E-Ticaret Siteleri Neden Blog Açmalı?

1995’li yıllardan sonra ortaya çıkan ve günümüzde de popülerliğini tüm dünyada hissettiren internet üzerinden web siteleri aracılığıyla gerçekleşen ürün ya da hizmetlerin alım-satımını sağlayan ticari bir işlem zincirine e-ticaret denir. 

E-Ticaret Sitesi Kurarken Yapılması Gerekenler Nelerdir?

Öncelikli olarak sektörün, şirketin ya da markanın ürünlerini temsil eden bir alan adı yani domain satın alınmalıdır. Domain seçiminde yaratıcı ve özgün bir isim belirlemek dikkat etmenizi gerektirmektedir. Sektör, şirket veya markanız büyüdüğünde taklitleri önlemek adına kalıcı ve farklı bir isim olmalıdır. Tabi bu ismin reklamını yapmak ve sektör, şirket veya markanızın daha hızlı gelişip büyüyerek daha geniş kitlere yayılmasını sağlamak isterseniz de e-ticaret sitenize bir blog açmanız gerekmektedir.

E-Ticaret Siteleri Neden Blog Açmalıdır?

E-ticaret sitelerinin 1995’li yıllardan sonraki gelişimi ve teknolojinin akıl almaz hızı bir araya geldiğinde günümüzde pek çok işletme, sektör veya markanın e-ticaret sitesi açtığını görebilirsiniz. 

E-ticarete geçişin hızla yayıldığı ve büyüdüğü yerde rakiplerinde fazlalaşması ile e-ticaret siteleri arası rekabeti de beraberinde getirmiş oldu. Rekabetin kırılma noktasında rakip firmalar/şirketler çözümü reklam dünyasında aramaya başladı. Hal böyle olunca reklamın yapılacağı ve e-ticaret sitesinin tanıtımını yapacak olan bir köprüye ihtiyaç duyuldu. E-ticaretin köprüsü olarak tanımlanabilecek en iyi araç ise, bir blog açmak olarak gündemde yerini aldı.

E-ticaret sitelerine blog açma fikri, mağazada yüz yüze iken kaybedilen müşteriyi internet üzerinden de o hizmete ulaştırmada gerçek bir aracı olabilmeyi başarma yolunda en önemli ve işe yarar bir yol olarak müşterileri memnun etmeyi başarmıştır.

E-ticaret sitesi hangi alan veya marka üzerinde durursa dursun, o hizmeti müşteriye satarken veya nasıl kullanacağını aktarırken bloga ihtiyaç duyar. Bu nedenle kuracağınız e-ticaret sitesi blogu ister cilt bakım olsun ister elektronik aletler satan bir marka olsun fark etmeksizin alıcıya ulaştıracağınız bilgiler müşteri memnuniyeti ve kaliteli bir hizmeti de beraberinde getirecektir.

Sitenin içinde bazı belirlenen günler veya özel günlerde olan indirim detayları, satın alınacak olan ürünün içeriği, kullanım talimatı gibi önemli yönlendirmeleri olduğu gönderilerle müşterileri markanıza çekebilir; onlara tanıtım ve hizmet sağlayabilirsiniz. Müşteriye bilgi veren, kampanya aktaran gönderilerin varlığı, memnun her müşteriyi başka potansiyel bir müşteri ile paylaşma aracı haline gelerek müşteri kitlenizi genişletebilir. 

E-Ticaret Sitesi Blogu Nasıl Olmalıdır?

İnternetten alışveriş yapmak için kullanılan e-ticaret sitelerinin, satışı arttırmak ve reklamlarını daha iyi yapmak için blog yazılarına ihtiyaçları vardır. Yapılan araştırmalar, müşterilerin reklamını daha iyi yapan şirketlerden alışveriş yapma oranının internet ortamından pasif bir markaya kıyasla daha çok ilgi çektiğini ortaya koymaktadır. Bilgiye internet aracı ile ulaşabilen müşteri, satışı da internet ortamında gerçekleştirmekte daha konforlu ve hızlı bir e-ticaret akışı sağlamaktadır. Bu sebeple blog içeriklerinden faydalanmak, bilgiyi detayları ile aktarmak, müşterileri e-ticaret sitelerine yönlendirme de yardımcı olacak bir araçtır.

Önce İyi Bir Blog

İyi bir blog iyi bir satışı ve müşteri memnuniyetini de beraberinde getireceği için blog açarken ve kullanırken dikkat edilmesi gereken pek çok husus bulunmaktadır. İyi bir blogun en önemli unsuru da müşteri kitlenizi ve tarzlarını tanımanızdan geçer. Müşterileriniz hangi kampanya, indirim veya promosyonda daha aktif alışveriş yaptığı, hangi duyarlılık ve popülerliğe karşı eğilim gösterdiği, hangi cinsiyet ve yaştan insanların ürünlerinizi satın aldığı gibi pek çok örnek müşterinizi ve tarzını belirler. Bu belirlemeler de e-ticaret sitenizin blogunun içerik şeklini, türünü, neyi ne zaman paylaşmanız gerektiğini beraberinde getirir.

Paylaşımlarınızda belirleyeceğiniz anahtar kelimeler müşteriyi siteye yönlendirme de iyi bir araç olacağından blog gönderilerinizde mutlaka markanız veya o an tanıtılan ürün hakkında anahtar kelimeler eklemelisiniz. Anahtar kelimeler markanızın ismini bilmeyen bir müşteriyi dahi, ihtiyaç doğrultusunda yalnızca o anahtar kelimeyi aratması ile sizin sitenize ulaştırabilecektir. Böylelikle online alışveriş satışlarınız daha fazla artış gösterecektir. 

Sitenizde yer alan blog yazılarında kullanılan anahtar kelimeler, müşterilerin arama motorunda ihtiyacı olan kelimeyi arattığında ilk sıralarda sizin şirket veya markanızın sitesini çıkaracaktır. Ayrıca blog yazı ve gönderilerinizi aktif ve düzenli aralıklarla güncel tutmanızda, blog içeriklerinin daima üst sıralarda çıkmasını sağlayacaktır. 

Müşterinin İhtiyaçlarını Tanıma ve Sosyal Medyayı Kullanma

Artık çok iyi tanınmış bir müşteri kitlesi ve o müşteri kitlesinin sevdiği tarzı ürünlere yansıtmak kalacaktır. Müşterinizin tarzını blog yazılarınızda müşteriye yavaş yavaş ve seveceği türler (kampanya, indirim vb.) ile sunmak hem satışınızı zamanla artıracak hem de daha fazla müşteriyi size kazandıracaktır. Bunun yanı sıra sosyal medyada kampanyaları, indirimleri, promosyonları, düzenli aralıklarla paylaşmalısınız. Müşterilerin düzenli olan blog gönderilerini takip etmesini sağlayacak olan bu yöntem, onların daima yenisi gelecek olanı beklemesine ve bu da rakip firmalar yerine sizi tercih etmesine neden olacaktır.  Düzenli ve kaliteli bilgilerin yer aldığı içerikler daha doğala bir reklam algısını oluşturmanıza ve yeni müşterilere ulaşmada sizlere yardımcı olacaktır.

Kaliteli Blog İçerikleri Oluşturma

Blogunuz da kaliteli fotoğraflar kullanmak, işinizi titizlikle yaptığınız en önemli göstergelerinden biri olacaktır. Fakat yalnızca yüksek kaliteli fotoğraf kullanmak müşteriyi çekmede tek başına daimi bir hizmeti getirmeyecektir. Blogta kullandığınız içeriklerde kaliteli fotoğraf ve videoların yanında, altına ürünü veya kampanyayı tanıtan iyi bir içerik metni de oluşturmanız gerekecektir. Güzel çekilmiş fotoğrafların kenarına ufakta olsa markanızın ismini eklemeyi unutmamalısınız. Çünkü bu durum, blogunuzda beğenilen bir fotoğrafın başka bir yerde paylaşılması ile de markanızı hiç bilmeyen bir müşteriye dahi “Gel” çağrısı olacaktır. Ayrıca da fotoğrafın sizin elinizden çıkmış olduğunun, olası çalıntı işlemlerde önüne geçmesini sağlayacaktır.

Şirketiniz/markanız zamanla büyüyecek ve istihdam ihtiyacı olacaktır. Bu noktada blogunuzda iş ilanları verebilir, işe ihtiyacı olanları ekibinize dahil etmede kolaylık elde edebilirsiniz. Bu tarz iş ilanları yayınlamak yalnızca ekibinizi büyütmekle kalmayacak iyi bir ilan açarsanız müşterilerinize şirketinizin çalışma şekli hakkında bilgi verecektir. İyi bir çalışma ortamı olan şirket veya markaların müşterileri orada çalışanların mutlu olabileceğini gördüğü noktada şirket veya markanıza pozitif yaklaşım gösterecektir. 

Müşterilerle Bağ Kurma ve Satışa Yönlendirme

Düzenli aralıklarla güncellenen ve doğru bilgiler sunulan bloglar, internetten alışveriş yapan kullanıcıyı ve e-ticaret sitesini bir araya getirir. Öne sürülen ürün veya içerik ile sunulan hizmet yeni gelişme ve değişmelerde yapılacak olan duyuruları blog yazıları aracılığıyla sağlamaktadır. Ürün ve hizmetlerde dönemsel değişkenlikler gösteren istekler ve hangisinin daha iyi satış göreceği gibi bilgiler, blog içeriklerinin trafiği üzerinden kontrol ve takip edilebilir. Ortaya çıkan sonuçlarda farklı ürün ve hizmet skalasını oluşturup ön plana çıkarmada e-ticaret sitenizin ilerleyişinde yardımcı olabilir. 

Müşterilerin ilgisini çeken blog yazıları müşteride ürünü almak için alışveriş sayfasına yönlendirecektir. Bu noktada dikkat edilmesi gereken en önemli hususta yalnızca anahtar kelimelere bağlı kalarak satışın ve müşterinin ilgisi çekmeyi beklemekle kalmamak olacaktır. Çünkü yalnızca anahtar kelime ile aktif kalan e-ticaret sitesi blogları zamanla müşteri kaybı yaşarken düzenli içerik üreten, güncellemelerini yapan ve doğru bilgiyi müşteriye aktaran e-ticaret siteleri öne geçecektir. Böylelikle aktif, düzenli ve doğru bilgiyi veren e-ticaret şriketi veya markası rekabet dünyasında müşterisi ile bağ kuran ve satışa yönlendirme işlemini yapabilen taraf olacaktır.

Ve anlatılanların hepsi göz önünde bulundurulduğunda e-ticaret sitenizin daha fazla müşteriye ulaşması, rakip firmalarla mücadele gibi unsurların önüne geçilmesi için, evet, şirket veya markanızın e-ticaret sitesi blogu olması gerekmektedir. Bunların yanı sıra, tüm e-ticaret siteleri için oldukça önemli bir yeri olan SEO içinde şirket veya markanızın blogu olması önemlidir. E-ticaret sitenizde paylaşacağınız blog içerikleri, firmanıza gelecek dönemde yoğun bir satış trafiği olarak dönüş sağlayacaktır. Siteniz içinde üretilen blog içeriklerinin tamamının arama motoru optimizasyonu olarak da bilinen SEO’ya uygun olarak üretilmesi de oldukça önemlidir. SEO kurallarına uygun içerikler e-ticaret sitenizde kullanıcı trafiği çekmenizde yardım olacaktır.

E-ticaret sitenizdeki blog içeriklerinde son kısmı güncel ve titiz tutmalısınız. Şirket veya markalar satacakları ürün ile ilgili bilgileri müşteriye doğrudan aktarma fırsatını bu kısım sayesinde bulur. Satış yaptığınız kategori ile ilgili bilgileri müşteri ile paylaşabilirsiniz. E-ticaret blog yazıları ilgili kullanıcıların sitenizden alışveriş yapmasını sağlar. E-ticaret sitenizin blog içeriklerine önem vererek, e-ticaret sitenizi sürekli olarak tanıtma ve aktif olduğunuzu gösterme imkanı bulursunuz. Bu imkanda hedef kitleye hitap ederek ürettiğiniz çeşitli blog yazıları sonrası site içinde kullanıcıların alışveriş yapmasını sağlayacaktır. 

0 Shares:
Benzer İçerikler