Chromium Nedir? Nasıl Kaldırılır?

Chromium nedir
Chromium nedir

Chromium Virüsü Nedir? Öncelikle Chromium’un bir virüs değil, bir web tarayıcısı temel yazılımı olduğunu bilmeniz gerekmektedir. Tamamen iyi amaçlarla ortaya çıkarılmış bir projedir ve özgür kod yazılımlı bir web tarayıcısı tabanı oluşturan bir sistemdir. Bu sistem sayesinde açık kodları, isteyen kişi istediği gibi düzenleyerek kendi web tarayıcısını oluşturabilir. Bu da kullanıcılara özgürlük tanıyan ve oldukça faydalı bir sistemdir. Chromium virüsü de tam olarak bu şekilde yapılan saldırıların en yaygın olanıdır.

Günümüzde en çok kullanılan web tarayıcılardan olan Google Chrome ve Yandex; Chromium tabanlı web tarayıcılarıdır. Anlaşılacağı gibi Google Chrome adını buradan almaktadır. Bu verdiğimiz örnekteki gibi oldukça yararlı bir amaç için kullanılacağı gibi zararlı amaçlar için de kullanılabilmektedir.

Yaşadığımız bu çağda internet, hayatımızın en önemli parçalarından biri haline gelmiş durumdadır. Bu durum birçok olumlu faktörü hayatımıza soksa da beraberinde olumsuzlukları da getirmektedir. İnternet üzerinden bilgisayarımıza bulaşan birçok zararlı yazılım, hayatımızı olumsuz etkilemektedir.

İnternete bağlanmanın en temel unsuru olan tarayıcılar üzerinden birçok saldırı gerçekleştirilmektedir. Bildiğiniz gibi herhangi bir tarayıcı kullanmadan internete girmek mümkün değildir. Kötü amaçlı yazılım saldırganları da bu durumu kendi amaçları doğrultusunda kullanmaktadırlar. Özellikle son 5 yılda, tarayıcılar üzerinden yapılan saldırılarda bir artış meydana gelmiştir.

Chromium Virüsü Nedir?

Yazımızın konusu olan Chromium virüsü daha önce bahsettiğimiz açık kodlu web tarayıcı sistemi üzerinden fark edilmeden, bilgisayarınıza sızdırılan bir virüstür. Genellikle orijinal web tarayıcı programlarına birebir benzer şekilde hazırlanır ve bu nedenle kullanıcı yükleme yaparken herhangi bir olumsuzluk veya bir problem olduğunu fark etmez. Bu nedenle sızdırılması oldukça kolaydır ve ilk etapta herhangi bir şekilde bilgisayarınızda değişiklik yapmaz. Bu virüs, yükleyen kişinin hareketlerini izler ve bu hareketler doğrultusunda çeşitli reklamlarla kişiyi rahatsız etmeye başlar.

Rahatsız edici reklam içerikleri ve açılır pencereler artmaya başladıkça, kullanıcı bir terslik olduğunu anlar. Bu noktaya gelindiğinde ise artık bu virüsün bilgisayarınıza bulaştığından eminseniz kaldırmanız gerekecektir. Fakat ne yazık ki, kaldırma işlemi kolay olmayacaktır. Çünkü bu virüs daha önce de bahsettiğimiz gibi orijinal programları taklit eder ve oldukça iyi gizlenmektedir.

Chromium Virüsü Nasıl Kaldırılır?

Bu virüsü el ile kaldırmak neredeyse imkansızdır. Bunu gerçekleştirebilmeniz için üst düzey bir bilgi birikimine sahip olmanız gerekmektedir. Bu nedenle önerimiz her zaman için virüs saptayıcı programlar kullanmanız yönünde olacaktır. Bu noktada klasik anti virüs programları, sizin için gereğinden fazla bir iş yükü anlamına geleceğinden önerimiz anti kötücül yazılımlar kullanmanızdır.

Standart anti virüs programları, hem çok yer kaplamakta hem de hantal bir şekilde işlemektedir. Eğer ki probleminiz sadece Chromium virüsü ise, yani bilgisayarınızda başka herhangi bir virüs olduğunu düşünmüyorsanız, basit ve ücretsiz bir anti kötücül yazılım kullanmanız yeterli olacaktır. Piyasada en çok tercih edilen anti kötücül (anti-malware) programlarından bazıları ise Malwarebytes, Reimage, Plumbytes Anti-Malware şeklindedir. Bu yazılımlardan herhangi birini kullanarak ufak bir tarama işlemi ile virüsten arınabilirsiniz.

0 Shares:
Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Benzer İçerikler