Kurumsal Firmalar Hangi Alan Adı Uzantısını Kullanmalı?

Kurumsal firmalar genellikle alan adı seçimlerinde .tr uzantılı alan adlarını seçmektedirler. com.tr ve org.tr bunlar arasında en çok tercih edilen ve kullanıcıya en çok güven verenler arasında geliyor. Tabii ki, .tr uzantılı alan adı seçmek zorunda olmadığınız gibi hem .com hem de com.tr versiyonlarını da satın alabilir ve aktif olarak iki adresi de sitenize yönlendirme amaçlı kullanabilirsiniz. 

  • Kurumsal firmaların ticaretle ilgili olanları genellikle .com ve .com.tr uzantısında karar kılmayı tercih eder çünkü bu alan adı uzantıları kullanıcılar üzerinde daha güvenilir bir izlenim bırakır. 
  • Servis sağlayıcılar, web üzerinde servis veren firmalar ve web uygulamaları ise .net uzantısını tercih eder. .net uzantısı kullanıcılara “internet” uygulamalarını çağrıştırdığı için e-ticaret firmaları bu uzantıdan uzak durmayı tercih ederler. 
  • Dernekler, sivil toplum kuruluşları ve organizasyonlar ise çoğunlukla .org ve org.tr uzantısını seçerler. Kullanıcılar .org uzantısına sahip alan adlarını çoğunlukla daha güvenilir bulduklarını söylemektedirler. 

Tüm bunlar genel geçer kurallar değildir ve dilediğiniz alan adını seçmekte özgürsünüz. Sadece .org.tr alan adı uzantısı için bir istisna mevcuttur o da firmanızın kar amacı gütmeyen bir kuruluş olması gerektiğidir. Bu uzantı herkese açık değildir ve bireysel kullanıcılar tarafından kullanılamaz. 

.ORG Uzantılı Alan Adı Seçmek Neden Önemli?

Bir web sitesinin en önemli parçası ve internet üzerindeki kimliği elbette alan adıdır. Alan adı seçiminde markanızı, organizasyonunuzu ya da kişisel blog sitenizi en iyi temsil edecek kelimeleri seçerken, doğru alan adını da seçmek çok önemlidir. Uzantı seçiminde ön plana çıkan temel kurallardan biri kullanacağınız alan adının popüler olup olmamasıdır. Birçok işletme .com, .net, .co ya da .us gibi en popüler alan adlarını seçmeyi tercih eder.

Saydığımız popüler alan adı uzantıları arasında ise .org diğerlerinden çok daha farklı bir yer tutar. Org kısaltması organizasyon anlamına gelen Organization kelimesinden gelmektedir. Türkiye’de pek çok vakıf ve sivil toplum kuruluşu bu alan adını kullanmaktadır. Bunlar arasında en bilinenler Atatürkçü Düşünce Derneği add.org.tr, Çağdaş Yaşamı Destekleme Derneği cydd.org.tr ve Darüşşafaka Cemiyeti darussafaka.org olarak sıralanabilir. 

Org alan adı, herkes tarafından kullanılabilir ve tercih edilebilir bir uzantıdır. Gizli Whois özelliğine sahiptir. Herhangi bir kayıt koşulu yoktur. Uygunluğuna bağlı olarak rahatlıkla transfer edilebilir. Maksimum 10 yıl minimum ise 1 yıl olarak tescil edilebilir. Tescil sırasında özel koşulları yoktur.

Domain Nedir?

.ORG Uzantılı Domain Almak için Hangi Belgeler Gerekli?

Eğer web sitenizde .tr uzantısı kullanmayacaksanız .org alan adı uzantısını seçerken herhangi ekstra belge ibraz etmeye ihtiyaç yoktur. 

  • Sadece .tr uzantısı alırken kar amacı gütmeyen bir kuruluş olduğunuzu (ör: vakıflar, dernekler, sivil toplum kuruluşları…) kanıtlayan belgelerinizi Natro’ya aracı siteler yardımıyla ibraz etmeniz gerekir. 
  • Dernek, vakıf ya da sivil toplum kuruluşları alan adı başvurusu yaparken, kendi kuruluşlarına ait kanunu, vakıf senedi ya da dernek tüzüklerinin ilk üç sayfasıyla birlikte son sayfasını, .tr Alan Adı Yönetimi’ne bildirmeleri gerekir. 
  • Proje ve kongre gibi kar amacı gütmeyen oluşum ve organizasyonların .org.tr alan adı uzantılarına başvurabilmesi adına en az 3 farklı sivil toplum kuruluşu, vakıf ya da dernekten destek yazısı alması gerekir.

Alan adı satın alırken takip etmeniz gereken adımları aşağıdaki gibi sıralamak mümkündür:

  • Natro “Domain” menüsünden “domain sorgulama” yazan yere tıklayın.
  • Açılan sayfada arama çubuğuna dilediğiniz anahtar kelimeyi ya da markanızın adını yazın.
  • Karşınıza çıkacak olan listeden dileğiniz alan adlarını sepetinize ekleyin.
  • Sepetinize gidip ödeme adımlarını takip edin. Artık siz de bir alan adına sahipsiniz. 

Natro’nun alan adı sorgulama sayfasından dilediğiniz alan adını sorgulatıp kullanımda olup olmadığını kontrol ettikten sonra alan adınızı rahatlıkla satın alabilirsiniz. Natro’nun avantajlı hosting paketlerindeki ücretsiz alan adı hakkınızı da kullanmayı seçebilir, böylece hem web sitenizi barındıracak alanı kiralamış olur hem de alan adına sahip olmuş olursunuz. Sorularınız için 7/24 hazır bulunan destek personelimize danışabilirsiniz. 

0 Shares:
Benzer İçerikler