Azure Nedir, Ne İşe Yarar?

Bilişim dünyası her geçen gün kullanıcıların ihtiyaçları doğrultusunda büyük bir hızla gelişiyor. İhtiyaçlar arttıkça bilişim uzmanları yeni yazılımlarla kullanıcıların işlerini kolaylaştıracak önemli ürünler ortaya çıkarıyorlar. Azure sistemi de bu önemli ürünlerden birisi. Peki Azure nedir? Gelin, konuyu ayrıntılı olarak ele alalım.

Microsoft Azure

Azure, Microsoft alt yapısına bağlı olarak çalışan bulut sistemine erişim sağlayan bir bilişim platformudur. Sadece erişim sağlamaz aynı zamanda bulut sistemini yönetemeye de imkan sağlar. Azure, işletmelerin ve uygulama sistemi oluşturmak isteyen kullanıcıların, sanal makineler, active directory domain servisi ve SQL veri tabanları gibi 200’den fazla bulut alt yapılı bilgi işlem sistemini hizmeti de sunar. 

SQL yani Structured Query Language, veri tabanı uygulamalarından bir tanesidir. Daha fazla bilgi için buradaki blog yazımızı inceleyebilirsiniz.

Yazılımları ve diğer birçok hizmeti internet üzerinden çalıştırırken ve yönetirken büyük kolaylıklar sağlayan Azure, aynı zamanda makine öğrenimi, veri analizi, depolama, yedekleme, uygulama oluşturma, test, web sitesi barındırılması gibi çok fazla görevi üstlenir.

Azure, tüm bulut platformları içerisinde açık arayla en fazla veri merkezine sahip bir sistemdir. İlk olarak1 Şubat 2020 tarihinde kullanıcılara sunulan Microsoft Azure, 140’dan fazla ülkede hizmet vermektedir. Toplam 54 adet veri merkezine sahiptir. 

Uygulamaları yönetmeye ve dağıtmaya destek olan Azure hizmeti, dört bilişim modeline sahiptir. Bu modeller şunlardır:

  • IaaS modeli
  • PaaS modeli
  • SaaS modeli
  • Sunucusuz model

Azure’un modelleri olan IaaS (Hizmet olarak alt yapı) yaklaşımı tüm bilgi işlem ağ sisteminin yetkilerine ulaşılmasına izin verebilmektedir. PaaS (Hizmet olarak platform) modeli ile kendisine ait olan mevcut tüm ağlara bulut özelliğini eklemeyi seçebilir. Azure’un her iki modelinin kombinasyonu kullanıcıların, alt yapılarını dış kaynak olarak tanımlamalarına ve zahmetsiz bir şekilde web ve uygulama oluşturmalarına imkan sağlar.

İşletmeler için özel ağ ve veri sunucularını tek tek satın almak hem çok yüksek maliyetli hem risklidir. Azure içeriğinde barındırdığı çok yüksek kapasiteli veri merkezleri sayesinde bu maliyeti makul bir maliyete indirir ve riskleri ortadan kaldırır. 

Dünyanın ilk büyük beş yüz firmasının tamama yakını Azure hizmetinden faydalanmaktadır. 

Microsoft Azure’un Sunduğu Bulut Bilişim Hizmet Türleri

  • Public Cloud (Genel Bulut)
  • Private Cloud (Özel Bulut)
  • Hybrid Cloud (Hibrit Bulut)

Public Bulut: Diğer kurumlarla kaynak paylaşımı da yapan bulut kiracıları olarak adlandırılan bir bulut bilişim türüdür. Public Bulut hizmetini kullanan işletmeler ağ oluşturma sermaye maliyetleri güvenlik ve donanım kurulumu konusunda önemli bir destek almış olurlar.

Private Cloud: Özel bilgi işlem kaynağı kümesine sahiptir. Böylelikle işletmeye özel bir kaynak sunulmuş olur. Özel donanımlara sahip Azure’un bu türü, kullanıcısı olduğu işletme kaynağını kendi konumunda barındırır.

Hybrid Cloud: Private ve Public türlerinin özelliklerini bir arada barındıran sistemdir. 

Microsoft Azure kullanan işletmeler birçok açıdan önemli avantajlara sahip olmaktadırlar. Bu avantajları şöyle sıralayabiliriz:

  • İşletmeler bulut tabanlı işlerini sürdürürken gerekli donanım edinme yapılandırma bakım ve onarım yüklerinden kurtulurlar. Azure ağ tasarlama tehdit analizi yeni güvenlik sistemi uygulamaları ve optimizasyon gibi temel işlemleri kolaylaştırır. 
  • Mobil uygulamaların geliştirilmesine olanak sağlar.
  • IoT cihazlarını tasarlamak çevrim içi depolama ve veri tabanı kaynağına bağlanma imkanı tanır.
  • Yapılandırılmış ve yapılandırılmamış verileri depolar. Sanal bir anahtar aracılığı ile donanım yükseltilmesi yapılır.
  • Bulut tabanlı yerleşik yük dengeleme imkanı verir.
  • İstenilen trafiği engelleyen ve sanal makineleri ağ düzeyinde kilitleyen güvenlik sistemi avantajı vardır.
  • Güvenlik duvarı ayarları, IAM (kimlik ve erişim yönetimi), RBAC (Rol tabanlı erişim kontrolü) gibi özelliklerle erişimi kontrol altında tutar.
  • Azure machine learning hizmeti ile işletme içinde kullanılan tüm çevrelerin ve araçların aynısını kullanır ve böylelikle makine öğrenimini, hibrit ortamda veya bulutta oluşturur. Aynı zamanda makine eğitimini ve dağıtımını mümkün hale getirir. 
  • Herhangi bir kesinti olmadan çalışmanın sürmesine olanak sağlar. 
  • Azure kullan-öde sistemi ile esnek bir ödeme maliyeti sunar. İhtiyaç duyulan hizmetlerin satın alınması opsiyonu verir. 
  • SQL ve NoSQL hizmeti sayesinde işletmeler veri odaklı karar alabilir. Bununla birlikte veri incelemesinin detaylı yapılmasını mümkün kılar.

Azure Ürünleri

Azure çok sayıda ürün ve hizmet sunmaktadır. Bu ürün ve hizmetlerin en çok tercih edilenleri ise şöyledir: 

  • Azure VM (Sanal Makineler): Temel hizmet türüdür. Saniyeler içinde bulut üzerinde Linux ve Windows tabanlı VM sistemlerini özelleştirir oluşturur dağıtır çalıştırır ve yönetir. Sanal makineler iş yükü yoğunluğu esnasında yüksek performans ile çalışır. Vm türleri arasında işlem için optimize edilmiş seri üretilebilir bellek için optimize edilmiş sanal makineler ile genel amaç taşıyan sanal makineler bulunur. 
  • Azure DevOps: Azure’un ilk olarak kullanıma açtığı bulut hizmetlerinin başında gelir. Bir çok araçla çalışma planlaması yapılmasını sağlar. En iyi planlama ve iş birliği olanağını verir. 
  • Azure Pipelines: Sorunsuz bir derleme dağıtma ve test etme işlemleri için geliştirilmiş CI/CD sistemine sahiptir. Test planını ve paketlerin geliştirilmesini işletmenin ekibi tarafından Azure Artifacts sayesinde paylaşılabilir. Azure Repos ile gelişmiş dosya yönetiminde en iyi kodlamalar yapılabilir. 
  • Azure Cosmos DB: Azure kullanan işletmeler ve diğer kullanıcılarının en çok tercih ettiği bulut bilişim sistemidir. NoSQL veri tabanı hizmeti saniyenin binde biri hızda yanıtlara ve çözümlere ulaşabilmektedir. Kurumsal güvenliği en üst seviyede tutar. SQL Caasndra ve MongoDB için API’ler sayesinde işletmeler hızlı bir şekilde geliştirme işlemlerini yapabilirler. Otomatik ölçeklendirme ve anlık sınırsız esneklik sunar. Operasyonel veriler hakkında reel zamanlı iç görüler elde edilmesini sağlar. 
  • Azure Active Directory: Yönetici ile aynı anda oturum açan tüm kullanıcıların kimlik ve parola yönetimini kolaylaştırır. Olası bir kimlik avının ortaya çıkmaması için çok faktörlü kimlik doğrulama erişimi sağlar. 
  • Azure CDN (İçerik dağıtım ağları): Web uygulamaları için bulut hizmetleri, depolama ve diğer tüm işlemler için entegre çalışan bir hizmettir. Yükleme süreleri çok düşüktür. Böylelikle kullanıcıya büyük kolaylık sağlar. Güçlü güvenlik sistemi sayesinde içerik dağıtım ağındaki tehditleri en aza indirir ve ortadan kaldırır. 
  • Azure Backup: İşletmelerin verilerini buluta yedeklemesini kolaylaştıran ve çok tercih edilen bir hizmettir. Şifreli bir korumaya sahip yedekleme sistemidir. Tek bir tuşla yedekleme işlemi gerçekleşir. 
  • Azure Logic Apps: Güçlü entegrasyon işlemleri için hızlı çözümler üretir. İş akışını planlar ve otomatik olarak oluşturur. Kritik gördüğü uygulamaları birbirine sorunsuzca ve hızla bağlar. Birçok SaaS uygulamalarıyla entegre olma işlemlerini aynı anda gerçekleştirir. EAI ve B2B/EDI otomasyonunu güçlendirir. Entgrasyon işlemi esnasındaki tüm zahmetli işlemleri önemli ölçüde ortadan kaldırır. 
  • Azure Site Recovery: İşlemlerin sürekliliğini sağlar. Kolay bir kuruluma sahiptir ve maliyeti düşüktür. Kesinti sürelerini minimuma düşürür.
  • Azure Botları: Bot geliştirme işini kolaylaştırır. Kullanıcılar tarafından en popüler hizmetlerden biridir. İşletmenin kendisine ait sanal asistanını soru-cevap tabanlı bot sistemi haline getirir. Kurulmuş olan bu bot sistemi etkileşimli öğrenme metodu ile çalışır ve yapay zeka sayesinde müşteri iletişimini sorunsuz hale getirir. Skype Messenger Cortana gibi iletişim platformlarına kolaylıkla entegre olur. 

Microsoft Azure sistemini tercih etmeniz halinde işletmenizin yükü ciddi oranda azalacaktır. Ürün hizmetleri ve maliyetleri konusunda Natro her zaman yanınızda!

0 Shares:
Benzer İçerikler
Devamını Oku

Windows İşletim Sistemi Nedir?

Bu İçerikte Bahsedilen Konular Windows Server İşletim SistemleriWindows Server ÖzellikleriWindows Server Donanım ÖzellikleriWindows Sunucu Kullanmanın AvantajlarıWindows Sunucu Sürümleri…