cPanel/Plesk Panele Giremiyorum, Sebebi Ne Olabilir? Lisans Hatası Çözümleri

cPanel/Plesk Panel’e giremiyor oluşunuz en bilinir sebeplerinden biri, web hosting sunucularında kullanılan Cpanel, Windows, Litespeed gibi ürünler için crack yazılımları (yasadışı lisans) veya ters proxy yazılım kullanılmasıdır. Bu durum, bu korsan yazılımları/panelleri kullanan web siteleri için de çeşitli riskler oluşturmaktadır. Bu riskler şu şekilde sonuçlanabilir:

Kötü Amaçlı Yazılım Saldırıları

Korsan ve lisanssız yazılım kullanmak, sizi kötü amaçlı yazılım saldırılarına karşı daha fazla risk altına sokar. Lisanssız yazılımları kullanırken maruz kaldığınız genel risklerden bazıları kredi kartı ve banka bilgileri hırsızlığı, kimlik hırsızlığı, fidye yazılımı (fidyeyi ödeyene kadar sisteminize erişimin kilitlenmesi), reklam sahtekarlığı ve hatta işinizin kalitesinin riske atılmasıdır. Yasadışı lisanslı yazılım kullanımı ve korsan sitelerini ziyaret eden veya lisanssız yazılım indiren kişilerin cihazlarına veya ağlarına yönelik kötücül yazılım saldırılarına maruz kalma olasılığı artar.

Yanlışlıkla Virüs İndirmeleri

Korsan yazılım programları, genellikle kötü amaçlı yazılım içerir. Yasadışı geliştiricileri, korsan yazılımları bir virüsten koruma uyarısını tetikleyebileceğini ve bu uyarıların yalnızca yanlış pozitifler olduğunu sık sık not eder, ancak nasıl emin olabilirsiniz? Emin olamazsınız.

Ve bu yazılımın kendisi değilse, yanlışlıkla indirdiğiniz herhangi bir şey virüs içerebilir. Korsan yazılım barındıran web siteleri genellikle bir dizi reklam ve sahte indirme düğmesi içerir ve bunların tümü kötü amaçlı bir dosya indirme riskini taşır.

Meşru Yazılım Geliştiricileri ve Şirketler için Zarara Sebep Olur

Korsanlık ve lisanssız yazılım kullanımı, lisanslı ve orijinal yazılımlar üreten firmalardan fiziksel bir hırsızlık yaptığınızın elektronik kanıtıdır. Meşru yazılım şirketleri ve geliştiricileri bu yazılımların satışına bağlıdır. Yasadışı yazılım kullanımı bu şirketler için kayıplara neden olur ve bunun için çalışan bireyleri doğrudan etkiler. Bu durum bir zincirleme reaksiyon yaratır ve sizin bile tahmin edemeyeceğiniz farklı meşru yazılım geliştiricilerin bile işleri zarar görebilir.

Web siteleriniz, barındırma altyapımızda kullanılan orijinal lisanslı yazılımlar ile oluşabilecek güvenlik açıkları ve veri kayıplarına karşı Natro’da güvende.
Lisanslı ürün politikamızı incelemek için tıklayın.

Yazılımınızda Yeni Güncelleme Yok

Cihazlarınızda lisanssız, ters proxy veya korsan yazılımlar yüklü olduğu için bu durum, yazılımların sürekli güncellenmesini sağlayamayacağınız anlamına gelir. Yeni bir yazılım piyasaya sürüldüğünde, zamanla hatalara ve diğer kötü amaçlı yazılım saldırılarına açık hale gelir. Bunun nedeni ise sizde bulunan lisanssız yazılımların zamanlarını gezinmeye ve sisteme nüfuz etmeye çalışmak için kullanmalarıdır.

Fakat meşru yazılıma sahip olanlar için yazılım geliştiriciler sorunu gidermek ve lisanssız, ters proxy veya korsan yazılımları bir adım geride bırakmak için sürekli güncellemeler sağlar. Bu nedenle, bir korsan program belirli güncellemelerden sonra gayri meşru kişiler tarafından kırıldığından, gerçek yazılım geliştiricisininki gibi meşru güncellemeleri indiremez. Lisanssız yazılıma sahip olan cihazlarınızı ve ağlarınızı ise savunmasız bırakır.

Ters proxy yazılım nedir, tehlikeleri nelerdir öğrenmek için buraya tıklayarak blog yazımızı inceleyebilirsiniz.

Korsan Yazılımlar Arızalı Olabilir

Lisanssız işletim sistemleri yasadışı yollarla elde edildikleri için yazılımı kimin geliştirdiğini ve hatta nereden geldiklerini bilemeyebilirsiniz. Böylece, yazılım arızalanırsa, bunu bilemezsiniz. Bu nedenle, bu tür yazılımların kullanımı işinizin kalitesine zarar verebilir.

Korsan yazılım kırıldığından ve çevrimiçi olarak ücretsiz sunulmak üzere biraz değiştiğinden dolayı, bu süreçte performansı etkilenir ve lisanssız yazılım gerçek yazılımdan farklı kılınır. Bu crack yazılımların çökme, dosya kaybetme ve hatta dosyaları bozma olasılığının daha yüksek olduğu anlamına gelir.

Yasal yazılımlar ne kadar pahalı görünse de, onları kullanmak her zaman akıllıca olacaktır. Bu, işinizin ve cihazlarınızın dayanıklılığının bile tehlikeye atılmamasını sağlar. Lisanslı bir yazılım, verilerinizi korurken aynı zamanda tam kapasiteyle çalışır.

Hackerlar için Bir Arka Kapı Oluşturabilir

Bunun gibi kötü amaçlı yazılımlar işinizin kalitesine zarar vermekle kalmayıp bilgisayarınızı da yavaşlatabilir. Bilgisayar korsanlarının bilgisayarınıza uzaktan erişmesi için arka kapılar oluşturabilir. Dosyalarınızı silebilir veya kilitleyebilir ve hatta kişisel bilgilerinizi çalabilir.

Hosting hizmeti aldığınız firmaya orijinal lisans kullanıp kullanmadıklarını mutlaka sorun ve kanıt istemeyi unutmayın!

Lisans Hatası Çözümleri

Lisans hatası, web barındırma kontrol panelinizin lisansı kabul edemediği bir sorunu gösterir. Bu nedenle, WHM lisans dosyasını okuyamaz, cPanel lisans dosyasını okuyamaz.

Eğer siz yasadışı lisans veya ters proxy yazılım kullanıyorsanız, lisansınızın hatası çok büyük bir olasılıkla çözülemez. Fakat meşru bir lisans hatasıyla karşılaşıldığında, birden çok olası neden çıkabilir. Bunlar şunları içerir:

  • cPanel lisans süresinin dolması
  • Sunucunun ana IP’sindeki değişiklikler
  • Lisansınız güncellenmiyor oluşu

Peki bu durumda ne yapılabilir? Birkaç çeşitli adımla lisans hatalarını çözümleyebilirsiniz.

Adım 1

  • Giriş yapılan portların erişime açık olup olmadığını kontrol etmelisiniz.
  • cPanel’de 2082 ve 2083, Plesk panelde 8443 veya 8880 portunun dışarı açık olması gerekmektedir. Eğer bu portlar dışarı açık değilse sunucu üzerindeki firewall’a izin vermelisiniz.
  • cPanel ve Plesk servislerinin çalışıp çalışmadığını kontrol ettikten sonra sunucunun network erişiminin olup olmadığını kontrol etmelisiniz.

Adım 2

  • cPanel lisansınızın geçerli olup olmadığını doğrulayın.
  • cPanel lisansının aktif veya geçerli olup olmadığını cPanel resmi lisans doğrulama sayfasından kontrol edebilirsiniz.
  • Sunucunuzun istekleri göndermek için kullandığı genel IP olan birincil sunucu IP’sine sahip olduğunuzdan emin olun. Genellikle sunucuya eklenen ilk IP’dir.
  • https://verify.cpanel.net/app/verify sayfasını açıp sunucunun genel IP’sini kopyalayıp yapıştırın ve doğrula’ya tıklayın. IP’niz için verilen lisansın geçmişiyle birlikte mevcut durumu gösterecektir.
  • Cpanel lisansını sunucunun çıkış ip adresini arama bölümüne yazıp lisansın aktif olup olmadığını tespit edebilirsiniz.

Plesk Panel lisanslama işlemini ip üzerinden değil lisans kodları üzerinden yapmaktadır. Bu sebeple doğrulama yapılabilecek bir resmi URL bulunmamaktadır. Plesk’e talep açarak elinizdeki lisans koduyla ilgili detaya hakim olabilirsiniz.

cPanel lisans hatasını çözerek, sunucunuzun ana IP’sine sahip olduğunuzdan emin olmalısınız. cPanel IP adresinizi bulmak için aşağıdaki komutları çalıştırabilirsiniz.

curl -w ‘\n’ -s http://myip.cpanel.net/v1.0/

veya

curl -w ‘\n’ -s http://myip.cpanel.net:2089/v1.0/

  • Lisansın geçerli olduğunu görürseniz, cPanel’inizin geçerli olup olmadığını doğrulayabilirsiniz.
  • Sunucunuzda cPanel Lisanslama sunucusuyla iletişim kuran ve sunucunuzdaki cPanel lisansınızın doğru durumunu güncelleyen bir komut yürütür.
  • Cpanel lisansınızı ssh’de etkinleştirin. SSH üzerinden sunucunuza giriş yapın.

SSH erişiminiz kurulu değilse, https://yourserverip:2087’yi kullanarak WHM’nize giriş yapın, terminali arayın ve açın. Terminal size WHM içinden SSH erişimi sağlar.

  • WHM’de SSH veya terminal kullanırsınız, adımların geri kalanı aynı kalır.

Lisanssız Yazılım Nereden Kontrol Edilebilir ve Nereye Şikayet Edilir?

Eğer birisi yasadışı lisans, korsan yazılım veya ters proxy yazılım kullanıyorsa yukarıda bahsettiğimiz risklerin sonuçlarından birini mutlaka yaşayacaktır. Bu yaşanan sonuçlara göre veya en çok karşılaşılan güncelleme sorununa göre yasadışı bir yazılım kullanıp kullanılmadığını tespit edebilirsiniz.

Peki bu durumu daha detaylı olarak nasıl kontrol edebilirsiniz?

Çoğu yasadışı, korsan veya ters proxy yazılımda, yazılımın kodu, onu kayıtlı bir kopya yapmak için oluşturulan lisans anahtarını kabul edecek şekilde değiştirilir. Bu durumu tespit etmek için “Yazılımın Adı > Yardım > Hakkında” adımlarında arayıp kontrol edebilirsiniz. İkinci bir yol olarak, yazılım üreticisinden veya hizmet aldığınız hosting firmasından lisans anahtarını kopyalayıp yazılımın orijinalliğini doğrudan kanıtlayan bir lisans doğrulaması talep edebilirsiniz.

Peki, birinin yasadışı lisans kullanıldığını tespit ettiniz, bu durumu nereye şikayet edebilir ve nasıl bildirirsiniz?

Bu gibi durumlarda ilk olarak hizmet aldığınız hosting firmasına konuyla ilgili talep/şikayet iletmelisiniz. Ardından da konuyu takip ederek, lisanssız kullanmış olduğunuz yazılım/işletim sistemini direkt üretici firmaya ulaşarak talep/şikayet oluşturabilirsiniz.

İstatistiklere göre; crack yazılım, ters proxy, lisanssız yazılım kullanan web siteleri, diğer web sitelerine kıyasla daha fazla risk altındadır. Ayrıca lisanssız panel kullanımı hukuki sonuçlar doğurur. Verilerinizi güvenle korumak için orijinal lisanslı yazılım kullanın ve hizmet aldığınız firmadan orijinal lisans kullandıklarına dair mutlaka kanıtlar isteyin.

0 Shares:
Benzer İçerikler