Datacenter Genel Özellikleri

Datacenter; internet üzerinden yayın yapan sunucuların bulunduğu veri merkezidir. Günlük hayatımızda yeri çok önemli olan internette sosyal medya, forum siteleri, e-ticaret siteleri, haber siteleri, mobil uygulamalar, mobil siteler vb. sitelerin çalıştığı sunucular datacenterlarda barınmaktadır.

Datacenterda nelere dikkat edilmelidir?

Eğer bir datacenterda sunucunuzu barındırmak yâda sunucu kiralamak isterseniz bakmanız gerek en önemli özellikler;

a- Yangın söndürme tüpleri

Yangın söndürme sistemlerinde en çok FM200 gazlı sistemler tercih edilir. FM200, yangını %80 kimyasal etki, %20 de iletken olmayan buhar ile söndürmektedir, bu nedenle elektriksel sistemleri etkilememektedir. FM200 gazı odaya yayıldığında, oksijen oranı personelin odada bulunabileceği düzeydedir.

b- Datacenter Sıcaklık Değerleri

Sunuculara giden sıcaklık derecesi 14 – 16 derece olmalıdır ve oda sıcaklığı 20 -24 arası olmalıdır. Sunucular aşırı işlemlere maruz kaldığından dolayı yüksek miktarda ısı üretmektedir, eğer yeteri kadar soğuk olmazsa sunucunuz kilitlenebilir hatta donanımsal bir arıza çıkartabilir. Ayrıca her datacenterda en az 1 tane yedek klima bulunması gerekmektedir.

datacenter-klima

c- UPS ve Jeneratör

Elektrik kesintisi günlük hayatımızda karşımıza çıkan en büyük sorunlardır. Datacenter için hayati bir önemi vardır. Herhangi bir arızadan dolayı elektriklerin kesilmesi sunuculara çok büyük sıkıntı verebilir. Direkt şube alçak gerilim trafo bağlantısı olsa bile kesinti yaşanabilir. Bunu önlemek için UPS önemli rol oynamaktadır. UPS aküler oluşmakta ve bu aküler her zaman dolu olup herhangi bir elektrik kesintisinde bu akülerden enerji harcamaya başlar. Ortalama 15 dakika (Sunucu ve akü miktarına göre değişebilir.) aküdeki enerjiyi kullanabilir. Elektrik kesildiği zaman jeneratörün devreye girmesi ortalama 30 saniyedir.

d- Network Alt Yapısı

Network, bir datacenterın en önemli etkendir. Networkü tek bir internet servis sağlayıcısından almak çok riskli bir iştir. Ana hatta herhangi bir sorun olduğu zaman tüm sunuculara erişim kesilir. Böyle bir sorun ile karşılaşmak istemiyorsanız başka bir internet sağlayıcısından da yedek hizmet alınması daha güvenli olur.

e- Datacenterın Lokasyonu Nasıl Olmalıdır?

Datacenterın sadece içi değil dışı da önemlidir. Bulunduğu yer afet bölgesine olmamalıdır ve yağmur, kar gibi etkenlerden uzak olmalıdır. Binanın depreme dayanıklı olması en önemli unsurlardandır. Binanın yokuşta olması ve bina içerisinde datacenterların orta katlarda bulunması en güvenli yerlerdendir. Herhangi bir sel baskınında suyun yokuştan akıp gitmesi veya binayı su basarsa datacenterlara ulaşmaması gerekmektedir.

f- Güvenlik

Datacenterda oluşabilecek olayların önüne geçilebilmesi için yukarıda belirtilmiş konuları bir monitörden anlık bir şekilde takip etmek gerekmektedir. Isı değerleri, elektrik kesintisi, klima arızası, atak yapılması vb. durumlarda ilk müdahale için oldukça önemlidir.

0 Shares:
Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Benzer İçerikler