Bulut Teknolojisi Nedir, Nasıl Çalışır?

Geleneksel yazılım modellerinden bulut teknolojisi modeline geçiş, son 10 yılda istikrarlı bir şekilde ivme kazandı. Geleceğe bakıldığında, bulut bilişimin önümüzdeki yıllarda özellikle mobil cihazların daha da yaygınlaşmasıyla farklı bir boyut kazanacağını söyleyebiliriz. Bulut sisteminde genel amaç, fiziksel olarak maliyeti artıran unsurların ortadan kaldırılmasıdır. Aynı zamanda hız ve güvenlikteki artış da bulut teknolojisinin büyük artıları arasındadır. Bu nedenle bulut teknolojisi günümüzde neredeyse olmazsa olmaz bir konuma erişmiş durumda.

Peki temel hatlarıyla bulut teknolojisi nedir, nasıl çalışır, avantajları nelerdir? Bu yazımızda, bulut teknolojisi hakkında pek çok bilgiye ulaşabilirsiniz.

Bulut Teknolojisi Nedir?

Temel olarak bulut teknolojisi, verilere kişisel bir sabit disk yerine internet üzerinden erişmemize ve depolamamıza olanak tanıyan bir sistemdir. Aslında hepimiz Google Drive, iCloud veya Dropbox’ı duymuşuzdur. Hatta neredeyse hepimiz bunlardan en az birini günlük hayatımızda kullanıyoruz. Bu bulut tabanlı hizmetler, tüm verilerinizi kesinlikle web üzerinden depolar ve diğer avantajların yanı sıra cihazınızda ciddi anlamda yer açar.

Bulut bilişim, bilgisayar programlarının bir tür dış kaynak kullanımıdır. Bulut bilişimi kullanarak kişiler yazılımlara ve uygulamalara ihtiyaç duydukları her yerden, bir “bulutta” erişebilirler. Böylece, geleneksel yazılım modellerindeki depolama ve güç gibi konular için endişelenmeye gerek kalmaz.

Geleneksel iş uygulamaları her zaman çok karmaşık ve pahalı idi. Bunları çalıştırmak için gereken donanım ve yazılımın miktarı ve çeşitliliği hala göz korkutucu düzeydedir. Bunları kurmak, yapılandırmak, test etmek, çalıştırmak, güvenliğini sağlamak ve güncellemek için sürekli bir uzman ekibine ihtiyacınız olacaktır. İşte bu bu çabayı düzinelerce veya yüzlerce uygulamada çoğalttığınızda, en iyi IT departmanlarına sahip en büyük şirketlerin dahi zorlandığını görüyoruz. Hal böyleyken, küçük ve orta ölçekli işletmelerde durum daha da zorlaşır. Bulut teknolojisi tam da böyle bir ihtiyacı karşılamak üzere geliştirildi ve bu özelliği sebebiyle hızla yaygınlaştı.

Bulut Teknolojisi Nasıl Çalışır?

Bulut tabanlı uygulamalar, günler veya haftalar içinde çalışır duruma gelebilir ve daha az maliyetlidir. Bulut uygulamasıyla, bir tarayıcı açmanız, oturum açmanız, uygulamayı özelleştirmeniz ve kullanmaya başlamanız yeterlidir.

Bulut teknolojisi veri merkezleri aracılığıyla çalışır. Telefonunuz, bilgisayarınız veya tabletinizdeki depolama alanını kullanmak yerine bilgileriniz sanal sunucularda barındırılır. Bu sanal sunucular, verilerinizi depolamak ve korumak için altyapıya sahip devasa veri merkezlerine bağlanır.

Bulut teknolojisi, “bulut barındırma”ya yol açar. Adından da anlaşılacağı gibi, bulut bilişim konusunda uzmanlaşmış şirketler kendi bulut hizmetlerini barındırır. Barındırılan bulut hizmetleri genel veya özel olabilir. Bu, seçtiğiniz rota, iş gereksinimlerinize ve kısıtlamalarınıza bağlıdır. Örneğin, Natro’da sadece müşterilere ait özel bulut bulunur. Ancak, telefonunuzdaki Google Drive veya iCloud herkese açık bir buluttur, herkes onu kullanabilir.

Bulut Teknolojisini Kimler Kullanır?

Bulut bilişim, bir ağ üzerinden IT hizmetlerinin ve kaynaklarının isteğe bağlı tüketimidir. Ana avantajı, kullanıcıları bilgi işlem ve veri depolama gibi altyapıları ve kaynakları doğrudan yönetme ve koruma sorumluluğundan kurtarmasıdır. Böylece işletmelerde hem maliyet hem de iş gücü tasarrufu sağlanır. Bulut bilişim hizmetleri, mega ölçekli kamuya açık veri merkezleri aracılığıyla, şirket içi özel sektöre ait veri merkezlerinde veya barındırılan ya da yönetilen ortamlarda kullanılabilir. Günümüzde kamu kurumları ve büyük işletmelerin yanı sıra küçük ve orta ölçekli işletmeler (KOBİ) için de bulut teknolojisi bir gereklilik haline geldi ve yaygınlaşmaya başladı.

Bulut Teknolojisi Çeşitleri

Temelde genel ve özel olmak üzere iki adet bulut modeli bulunur. Bir de ikisinin karışımı sayılabilecek “hibrit” yani melez bulut modeli vardır. Gelim şimdi bu türlerin tümüne kısaca göz atalım:

1. Genel Bulut

Tahmin edebileceğiniz gibi, Drive ve iCloud gibi popüler uygulamalar herkese açıktır. Halka açık bu altyapılar, üçüncü taraf satıcılara aittir ve birçok farklı işletme tarafından paylaşılır. Yani herkes ona erişebilir ve birçok farklı şirket onu kullanır. Genel bulut hizmetleri, güçlü güvenlik gereksinimleri olmayan (tıbbi ve yasal işletmeler yok) yeni kurulan şirketler ve işletmeler için iyi bir seçenektir. Bu tür bir teknoloji, işletmelerin devam etmesi için çok fazla para ve insan gücü ayırmadan buluttan faydalanmalarını sağlar.

2. Özel Bulut

Özel bulutlar (Natro’da olduğu üzere) belirli bir şirkete özeldir. IT altyapısı, şirket mülkünde veya bulut sağlayıcısının kendi veri merkezinde bulunur. Özel bulutlarla işletmeler, kişiselleştirilmiş bir hizmet alır, Yani yalnızca kendileri için oluşturulmuş bir altyapıya sahip olurlar.

3. Hibrit Bulut

Adından da anlaşılabileceği üzere hibrit bulut, özel bulut modeli ile genel bulut modelini buluşturan, bunlar arasındaki iletişimi kuran bir yazılım çeşididir. Bu yazılımda belli alanlarda özel, belli alanlarda ise genel bulut teknolojisi kullanılır. Ancak gereken durumlarda bunlar arasında iletişim sağlanabilir.

Bulut Teknolojisinde Hizmet Çeşitleri

Bulut teknolojisini daha derinden incelediğimizde; IaaS, PaaS ve SaaS kavramlarıyla karşılaşırız. Aslında bunları genel ve özel bulut modellerindeki şubeler olarak da düşünebilirsiniz.

Iaas

Hizmet Olarak Altyapı (Infrastructure as a Service – IaaS), sanallaştırılmış geleneksel altyapınızdır. Bu tür bulut bilişim ile sunucularınız, depolama ve ağ donanımlarınız buluta getirilir. IaaS, işletmeniz büyüdükçe ve daha fazla IT alanına yatırım yapmanız gerektikçe bu alandaki ihtiyacı giderecektir. Böylece, gelecekteki planlama ihtiyaçlarınıza yardımcı olur.

Paas

Hizmet Olarak Platform (Platform as a Service – PaaS), işletmelere uygulamaları test etmek ve geliştirmek için araçlar sağlar. Geliştiricilerinizin üzerinde çalıştığı platformu yönetir. Bu sayede geliştiricilere zaman ve imkan kazandırır.

SaaS

Hizmet Olarak Yazılım (Software as a Service – SaaS), ihtiyaç duyduğunuz programları kullanıma hazır olarak sunar. Tek yapmanız gereken, hizmete abone olmaktır. Microsoft Office 365 bunlardan biridir. Ayrıca Natro tarafından sunulan bulut hizmet paketleri de başarılı ve popüler birer SaaS örneğidir.

İşletmeler için Bulut Teknolojisinin Avantajları

Bulut teknolojisi farklı alanlarda işletmeler için pek çok avantaj sağlar. Bunlardan bazılarını ele alalım:

Güvenlik

Her şeyden önce güvenlik, bir işletmenin hedeflerinde en başta yer alan konudur. Korumalı, sağlamlaştırılmış veri merkezlerinde bulunan verileriniz, kazalardan, bilgisayar korsanlığından ve hatta doğal afetlerden korunur. Bulut tabanlı olduğu için önemli bilgileriniz, herhangi bir gün virüs bulaşabilecek veya bozulabilecek tek bir cihazın insafına bırakılmaz. Peki acil durumlar ve doğal afetler olduğunda verileriniz nasıl korunur? Yerel olarak depolanıyorsa, örneğin ofisinizi su bastığında her şeyinizi kaybetmiş olabilirsiniz. Bulut tabanlı çözümler, öngörülemeyen herhangi bir durumda verilerinizin güvende olmasını sağlar.

Ölçeklenebilirlik

Büyümeyi planlayan işletmelerde IT altyapısı için gereken alan bütçeyi ciddi şekilde etkileyebilir. Bulut sayesinde IT ile ilgili alana daha az ihtiyaç duyulur. Verilerinizi uzaktan depolayarak, işletmeniz IT ekipmanı yükseltmelerini hesaba katmadan büyüme alanına sahip olur.

Üretkenlik

Bulut, internet bağlantınız olduğu sürece her yerden, her zaman erişim demektir. Bu, evde veya seyahat ederken çalışabileceğiniz anlamına gelir. Siz ya da çalışanlarınız için, ofis ortamının dışında dahi erişim mümkün olacaktır. Özellikle pandemi sonrası evden çalışmanın yaygınlaştığı hatta teşvik edildiği bir dönemde uzaktan erişim kritik bir avantaj olarak karşımıza çıkar.

6 Maddede Bulut Teknolojisi

  • Bulut teknolojisi, internet üzerinden verilere erişmemizi ve depolamamızı sağlar.
  • Herkese açık bulutlar herkesin erişimine açıktır.
  • Özel bulutlar belirli bir şirkete özeldir.
  • Bulut, güvenlik, ölçeklenebilirlik, üretkenlik ve süreklilik dahil olmak üzere büyük avantajlar sunar.
  • Verilerinizi çalınma ya da zarar görme ihtimalini ortadan kaldırır.

Natro Kalitesiyle Bulut Teknolojisine Geçin

Bulut bilişimin popülaritesi arttıkça, binlerce şirket bulut dışı ürün ve hizmetlerini bulutlara taşıyor. Natro, ülkemizin önde gelen dijital çözüm platformlarından biri olarak bulut teknolojisinde de müşterilerine en kaliteli hizmet paketlerini en uygun fiyatlarla sunuyor. Pazarlamadan satışa, müşteri hizmetlerinden iş analizine kadar tüm işletme bilgilerinizi tek bir entegre platformda bir araya getirir ve güvenle depolar. Bulut bilişim ile, donanım ve yazılımı yönetmediğiniz için kendi verilerinizi depolamanın getirdiği sorumluluk alanlarını ortadan kaldırırsınız. Bulut teknolojisi kullanan bir işletmede bu gibi sorumluluklar hizmet sağlayıcınız Natro’ya ait olacaktır. Paylaşılan altyapı bir yardımcı program gibi çalışır. Yalnızca ihtiyacınız olan kadarı için ödeme yaparsınız. Yükseltmeler otomatiktir; ölçeği büyütmek veya küçültmek kolaydır.

Natro küçük, orta ölçekli ve kurumsal işletmeler için satış, hizmet ve pazarlama odaklı bulut tabanlı uygulamalar sunar. Günümüzde işletmelerin bir çoğu, müşteri ilişkileri yönetimi, İK, muhasebe ve çok daha fazlası gibi her türlü uygulamayı bulutta çalıştırıyor. Türkiye’nin önde gelen birçok şirketi Natro altyapısının kalitesini ve güvenilirliğini sıkı bir şekilde test ettikten sonra uygulamalarını Natro’ya taşıdı. Siz de şimdi Natro kalitesiyle bulut teknolojisine geçin, maliyetlerinizi düşürürken güvenliğinizi artırın!

0 Shares:
Benzer İçerikler