En Popüler Domain (Alan Adı) Uzantıları Hangileridir?

Dünyada domain kayıt kuruluşlarının ana sayfasında .COM uzantısı, varsayılan uzantı olarak karşımıza çıkar ve kullanıcılar domain sorgulama yaparken çoğu zaman bu uzantıyı tercih eder. .COM domain, 150 milyondan fazla kayıtlı alan adıyla dünyadaki en popüler alan adıdır. Her ne kadar diğer alan adı uzantıları popülerlik açısından .COM’a rakip olamasalar da alan adı uzantıları sadece .COM ile sınırlı değildir. Hatta bazı top-level domainler, 1000’den daha az second-level domain kaydına sahiptir. Yani bu tür uzantılar, 1000’den daha az kayıtlı domaine sahip olacak kadar az tercih edilir.

Veriler Işığında Popüler Domain Uzantıları

Her bir top-level domain uzantısında kaç adet second-level domainin kayıtlı olduğunu görmemiz için, yani bir anlamda domain uzantılarının ne kadar popüler olduğunu anlamamız için birçok veri vardır. .COM ve .NET uzantılarının yetkili kayıt merkezi olan Verisign internet sitesinde bu konuyla ilgili güncel veriler yayınlanmaktadır.

NTLDStats.com isimli internet sitesi ise .XYZ gibi yeni nesil top-level domain (new gTLDs ya da nTLDs) olarak ifade edilen domainlerin istatistiklerini çıkartır. NTLDStats, herhangi bir zaman diliminde kaç adet domainin kayıtlı olduğunu öğrenmek için kayıt kuruluşlarından ve diğer kaynaklar tarafından paylaşılan halka açık bilgileri kullanır.

Alan adı kayıt kuruluşları, country-code top level domain (ccTLDs) olarak ifade edilen ülkelerin domain uzantıları dışında kalan domainler için her ay bir kere ICANN’e bildirimde bulunur. Ancak ICANN, kendisine bildirilen sayıları üç ay sonrasına kadar kamuoyuyla paylaşmaz. (ICANN, alan adı tahsisi konusunda sorumlu, uluslararası düzeyde organize, kar amacı gütmeyen bir kuruluştur.)

Görüldüğü üzere birçok alan adına dair istatistikler aracı ve yetkili kuruluşlar tarafından kamuoyu ile paylaşılıyor. Ancak kayıtlı alan adı rakamlarını öğrenmenin zor olduğu bir alan adı türü de var: ülke alan adları uzantıları! Kayıt kuruluşlarının ülke alan adları için kayıt sayılarını herkese açık olarak paylaşmalarını gerektiren bir düzenleme yok. Dolayısıyla ülke alan adları için kolayca doğrulanabilir bir istatistik bulmak da zor.

Bazı veri kaynakları elinden geleni yaparak ülke alan adı domainlerinin istatistiklerini toplasa da bu tür kaynakların paylaştığı veriler, ICANN tarafından paylaşılan verilere kıyasla daha az güvenilirdir.

Hangi Alan Adı Uzantıları Daha Üst Sıralarda?

Verisign 2020 özet raporu, sektörü domine eden .COM uzantısının yanı sıra hangi alan adlarının listenin daha üst sıralarında yer aldığını ortaya koyar:

  1. . COM / 148,7 milyon
  2. . TK / 27,5 milyon
  3. . CN / 24,1 milyon
  4. . DE / 16,5 milyon
  5. . NET / 13,4 milyon
  6. . UK / 11,8 milyon
  7. . ORG / 10,1 milyon
  8. . NL / 6,0 milyon
  9. . ICU / 5,9 milyon
  10. . RU / 5,7 milyon

Bu rapordan birkaç önemli çıkarım yapabiliriz:

  • .COM uzantısı sadece en çok tercih edilen uzantı değil, aynı zamanda kayıt sayısıyla rakiplerine göre açık ara önde.
  • Rapora göre en çok tercih edilen ikinci alan adı olan .TK uzantısı, Tokelau’ya ait. Bu domain, ücretsiz olarak alınabildiği için çok fazla kaydedilmiş olabilir.
  • İlk 10 listesinde altı tane ülke alan adı uzantısı var. Bu mantıklı bir istatistik, çünkü ülke alan adı uzantıları yerel olarak tanınmış domain uzantılarıdır.

Yeni Nesil Top-Level Domainler (nTLDs)

New top-level domainler yani yeni nesil domainlerin sayısı da kullanıma sunuldukları 2014 yılından beri artışta:

  1. . ICU / 6,5 milyon
  2. . TOP / 3,5 milyon
  3. . XYZ / 3,5 milyon
  4. . SITE / 2,1 milyon
  5. . ONLINE / 1,8 milyon
  6. . CLUB / 1,4 milyon
  7. . WANG / 1,4 milyon
  8. . VIP / 1,4 milyon
  9. . SHOP / 0,7 milyon
  10. . WORK / 0,7 milyon

Bu veriler, alan adı uzantılarına olan talebi göstermekte yanıltıcı olabilir. Çünkü özellikle yeni nesil alan adı uzantılarının daha çok kaydedilmesinde belirleyici faktör fiyattır. En çok satılan nTLDs domainlerin birçoğu çok ucuza kaydedildiği için tercih edilir. Bazı şirketler için toplu domain ihtiyacını gidermenin en iyi yolu, çoğu bir dolardan daha ucuza satılan nTLDs domainlerdir. Bu durum, nTLDs istatistiklerinin yükselmesine neden olur.

Sizin İçin Doğru Alan Adı Hangisi?

.COM en popüler alan adıdır ve çok fazla talep gördüğü için ilk aklımıza gelen .COM uzantısı yüksek olasılıkla başkası tarafından kaydedilmiştir. Peki ne yapabiliriz?

  • Bir ülkede iş kuruyorsak o ülkenin alan adı uzantısını kullanmak mantıklı olur. Örneğin, Türkiye için .COM.TR
  • Kişisel bir internet sitesi için .ME uzantısı tercih edilebilir.
  • Bir dükkan açıyorsa .SHOP biçilmiş kaftan olabilir!

Yukarıda paylaştığımız istatistiklerden de görüldüğü üzere artık kullanıcıların .COM dışında birçok yenilikçi seçeneği var ve bu seçenekler, her geçen gün daha da çoğalmaya devam ediyor.

0 Shares:
Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Benzer İçerikler