DNS_probe_finished_nxdomain Hatası Nedir?

İnternet üzerinde gezinti yaparken, karşımıza birçok sorun çıkabilir. Bu sorunlar internet bağlantımızdan, tarayıcımıza kadar birçok nedeni içinde kapsayabilir. İnternet üzerinde yaptığınız işlemleri sekteye uğratan sorunlar, zaman ve veri kaybına sebep olabilmektedir. Bu sebeple bu sorunları bilmek ve olası çözüm yollarına ulaşabilmek, önümüze çıkan bu olumsuz durumdan hızlı bir şekilde kurtulmamıza yardımcı olabilir.

Bir web sayfasına ulaşmamızı engelleyen en önemli hatalar arasında “DNS_probe_finished_nxdomain” yer alır. Bu sorunun oluşturduğu durum nedeniyle, istenilen web sayfasına ulaşmak imkansız bir hale gelebilir. Bu hata, DNS üzerinde IP adresinin tanımlanmaması nedeniyle oluşmaktadır. IP adresinin tanımlanmaması, ulaşılmak istenilen web sayfasının kimliğinde yaşanan bir sorunu yansıtır. Böylelikle web sayfasına erişim engellenmiş olur ve çözüm yollarını denemeden de düzelmesi imkansız bir hal alabilir.

DNS Nedir?

DNS üzerinde oluşan bir hatayı anlatmadan önce, DNS hakkında kısa bir bilgi birikimine ulaşmaya ihtiyaç duyabiliriz. Çünkü günlük hayatımızın önemli bir parçasını kaplayan internet dünyası, karşımıza bilmediğimiz terimleri barındıran bazı sorunları çıkartabilmektedir. Bu sorunların nasıl oluştuğu hatta herhangi bir web sayfasının nasıl açıldığı gibi bazı temel bilgileri bilmek gerekmektedir. Bu temel bilgiler arasında DNS ön plana çıkmaktadır. İnternet bağlantısının önemli bir adımı olan DNS, web sayfalarına erişimi kolaylaştırır.

DNS nedir, nasıl çalışır öğrenmek için rehber niteliğindeki blog yazımıza buradan ulaşabilirsiniz.

Öncelikli olarak DNS, yani tam adıyla Domain Name System; host isimlerin IP şekline dönüşmesini sağlar. 256 karaktere kadar genişleyebilen IP adreslerini oluşturabilir. IP adresleri ise web sayfaların kimliği görevini görmektedir. Bu sebeple DNS sunucularının görevi oldukça önemlidir. Bir siteye ulaşmak için IP adreslerini yerine, domain isimleriyle girebilmenize olanak tanır. IP adresleri, ezberlenmesi zor ve karmaşık bir sayı dizesidir. Böylelikle, herhangi bir sitenin IP adresini ezberlemek zahmetli olacak ve hataların oluşmasına da sebep olacaktır. Bu tür durumların oluşmaması için ise DNS, IP adreslerini domain isimlere dönüştürür. Yani hepimizin bildiği, klasik web adreslerine. Böylelikle hem erişimi kolaylaştırır hem de bağlantının hızlı bir şekilde akmasına yardımcı olmaktadır.

DNS_probe_finished_nxdomain Hatası Neden ve Nasıl Oluşur?

Bu hatanın temelinde, girilmiş olunan web sayfasının IP adresinin, DNS sunucuları tarafından ulaşılamaması yer almaktadır. DNS sunucularının, IP adresine ulaşamamasının birçok sebebi bulunabilir. Bunlar aşağıdaki gibidir.

DNS sunucuları, IP adreslerinin tespit edilmesine yardımcı olmaktadır. Eğer DNS sunucuları, bir web sayfasının IP adresini rahat bir şekilde çözümlüyorsa; o web sayfasına hızlı bir şekilde giriş sağlanabilir. Fakat bir web sayfasına girdiğimizde karşımıza eğer DNS_probe_finished_nxdomain hatası çıkıyorsa, o web sayfasının IP adresi DNS sunucuları tarafından tespit edilemediği anlamına gelmektedir. Çeşitli nedenlerden ötürü oluşabilen bu sorun, internet üzerinden bazı web sayfalarına erişim sağlamanıza engel olabilir. Ulaşmak istediğiniz web sayfasından oluşabilecek bir sorun olduğu gibi; bağlantı veya bilgisayar üzerinden oluşan bir hatadan ötürü de kaynaklanabilir.

VPN

Sanallaştırılmış özel ağ anlamına gelen VPN; bulunduğunuz ülke dışında, başka bir ülkenin sunucularını kullanarak internet gezintisi yapabilmenize olanak tanır. Bu olanağın sağlanması için ise DNS sunucularını değiştirir. Sunucuların değişmesinin sonucunda, ulaşmak istediğiniz web sitesinin IP adresinde bir onaylanma hatası ortaya çıkabilir. Bu sebeple DNS_probe_finished_nxdomain sorununda VPN önemli bir rol oynamaktadır.

VPN hakkındaki detaylı bilgilere buradaki blog yazımızdan ulaşabilirsiniz.

Antivirüs Programları

Bilgisayarınızda kurulu olan antivirüs programları, sistem içerisine tehlikeli yazılımların erişmesini engellemek için tasarlanmıştır. Antivirüs programları, bilgisayar içerisinde yer alan dosyaların taranması kadar, internet üzerinde gezinti yaptığınız web sitelerinin de denetimini yapmaktadır. Bu sebeple girdiğiniz web sayfasının, tehlikeli veya riskli olduğunu tespit ettiği anda, siteye erişiminizi engelleyebilir. Bu sebeple ise karşınıza DNS_probe_finished_nxdomain hatasını çıkartabilir.

Kötü Amaçlı Yazılımlar

Bilgisayar sisteminin etkilenmesine ve çökmesine sebep olan kötü amaçlı yazılımlar yani Malwere’ler; sisteminiz ve dosyalarınızı etkilediği kadar internet bağlantılarınıza da zarar verebilir. Bilgisayara bulaşan herhangi bir virüs, internet ağlarını etkisi altına alarak, bağlantıların sıfırlanmasına neden olabilir. Bağlantı sıfırlanmasının yanı sıra DNS adreslerinin değişmesini de sağlayarak, güvensiz bir bağlantı kurmanıza sebebiyet verebilir.

Tarayıcı Uzantıları

Web tarayıcılarında yer alan eklentiler, internet ziyaretlerinizi büyük oranda etkileyebilir. Chrome, Safari ve Opera gibi en çok kullanılan tarayıcılarda, web sayfası deneyimizi iyileştirmek için bazı uzantılar yer almaktadır. Bu uzantıların dilediğiniz zaman kullanma ve kapatma imkanı bulunmaktadır. Böylelikle kontrollerini düzenli olarak yapabilir ve istemediğini uzantıları da kolaylık kaldırabilirsiniz. Web tarayıcısında bulunan bazı uzantılarda, VPN özelliği yer almaktadır. VPN özelliğini kullanan uzantıların devrede olmasıyla birlikte DNS sunucularında bazı değişiklikler gözlemlenebilir. Böylelikle karşınıza DNS_probe_finished_nxdomain hatası çıkma ihtimali de yükselmiş olur.

DNS_probe_finished_nxdomain Hatası Nasıl Çözülür?

Bağlantı veya bilgisayar üzerindeki bazı sorunlar nedeniyle oluşan DNS_probe_finished_nxdomain hatasını, işlemleriniz yarıda kalmadan hızlı bir şekilde çözebilirsiniz. Öncelikli olarak sorunun tam olarak nereden kaynaklandığını saptamanız gerekmektedir. Bunun için birden fazla çözüm yolunu deneyerek, asıl soruna hızlı bir şekilde ulaşabilir ve istediğiniz web sayfasına erişimi sağlayabilirsiniz.

  • Öncelikli olarak, girmeye çalıştığınız web sitesinin adresini kontrol etmelisiniz. Web adresini yazarken yapacağınız en küçük hata bile size hataya yönlendirebilir. Örneğin; “www” yazmak yerine “ww” yazarsanız, web sayfası sizi direkt olarak DNS_probe_finished_nxdomain hatasına aktarabilir.
  • VPN üzerinden oluşan problemleri çözümlemek istiyorsanız, kullandığınız VPN bağlantısını kapatabilirsiniz. VPN bağlantısını kestikten sonra giriş yapmayı tekrar deneyebilirsiniz. Eğer hala DNS_probe_finished_nxdomain hatasını alıyorsanız, diğer çözüm taktiklerine geçebilirsiniz.
  • VPN bağlantısında olduğu gibi antivirüs programlarını da devre dışı bırakabilirsiniz. Eğer oluşan hata antivirüs programlarından kaynaklanıyorsa, bu şekilde çözüme rahatlıkla ulaşabilirsiniz.
  • DNS önbelliğinin temizlenmesi ile birlikte DNS_probe_finished_nxdomain hatasının düzeltilmesini sağlayabilirsiniz. Böylelikle DNS sunucuları eski IP adreslerini silerek, güncel adreslerini almanızı sağlayacaktır. Bu işlemi gerçekleştirmek için, Windows işletim sistemlerine sahip olan cihazlarda Komut Satırı kullanılması gerekmektedir. Komut Satırı’na “Başlat” sekmesinden veya “win+r” komutuyla birlikte hızlı bir şekilde ulaşabilirsiniz. Bilgisayarınızda Komut Satırı’nın açtıktan sonra, “ipconfig /flushdns” komutunu girmeniz ve “enter” tuşuna basmanız; işlemi gerçekleştirmek için yeterli olacaktır. Daha sonrasında “netsh winsock reset” komutunu da çalıştırarak, DNS önbelliği temizleme işleminiz bitirebilirsiniz.
  • IP adresinizi değiştirmek de hatanın çözümlenmesini sağlayabilir. Bunun için de yine komut satırını kullanabilirsiniz. Komut Satırı’nı açtıktan sonra sırayla “ipconfig/release, ipconfig/all, ipconfig/flushdns, ipconfig/renew, netsh int ip set dns, netsh winsock reset” komutlarını girmelisiniz. Bu komutları girdikten sonra “enter” tuşuna basarak, IP adreslerini yenileme işlemini başlatabilirsiniz.
  • Tüm bunların yanı sıra güvenilir DNS adreslerini kullanmak, web sayfalarına erişiminizi kolaylaştırabilir. En çok kullanılan ve güvenirliği yüksek olan DNS adresi; Google DNS’dir. Google DNS olan; 8.8.8.8 ve 8.8.4.4 adreslerini girerek, güvenli bir bağlantı oluşturabilirsiniz. DNS adreslerini modem veya bilgisayar üzerinden değişebilirsiniz.
  • Bağlantı ayarlarının yanı sıra tarayıcı uzantılarından kaynaklanan hatalar için, uzantılar bölümünden aktif olan tüm eklentileri devre dışı bırakabilirsiniz. Eğer sorununuz uzantılar nedeniyle kaynaklanıyorsa, hızlı bir şekilde çözüme kavuşacaktır.
  • En son olarak ise bilgisayarınızda virüs kontrolü yapmanız gerekmektedir. Windows üzerinden veya antivirüs programınızla birlikte bilgisayarınızı kapsamlı bir şekilde tarayabilirsiniz. Eğer herhangi bir virüs çıkmıyor ise diğer adımları deneyerek, DNS_probe_finished_nxdomain hatasını çözüme kavuşturabilirsiniz.
0 Shares:
Benzer İçerikler