Dropbox Nedir, Nasıl Kullanılır?

İnternetin yaygın kullanımı ile birlikte, dijital ortamda veri akışı artıyor. Bilgisayarlarımız, telefonlarımız her gün onlarca GB veri alırken, bu verilerin depolanması bir sorun olarak karşımıza çıkıyor. Herhangi bir dosya kaydetmeseniz dahi, veri akşının kendi başına bir yer kaplıyor olması sorunun boyutlarını da büyütüyor.

Hal böyle olunca, cihazların depolama alanları hızlı bir şekilde doluyor. Her gün hangi fotoğrafımızı silsek, hangi belgeleri USP’ye aktarsak gibi sorunlarla karşılaşıyoruz. Buna ek olarak, cihazdan başka bir fiziki alana aktarım uzun zaman alabiliyor. Depolama alanı problemi hem maddi hem zaman maliyeti olarak karşımıza çıkıyor.

Bu sorunların üstesinden gelmek için geliştirilen bulut teknolojileri, son dönemin en popüler ürünleri arasında yerini aldı bile. Dropbox ise bu uygulamalar içinde en popüler olanlardan biridir.

Bulut Teknolojisi Nedir?

Bulut teknolojisi kısaca, herhangi bir ek kurulum ya da cihaz gerektirmeden, verilerinizi çevirim içi depolamanızı sağlayan web tabanlı uygulama hizmetlerinin bütünüdür. Bulut üzerinde bulunan çoklu yedekleme sistemleri sayesinde güvenli depolama alanları oluşturulabiliyor.

Bulut teknolojileri ile ilgili ayrıntılı bilgiye blog yazımızdan ulaşabilirsiniz.

Bu yazımızda da, en çok kullanılan bulut teknolojilerinden biri olan Dropbox ile ilgili bilgi paylaşacağız.

Dropbox Nedir?

Dropbox, cihazınızda yer alan dokümanların bulutta bulunan bir veritabanında saklanmasını sağlayan bir depolama hizmetidir. 2007 yılında hizmete giren platformun, bugün 600 milyonun üzerinde kullanıcısı bulunur. Online bir platform olması sayesinde, dokümanlarınıza herhangi bir bilgisayardan erişebilirsiniz. Bunun için platformda oturum açmanız yeterli. Bir belgeyi platforma yüklediğiniz andan itibaren, dosya otomatik olarak yedeklenmiş olur. Kendi cihazınızdan silseniz bile yedeklediğiniz belgeye kolayca ulaşabilirsiniz.

Dropbox’ın bir diğer avantajı da platforma yüklediğiniz bir dokümanı dilediğinizde başka bir kullanıcı ile paylaşabilmeniz. Üstelik, paylaştığınız dokümanı online olarak düzeltmeniz ve kaydetmeniz de mümkün. Bu özellikleri ile Dropbox, ekip çalışmalarının en önemli araçlarından biri haline geliyor.

Dropbox’ın Özellikleri Nelerdir?

Dropbox, cihazınızda bulunan belgeleri online platform üzerinde senkronize şekilde depolayabilir. Sistem Microsoft Office dokümanları ile tamamen entegredir. Bu dosyalar sistem içinde kolayca açılabilir.

Diğer birçok online araç gibi, Dropbox da kullanıcılarına farklı planlar sunar. Kişisel ve basit bir kullanım için platform 2 GB’a kadar ücretsiz hizmet verir. İhtiyacınıza bağlı olarak, sunulan farklı paketlerle bu alanı 3 TB’ye kadar arttırmanız mümkündür. Ücretsiz planda, verileriniz için 30 günlük kurtarma olanağı sunulur. Sunulan paketlerde ise bu süre 180 güne kadar çıkar.

Platform üzerinden dosya paylaşımı yaparken, dosyaların gizliliği konusunda kısıtlama getirebilirsiniz. Paylaşılmasını istediğiniz kişileri seçebilir, kişilerin belge üzerinde yapabileceği düzeltmeler için izin verebilirsiniz. Yetkisi olmayan kişilerin dosyalara erişimi iki faktörlü kimlik doğrulama sistemi ile önlenir.

Dropbox’taki bir belge üzerinde çalıştığınız anda, internet bağlantınız kesilse dahi düzenleme işlemine devam edebilirsiniz. Yapılan değişiklikler, erişiminiz geri geldiğinde otomatik olarak sisteme kaydedilir.

Paylaşımları daha kurumsal bir şekilde yapmak isterseniz, belgelerinize parola koyabilirsiniz. Ayrıca, son paylaşım tarihi belirleyerek bu tarihten sonra paylaşım bağlantısının otomatik olarak pasif hale gelmesini sağlayabilirsiniz.

Dropbox birçok uygulama ile de entegre çalışabilir. Bu sayede maddi ve zaman maliyetini düşürerek çalışmalarınızı yapabilirsiniz.

Eğer WordPress altyapısını kullanıyorsanız; en iyi yedekleme eklentilerinin listelendiği blog yazımıza buradan ulaşabilirsiniz.

Dropbox verdiği depolama hizmetine ek olarak ekip çalışmasını kolaylaştıran Dropbox Spaces hizmeti sunar. İçerikler için Dropbox Paper, büyük boyutlu dosyaların gönderilebilmesi için Dropbox Transfer sunulan diğer hizmetlerdir. Daha profesyonel kullanımlar için ise Dropbox Business işletmelerin ihtiyaç duyduğu hizmetleri içerir.

Dropbox Nasıl Kullanılır?

Dropbox hem kurulum hem kullanım açısından oldukça kolay bir platformdur. Öncelikle, Dropbox resmi sitesinden sisteme giriş yaparak bir hesap oluşturmanız gerekir. Platformu belli kısıtlar çerçevesinde ücretsiz olarak kullanabilir ya da ihtiyacınıza uygun paketler ile hesabınızı yükseltebilirsiniz.

Dropbox’ta hesap oluşturmak demek, bulut platformunda kendinize ait belli bir depolama alanı edinmeniz demektir. Bu alanı ister bilgisayarınız üzerinden isterseniz mobil cihazınıza uygulama yükleyerek telefonunuz üzerinden yönetebilirsiniz.

Bireysel kullanım için, sistemin sunduğu ücretsiz seçenek yeterli olacaktır. Ücretsiz bir hesap oluşturmak için Dropbox’ın resmi sitesinden yeni bir hesap açabilir ya da üyesi olduğunu entegreli platformlardan doğrudan giriş yapabilirsiniz.

Dosya Yükleme, İndirme ve Silme

Dropbox’a dosya yüklemek için öncelikle hesabınıza giriş yapın. Platformda bir klasör oluşturun ve cihazınızda bulunan dosyayı sürükleyerek klasöre bırakın. Alternatif olarak, içe aktar bölümünde de dosya yüklemeniz mümkündür.

Yüklenen dosyaları dilediğiniz zaman cihazınıza indirebilirsiniz. Bunun için, indirmek istediğiniz klasör ya da dosyanın yanındaki üç nokta simgesine tıklayın. Çıkan alanda indir yazılı sekmeye basın.

Dropbox’ın depolama alanının da bir sınırı olması sebebi ile kullanmadığınız dosyaları platform üzerinden silmeyi unutmayın. Silmek istediğiniz dosyaları sunucu üzerinden doğrudan silebilirsiniz.

Dosya Paylaşımı

Sunucu içinde bulunan dosyaları, paylaşım amacına göre birkaç şekilde paylaşıma açabilirsiniz. Öncelikle, uygulama içinde bulunan “Public” klasörünü kullanabilirsiniz. Public klasörü içinde yer alan dosyalar, bağlantıya sahip tüm kullanıcılara görüntüleme yetkisi verdiğiniz dosyalardır. Dosyaları bu şekilde paylaşmak için, klasörde bulunan ve paylaşmak istediğiniz dosyaya sağ tıklayın. “Copy Public Link” sekmesine basın ve erişim için bir bağlantı oluşturun. Bu bağlantı adresini, klasöre ulaşmasını istediğiniz kişilere ileterek paylaşımı başarı ile sonuçlandırın.

Belli kişi ya da ekiplerle paylaşmak istediğiniz dosyaların Public klasöründe bulunmamasına dikkat edin. Dosyayı sınırlandırmak için yine sağ tıklayarak dosya bağlantısını kopyalayın. Linki ilgili kişilere iletin.

Bu iki paylaşım yöntemi arasındaki fark, Public paylaşımda bağlantının kimden gittiğinden bağımsız olarak, bağlantı linkine sahip herkesin dosyaya ulaşabilmesidir. Bunun dışında, erişim için bağlantının sizden gitmiş olması gerekir.

Dropbox Ücretli mi?

Dropbox bireysel ve işletme olmak üzere iki ana kategoride kullanıcı paketleri sunar. Bu planlar farklı hizmetler sunar; fakat en çok merak edilen detaylar depolama alanı, kullanıcı sayısı ve veri kurtarma gün sayısıdır.

Bireysel kullanım için 2 GB depolama alanı ve 30 güne kadar veri kurtarma kısıtları ile ücretsiz hizmet verir. Bu kullanım 1 kişi ile sınırlıdır. Aile paketinde ise hesap 6 kişiye kadar kullanılabilir. İşletme kategorisinde ise 3 GB, 5 GB ya da 3 TB’ye kadar depolama alanı olan seçenekler vardır. İşletme hesapları için, veri kurtarma günü 180 gündür. 5 GB ve üzeri planlarda, hesap kullanıcı sayısı da 3 ve üzeri olarak belirlenir. Kişi sayısında bir üst sınır yoktur.

Dropbox Güvenli midir?

Verilerinizi sanal bir platformda saklama fikri, ilk olarak aklınıza veri güvenliğini getirecektir. Esasında verilerinizin güvenli saklanması hem size hem platformun aldığı önlemlere bağlıdır.

Verilerinizin güvenli bir şekilde saklanabilmesi için size düşen, oluşturduğunuz hesabın giriş bilgilerini korumanızdır. Bilgilerinizi kimse ile paylaşmaz ve hemen tahmin edilemeyecek güvenli şifreler oluşturursanız hesabınıza erişim düşük bir olasılıktır. Önemli belgelerinize yetki kısıtı getirebilir, parolalar oluşturabilirsiniz.

Dropbox da veri saklayıcı olarak kendine düşen önlemleri almıştır. Örneğin, dosya ulaşımı için iki faktörlü kimlik doğrulama sistemi kullanılır.

Dijital platformlar üzerinden veri çalınması yaygın bir durumdur. Bu gibi durumları engellemek için veri güvenliğine çok önem verilmelidir.

Veri güvenliği ile ilgili ayrıntılı bilgi almak için blog yazımızı inceleyebilirsiniz. 

0 Shares:
Benzer İçerikler