Hangi Alan Adı Uzantısını Kullanmalıyım: Hangi Uzantı Ne Anlama Gelir?

Domain Sorgulama

İnternetin yaygın kullanımı ile sıkça duyduğumuz alan adı ya da İngilizce adı ile “Domain Name” en basit anlatımı ile spesifik bir web sitesine ulaşmak için tarayıcınızın penceresine yazdığınız adres içeren yazı dizisidir. Örneğin; Natro için bu adres: “natro.com”dur.

Aslında bu adres IP adı verilen bir sayı dizisinden oluşur ancak akılda kalıcılığı sağlamak ve erişimi kolaylaştırma açısından DNS yani “Domain Name Server” kavramı kullanılır. Alan adı, farklı rakamların ve harflerin kombinasyonlarından oluşur.

Alan adları iki ya da üç bölümden meydana gelir. Her bölüm nokta ile birbirinden ayrılır. En sağdaki alan adına, “top level domain” ya da TLD denir. Bunlar .com, .net ve .org gibi kısaltmalardan oluşabilecekleri gibi ülkeye göre değişiklik gösterebilir. TLD’nin solunda bulunan alan adına, “second level domain” ya da 2LD, 2LD’nin solunda başka alan adı varsa buna da “third level domain” ya da 3LD denir.

Ülke bazlı TLD’lere ccTLD denir. Bu kısaltma “Country Code Top Level Domain” kelimelerinden oluşur. Bu doğrultuda ülkelere göre Türkiye için .tr, ABD için .us, İngiltere için .uk veya İspanya için .es gibi uzantılar kullanılır. Böylece web sitesinin belli bir ülkedeki bireyleri hedeflemesi sağlanır.

STLD ise İngilizce “Sponsored Top Level Domain” kelimelerinin kısaltılmasından oluşur. Bu TLD kategorisi alan adı ile spesifik bir topluluğu temsil eder. Örneğin; eğitim birimleri için “.edu”, ABD askeri siteleri için “.mil” gibi.

URL ve Alan Adı Aynı mı?

URL, alan adını kapsar ancak URL ve alan adı aynı anlama gelmez. URL, İngilizce “Uniform Resource Locator” kelimelerinin kısaltmasından oluşur. Genelde bir URL dört kısmı kapsar:

  • Birinci bölüm “https” ile gösterilen protocol yapısıdır. Bağlantı seçeneği doğrultusunda “http”, “https” ya da başka bir protokol yazılabilir.
  • İkinci bölüm “domain adı”dır. Domain web sitesinin adresidir.
  • Üçüncü kısım yol işaretidir ve “/” ile gösterilir. İngilizce “path” denilen bu yapı, web sitesinin alt kategorilerine ulaşımı sağlar.
  • “Web sitesi” olarak adlandırılan URL’in son kısmı ise erişilmek istenen belli bir sayfayı gösterir. Örneğin; “category/domain name/” bölümü, spesifik bir web sitesine karşılık gelir.

Daha net bir örnek için https://www.natro.com/domain-sorgulama URL adresine bakalım. Burada birinci kısmı: https, ikinci kısmı yani alan adını; www.natro.com, üçüncü kısmı “/” ve dördüncü bölümü: “domain-sorgulama” oluşturur. Görüldüğü üzere alan adı, URL’in sadece ikinci kısmını oluşturur.

Alan adı detaylarına bakarsak; natro, 2LDyi oluştururken, .com TLD kısmını oluşturur.

En Yaygın Kullanılan Alan Adları Nelerdir?

Yüzlerce TLD bulunsa da dünyada en yaygın kullanıma sahip TDL alan adları şöyledir:

  • .com: Önceleri sadece ticari siteler için kullanılıyordu ama günümüzde daha yaygın bir kullanıma sahip.
  • .net: Hedef olarak ağ sitelerine odaklansa da günümüzde daha geniş bir kullanım alanı sunar. Spesifik olarak teknoloji ve web siteleri için tavsiye edilir.
  • .org: Organizasyonlar için oluşturulmuştur. Özellikle kâr hedeflemeyen kuruluşlar için idealdir. Ticari firmalar açısından kullanımı uygun değildir.
  • .SİTE: En popüler ve sık kullanılan domain uzantılarından birisi de .SİTE domain uzantısıdır. Akılda kalıcı olması sebebiyle, özellikle e-ticaret siteleri tarafından sıklıkla tercih edilir. Siz de harika bir .SİTE uzantılı domaine en uygun fiyatlarla sahip olmak için burayı ziyaret edebilirsiniz.
  • .co: Normalde Kolombiya ülkesine mahsus bir uzantı olsa da İngilizce “company”, “commertial” gibi ticari kelimleri anımsattığı için yaygın bir kullanıma sahiptir.
  • .us: ABD ülkesi için kullanılan uzantıdır. Öte yandan İngilizce biz anlamına geldiği için bu vurguyu kullanmak isteyen kurumlar tarafından da tercih edilir.
  • .edu: Üniversiteler gibi eğitim kurumları tarafından kullanılır.
  • .gov: “government” kelimesinin kısaltması olarakdevletlere ait kurumlara mahsus bir uzantıdır.
  • .info: İngilizce “information” kelimesinin kısaltmasıdır. Kullanıma açıktır.
  • .biz: İngilizce “business” kelimesinin kısaltmasıdır. .com alan adına alternatif gösterilir. Ancak spam siteleri tarafından sıkça kullanılması sebebiyle çok iyi bir intiba uyandırmayabilir.

Doğru Alan Adı Nasıl Seçilir?

Alan adı seçmeden önce belli kriterleri göz önüne almanız web sitenizin daha sağlıklı bir alan adına sahip olmasını sağlar. İlk aşamada dikkat etmeniz gereken kriterler şunlardır:

Sitenizi Hangi Amaçla Kuruyorsunuz?

Sitenizin kuruluş amacı doğru uzantıyı almanıza yardımcı olacaktır. Ayrıca ticari bir site ile bir yardım kurumunun web sitelerinde kullanacağı kelimeler de farklı olacaktır. Bu doğrultuda sitenizi doğru ifade eden kelimeleri ve uzantıları belirlemelisiniz.

Yerel TLD Seçeneklerini Unutmayın

Yaşadığınız bölgedeki insanlara hitap etmeyi düşünüyorsanız daha yerel bir TLD seçmeniz uygun olacaktır. Örneğin; Türkiye için .tr gibi. Öte yandan global bir web siteniz varsa .com ya da .info web siteniz için daha uygun olacaktır.

SEO Ayarlarına Önem Verin

Doğru anahtar kelimeleri kullanmanız ve uygun TDL seçimleri arama motorları tarafından sitenizin arama motorunda önce görünmesini sağlar. Bu sayede web sitenize daha fazla ziyaretçi çekebilirsiniz. Bu amaçla profesyonel destek alabilirsiniz.

Alan Adı Seçerken Dikkat Edilmesi Gereken Kurallar

Alan adlarını seçerken bazı kuralları akılda tutmak başarılı tercihler yapmanızı sağlar.

Kısa alan adı verin

Kısa alan adı hem akılda kalıcı olur hem de SEO açısından kuralları ihlal etmez.

Anahtar kelimeleri kullanın

SEO açısından verimli bir alan adı için sitenizde kullanım amacınıza uygun anahtar kelimeleri kullanmalısınız.

Markalaşabilecek bir alan adı bulun

Alan adınızın markalaşabilecek bir kelimeden oluşması erişilebilirliği artırır. Bu da alanda başarılı bir adım atmanızı sağlar. Alan adının web sitenizin adıyla aynı olması bu doğrultuda size yardımcı olacaktır.

Kolay yazılan bir alan adı seçin

Markalaşma ve pazarlama açısından olduğu kadar pratik erişim sağlamak açısından da alan adının kolay yazılabilmesi önem taşır.

Alan adı kısıtlamalarını göz önünde tutun

  • Alan adları sadece harf, rakam ve tire karakterlerinden oluşabilir.
  • Tire karakteri alan adının başında ve sonunda kullanılamaz. Tire ve rakam kullanımı genel olarak tavsiye edilmez ancak rekabetin yüksek olduğu adlar için kullanılabilir. 
  • Diğer “^+%&/()=?” gibi özel karakterler kullanılamaz.
  • Alan adlarında büyük harf, küçük harf ayırımı yoktur. Yani Natro.com ve natro.com aynı adresi tarif eder. 
  • Mevcut alan adlarını kullanamazsınız. Bu doğrultuda alan adı başvurusu yapmadan önce seçtiğiniz alan adlarının alınıp alınmadığını görmek için araştırma yapmalısınız.

Doğru Alan Adı Seçimin Faydaları Nelerdir?

Alan adının doğru seçilmesi beraberinde birçok fayda sağlar:

  • Web siteniz hedef kitleye erişir.
  • Markanıza sahip çıkarsınız.
  • Akılda kalıcı olursunuz
  • Ziyaretçiler tarafından kolayca erişilir olursunuz.
  • Sanal ortamda varlığınızı gösterirsiniz.
  • Güvenilirliğinizi artırırsınız.
  • SEO açısından avantaj elde edersiniz
  • Rakiplerinizle yarışabilirsiniz.
  • Büyüyebilir ve daha geniş alanlara erişebilirsiniz.

Bazı alan adları oldukça yoğun talep görür. Bu da alan adı alıp satma işini ortaya çıkarmıştır. Dolayısıyla, ihtiyaç duyularak alınan alan adlarının yanı sıra yoğun talep gören alan adları da başkaları tarafından alınmaktadır. Doğru alan adlarını bulmak, almak, satmak yeni bir iş alanı da açmıştır.

Alan adı seçimi oldukça kritik bir süreçtir. Bu işlem öncesi yapılacak araştırma süreci önem taşır. Seçeceğiniz doğru alan adları sitenize yüksek sayıda ziyaretçi çekmenizi sağlar. Web siteniz için alternatif alan adlarını belirledikten sonra domain sorgulama işlemleri ve alan adı satın almak için Natro.com sayfalarını ziyaret edebilirsiniz.

0 Shares:
Benzer İçerikler
Devamını Oku

Subdomain Nedir?

Bu İçerikte Bahsedilen Konular Subdomain Nasıl Oluşturulur?cPanel’de Subdomain OluşturmakPlesk’de Subdomain OluşturmakNasıl Kullanılır?Subdomain’e Hazır Web Sitesi Kurulur mu? Subdomain…