Captcha Nedir, Neden Kullanılır?

Captcha, birçok insanın bilmediği bir internet terimidir. Oysa söz konusu terim internet ortamında sıkla karşılaşılan bir kavramdır. Captcha konusunda araştırma yapıyorsanız ve bu konuda bilgi sahibi olmak istiyorsanız, öncelikle internet ortamında karşınıza çıkan web sitelerinde işlem yaparken karşılarına çıkan doğrulama testlerinden işe başlamalısınız. Captcha testi olarak adlandırılan bu doğrulama testlerinin çözülmesi insanlar için çok basittir. Fakat robotlar bu doğrulamayı yapamaz ve web sitesi güvenli halde faaliyetine devam eder.

Captcha testleri genellikle birbirine yaklaştırılmış, bir kısmı silinmiş ya da rastgele harflerden oluşur. Günümüzde faal olan internet sitelerinin birçoğunda, robot olmadığınızı ispatlamanız için bu küçük testi geçmeniz gerekir. Kullanıcı, bu testleri kolay bir şekilde algılayarak süratle testi çözebilir. Robotlar sadece bilgisayar yazı türlerine aşinadır. Bu nedenle ekranda görülen yazı türlerini algılayamaz ve testte başarısız olurlar. Doğal olarak bu robotlar kullanılarak siber saldırı ile bu web siteleri hacklenemez.  

Captcha Nerelerde Kullanılır?

Hemen hemen tüm web sitelerinin kullandığı Captcha, güvenlik önleminin kullanılmasının çeşitli amaçları vardır. İnsan iradesi ile geçilebilen Captcha duvarları, web sitesini mekanik uygulamalara karşı korur. Sadece gerçek kullanıcı girişine izin veren bu güvenlik önlemi doğru web sitesi istatistiğinin oluşturulmasında da etkilidir. Bu kapsamda Captcha kullanan web sitelerinin istatistiklerinin çok daha gerçekçi olduğunu söyleyebiliriz. Genel anlamda Captcha’in kullanım alanlarını şu şekilde sıralayabiliriz:

  • Blog sitelerinde Captcha sıklıkla tercih edilir. Bu sayede blog alanında spam girişlerinin önüne geçilir.
  • Üyelik isteyen web sitelerinde kullanıcıların gerçek kişiler olması ve onlara ulaşılması önem arz eder. Bu durumun doğruluğunun tespiti için de Captcha kullanılır.
  • Arama motorlarında üst sıralarda bulunmak web sitesi için çok önemlidir. Bunun için de web sitesine spam bildirimi yapılmamalıdır. Captcha kullanımı ile robotlar tarafından yapılacak spam bildirimlerinin önüne geçilebilir.
  • Araştırma şirketlerinin yaygın olarak kullandığı kamuoyu araştırma yöntemlerinde anketler çok önemlidir. Bilgisayar ortamında yapılan anketlerin gerçek kişiler tarafından yapılması da istatistiklerin doğru şekilde değerlendirilmesini sağlar. Bu kapsamda web sitesi yöneticisi ankete katılanın insan olduğunu teyit ettikten sonra anketin yapılmasını isteyebilir. Burada da Captcha kullanımı en mantıklı çözümdür.
  • Captcha kullanımının yaygın bilinen amaçlarından biri de worm ve spamlardan korunmaktır. Alınan bu tedbir ile farklı yollarla web sitesine girmeye çalışan robotlara karşı önlem alınmış olur.
  • Günümüzde Captcha kullanımı ile karşılaşılan alanlardan biri de e-ticaret platformlarıdır. Bazı e-ticaret sitelerinden alışveriş yapmak isteyenlerin alışveriş sepetine eklediği ürünler geçici bir süre ile kullanıcıya rezerve edilir. Bu işlemi yapanların da gerçek kişiler olmasına dikkat edilmelidir. Captcha kullanımı ile alışveriş sitesine giren kişilerin gerçek kişiler olduğu teyit edilebilir.

Captcha Testi Nedir?

Captcha 2003 yılında hayatımıza girmiştir. Günümüzde de aktif olarak kullanılır. Oldukça basit olan bu test, internet yazılımcılarının son derece etkili olduğunu düşündüğü bir araçtır. Testin ilk ortaya çıkarılma nedeni, web sitelerini sadece insanların kullandığının anlaşılmasıdır. Halen bu amaç doğrultusunda kullanılan test, web sitesi yöneticisinin isteğine bağlı olarak siteye eklenir.

Captcha testi sayesinde web sitesine robotlar giriş yapamaz. Bu sayede web sitesi kendini dış tehditlere karşı korur. Ekranda çıkan karmaşık harflerin doğru yazımını çözmeden web sitesine girmek mümkün değildir. Söz konusu test, siteye her girişte farklı bir çözüme sahiptir. Bunun yanında her web sitesinin test için izlediği yöntem de farklıdır.   

CAPTCHA Required Nedir?

Herhangi bir web sitesine girmeye çalışan kullanıcılar, kimi durumlarda Captcha required bildirimi ile karşılaşabilirler. Eğer web sitesine girmeye çalıştığınız esnada Captcha testini atlarsanız bu bildirim ile karşı karşıya kalırsınız. Söz konusu bildirim ekranından sonra web sitesinin Captcha testi ekranına tekrar yönlendirilirsiniz. Bu ekranda doğrulama yapmadan web sitesinde ilerleyemezsiniz.

CAPTCHA Is Not Correct Bildirimi Nedir?

Captcha doğrulaması kullanan web sitelerinde karşılaşılan bildirim türlerinden biri de Captcha is not correct’tir. Bu bildirim de Captcha testini çözerken verdiğiniz cevabın yanlış olduğunu gösterir. Bu bildirimle karşılaştığınızda web sitesi sizin robot olduğunuzu düşünür. Bildirim ekranını kapattığınızda web sitesi sizi yeni bir karmaşık harf dizimi ile Captcha testi ekranına gönderecektir. Bu ekranda doğru çözümü bularak web sitesinde ilerlemeye devam edebilirsiniz.   

CAPTCHA Neden Kullanılır?

Captcha kullanımı her geçen gün biraz daha yaygınlaşır. Web sitesi sahipleri ya da yöneticileri bu doğrulama sayesinde robot saldırılara karşı tedbir alabilirler. Captcha kullanımının amaçları aşağıdaki şekilde sıralanabilir.  

  • Captcha, ilgili web sitesine bot girişine engel olur.
  • Spam yorumların yapılmasına engel olur. Bu sayede web sitesinin spam yorumlar nedeniyle arama motorlarında arka sayfalara düşmesi sorununun önüne geçilir.
  • Captcha, üyelik sistemi ile çalışan web sitesindeki tüm üyelerin gerçek kullanıcılar olduğunu doğrular.
  • Web sitelerinde yer alan anketlerin otomatik doldurulmasını engellemek ve oluşabilecek haksızlıkların önüne geçmek adına Captcha doğrulama testi kullanılır.

Yukarıdaki sayılanlardan da anlaşıldığı üzere bir web sitesinin spam ve botlardan korunmasının en güvenilir ve kolay yolu Captcha doğrulaması kullanmaktır. Kullanılan doğrulama sayesinde web sitesine dışarıdan zararlı içerik bırakılmasının da önüne geçilir.

Captcha Çeşitleri Nelerdir?

Sanal ortamda karşınıza çıkan Captcha uygulamalarının birçok çeşidi vardır. Giderek kullanımı artan Captcha testlerinin temelinde yazı, rakam ve resimler vardır. Yazı olan testlerde karmaşık ve birbirinden farklı boyutta harfler vardır. Bu harf dizilimi anlamlı bir kelimeyi ifade etmez ve kullanıcıdan doğru dizilimi klavye ile yazması istenir. Rakamsal dizilimlerde de aynı durum söz konusudur. Resim içeren testlerde ise durum daha farklıdır. Örneğin kullanıcının karşısına çıkan 9 adet resim içinden “içinde otobüs olan resimleri seçin” gibi bir ibare çıkabilir. Genellikle 9 adet resmin 3-4 tanesinin içinde otobüs resmi vardır. Bu resimlerden doğru olanları mouse ile işaretlediğinizde Captcha doğrulama adımını geçersiniz.

Ekranda istenen alanın üçgen ya da daire içine alınması şeklinde de Captcha testleri vardır. Yapılan testler tamamen yazılımcının hayal gücü ve güvenlik duvarını tam olarak uygulaması ile ilgili bir durumdur. Tüm testler her geçen gün biraz daha geliştirilir. İnternet ortamında faaliyet gösteren web sitelerinin sayısının artması ile birlikte bu gelişimin devam edeceği düşünülür. Genellikle web sitelerinde kullanılan Captcha türlerini aşağıdaki alt başlıklarımızda bulabilirsiniz.

ReCaptcha Nedir?  

ReCaptcha, web sitesine spam girişini engellemek amacıyla kullanılır. Ekranda flu olarak verilen yazının kullanıcı tarafından doğru şekilde yazılması istenir. Ekranda görülen yazı, silik ve karmaşık ifadelerden oluşur. Bu yazıları robotların algılaması mümkün değildir. Yazıları sadece insanlar yorumlayarak güvenlik adımını geçebilir.

SQ-PIX Nedir?

Bu Captcha türünde kullanıcının karşısına 3 adet resim çıkar. Bu resimler arasından doğru resmin bulunması istenir. Yanlış resim işaretlendiğinde kullanıcının karşısına hata bildirimi çıkar. Hata bildirim ekranı kapatıldıktan sonra farklı resimler kullanıcının karşısına çıkarak doğru resim tekrar istenir. Doğru resim işaretlendikten sonra web sitesinde devam edilebilir.

ESP-PIX Nedir?

Bu tür doğrulama testlerinde kullanıcının karşısına 4 adet resim çıkar. Kullanıcıya bu resimler arasındaki ortak konu sorulur. Kullanıcıdan cevabını çoktan seçmeli olarak vermesi istenir. Kullanıcı cevabının alınma yöntemlerinden biri de tek kelimelik yazılardır. Doğru cevabın verilmesini müteakip web sitesine giriş yapanın insan olduğu anlaşılır.  

İnternet dünyasının genişlemesi ile birlikte web sitelerinin aldığı güvenlik tedbirleri de gelişmiştir. Captcha, son derece basit olmasının yanında çok da etkili bir yöntemdir. Web sitelerinin güvenlik kavramına bakış açısına bağlı olarak bu alanda farklı proje ve yazılımlar ortaya çıkar. Web sitelerindeki güvenlik gereksinimleri arttığı sürece daha gelişmiş güvenlik test ya da duvarları karşımıza çıkacaktır.

Siz de web siteleri ve internet dünyası ile ilgili gelişmeleri takip etmek istiyorsanız, Natro Blog’u takip edebilirsiniz.

0 Shares:
Benzer İçerikler