Key Performance Indicators (KPI) Nedir?

KPI Nedir?
KPI Nedir?

İş dünyası profesyonelleştikçe ve ölçülebilir hale geldikçe hayatımıza yeni terimler girmektedir. Birçok konuda uzmanlaşmak ve performansı arttırmak amacıyla, çok çeşitli çalışmalar sürekli olarak yürütülmektedir. Bu noktada hayatımıza analizler, raporlamalar ve rakamlar girmektedir. Örneğin bir şirketin başarısı veya bir çalışanın performansı ve mutluluğu aynı anda rakamsal olarak değerlendirilip, ölçülebilir. Bu ölçümlerde ve analizlerde her zaman için bir hedef belirlenmiştir. KPI Nedir? İşte en sade tabiriyle, belirlenen bu hedefe KPI denir. Aslında KPI doğduğumuz günden bu yana çok yaptığımız her işte ve hedeflediğimiz bütün başarılarda etkili olan bir terimdir. KPI Nedir? Açılımı Key Performance Indicators yani Anahtar Performans Göstergesidir. İstenilen hedefe ulaşma oranını anlatmaktadır.

İstenilen hedef olarak ise yalnızca işletme kârı gibi basit şeyler düşünülmemelidir. Genel anlamda tamamıyla performans açısından değerlendirmelerle ilgilidir. Hem çalışan bazında hem de şirket bazında rahatlıkla uygulanabilir. Çalışanlar üzerinde son dönemlerde baskı kuran bir faktör olarak bir nitelendirilmektedir. Çünkü KPI’lardan kaçış mümkün değildir. Her şeyin kayıt altına alındığı ve analizinin yapıldığı günümüz teknolojisinde herhangi bir işlemin kayıtsız ve fark edilmeden yapılması mümkün değildir. Bu nedenle bu sistemi kullanan işletmelerde çalışan performansları, hedef gerçekleştirme oranları gibi rakamsal veriler her zaman için doğruyu göstermektedir.

Bu noktada yöneticilere büyük bir pay düşmektedir. Eğer ki hedeflenen oran doğru hesaplanmazsa tutturması da bir o kadar zor olacaktır. Bu da sanki çalışanların performansı yetersizmiş gibi gözükmesine sebep olabilir. Bu gibi durumlarla karşılaşmamak için KPI oranı en doğru hesaplanmalıdır ve buna göre, bir hedef politikası izlenmelidir. Eğer ki hesaplamalarda ve hedef tutturma oranlarında herhangi bir problem yoksa bu noktada artık çalışanların sorumluluğu başlar.

Belirlenen hedeflere ve oranlara ulaşmak için düzgün ve sistematik bir çalışma gerekmektedir. Hedef tutturma işlemi, doğal olarak çalışanlar üzerinde bir baskı kurar. Bu da, çalışanların performansının düşmesine, gerginlik yaşanmasına ve sinirli bir çalışma ortamına neden olabilir. Böyle bir problemle karşılaşılmaması için, daha önce de belirttiğimiz gibi hedef oranının düzgün belirlenmesi ve çalışanların işlerini başarılı bir şekilde gerçekleştirmesi oldukça önemlidir.

Tüm bu olumsuzluklar ve korkuların haricinde eğer ki doğru belirlenirse KPI, şirket performansı ve verimliliği açısından oldukça yararlı bir işlemdir. Doğru hedeflerle, sistematik bir şekilde tutturulan başarı oranları, şirketin sürekli olarak gelişmesine ve hedef oranlarının yükselmesine neden olur. Bu şekilde sistematik bir yükselme, elbette başarıyı getirecektir.

KPI kullanımında en önemli faktörlerden birisi de analiz ve ölçülebilirlik imkânı olmasıdır. Bu noktada düzenli bir oransal kullanım sağlanarak hem geçmiş başarılara hem de gelecekteki başarılara odaklanılabilir. Geçmiş ve şimdi arasında başarılı bir kıyaslama yapılabilir. Bu verilerden hareketle gelecekteki başarı oranları tahmin edilebilir ve buna göre stratejik bir yol izlenebilir. Genel anlamda özellikle büyük şirketlerle olan rekabet göz önüne alındığında KPI oldukça önemli bir faktördür.

0 Shares:
Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Benzer İçerikler