DNS Spoofing (DNS Zehirlenmesi) Nedir, Nasıl Olur?

DNS Spoofing, DNS zehirlenmesi ya da DNS önbellek zehirlenmesi anlamına gelir. DNS zehirlenmesi DNS alan adı sunucusundaki önbellek veritabanının içerdiği veriler ile gerçekleşen bir çeşit bilgisayar saldırısıdır.

Türkiye’deki bazı popüler siteler, yasal olarak erişime kapatılmakta ve girişi engellenmektedir. Bu durumlarda, birçok internet kullanıcısı; DNS ayarlarını değiştirmek veya bazı programlar kullanmak kaydıyla, bu yasaklı sitelere girmeye çalışır. Fakat aslında bu durum, kullanıcıları büyük tehlikelerle karşılaştırmaktadır. Çünkü DNS Spoofing veya Domain Adı Sistemi (DNS) zehirlenmesi, çok sıklıkla karşılaşılmaya başlanan bir tehdittir.

DNS zehirlenmesi, Domain Ad Sistemi sunucusunun ön bellek veritabanına veri eklenmesi ya da oradaki verilerin değiştirilmesiyle oluşur. Bu durum oluşurken; yanlış IP adreslerinin dönmesi veya trafiğin başka bir bilgisayara yönlendirilmesi gerçekleşir. Genellikle, trafiğin; saldırıyı yapanın bilgisayarına yönlendirilmesine neden olur.

DNS Zehirlenmesi Durumunun Olası Sonuçları

DNS zehirlenmesi türünde bir saldırıya uğradığınız zaman, bir internet adresine gitmeye çalıştığınızda; istek, farklı bir adrese doğru yönlendirilir. Yönlendirilen sitelerden kullanıcının bilgisayarına çeşitli virüsler, tarayıcı korsan programları gibi zararlı yazılımlar da yüklenebilir. Ayrıca, kullanıcı; gitmeye çalıştığı siteye çok benzeyen sahte bir siteye yönlendirilebilir ve tuzağa düşürülebilir.

DNS Zehirlenmesi ve Dolandırıcılık Faaliyetleri

Bankada belirli bir hesabı olan ve işlemlerini internet üzerinden yapan kullanıcılar, dolandırıcılık tehdidiyle karşı karşıyadır. İnternet üzerinden banka hesabına girecek olan kullanıcı, eğer DNS ön belleği zehirlenmişse; tuzağa düşürülerek, dolandırılabilmektedir.

Ön bellekteki girişlerin IP adresleri değiştirilmiş ise, kişi; bankadaki hesabı yerine, saldırganın hazırladığı sahte banka hesabına girer. Burada ise, veri girişini yaptığı sırada; banka şifrelerini çaldırabilir. Bu yöntemlerle, saldırgan; kullanıcının bankadaki hesabını, dakikalar içerisinde boşaltabilir.

DNS Zehirlenmesi ve İnternet Ortamında Kişisel Veri Güvenliği

DNS zehirlenmesi ile internet ortamındaki kişisel veri güvenliği ortadan kalkar. İnternetteki tüm bilgi ve verileriniz, dışarıya açık bir hâle gelir. E-posta hesapları da bu yollarla çalınabilir. Ayrıca yönlendirilen siteler, cihazınıza; çeşitli zararlı yazılımlar veya virüsler yükleyebilir.

Tüm bu olumsuz koşullardan korunmak için, DNS zehirlenmesi olayına karşı önlem almak şarttır. DNS zehirlenmesinden korunabilmek için, DNS ön belleğinizi aralıklarla temizlemeniz tavsiye edilmektedir.

0 Shares:
Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Benzer İçerikler
Devamını Oku

React nedir, nasıl çalışır?

Bu İçerikte Bahsedilen Konular Hide React Nasıl Çalışır?Neden React Kullanmalıyım?React’in Öne Çıkan ÖzellikleriVirtual DOMJSXBileşenlerReact, Vue ve Angular’ın Farkları…