Bilgisayar Virüsleri ve Zararlı Yazılımlar Nelerdir?

Press enter button on the keyboard computer Protective shield virus red Exclamation Warning Caution Computer in dark with word virus

Bilgisayar kullanımında özellikle problem yaşamasına neden olan bilgisayar virüsleri hemen hemen herkesin karşılaşmış olduğu problemler arasında yer almaktadır.

Bilgisayardan için problem yaşanmasına neden olabilecek çok sayıda kayıtlı bilgisayar virüsü bulunmaktadır. Her virüsün etkisi değişmektedir. Bu nedenle özellikle virüslere göre duruma müdahale edilmesi gerekmektedir. Bulaşan virüslere göre bilgisayarlarda farklı sorunlar ortaya çıkmaktadır.

Kullanıcıların izni ve bilgisi dışında bilgisayara bulaşmış olan yazılım amacına göre bilgisayara zarar verebilecek programlardır. Virüslerin temel amacı bilgisayarlara zarar vermektir. Bunun yanı sıra çoğu alabilmek ve özellikle kendi kendine çalıştırabilmek için hazırlamışlardır. Bazı durumlarda virüsler dosyalara ve bunun yanı sıra ağa üzerinden diğer bilgisayarları da yayılmaya çalışmaktadır.

Virüsler uzun yıllardır var olan programlar olarak bilinmektedir. Günümüz teknolojisi ile birlikte gelişmeye devam etmektedirler. Özellikle bilgisayar kullanımının artması nedeniyle virüslerin artması ve söz konusu olmaktadır. Virüsler kendi kendilerini ortaya çıkmazlar. Kötü niyetli kullanıcılar tarafından hazırlanmaktadırlar. Özellikle yeni virüslerin ortaya çıkardığımızı bilgisayar kullanıcılarının güvenliğini tehdit etmektedir.

Bilgisayar Virüslerinin Özellikleri

Kullanıcılar için bilgisayar virüslerinin özellikleri hazırlanmış olan yazılımlara göre değişebilir. Özellikleri şunlardır;

  • Çalıştırılabilir programlar olarak bilmektedirler. Virüs programını çalıştırmadığınız durumda bilgisayarınıza zarar vermez.
  • Kendi kendilerine kopyalanabilir ve aynı zamanda çoğalma özelliğine sahiptirler.
  • Programın çalıştırılması durumunda yazılım amacına göre bilgisayara zarar vermesi söz konusudur.
  • Bilgisayar virüsleri kötü amaçlı kişiler tarafından yazılmaktadır.
  • Bilgisayarda kullanmış olduğunuz programlar virüslü program haline dönüştürülebilir.
  • Genel olarak kullanmış olduğunuz diğer programların içerisine gizlenerek bulaşmaktadır.
  • Bilgisayarlara bulaşan bütün virüsler kötü amaçlı değildir. İyi amaçlar için yazılmış olan programlar da bulunmaktadır.

Bilgisayar Virüslerinin Çeşitleri Nelerdir?

Bilgisayarlarda özellikle sorun yaşanmasına neden olacak olan bilgisayar virüsü çeşitleri şunlardır;

  1. Dosya virüsleri,
  2. Ağ virüsleri,
  3. Bot virüsleri,
  4. Dos virüsleri,
  5. Makro virüsler,
  6. Sentineller,
  7. Stealth virüsler.

Zararlı Yazılım Nedir?

Bilgisayar kullanıcıları tarafından izin verilmemesine rağmen kötü amaçlı olarak işlem yapılmasına neden olan programlardır. Özellikle zararlı yazılımlar virüslere göre çalıştırılmaması durumunda da bulaşması söz konusu olabilir. Bu nedenle kullanıcılar için dikkat edilmesi gereken konular arasında yer almaktadır.

Zararlı Yazılımlar Nelerdir?

Bilgisayarlarda program problem yaşanmasına neden olacak olan zararlı yazılımlar nelerdir? Diye düşünenler için aşağıda yer alan seçenekler özellikle kötü amaçlı hazırlanmış olan yazılımlardır.

  1. Bilgisayar virüsleri,
  2. Solucan,
  3. Trojan yani Truva atı,
  4. Adware yani reklam yazılımı,
  5. Botnetler,
  6. Spyware,
  7. Keylogger,
  8. Screenlogger,
  9. Browser Hijacking,
  10. Backdoor,
  11. Casus yazılımlar,
  12. Fidye virüsü,
  13. Dialer,
  14. Spamlar,

Bilgisayarlara zarar verecek olan yazılımlar arasında yer almaktadır. Bu nedenle kullanıcıların dikkat etmesi gereken durumlar arasında yer almaktadır. Özellikle yazılımları bilgisayara zarar vermemesi için gerekli önlemlerin alınması gerekir. Her yazılım bilgisayara farklı şekilde zarar vermektedir. Bilgisayarlarda ortaya çıkacak problemler çoğu zaman zararlı yazılımlar nedeniyle oluşmaktadır.

İstatistiklere göre; crack yazılım, ters proxy, lisanssız yazılım kullanan web siteleri, diğer web sitelerine kıyasla daha fazla risk altındadır. Ayrıca lisanssız panel kullanımı hukuki sonuçlar doğurur. Verilerinizi güvenle korumak için orijinal lisanslı yazılım kullanın ve hizmet aldığınız firmadan orijinal lisans kullandıklarına dair mutlaka kanıtlar isteyin.

0 Shares:
Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Benzer İçerikler