Harddisk Nedir? Çeşitleri ve Farkları Nelerdir?

Harddisk Nedir? Çeşitleri ve Farkları Nelerdir?

Bilgisayarda kullanılmakta olan harddisk özellikle kullanıcılar için çoğu zaman anlamı bilinmeyen kelimeler arasında yer almaktadır.

Bilgisayarların kullanımında harddisk nedir ve ne işe yarar? Merak edilen konulardan biridir. Bilgisayarınıza kullanabilmeniz için özellikle içerisinde bulunan bilgilere ve yüklemelere ihtiyacınız olmaktadır. Gerekli olan bu bilgiler harddisk denilen depolama aygıtı içerisinde yer almaktadır. Bu nedenle kullanım için özellikle gerekli parçalar arasında yer almaktadır.

Harddisk Nedir ve Ne İşe Yarar?

Bilgisayar kullanıcıları için harddisk ne işe yarar? Bilinmesi gereken konular arasında yer almaktadır. Bilgisayarınızda özellikle kullanacağınız bilgi veya içeriklerin depolanabilmesi için gerekli olan aygıt olarak tanımlanmaktadır. Verilerinizi saklayabilmeniz için kullanmış olduğunuz saklama alanı harddisk olarak bilinmektedir. Yapı olarak dönmekte olan bir mail üzerine sıralanmış şekilde birkaç farklı parçadan oluşturulmaktadır. Parça üzerinde yer alan plastik ya da metalden yapılmış manyetik tabaka ile kaplanmış olan plakalar özellikle alt ve üst kısımda yer almakta olan okuma ve yazma kafalarını oluşturmaktadır.

Bilgisayar üzerinden kayıt etmiş olduğunuz her veri disk üzerinde yer almakta olan manyetik tabakalar üzerine kaydedilmektedir. Özellikle mıknatıslanma mantığıyla işlem yapılması sağlanmaktadır. Kaydetmiş olduğunuz her veri manyetik ortamlara yazılarak verilerin kayıt altına alınması sağlanmaktadır. Parça üzerinde bulunan manyetik tabakaların üst kısımda dairesel çizgiler yer almaktadır. Bu çizgilere track adı verilmektedir.

HDD Nedir?

Sabit disk ya da HDD olarak isimlendirilmektedir. Bilgisayar üzerinden özellikle verilerin saklanması amacıyla kullanılacak olan iç donanım birimi olarak bilinmektedir. Sabit disk bilgisayarınızı açtığınızda işletim sistemine ya da diğer yazılımları bilgisayarda bulunan sistem belleğine yüklemektedir. Bu sayede kalıcı olarak saklamakta ve korumaktadır. Bilgisayarınızın kapalı olması durumunda bile veriler aynı şekilde saklanmaya ve korumaya devam edilmektedir.

Harddisk Çeşitleri Nelerdir?

Kullanabileceğiniz harddisk çeşitleri nelerdir? Diye düşünenler için üç ayrı grupta incelenmesi mümkündür. PATA, SCSI ve SATA tercih edilecek üç ayrı disk seçeneğini oluşturmaktadır. Her biri farklı özelliklere sahiptir. PATA, eski bir teknolojiye sahip olsa da günümüzde halen kullanılmasına karşın yerine zaman içerisinde SATA kullanımına bırakmıştır. Veri aktarım hızı diğer disk çeşitlerine göre oldukça düşüktür. SATA, günümüzde hemen hemen bütün bilgisayarlarda yer verilen donanımlardan biridir. SCSI, ise Apple ve Unix işletim sistemlerine sahip olan bilgisayarlar tarafından özellikle paralel alabilirim standardında kullanılmakta olan harddisk çeşididir.

Harddisk Çeşitleri Arasındaki Farklar?

Üç ayrı disk çeşidi bulunması nedeniyle özellikle harddisk çeşitleri arasındaki farklar? Merak edilmektedir. Gelişen teknolojiyle birlikte hazırlanmış olan seçenekler de değişmektedir. PATA eski teknolojiye sahip olması nedeniyle hem yavaş hem de kullanılması tercih edilmeyen disk çeşididir. Bunun yanı sıra aynı şekilde ATA olarak hazırlanmış olan SATA daha hızlı olması nedeniyle günümüzde kullanılmaktadır. Aynı zamanda maliyet açısından tercih edilebilir.

0 Shares:
Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Benzer İçerikler
Devamını Oku

Node.js Nedir?

Günümüzde yaygın olarak kullanılan backend dilleri arasında Node.js ilk sıralarda yer almaktadır. Son yıllarda popülerliği her geçen gün…