlara edinme imkânı sunar. Hizmet modelinin temelini, bulut ve sanallaştırma teknolojileri oluşturur. İşletmeler, kurum içi ve varsa diğer organizasyonlarla ortak veri merkezi altyapılarının bir kısmını hizmet sağlayıcının mülkiyetindeki bulut ortamına aktarabilir. Böylece günümüzde ciddi miktarda bütçe gerektiren bilişim altyapısı yatırımlarını gerçekleştirme mecburiyetinden kurtulabilirler.

IaaS modelinde, self servis yapı ön plandadır. Yani; hassas müşteri bilgileri başta olmak üzere tüm veri gruplarının depolandığı sunucunun yönetimi, kullanıcıya bırakılır. Herhangi bir ek donanıma ihtiyaç duyulduğunda, ek kaynak satın alınarak depolama ve işlem kapasitesi rahatlıkla yükseltilebilir. Buna karşılık bakım ve fiziksel kurulum görevleri tamamen servis sağlayıcının sorumluluğundadır.

IaaS, ödeme modeliyle de işletmelerin geleneksel şirket içi bilişim altyapısı yatırımlarını geride bırakmasına yardımcı olur. Lisans satın alma ve yükseltme bedeli ödenmesi, bakım, güvenlik gibi ihtiyaçlar için personel alımı yapılması zorunluluğu ortadan kalkar. PaaS ve SaaS ile benzer abonelik sistemiyle kullanıma sunulduğundan, işletmeler yalnızca ihtiyaçları oranında ödeme yapar.

PaaS nedir, nasıl çalışır, öğrenmek ve detaylı bilgi edinmek için burayı ziyaret edebilirsiniz.

IaaS Kimler Tarafından ve Hangi Amaçlarla Kullanılır?

IaaS, küçük ve orta boy işletmelerden çok uluslu şirketlere kadar bilişim altyapısına ihtiyaç duyan tüm ticari organizasyonlar tarafından kullanılabilir. Hizmet olarak Altyapı modeli, özelikle ERP, finans ve tedarik zinciri altyapılarını desteklemek için ideal çözümlerdir. Bireysel anlamda bulut altyapı hizmetinin kullanıcılarının başında ise BT operatörleri, uygulayıcılar ve DevOps ekipleri gelir.

Bilişim uzmanları, Hizmet olarak Altyapı hizmetinin ölçeklendirilebilme özelliği sayesinde ideal test ve geliştirme ortamlarını rahatlıkla oluşturabilir. Böylece işletmenin gerçek hayattaki koşullarına en yakın senaryolar rahatlıkla oluşturulup aynı hızda yok edilebilir. IaaS, aynı özelliğinden dolayı ağ sağlayıcısı olarak da fayda sağlar. Özellikle değişken trafiğe sahip büyük web sitelerinin barındırılması ve işlevselliğinin sağlanması noktasında, tüm ihtiyaçlara eksiksiz çözümler oluşturulabilir.

Bakım ve güvenlik gibi temel fonksiyonlarının hizmet sağlayıcı tarafından kesintisiz sağlanması, IaaS modelini veri depolama çözümü olarak benzersiz kılar. Bu avantajdan faydalanarak yedekleme ve kurtarma görevlerini rahatlıkla yönetebilirsiniz. Bulut altyapısı, bilhassa düşük maliyetler karşılığında büyüme oranını öngöremediğiniz iş yüklerinizin yönetimi açısından son derece kullanışlıdır.

Tüm bu kullanım alanlarına ilaveten, Hizmet olarak Altyapı modelinden web uygulamalarının barındırılması ve büyük veri analizi alanlarında da faydalanabilirsiniz. Abonelik bazlı esnek kullanım imkânından faydalanıp web uygulamanızın trafiğindeki ve işlevselliğindeki artış ya da azalışlara bağlı olarak hizmet kapsamında değişikliğe gidebilirsiniz. Büyük veri gruplarını yorumlamanız gerektiğinde ise yine klasik edinme bedellerinden çok daha düşük meblağlar ödeyerek yüksek işlem gücüne sahip altyapıdan faydalanabilirsiniz.

İşletmeler için IaaS Neden Önemlidir?

2010’lu yılların başından itibaren hızlıca hayatımıza giren bulut çözümlerinden biri olan IaaS, işletmeler için şu faydalarından dolayı önemli kabul edilir:

  • IaaS, işletmelerin mali yapılarını koruyarak günümüz teknolojilerine adapte olmalarına imkân tanır. Yani daha yalın bir ifade ile Hizmet olarak Altyapı modelinden faydalanarak işletmenizin dijital dönüşümünü kolayca tamamlayabilirsiniz. Üstelik bu dönüşüm esnasında en yeni ve gelişmiş ekipmanları, servisleri kullanma ayrıcalığına kavuşursunuz.
  • Bulut altyapısı, geliştirme ve test süreçlerinde yoğun işlem gücüne ihtiyaç duyan girişimci şirketleri için en ekonomik çözümlerdendir. Edindiğiniz finansal destekleri ve sahip olduğunuz bütçeyi aşmadan, farklı ödeme modelleri ile hizmetten yararlanabilirsiniz. Şartları hizmet sağlayıcı bazında değişiklik göstermekle birlikte saatlik, günlük, aylık ödeme planlarından birini tercih edebilirsiniz.
  • Şirketler, özellikle de sektöre yeni girmiş StartUp’lar, için çevrim içi ayak izlerini hızlı biçimde büyütmek önemlidir. Çünkü gerçekleştirilen büyümeye bağlı olarak markaya yönelik yatırım talebi de artar. IaaS desteği ile hedef kitlenizin yoğun olduğu coğrafyalara yönelik çok daha etkili faaliyetler gerçekleştirebilirsiniz.
  • Bulut altyapısının kullanımı, ayrıca BT departmanlarının odaklarını çok daha rahat biçimde karlılığı artıracak alanlara kaydırabilmelerini mümkün kılar. Çünkü altyapı yönetimi ve desteklenmesi zorunluluğu büyük oranda ortadan kalkar. Bu sayede BT personeli, başta pazarlama ve satış olmak üzere diğer departmanların verimliliklerini artıracak yöntemlerin geliştirilmesine yoğunlaşabilir.

IaaS’in Avantajları Nelerdir?

Mimarisi; ağ, depolama, hesaplama ve fiziksel veri merkezi olmak üzere dört katmandan oluşan IaaS, işletmelere aşağıdaki avantajları sunar.

Ölçeklendirilebilirlik

Ölçeklendirilebilirlik, IaaS ile elde edilebilecek avantajların en önemlilerindendir. İşletmeler, mevcut şartlara göre bulut altyapısından ne yoğunlukta kullanmaları gerektiğine kendileri karar verir. Böylece geleneksel edinme yöntemlerinde olduğu gibi önceden oluşturulmuş hizmet içeriğine kendilerini adapte etme zorunluluğu ortadan kalkar.

Hizmet olarak Altyapı modelinin ölçeklendirilebilir olması, personel ihtiyacını da belirli seviyede tutar. Mevcut BT personeli, şirketin daha verimli çalışmasını sağlayacak yöntemleri geliştirmeye odaklanır. Altyapının işleyişine yönelik tüm rutin işlemler ise servis sağlayıcı tarafından gerçekleştirilir.

Düşük Maliyetle Edinme

Klasik sistem altyapısı oluşturulurken, yıllık gelişim durumuna bağlı kalınarak hareket edilir. Yani sunucular, veritabanları ve diğer kaynaklar, gelecekteki büyüme potansiyeline göre satın alınır. Haliyle bu durum, yüksek edinme bedellerinin gözden çıkartılmasını gerektirir. Üstelik her tür bakım ve geliştirme sürecinde bu bedel katlanarak artar. Oysa IaaS, kullanıcılara makul fiyatlarla yüksek işlem gücüne kavuşma olanağı tanır. Seçtiğiniz hizmete bağlı olarak günlük ve aylık ödeme planlarını tercih edebilirsiniz.

Hızlı Tedarik

Geleneksel yöntemler dâhilinde bilişim altyapısına sahip olmak, hemen tamamlanabilen bir süreç değildir. Sözleşme imzalanmasından tedarikçinin ürünleri işletmeye ulaştırmasına, kurulumdan test sürecine kadar birçok aşamadan geçilir. Haliyle en makul senaryoda bile birkaç haftanın gözden çıkartılması gerekir.

Hizmet olarak Altyapı modelinde ise kullanıcıya sağlanan tüm hizmetler, hâlihazırda kurulu haldedir. Dolayısıyla bileşenler devreye alındıktan sonra sunucu ayarlarının ve veritabanı kurulumları yapılması, uygulanmaların yüklenmesi aşamalarına hızlıca geçiş yapılabilir.

Özelleştirilebilme

IaaS modelinden yararlanırken kontrol tamamen sizdedir. Bu nedenle bileşenleri ihtiyaçlarınız doğrultusunda dilediğiniz gibi özelleştirebilirsiniz. Böylece müşterileriniz için hazırlanan ve şirket içi uygulamalarınızı maksimum verimlilikte çalıştırabilirsiniz. Özelleştirilebilme özelliği sayesinde ayrıca istediğiniz analiz ve test ortamlarını da yaratabilirsiniz. Hatta tüm bunları yaparken değişen iş koşullarına son derece hızlı biçimde adapte olabilirsiniz.

Yüksek Performans

IaaS sağlayıcılar, müşterilerine ait verileri tek bir merkezde toplamazlar. Bunu yerine çeşitli coğrafi bölgelerdeki merkezler aracılığıyla hizmet sağlamayı tercih ederler. Birden çok veri merkezi olması, gecikme sorunlarının ortadan kalkmasını sağlar. Uygulamalar ve hizmetler, son kullanıcıya coğrafi olarak en yakın veri merkezinden aktarılır. Haliyle indirme hızları ve uygulama performansı, her daim yüksek seviyede kalır.

Güvenlik

IaaS, işletmelerin sistem altyapısı ile ilgili güvenlik önlemleri alma ihtiyacını kayda değer oranda azaltır. Verinin kötü niyetli üçüncü kişilerce ele geçirmesi riskini ortadan kaldıran sunucu tabanlı tüm aktiviteler, hizmet sağlayıcı tarafından yürütülür. Hatta çoğu IaaS sağlayıcı, hizmet sözleşmesi aracılığıyla müşterilerine güvenlik ile ilgili çeşitli seçenekler sunar.

IaaS ile PaaS Arasındaki Farklar Nelerdir?

IaaS ve PaaS, bünyelerinde barındırdıkları avantajlar sayesinde bulut tabanlı çözümlere yönlenme amacındaki işletmelerin ilk tercih ettikleri seçeneklerdir. Ancak tecrübesiz çoğu karar verici için ilk bakışta birbirlerinden ayrılmaları biraz zor olabilir. Böyle bir durumla karşılaşıldığında ise farkı seçeneklere yönelmek yerine yalnızca kullanım amaçlarına odaklanmak yeterlidir.

IaaS, işletmelerin işlem gücü ihtiyacına ekonomik ve güvenli çözüm sağlamak için tasarlanmış donanım bazlı bulut çözümüdür. Sanallaştırma teknolojisinin yardımı ile işletmede görev yapan çalışanların mekândan bağımsız olarak veriye ulaşıp işleyebilmelerine imkân tanır. PaaS ise bulut teknolojisi aracılığıyla uygulama geliştirme ve entegrasyon gibi işlemlerin gerçekleştirilebilmesini mümkün kılar. Hedef kitleye yönelik ve şirket içi uygulamalar, platform bünyesindeki araçlarla hızlıca test edilip dağıtılabilir. Hatta yamalar otomatik olarak tüm kullanıcı bilgisayarlarına aktarılabilir.

Bulut teknolojisi nedir, nasıl çalışır, öğrenmek için buradaki blog yazımızı inceleyebilirsiniz.

İki bulut çözümü arasında kontrol şekli açısından da farklılık vardır. Örneğin; IaaS modelinde, bileşen kontrolü bakımından self servis yapı mevcuttur. Yani kullanıcı, kendi ihtiyacına uygun olarak bileşenleri yapılandırma serbestliğine sahiptir. PaaS modelinde ise işlem gücünün bakımı ve yapılandırılması görevleri hizmet sağlayıcı tarafından gerçekleştirilir.

İşletmenizin iş verimliliğini arttıracak hosting ve sunucu çözümleri için hemen Natro’nun uzman ekibi ile iletişime geçin!

0 Shares:
Benzer İçerikler
Devamını Oku

Load Balancer Nedir, Ne İşe Yarar?

Bu İçerikte Bahsedilen Konular Load Balancer Nasıl Çalışır?Load Balancer Türleri Nelerdir?1. Sunucu Yük Dengeleme (Server Load Balancing)2. Donanım Tabanlı Yük…