Bandwidth Nedir, Nasıl Ölçülür?

Bandwith bant genişliği anlamına gelir. Web üzerinde bandwidth nedir, dediğimizde en genel açıklamasıyla internetle bağlantı halinde olan herhangi bir cihazın belirli zaman dilimi kapsamında alabileceği veri miktarı diye tanımlandığını görebiliriz.

Farklı bir şekilde açıklarsak; bandwidth, bir kanal aracılığı ile aktarılacak olan verinin hem iletilmesi hem de taşınması olayıdır. Bant genişliği ne kadar fazla olursa, aktarılması planlanan veri hızı da o kadar yükselir. Bandwidth ağırlıklı olarak yüksek kapasitede veriler ile haşır neşir olan, veri hacmi ile birlikte hıza önem veren şirket ve kişilerin üzerinde durduğu bir konudur.

Bandwidth Nasıl İfade Edilir?

Bandwidth yani bant genişliği bir bit hızı şeklinde ifade edilir. Saniye başına bir olarak da ölçümü yapılır. Bant genişliğinin terimi ise herhangi bir bağlantının iletim kapasitesi anlamına gelir. Ağın ya da internet bağlantısının hem kalitesini hem de hızını belirleme aşamasında önemli bir faktör olarak karşımıza çıkar. Fakat mevcut bant genişlikleri saniye başına birer bit ile ifade edilse de, modern bant genişlikleri de unutulmamalıdır. Çünkü modern bant genişlikleri, bir saniye içerisinde milyonlarca biraz daha aşılırsa milyarlarca veri alma potansiyeli gösterirler. Bant genişliklerini sembolize etmek adına daha çok büyük “B” harfi kullanılır.

Bandwidth Nasıl Ölçülür?

Bant genişliği testi, bandwidth ölçmenin en pratik yollarından biridir. Herhangi bir dosyanın bağlı bulunduğu kaynaktan başarı ile indirilebilmesi için gerekli süre bağlantı kapasitesinin belirlendiği bant genişliği testi ile kolaylıkla ölçülebilir. Testlerin yanında kuruluş ağlarında yer alan bütün uygulamaları çalıştırabilmek adına ne kadar bant genişliğine ihtiyaç duyulduğunu da hesaplamak önem arz eder. Ne kadar kapasite gerektiğini bulabilmeye yönelik kuruluşlar, tek seferde ağ bağlantısını kullanabilecek maksimum kullanıcı miktarını hesaplamalı ve sonrasında da her uygulamanın gerektirdiği bant genişliği kapasitesi bu sayı ile çarpmalıdır.

Bant Genişliği Neden Önemlidir?

Bant genişliği ne kadar büyürse, planladığınız süre içerisinde aktarılacak veri hacmi de o kadar büyük olur. Bu durumun üzerinden basit bir örnekle geçecek olursak; bilgisayarınız üzerinden bir web sitesi ziyareti gerçekleştirdiğinizde, karşınıza gelen bütün veriler web sitesinin bulunduğu sunucudan sizin bağlantıyı gerçekleştirdiğiniz bilgisayara indirilir. Dolayısıyla bant genişliği bir saniyelik sürede cihazınıza ne kadar veri indirileceğini de belirler. Sağlayıcılardan hosting servisi alırken bant genişliğinin üzerinde durulması gereken bir mevzu olmasının sebebi budur.

Bir Barındırma Hizmeti Alırken Ne Kadar Bant Genişliğine İhtiyacım Var?

Bant genişliğiniz yüksekliğini koruduğu takdirde, ziyaretçilerinizin web sitenizi açması bir o kadar kolaylaşır. Sadece size verilen limiti aşmadığınız sürece, sitenizde belirlediğiniz hız çerçevesinde açılabilir. Ancak bant genişliğinin size yetmediğini fark ettiğinizde, daha yüksek limitli paketlere geçmeyi düşünebilirsiniz. İlk etapta düşük limitli genişliklerle kendinizi ve sitenizi deneyebilirsiniz. Sitenizdeki veri trafiğini rahatlatma ve artırma ihtiyacı hissettiğinizde bant genişliğini yükseltmenizi önerebiliriz.

Bant Genişliğimi Nasıl Kontrol Edebilirim?

Beklenmeyen bir tıklanmayı veya gecikmeyi engelleyebilmek adına bant genişliğini sıkça kontrol etmek önemlidir. Çeşitli sunucular aracılığı ile bant genişliğinizi kontrol etmeniz mümkündür. Küçük bir araştırma sonucu önünüze sunucular için öneriler çıkacaktır. Bu önerilerden size uygun geleni seçip bant genişliğinizin kontrolünü sağlayabilirsiniz. Hepsini ayrı ayrı denemek de kontrol yöntemlerinden biridir.

Bant Genişliğimi Aşarsam Ne Olur?

Bant genişliğini aştığınız takdirde web sayfanızdan size “509 bant eşiği sınırı aşıldı” diye uyarı gelecektir. Web siteniz aylık trafiğinizi aştığı andan itibaren ulaşılamaz bir hal alır. Bu yüzden belirlediğiniz aylık limit bazında sitenizi dizayn etmeniz size fayda sağlayacaktır.

0 Shares:
Benzer İçerikler