cPanel Nedir, Özellikleri Nelerdir?

cPanel, NASA’da sistem yöneticisi olarak çalışan Larry Wall’un Perl programlama dilini kullanarak geliştirilmiş ve piyasaya ilk kez 21 Mart 1996 tarihinde sürülmüştür. Linux, Android ve iOS sistemleri üzerinde çalışabilen cPanel’in Windows ile uyumlu çalışabilmesi maksadıyla Enkompass projesi geliştirici tarafından başlatmış; ancak kısa bir süre sonra bu proje sonlandırılmıştır.

cPanel Nedir?

cPanel ya da tam adıyla “Control Panel”, Linux tabanlı bir kontrol panelidir. WHM (Web Host Manager) ile ana kontrol ünitesi yönetilen Linux Server Sistemlerinde cPanel aracılığıyla alt yönetim imkânı sağlanmaktadır. Ana bayiler tüm sistemi WHM üzerinden yönetirken cPanel ile alt kullanıcılara domain bazlı yönetim yetkileri verilebilmektedir.

“cPanel nedir?” diye sorulacak soruya cevaben, “Son derece kolay ve işlevsel bir arayüz ile hosting yönetimine imkan sağlayan verimli bir kontrol panelidir” demek mümkündür. cPanel ile Türkçe dahil pek çok dil seçeneği ile sunucu yönetimi sağlanabilmekte, aynı zamanda mail hesapları açıp bunları yönetmek mümkün olmaktadır.

Temelde cPanel’in asıl işlevi, her biri için uzun uzun kodlar yazılması gereken komutları bizim adımıza yerine getiren bir arayüz olmasıdır. Aksi halde bir dosyayı yüklemek veya taşımak için dahi uzun uzadıya kodlar yazmak gerekecek ve bunu yapabilmek için üst düzey programlama dillerini bilmek gerekecekti. Tüm bunları bizim bir tıklama ile yapmamızı sağlayan cPanel, web yayıncılığının yaygınlaşmasındaki en önemli unsurların başında gelmektedir.

cPanel’in Özellikleri Nelerdir?

“cPanel nedir?” sorusuna genel hatlarıyla yanıtlar aramıştık. Şimdi yine aynı şekilde cPanel ile ilgili bilgiler vermeye ve özelliklerinden söz etmeye devam edelim. cPanel’in en önemli özelliği, basit ve anlaşılır bir arayüz ile çok çeşitli hizmetleri kolaylıkla sunabilmesidir. FTP hesapları ve DNS ve SSL yönetimi, webmail kullanımı, e-posta hesabı açıp kapama işlemleri gibi çok çeşitli fonksiyonları panel üzerinden kolayca yürütmek mümkündür. Veritabanı yönetimi için MySQL ve phpmyadmin ile veri tabanı oluşturup silme ve gerekli düzenlemeleri yapma imkânı sağlaması, ayrıca oldukça detaylı site analizleri yapma, şüpheli IP numaralarından girişleri engelleme, cron işlemleri gibi çeşitli özellikler, cPanel ile elde edilen en önemli kazanımlar arasında sayılabilir.

cPanel, sağladığı FTP erişim imkanı ile tüm dosyaları kontrol etmeyi mümkün kılmaktadır. Böylelikle dosya eklemek ve çıkarmak, yedeklerini almak, alt alan adları ile sayfalar oluşturmak, dosya transferi gibi işler, oldukça basit bir şekilde yapılabilmektedir. Ayrıca cPanel ile WordPress ve Joomla gibi platformları doğrudan kurmak ve hemen hazır bir internet sitesine sahip olmak mümkündür. Aynı şekilde e-ticaret sitesi kurmak için de çok çeşitli alternatifler bu şekilde cPanel kullanıcılarına sunulmaktadır.

Buraya kadar anlattıklarımızı kısaca toparlayalım ve özetleyelim. cPanel ile yeni bir site eklemek, subdomain oluşturmak, dosya yükleme, taşıma ve silme işlemlerini gerçekleştirmek, yeni bir e-posta adresi oluşturmak, silmek veya kapasite tayin etmek, gerektiğinde e-posta yönlendirmesi yapmak, kaynak kullanımlarını görmek ve buna uygun programlama yapmak ve tedbir almak, Cron işlemleri eklemek ve çalıştırmak, veritabanı işlemlerini yönetmek, dosya ve klasörleri yedeklemek, SSL sertifikası kurmak, PHP versiyon düzenlemeleri yapmak gibi işlemleri kolay ve gelişmiş arayüzü ile pratik bir şekilde yapma imkanı bulunmaktadır.

cPanel Nasıl Kullanılır?

cPanel’e hosting firması sayfaları üzerinden veya doğrudan erişimle girilebilmektedir. Her ikisi için de kullanıcı adı ve şifre adımları geçildikten sonra giriş sağlanır. Panel üzerinden web sayfası dosyalarının olduğu dizinlere, MySQL ve phpmyadmin ile veritabanı yönetimine, e-posta sunucularına ve diğer tüm uygulamalara erişim linkleri bulunmaktadır.

cPanel ile web sayfası ana dizinine dosya transferi, yedek alma gibi işlemleri yapmak, veri tabanı oluşturmak ya da silmek, mail hesapları açmak, kapatmak, kota paylaştırmak, cron sistemi aracılığıyla zamanlanmış görevler tanımlamak ve benzeri pek çok işlem, son derece kolay bir şekilde ve uzmanlık gerektirmeksizin yapılabilmektedir.

Web sayfaları konusunda orta alt düzeyde bilgi ve deneyimi olan kişilerin bile kolaylıkla anlayacağı şekilde pratik bir tasarıma sahip olması, cPanel’in kullanımını kolaylaştırmaktadır.

cPanel hosting paketlerini incelemek için tıklayın.

cPanel ve Plesk Arasındaki Farklar Nelerdir?

cPanel ve Plesk arasındaki en önemli fark, cPanel’in Linux ile Plesk’in ise hem Linux hem de Windows işletim sistemleri ile çalışabilmesidir. Windows sunucularını da cPanel üzerinde çalıştırmaya yarayan çeşitli yöntemler olmakla birlikte bunun yaygın bir kullanımı olmadığını belirtmek gerekir.

Kullanıcı arayüzü bakımından Plesk’in daha kolay ve kullanışlı olduğu yönünde yaygın bir kanaat bulunmaktadır. Buna mukabil cPanel’in sunduğu kişiselleştirme seçenekleri bu anlamdaki dezavantajını kapabilecek düzeydedir. Her iki sisteme performans açısından bakmak gerektiğinde kendisini performansa adamış bulunan cPanel’in önde olduğunu söylemek mümkündür. cPanel, hız üzerine kurgulanmış olup bu anlamdaki tüm optimizasyonları yapmış olması ve kendi bellek kullanım düzeyini minimize etmesi ile önemli bir performans farkı ortaya koyabilmektedir.

cPanel ve Plesk, sunduğu araçların çeşitliliği ve kalitesi bakımından büyük farklara sahip değildir. Her iki panel de son derece geniş ve kullanışlı bir araç listesi sunmakta ve kullanıcıya başarılı sayılabilecek kolaylıklar sağlamaktadır.

Güvenlik sistemleri bakımından da cPanel ve Plesk arasında önemli bir fark bulmak mümkün değildir. Oldukça başarılı güvenlik servisleri ile dosya ve sistemler korunmaktadır.

cPanel ve Plesk’in her ikisi de lisanslı programlar olup edinmek için lisans ücretlerini ödemek gerekmektedir. Ancak aralarında bariz fiyat farklılıkları olduğunu söylemek mümkün değildir. Günün koşullarına çeşitli ihtiyaç gruplarına göre oluşturulan paketler üzerinden fiyatlama yapılmaktadır.

cPanel Hosting

Web siteleriniz, barındırma altyapımızda kullanılan orijinal lisanslı yazılımlar ile oluşabilecek güvenlik açıkları ve veri kayıplarına karşı Natro’da güvende.
Lisanslı ürün politikamızı incelemek için tıklayın.

cPanel Ücretsiz mi?

cPanel, lisanslı bir program olup ihtiyaca göre çeşitli paketler üzerinden ücretlendirilmektedir. Ancak genel olarak nihai tüketici tarafından bir hosting firması üzerinden anlaşma yapıldığında firmaya ödenen ücret içerisinde yer almakta ve ayrıca cPanel için ayrıca lisans ödemesine gerek kalmamaktadır.

WHM (Web Host Manager) olarak adlandırılan ve sunucuları kontrol eden hosting firması kendi kapasitesi doğrultusunda cPanel lisansı satın almakta ve devamında bunu domain bazlı bir yönetim yetkisi çerçevesinde kullandırmaktadır.

cPanel’in kurumsal sahipliğinde 2018 yılında yaşanan değişiklik neticesinde lisanslama politikasında değişikliğe gidilmiştir. Önceleri tek kademeli lisanslama yapılırken değişikliğin ardından farklı kademeler oluşturulmuş ve reseller denilen yöntemle kullanıcıların yeniden pazarlamasına imkan veren daha esnek ve kademeli bir yapı getirilmiştir.

cPanel’e Nasıl Giriş Yapılır?

cPanel girişi için iki yol bulunmaktadır. Birincisi hosting firması sayfaları üzerinden verilen kullanıcı adı ve şifre ile giriş yapmak ve cPanel’e buradan erişmektir. İkinci yol ise yine hosting firmasının vermiş olduğu cPanel kullanıcı adı ve şifresi ile doğrudan cPanel erişimini gerçekleştirmektir.

Doğrudan cPanel bağlantısı için https://websiteadresiniz.com/cpanel veya https://websiteadresiniz:2082 şeklinde ya da güvenli bağlantı (SSL) için https://websiteadresiniz.com:2083 formatında link kullanabilmektedir. Bu adımda çıkacak sayfaya kullanıcı adı ve şifreyi girerek cPanel’in sunduğu imkanlardan faydalanmak mümkün olacaktır.

Her iki giriş yöntemi ile varılacak yer ve sayfa aynı olup istenen işlemleri yapmak yukarıda detaylarıyla anlatıldığı üzere oldukça kolay adımlarla gerçekleştirilebilecektir.

İstatistiklere göre; crack yazılım, ters proxy, lisanssız yazılım kullanan web siteleri, diğer web sitelerine kıyasla daha fazla risk altındadır. Ayrıca lisanssız panel kullanımı hukuki sonuçlar doğurur. Verilerinizi güvenle korumak için orijinal lisanslı yazılım kullanın ve hizmet aldığınız firmadan orijinal lisans kullandıklarına dair mutlaka kanıtlar isteyin.

0 Shares:
Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Benzer İçerikler
Devamını Oku

TCP/IP nedir, TCP/IP nasıl çalışır?

Bu İçerikte Bahsedilen Konular TCP Nedir?IP Nedir?TCP ve IP’nin Farkı Nedir?TCP/IP’nin TarihçesiTCP/IP Nasıl Çalışır?TCP/IP KatmanlarıUygulama KatmanıTaşıma Katmanıİnternet KatmanıAğ…