SaaS (Software as a Service) Nedir? İşletmeler Neden Tercih Etmelidir?

Outlook ve hotmail gibi web tabanlı e-posta servisleri ile hayatımıza sessizce giriş yapan SaaS, günümüzde çok daha gelişmiş fonksiyonları ile dikkat çeker. İşletmeler, Hizmet olarak yazılım çözümlerine yönelerek belge yönetimi, üretkenlik uygulamaları gibi ihtiyaçlarına etkili çözümler bulabilir. Hatta kurumsal kaynak planlaması ve müşteri ilişkileri yönetimi ile ilgili özelleştirilmiş araçlara kavuşabilir.

Bu yazının devamında, SaaS çözümlerinin neden işletmeler için önemli olduğuna dair zihninizdeki tüm sorulara detaylı cevaplar bulabilirsiniz. Ayrıca seçim aşamasında hangi noktalara odaklanmanız gerektiğine dair ipuçları öğrenebilirsiniz.

SaaS Nedir ve Nasıl Çalışır?

Küresel çapta gerçekleştirilen araştırmalara katılan şirketlerin %83’lük kısmı, çalışanlarının müşterilerine ait hassas bilgileri üçüncü parti bulut servislerinde sakladıklarını ifade etmektedir. Çalışanların herhangi bir izin almadan yöneldikleri bu yöntem, onlara mekândan bağımsız olarak veriye ulaşabilme kolaylığı sağlar. Ancak verinin saklanması aşamasında üçüncü parti ve ücretsiz bulut uygulamalarının kullanımı, ciddi güvenlik açıklarına adeta davetiye çıkartır.

SaaS (Software as a Service – Hizmet olarak Yazılım) modeli, üçüncü parti uygulamaların başta güvenlik olmak üzere tüm zafiyetlerini ortadan kaldırır. Bir sağlayıcı aracılığıyla edinilebilen bu hizmet türü, işletmeleri pahalı yazılım ve donanım yatırımı yapma gereksiniminden kurtarır. Çünkü işletmenin faaliyetlerini sürdürebilmesi için ihtiyaç duyduğu tüm uygulamalar, hizmet sağlayıcının sunucularında barındırılır. Kullanıcılar, uygulamalara özel ağ üzerinden güvenli biçimde bağlanarak işlemlerini rahatlıkla gerçekleştirebilir.

Uzaktan bağlantı kurulumu için kullanıcının bilgisayarında herhangi bir web tarayıcısının yüklü olması yeterlidir. Hatta bazı hizmet sağlayıcıların portföyünde çevrim dışı SaaS modelleri de bulunur.  Bu durum, özellikle sahada çalışan personelin sürekli internete bağlanma ihtiyacını ortadan kaldırır.  Hizmet olarak Yazılım modelinde ayrıca erişim sağlanan uygulamanın kaynak kodları, tüm müşteriler için aynıdır. Dolayısıyla yeni özelliklerden ve işlevlerden uygulamaya abone olan herkes anında faydalanabilir.

SaaS, kullanıma dayalı abonelik sistemi ile işletmelerin tercihine sunulur. Satın alma aşamasında aylık ya da yıllık planlarla hizmet olarak yazılım modelinden faydalanılabilir. Edinme koşullarındaki bu farklılık, geleneksel yöntemlere göre bütçeyi çok daha verimli kullanabilmeyi mümkün kılar. Çünkü işletmeler, abone sayısında değişikliğe gitmeden farklı kullanıcıların hizmetten faydalanmasını sağlayabilir.

İşletmeler, hizmet düzeyi sözleşmesine bağlı olarak yararlanmak istedikleri SaaS hizmeti kapsamında verinin nerede saklanacağını seçebilir. Yani, dilerlerse verinin yerelde ya da bulutta tutulmasını talep edebilirler. Bu iki seçeneğe ek olarak, verinin hem yerelde hem de bulutta tutulduğu hibrit depolama yöntemi de uygulanabilir.

SaaS’in İşletmelere Sağladığı Avantajlar Nelerdir?

Hizmet olarak yazılım modelinin kullanımı, işletmeler için birçok avantajı beraberinde getirir. Bu avantajların en dikkat çekici olanları şu şekilde sıralanır:

Erişilebilirlik

SaaS, doğası gereği bir çalışanın ihtiyaç duyduğu uygulamaya mekândan bağımsız olarak erişebilmesine olanak tanır. Yani geleneksel tipteki yazılımlarda olduğu gibi veriye erişim için mutlaka ofisteki bilgisayardan bağlanma zorunluluğu yoktur.

Bilgisayar dışında tablet ve akıllı telefonlarla bile bulut hizmetine erişebilmek mümkündür.  Hatta tercih edilen hizmete bağlı olarak aboneler, çevrim dışı işlem yapabilme avantajına kavuşur.

Maliyet Uygunluğu

Uygun maliyetli bir çözüm olması, SaaS modelinin erişilebilirlik ile birlikte işletmelere sağladığı ikinci önemli avantajdır. Hizmet olarak yazılım çözümleri, satın alma ve kurulum gibi ciddi meblağlara ulaşabilen gereksinimleri ortadan kaldırır. Ticari organizasyonlar, hizmet sağlayıcıların sundukları farklı ödeme planları arasından kendileri için en uygun seçenekleri tercih edebilir.

Hatta ikincil maliyetler olarak nitelendirilebilecek bakım ve yükseltme gibi harcamalara da gerek kalmaz. Zira BT altyapısının sağlanması, SaaS hizmet sağlayıcının sorumluluğundadır.

Özelleştirilebilme Esnekliği

Özelleştirme, iyiden iyiye geleneksel tipteki kurumsal yazılım çözümlerinde de varolan bir seçenek olma yolunda ilerlemektedir. Ancak bu rahatlığa erişmek isteyen işletmelerin, belirli miktarda parayı ve zamanı gözden çıkartması gerekir.

Oysa SaaS modelinde, her işletme kendi ihtiyaçları doğrultusunda uygulamaları kolayca özelleştirebilir. Şirkete ve kullanıcıya özel bu avantaj, iş süreçlerinde verimliliği bariz oranda artırır. Üstelik SaaS bünyesindeki uygulamaların güncelleştirilmesi sırasında ortak altyapı etkilenmez. 

Uyumluluk

SaaS modeli, tıpkı özelleştirilebilme esnekliği gibi uyumluluk açısından da işletmelere kolaylık sağlar. Geleneksel ürünlerin yerine SaaS çözümlerine yönelen şirketler, güncelleştirmeler esnasında sürüm farklılığından doğan uyum sorunlarını geride bırakır. Kullanıcıların; bu konuda tek dikkat etmeleri gereken nokta, en son sürümde oturum açmaktır.

Güvenlik

SaaS çözümleri, sıradışı bir durumla karşılaşılmadığı sürece, güvenlik açısından üst düzey performans sergiler. Çünkü güvenlik zafiyetlerini gidermeye yönelik tüm yamalar, hizmet sağlayıcı tarafından düzenli olarak sisteme entegre edilir. Bu duruma ilaveten bazı SaaS sağlayıcılar, müşterilerine ait verileri tek bir merkez yerine farklı lokasyonlardaki sunucularda saklar. Dolayısıyla bir merkez devre dışı kalsa bile iş akışları aksamadan sürdürülebilir.

Bakım ve Güncelleme Rahatlığı

Hizmet sağlayan firmalar, SaaS dâhilindeki tüm uygulamaların verimlilikleri konusunda müşterilerine garantiler sunar. Genelde uygulamalara erişilebilirlik ile ilgili %99,5’lik oran verilir. Bu oranın yakalanabilmesi, büyük oranda bakım ve güncellemelerin zamanında yapılmasına bağlıdır. Uygulama ve güvenlik güncellemeleri ile testler de sağlayıcının sorumluluğundadır. Haliyle bu durum, işletmelere yalnızca özelleştirme gibi çok özel alanlara yoğunlaşma, paradan ve zamandan tasarruf imkânı yaratır. 

SaaS ile Şirket İçi Yazılımlar Arasındaki Farklar Nelerdir?

Bir önceki bölümde belirtilen SaaS çözümünün işletmelere sağladığı faydalar, şirket içi yazılımlar ile en önemli farklılıklarını oluşturur. Ancak iki hizmet modeli temelde aynı işlevleri yerine getirdiğinden, tanımlarından başlayarak bir kez daha temel noktaların altını çizmekte fayda vardır.

SaaS, bir ağ aracılığıyla işletmelere sunulan yazılım teslim yöntemidir. Bu yöntem dâhilinde kullanıcılar, diledikleri yerden ve zamanda ihtiyaç duydukları uygulamalara erişebilir. Bakım, onarım, verinin depolanması ve güvenliğinin sağlanması gibi devamlılık arz eden işlemlerin tamamı, servis sağlayıcı konumundaki firma tarafından düzenli olarak gerçekleştirilir. Tüm bu kolaylıkların yanı sıra işletmeler, yalnızca ihtiyaç duydukları uygulamalar için ödeme yapar. Abonelik sistemine dayalı olması sayesinde diledikleri zaman hizmet alımını durdurabilirler.

Şirket içi yazılımlar (On-Premise Softwares) ise kullanımın yalnızca lisans satın alınarak gerçekleştirilebildiği yazılımlardır. Doğrudan ya da donanıma bağlı olarak satın alınsalar bile erişimleri çoğu zaman bir kullanıcı ve cihaz ile sınırlandırılır. Bu durum, satın alma aşamasında yüksek edinme bedellerinin gözden çıkartılmasını gerektirir. Şirket içi yazılımlara yönelinmesi durumunda ayrıca veri depolama, güvenlik, güncelleme başta olmak üzere birçok yan gider de işletme tarafından üstlenilir.

SaaS Seçiminde Dikkat Edilmesi Gerekenler

İşletmelerin, SaaS hizmeti seçiminde dikkat etmeleri gereken belli başlı konular vardır. Örneğin:

  • Veri güvenliği, hizmet alımı esnasında dikkat edilmesi gereken en önemli konudur.  Çünkü bu hizmetin merkezinde, şirketin hassas verilerinin depolanması yer alır. Haliyle kimlik ve erişim yönetimi gibi kıstaslara odaklanılması gerekir. Özellikle mobil cihazlardan bağlantı sırasında bu bilgilerin sözleşmenin tarafları dışındaki üçüncü kişilerle paylaşılmadığından emin olunmalıdır.
  • Sürecin devamında yasalara uyum konusuna yoğunlaşılabilir. Zira hizmet sağlayıcının, veri depolanması esnasında hükümetin konuya yönelik yasalarına uyması zorunludur. Aksi halde hizmeti veren firmanın yanı sıra siz ve şirketiniz ile ilgili cezai yaptırımlar gündeme gelebilir. Bu yüzden hizmet seçimi yapılırken yasalara uyum konusunda kesin netlik sağlanmalıdır.
  • SaaS pazarı, son 5 yıl içerisinde 3 kat büyüdü. 2022 yılı içerisinde pazarın 171 milyar dolarlık büyüklüğe ulaşacağı tahmin edilmektedir. Dolayısıyla yerli ve yabancı birçok firma, hizmet sağlayıcı olarak bu pazardan pay almayı hedeflemektedir. Rekabetçi fiyatların ortaya çıkmasına neden olan bu durum, hizmet kalitesinde farklılıklara yol açar.

Düşük kaliteli hizmet almaktan kaçınmak için seçim aşamasında firmanın mevcut portföyüne ve sözleşmede size sunduğu şartlara odaklanabilirsiniz. Böylece veri aktarımı, uyumluluk ve güvenlik gibi performansı doğrudan konularda sıkıntı yaşama ihtimalinizi mümkün olan en düşük seviyeye çekebilirsiniz.

  • Yazılım entegrasyonu, seçim aşamasında dikkat edilmesi gereken bir diğer konu olarak ön plana çıkar. Hizmet olarak Yazılım modelinden maksimum ölçüde verim almak, performans ölçütleri kadar kullanılan şirket içi yazılımla entegrasyona da bağlıdır. Eğer entegrasyona dikkat etmeden hizmet seçimi yaparsanız, SaaS uygulamaları ile şirket içi API’ler ve veri yapıları arasında sorunlar yaşayabilirsiniz.
  • Son olarak, yukarıda sıralanan tüm potansiyel sorunlar konusunda net cevaplar almak amacıyla size ücretsiz deneme sürümü sunan hizmet sağlayıcılara yönelebilirsiniz. Böylece makul edinme bedelleri söz konusu olsa bile bütçenizi, zamanınızı ve diğer kaynaklarınızı en doğru şekilde kullanma imkânı bulabilirsiniz.

İşinizi geliştirmenizi ve karlılığınızı artırmanızı sağlayacak SaaS çözümleri ile bütçe sorunu yaşamadan, iş akışlarınızı hızlandıracak çözümlere geçiş yapıp rakiplerinizi geride bırakın!

0 Shares:
Benzer İçerikler
Devamını Oku

Python Nedir?

Bu İçerikte Bahsedilen Konular Python Ne İşe Yarar?Yazdığınız Kodları Tekrar Tekrar KullanabilirsinizGüvenlik Açısından Avantaj SağlarFarklı Alanlarda KullanılmasıKodlarınız Her…