Domain Adı Maliyeti Ne Kadar? Domain Fiyatlarının Analizi

Alan adınız, esas olarak çevrimiçi ortamda yaşadığınız yerdir ve insanların sizi kolayca bulabilmesi için çevrimiçi adresinizin net, açıklayıcı ve erişilebilir olması gerekir. Alan adı tescil fiyatları seçtiğiniz alan adı kayıt şirketi, domain uzantınız, sizden önce başka birisinin adı tescil edip etmediği gibi faktörlere bağlı olarak değişiklik gösterir.

Ancak, bir alan adında etkili olan tek faktör fiyatlandırma değildir. Sağlayıcının müşteri hizmetleri, kullanım kolaylığı, maliyet şeffaflığı ve her şeyi tek bir yerden yönetebilmek, kişisel markanız veya işletmeniz için doğru olan bir alan adına yatırım yapmak söz konusu olduğunda diğer önemli hususlardır.

Alan kaydı fiyatlandırmasının farklı TLD’lere, premium alanlara, yenileme ücretlerine ve daha fazlasına nasıl bağlı olduğu hakkında daha fazla bilgi edinin; böylece ihtiyaçlarınız için en iyi seçimi yapabilirsiniz.

Domain Fiyatları Nasıl Belirlenir?

Web sitenizi oluştururken, yeni bir domain veya önceden kaydedilmiş bir alan adı satın alma seçeneğiniz vardır. Her kayıt kuruluşu, alan adları için farklı fiyatlar talep ederken, yeni bir domain genellikle ucuzken, zaten kayıtlı bir alan adını satın almak daha pahalı olacak ve popülerliğe bağlı olarak değişecektir.

Bir kayıt operatöründen yeni bir alan adı satın aldığınızda, fiyatlar o kayıt şirketi tarafından belirlenir. Bununla birlikte, zaten var olan bir alan adını satın alırken, özel bir alan adını sahibinden satın almış olursunuz. Bu durumda fiyat, siz ve tescil ettiren arasında müzakere sonucu belirlenir.

Yeni domain kayıtları için, fiyatlar genellikle kayıt şirketinden kayıt kuruluşuna çok fazla farklılık göstermez. Örneğin, bir .com alan adının fiyatı genellikle birkaç dolar değişir.

Domain fiyatlarını karşılaştırırken dikkate alınması gereken önemli bir husus, o kayıt şirketi tarafından sunulan hizmetlerdir. Daha ucuz domain sunan kayıt şirketleri, ortalama bir ücret talep edenler kadar kaliteli hizmete ve alan adı yönetimine erişim sunamayabilir.

Bir .com Alan Adının Maliyeti Nedir? Peki ya Diğer TLD’lerin?

2022’de, yeni, standart bir “.com” kaydının maliyeti genellikle yılda 10-20 ABD doları olacaktır, ancak kayıt şirketleri genellikle kısa vadeli promosyon indirimleri yaptığından bazen bu fiyat 0,99 ABD dolarına kadar düşebilir. Alan adları 10 yıla kadar kaydedilebilir.

Yüzlerce başka TLD var ve fiyatlandırmaları aşırı uçlara gidebilir. ”.live”, “.online” ve “.xyz” gibi bazıları genellikle çok uygundur; bu alan adlarının standart fiyatları genellikle 5 dolar bandındadır.

Fakat,”.cars”, “.inc” ve “.rich” gibi TLD’ler 1.000$’dan fazla fiyat etiketi taşır. Ancak çoğu TLD, daha rahat fiyat aralıklarında fiyatlandırılır. “.org”, “.co”, “.net” ve “.io” gibi popüler TLD’ler genellikle 10-30$ aralığındadır.

Bir Alan Adını Yenilemenin Maliyeti Nedir?

Alan adlarınızı daha önce birden çok yıl için kaydettirmediyseniz her yıl yenilemeniz gerekir. Farkında olmadan alan adınızın süresinin dolduysa, web sitenizin çevrimdışı olmasına ve alan adınızın başka biri tarafından satın alınmasına izin vermiş olursunuz. Bu, kötü bir kullanıcı deneyimine ve hatta işletmeniz için gelir kaybına yol açabilir.

Domain yenileme fiyatları genellikle ilk yıldan sonra artar, ancak bu tamamen kayıt kuruluşuna ve yenilemenin süresine bağlıdır. Alan adları sınırsız sayıda yenilenebilir, ancak bir defada 10 yıldan fazla uzatılamaz.

Bir Alan Adını Transfer Etmenin Maliyeti Nedir?

Alan adları yalnızca 60 günden eskiyse, son 60 gün içinde aktarılmamışsa ve hesabınızda kilidi açılmışsa aktarılabilir. Etki alanı transfer maliyetleri, transfer ettiğiniz kayıt kuruluşuna bağlıdır, ancak bu nispeten basit bir işlemdir. Domain transferleri genellikle yeni kayıtlardan veya yenilemelerden daha ucuzdur.

Premium alan adları neden bu kadar pahalı?

Premium alan adı, yatırımcıların kar elde etmek amacıyla al-sat yaptığı yüksek kaliteli bir alan adıdır. Satış fiyatını, alan adının sahibi belirler. Genellikle bir kişi veya kuruluş tarafından zaten kaydedilmiş olan kısa, akılda kalıcı ve etkileyici adlardır. Bu alan adları çoğunlukla arama motorlarında yüksek bir sayfa sıralamasına sahiptir, bir web sitesine daha fazla trafik getirir ve arama hacmi yüksek anahtar kelimeler ve kelime öbekleri içerir.

Alan adları hiç indirime girer mi?

Kayıt şirketleri genellikle alan adlarında indirim yapar. Bazı alan adı kayıt şirketleri, promosyon kodları aracılığıyla domain indirimi sağlarken, diğerleri otomatik olarak bir indirim uygulayabilir. Tıpkı mobilya perakendecileri gibi, bazı kayıt şirketlerinin de sürekli indirimde olan alan adları vardır.

Ayrıca, 0,99 ABD Doları karşılığında yeni bir kayıt açmak gibi yeni müşterilere özel indirimler de bulabilirsiniz. Bu indirimler genellikle gizli ücretlendirilir ancak yenileme fiyatları orijinal kayıt fiyatlarından çok daha yüksek olabilir, hazırlı olun.

Bir alan adı satın alırken gizli ücretlere dikkat edin!

Düşük maliyetlerle domain reklamı yapan web sitelerine rastlayabilirsiniz hatta bu fırsatlar gerçek olamayacak kadar iyi görünebilir. Bazı kayıt şirketleri daha sonra size daha fazla paraya mal olan ilk indirimler ile müşterilerin ilgisini çekmeye çalışmaktadır. İlk kez de olsa yüzüncü kez de, bir alan adı satın alırken, kayıt şirketiyle ilgili tüm gizli ücretlerden haberdar olmak isteyeceksiniz. Kayıt şirketlerinin zamanla daha pahalı hale gelmesinin bazı nedenleri şunlardır:

  • Ek satışlar: Kayıt şirketleri, ucuz alan adlarıyla dikkatinizi çekmiş olsa da asla kullanmayacağınız veya ihtiyaç duymayacağınız yüzlerce farklı hizmeti de size ek olarak satmaya çalışacaktır. Yalnızca istediğiniz ve ihtiyaç duyduğunuz ürünleri ve hizmetleri satın aldığınızdan emin olun.
  • İlk indirimler: Alan adınızla geçen ilk yıldan ve o ilk yıl indirimlerinden sonra, yenileme ücretinin daha yüksek olduğu bir durumla karşılaşabilirsiniz. Natro, satın alma anında size iki yıl veya daha fazla süre için özel indirim sunuyor.
  • WHOIS gizliliği: WHOIS, bir kişi, işletme veya kuruluş hakkında iletişim bilgilerini aramanıza olanak tanıyan çevrimiçi bir genel veritabanıdır. Her yeni alan adının WHOIS’e kaydedilmesi gerekir, bu nedenle alan adınız resmi olarak kaydedilmeden önce uygun bilgileri doldurmanız gerekir. Kayıt işlemi sırasında, bu bilgilerin özel olarak tutulduğundan ve halka açık olmadığından emin olmak istersiniz. Natro, gizlilik korumasını ücretsiz olarak sunar ancak farklı kayıt kuruluşları ek ücret talep edebilir. Satın almadan önce domain ile birlikte güvenliğinizin de farkında olun.

Farklı Kayıt Şirketlerinin Alan Adı Fiyatları Nasıl Karşılaştırılır?

Şirketiniz ister büyük ister küçük olsun, bir alan adı satın almak heyecan vericidir, ancak mükemmel adı oluşturmaktan daha fazlası var. Kayıt operatörlerini ve sunduklarını, müşteri hizmetleri, kullanım kolaylığı ve maliyet dahil olmak üzere karşılaştırmak isteyebilirsiniz.

Fiyat, bu kararı verirken önemli bir faktördür ve her kayıt şirketi hizmetlerini farklı şekilde fiyatlandırdığı için araştırmak ve karar vermek zor olabilir. Eklentiler, ekstralar ve ek ücretler dahil olmak üzere gizli maliyetlere dikkat etmeyi unutmamalısınız. Hızlı karar vermeye çalışmayın. Dikkatli ve temkinli olmanızda fayda var. Bazı kayıt şirketleri, ihtiyacınız olmayan şeyleri çapraz satmaya, ek satış yapmaya ve gruplandırmaya çalışabilir, bu nedenle yalnızca ihtiyacınız olan ve istediğiniz şeyleri aldığınızdan da emin olmalısınız.

Uygulamalarında özellikle şeffaflık, yüksek kaliteli müşteri hizmetleri ve kullanım kolaylığı sunan bir kayıt şirketi aramalısınız. Fiyatlarına kolayca erişebilmeli, domain kaydı veya yenileme politikalarını okuyabilmeli ve ihtiyacınız olduğunda müşteri hizmetlerine ulaşabilmelisiniz. Ama siz müşterisiniz ve onların size ihtiyacı var, sizin onlara değil. Bu şekilde düşünerek kendinizi alan ismi satın alırken rahatlatabilirsiniz.

0 Shares:
Benzer İçerikler