Google’da Nasıl Zararlı Bağlantı Reddedilir?

Web connection network as a social media networking structure symbol made of a group of diverse ropes connected together by a circle rope icon as a global communication technology metaphor for system integration.
Zararlı Bağlantı Nedir?

Bir şirkete sahip olduğunuzu düşünün ve şirketiniz için bir web sitesi açtınız. Aynı sektörde farklı web siteleri de bulunuyor; ancak rakipleriniz sizin Google arama motorundaki yükselişinizden memnun değil. Rakiplerinizden biri Google tarafından sevilmeyen bir web sitesine sizin web sitenizin linkini eklediğinde Google tarafında web sitenizin değeri düşebilmektedir ve Google’da ceza almanız sağlanabilecektir. Bu yüzden zararlı bağlantıların engellenebilmesi için Google Search Console üzerinden web sitenize dışarıdan verilen linkleri düzenli bir şekilde kontrol etmeniz gerekmektedir.

Google’da Zararlı Bağlantı Nasıl Reddedilir?
  1. Öncelikle https://www.google.com/webmasters/tools/disavow-links-main adresine giriş yapmanı gerekmektedir. Açılan sayfada alan adınızı seçip “Bağlantıları Reddetme” tuşuna tıklayınız.

2. “Bağlantıları Reddetme” tuşuna tıkladıktan sonra karşınıza aşağıdaki ekran görüntüsünde gördüğünüz sayfa çıkacaktır. Bu sayfada “Bağlantıları Reddet” tuşuna tıklayınız.

 

3. Karşınıza bir pencere çıkacaktır; ancak bu pencerede işlem uygulamadan önce reddedeceğimiz alan adlarını / linkleri içeren bir dosya hazırlamanız gerekmektedir. Bunun için bilgisayarınızda “Not Defteri” üzerinden bir metin dosyası oluşturabilirsiniz. Örnek olarak “natro.com” web sitesinin tüm sayfalarında web sitemize verilen linkleri kaldırmak istiyorsak “domain:natro.com” yazıyoruz. Birden fazla alan adı ekleyeceksek her satıra ayrı alan adı eklememiz gerekmektedir. Eğer, belirli bir sayfada web sitemize verilen linki kaldırmak istiyorsak, direkt ilgili sayfanın linkini ekleyebiliriz. Örnek olarak “https://www.natro.com/blog/yeni” linki de eklenmiştir. Listeye alan adlarını ekledikten sonra “.TXT” uzantısında dosyayı kaydediyoruz.

Örnek olarak aşağıdaki ekran görüntüsünü inceleyebilirsiniz:

 

Hatırlatma: 

Web sitenize verilen bağlantıları görüntüleyebilmeniz için Google Search Console sayfanızda “Arama Trafiği” menüsünde bulunan “Sitenize Bağlantılar” seçeneğini kullanabilirsiniz.

Şimdi hazırladığınız metin dosyasını yüklemek için, az önce karşınıza çıkan pencerede “Dosya Seç” tuşuna tıklayınız.

4.  Dosyanızı ekledikten sonra “Dosya Seç” tuşunun hemen yanında dosyanızın ismi yer alacaktır. Dosyanızı göndermek için”Gönder“tuşuna tıklayabilirsiniz.

5. Dosyanızı gönderdikten sonra açılan sayfada kaç adet alan adı ve URL eklediğinizi görebilirsiniz. Örnek olarak yüklediğimiz dosyada doğrudan 6 adet alan adı ekledik. Eğer URL eklerseniz, eklediğiniz URL sayısı da aşağıdaki ekran görüntüsünde belirtilen alanda alan adı sayısı ile birlikte görüntülenebilecektir. Bu alan üzerinden eklediğiniz alan adı ve URL sayısını kontrol edebilirsiniz.

Bu alanda dikkat etmeniz gereken bir nokta var. Eğer ilerleyen zamanlarda listeyi güncellerseniz, yeni bir dosya yüklemek yerine mevcut dosyamızı güncelleyerek yüklemeniz gerekmektedir. Mevcut dosyanızı güncelleyip yüklemek yerine, yeni bir dosya yüklemeniz halinde, ilk yüklediğiniz dosyanız yerine yeni dosyanız işleme alınmış olacaktır.

Dosyanızı gönderdiğinize göre dosyanızdaki alan adı ve URL sayılarında bir sorun bulunmuyorsa “Bitti” tuşuna tıklayıp işlemlerinizi tamamlayabilirsiniz.

İşlemlerimizin Google tarafında yansıması birkaç hafta sürebilmektedir. Bu süreyi de dikkate alarak kontrol edebilirsiniz. Bu işlemleri tamamladığınızda Google’da zararlı bağlantıları red etme işlemini tamamlamış olursunuz.

0 Shares:
Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Benzer İçerikler