WordPress yönetiminde işinizi kolaylaştıracak aynı zamanda web sitenizin yönetimini daha stabil hale getirerek, Google arama sonuçlarında yükselmenize yardımcı olacak WordPress eklentilerini sizler derledik.
Akismet
Her WordPress’te standart olarak gelen Akismet, sizi spam yorumlara karşı korur. Kullanabilmek için WordPress hesabınız ile bağlanmanız gereken eklenti ücretsizdir. Akismet’in kullanılmadığı bloglarda genellikle yayınlanmayı bekleyen yüzbinlerce yorum bulunur. Bu yorumlar ise sadece serverınıza ek yük yapar.
Hepsini yayınlamaya kalksanız her bir yorumda backlink eklenmiş olduğundan SEO’nuz mahvolur. Ancak yine de eğer kendinizi sabırlı biri olarak görüyorsanız tüm bu spam yorumları manuel olarak tek tek değiştirip gerçekmiş gibi de yazabilirsiniz. Sonuçta tüm yorumlar farklı IP’lerden girilmiş olarak kayıtlı.
Contact Form 7
Kullanımı ve ara yüzü oldukça basit olan bu eklenti ile iletişim formlarını oldukça rahat bir şekilde hazırlayabiliyorsunuz. Özelleştirilebilir olması en çekici özelliği. Özellikle kullanıcıya gösterdiğiniz hata mesajı, ulaştı mesajı gibi mesajlarda istediğinizi yazabiliyor olmanız Contact Form 7’yi çekici kılıyor.
Wordfence Security
Blogunuzu 50 kat daha hızlı ve güvenli hale getirdiğini söyleyen Wordfence Security WordPress’in seçilmiş eklentilerinden. Eklenti ile birlikte sitenize gelen ziyaretçilerin IP loglarını tutabiliyor, IP’leri bloklayabiliyor, sitenizi exploitlere karşı güven altına alabiliyorsunuz.
Jetpack
Jetpack WordPress’e ait bir eklenti. Hatta eklentiler grubu diyebiliriz. İçinde onlarca farklı özellik barındıran Jetpack her blogun olmazsa olmazı. Eğer mobil temanız yoksa Jetpack sizin için mobil tema seçeneği sunabiliyor, site hızınızı cloud serverları ile hızlandırıyor, sunduğu istatistiklerle birlikte bir Google Analytics olmasa da fikir verebiliyor. Shortcode’lardan embed özelliklerine kadar bir çok içerik toolunu da içinde barındıran Jetpack blogunuz için olmazsa olmaz bir eklenti olmalı.
WordPress SEO by Yoast
WordPress’te en çok kullanılan SEO eklentisi olan Yoast sitenizin temel SEO ayarlarını yapmanızda size yardımcı oluyor. Çoğu zaman temel SEO ayarlarını unutup başka şeylere dalan SEO uzmanları için bile oldukça yararlı olan bu araç ile her bir sayfayı ayrı ayrı analiz edip daha iyi hale getirmek için öneriler alabiliyorsunuz. Özellikle içerik optimizasyonunda “ilk paragrafta anahtar kelimeleriniz geçmiyor” tipi uyarılarla işinizi bir hayli kolaylaştırıyor.
WooCommerce – excelling eCommerce
WooCommerce WordPress’i E-Ticaret ile tanıştıran eklenti. Kullanımı bir e-ticaret panelindeki kadar olmasa da birazcık karışık olan WooCommerce düşük ve orta seviye e-ticaret girişimcileri için birebir. Özellikle satış panelinin özelleştirilebilir olması, çoklu dil desteği gibi özellikler onu öne çıkarmaktadır. Ürün girişleri, fiyatlar, sepet, ürün seçenekleri gibi işler için illa ayrı bir sistem yazmanıza gerek yok. WooCommerce hepsini hallediyor.
iThemes Security (formerly Better WP Security)
Blogunuz için yükleyebileceğiniz en iyi güvenlik eklentisi olan iThemes ile özellikle Brute Force attacklara karşı önlem alabiliyorsunuz. wp-admin girişini farklı bir adrese taşıma, admin ismini değiştirme gibi standart güvenlik önlemlerinde size yardımcı da olan bu eklenti ile 30 farklı alanda önlem almak mümkün.
WordPress Importer
En basit ama en kullanışlı eklentilerden birisi olan WordPress Importer farklı WordPress bloglardaki içeriklerinizi içe ya da dışa aktarmanıza olanak sağlamakta. Yazarlar, yorumlar, kategoriler gibi ek kısımları da tek tuşla aktarabilen eklenti kullanıcıları çok ağır bir yükten de kurtarmış oluyor.
Disqus Comment System
Dünyanın en geniş yorum ağı olan Disqus’ın WordPress için geliştirmiş olduğu bu eklenti SEO uyumlu yorum eklentisi aslında. Yorum yapmak için giriş yaparken sosyal ağları kullanabiliyor olmakta yorum yapma rahatlığı sağlamakta. Oldukça güçlü bir moderasyon sistemine de sahip olan Disqus ile yakın zamanda yorumlara reklam almakta mümkün olacak.
Haydar ÖZKÖMÜRCÜ