Kod Yazmayı Öğrenmek İçin En İyi 15 Kaynak

Teknolojinin her geçen gün gelişmesiyle iyi bilgisayar programcılarına daha çok ihtiyaç doğuyor. Ancak düşünüldüğü gibi iyi bir bilgisayar programcısının uzun yıllar üniversite eğitimi almasına da gerek yok. İngilizceyi çok iyi biliyorsanız İnternet sizin için inanılmaz bir veri deposu olabilir. İngilizce sayesinde pek çok kaynak hizmetinizde olur. Çoğu kaynağın Türkçe çevirileri de bulunabilir. Bilgisayar programcısı olmak için İnternetten yararlanarak, göstereceğiniz gayret ve azim ile birlikte kod yazmayı öğrenebilirsiniz.

Kod Nedir?

Kod tanım olarak, belirli işlevleri yerine getirmeleri için bilgisayarlara verilen talimatlardır. Bilgisayar programcıları kodlar ile akıllı telefonlardan bulaşık makinelerine kadar gün içerisinde kullandığınız cihazlara güç sağlayan yazılımları geliştirirler. Size nasıl düşüneceğinizi öğreten kodlar sayesinde insanların ihtiyaçları ve sorunları çözülebilir. İnternet üzerinden kodlama ile ilgili becerilerinizi geliştirebilirsiniz.

Web sitenizi ya da uygulamanızı kodlayabilmeniz ve oluşturabilmeniz için tüm kaynaklar internette mevcuttur. Kendi kendinizi geliştirerek profesyonel bir bilgisayar programcısı olabilirsiniz. Bu sayede başkalarının inşa ettiklerini tüketmek yerine kendinize ait şeyler inşa edebilirsiniz. Kodlama sayesinde istediğiniz her şeyi inşa edebileceğiniz gibi birçok insanın bu uygulamadan faydalanmasını da sağlayabilirsiniz.

Kodlama Yazmayı Öğrenmeye Nereden Başlanmalı?

Öncelikle herhangi bir fikir oluşturarak bu fikri herhangi bir sınırlama olmadan oluşturmak için çalışmalara başlayabilirsiniz. Basit adımlarla başlamak hem keyif almanızı hem de merakınızın daha çok artmasını sağlayabilir. Başlangıç olarak İngilizce ve kodlama ile ilgili temel bilgileri öğrenebilirsiniz. Sonrasında öğrendikleriniz üzerinde çalışmaya karar verdiğinizde basit bir kodlama ile başlayabilirsiniz. Daha sonra sürekli üzerine ufak ufak parçalar ekleyerek bir sonraki adımı nasıl tamamlayacağınızı bulmaya odaklanmaya başlarsınız. Sonucunda da gerçekten iyi bir şey ortaya çıkarabilirsiniz.

Kitaplar, videolar, online kurslar, podcast’ler ile kolay bir şekilde kodlama yazmayı öğrenebilirsiniz. Kodlamayı öğrenirken yeni kavramları öğrenmek ve uygulamak için ilgi çekici ve eğlenceli bir yol olan oyunlar da kullanılabilir. Çevrimiçi oyunlar sayesinde kodlama ile ilgili becerilerinizi geliştirebilirsiniz. Dilerseniz merak ettiğiniz pek çok konuda blog yazıları bulunan Natro için blog konusu önerilerinizi linki tıklayarak paylaşabilirsiniz.

Kod Yazmayı Öğrenebileceğiniz En İyi 15 Kaynak

Kod yazmayı öğrenmeniz için en iyi kaynakları aşağıda sıralıyoruz.

1- Code Academy

Javascript,Python, jQuery, Ruby, PHP ve HTML & CSS gibi farklı programlama dillerini öğretir. Codeacademy ücretsiz bir platformdur. Sıfırdan başlayanlar için konular basit ve anlaşılır bir şekilde anlatılır. Dersleri dinleyerek birkaç saat içinde bir web sitesinin nasıl kodlandığını öğrenebilirsiniz. Öğrenme ihtiyacınıza uygun bir eğitimi seçip hemen öğrenmeye başlayabilirsiniz.

2- Udemy

Bir Kitlesel Çevrimiçi Eğitim Dersi (MOOC) platformu olan Udemy, birçok kod yazma eğitimini bünyesinde bulundurur. Kitlesel bir çevrimiçi öğrenme ve çevrimiçi açık ders platformudur. Öğrencilere ve yetişkinler için alanında uzman gönüllü eğitmenler tarafından eğitim teknoloji ile kurslar oluşturulur. 65 dilin üzerinde 50.000 öğretim görevlisi bulunur. Eğitmenler kurs geliştirme araçları ile PDF belgeleri, video, zip dosyaları, ses dosyaları ve PowerPoint sunumları yükleyebilirler. Genellikle derslerin çoğu bir ücret karşılığında verilir. Ancak ücretli eğitimlerin aralarında Stanford gibi üniversiteler onlarca ücretsiz derse erişim imkanı sunmaktadır. Bu ücretsiz dersler sayesinde WordPress, C++ ya da Python öğrenebilirsiniz.

3- Udacity

Coursera ve Udemy benzeri bir eğitim veren Udacity, MOOC (Kitlesel Çevrimiçi Eğitim Dersi) platformudur. David Stavens, Mike Sokolsky ve Sebastian Thrun tarafından kurulmuştur. Devasa açık online kurslar sunan platform, bir Amerikan eğitim kuruluşudur. Kar amacı gütmez. Facebook ve Google’ın geliştirdiği bazı dersler bu platformada yer alır. Bazı dersler Türkçe altyazılı şekilde de verilir. Dilerseniz ücretli bir online kurs olan Nanodegree ile de yazılımcılık ile ilgili en temel bilgileri basit bir şekilde öğrenebilirsiniz.

4- Coursera

Coursera, bir başka Kitlesel Çevrimiçi Eğitim Dersi (MOOC) platformudur. Stanford Üniversitesi bilgisayar bilimleri profesörü olan Daphne Koller ve Andrew Ng tarafından kurulmıştur. Coursera, eğitimleri ücretsiz olarak veren bir sosyal girişimcilik platformudur. Bünyesinde Colorado, Edinburg, Stanford, Maryland, Toronto gibi farklı üniversitelerine ait ücretsiz olarak kod yazma dersleri bulunur. Eğer aldığınız eğitimi belgelemek isterseniz ücretini ödeyip bir sertifika sahibi olabilirsiniz.

5- Khan Academy

Bir başka Kitlesel Çevrimiçi Eğitim Dersi (MOOC) platformu olan Khan Academy, içerisinde bilgisayar programlama adına birçok ders bulundurur. Derslerin Türkçe versiyonlarının da olması kullanıcılar için büyük avantaj sağlar. Merak ettiğiniz kodlama programı derslerine ulaşabilirsiniz.

6- Code.org

Code.org platformu çocuklara bilgisayar kodu yazmayı öretmek için geliştirilmiştir. İçerisinde bulunan birçok ders Türkçeye çevrilmiş durumdadır. Platformda bulunan tüm dersler ücretsiz olarak verilir. Derslerde çocukların ilgisini çekecek ve sevecekleri karakterler olan Anna&Elsa ya da Angry Birds kullanılır.

7- MIT Open Courseware

MIT Open Courseware, dünyanın en önemli üniversitelerinden biri olan MIT’in (Massachusetts Institute of Technology) çevrimiçi programlama platformudur. MIT’in lisans ve yüksek lisans düzeyinde yer alan kurslarındaki tüm eğitim materyalleri herkese açık bir şekilde sunulur. Derslerin birçoğunu herkese açık ve ücretsiz olarak bulabilirsiniz. Onlarca farklı ders sunulunan Electrical Engineering and Computer Science” bölümünü inceleyebilirsiniz.

8- iTunes U

Apple’ın ücretsiz eğitim platformudur. MIT, Stanford gibi üniversitelerin geliştirdiği birçok program kodlama dersi bulunur. Bu ünlü üniversitelerin bazı seminer ve dersleri ücretsiz olarak video formatında sunulur. Bununla beraber farklı eğitmenler tarafından verilen iOS uygulama yazma eğitimleri bulunur.

9- Swift

Apple’ın yeni programlama dili olan Swift, nesne yönelimli ve kullanımı kolaydır. Swift, ilk olarak 2014 yılında WWDC konferansında tanıtılmıştır. MacOS ve iOS platformlarına Mac ve iOS uygulamalarını geliştirmek için oluşturulmuştur. Apple’ın hazırladığı blogda Swift’i öğrenmek için çeşitli dersler bulunur. Swift dersleri, Stanford Üniversite’nin iTunes U dersleri arasında da yer alır.

10- Mozilla Developer Network

Mozilla tarafından sunulan web geliştirici kılavuzu çok dillidir. İçerisinde CSS, Javascript, HTML gibi farklı farklı programlama dilleri bulunur. Başlangıç seviyesinden başlayarak ileri düzeye kadar birçok eğitime sahip bir platformdur.

11- Code Player

Online bir platform olan Code Player’da inreraktif eğitim materyalleri sunulur. Eğer bilgisayar programlama işini profesyonel olarak yapıyorsanız, kendi eğitim materyallerinizi de bu platform üzerinden paylaşabilirsiniz.

12- HTML5 Rocks

HTML5 Rocks bir Google projesidir. Bilgisayar programcılarının deneyimlerini paylaşmaları için bir blog şeklinde tasarlanmıştır. Programcılar tarafından hazırlanan sunum ve videolar ile HTML5 ‘in inceliklerini öğrenebilirsiniz.

13- Reddit

Android geliştiriciliği ve mobil uygulamaların yapımı dışında platformda farklı programlama dilleri hakkında bilgiler yer alır. Web’de bulunan etkileşimli kodlama eğitimlerinin bir listesini Reddit platformunda bulabilirsiniz. Ayrıca, bu platformda insan kodunu bile inceleyebilirsiniz.

14- TreeHouse A Course

Becerilerinizi geliştiren rozetler kazanmak ve alıştırma yapmak için sizlere birçok kaynak sunan bir platformdur. Kurs odaklı bir platform olan TreeHouse A Course’da, web sitesi oluşturmadan farklı uygulamalar geliştirmeye kadar pek çok şeyi bulabilirsiniz.

15- Code Avenger

Bireysel programlamaya uyarlanan yaratma, tasarım ve problem çözme gibi konular için faydalı bilgiler içerir. Testler, dersler ve proje tabanlı öğrenme araçlarının tümü bu platformda yer alır. Genç yaştaki kodlama meraklıları için de iyi bir eğitim ortamı sağlar.

0 Shares:
Benzer İçerikler