Web Sitesi Nasıl Kurulur? En İyi Web Sitesi Açma Rehberi

Bildiğiniz üzere günümüzde birçok şey internet sayesinde daha pratik ve kolay bir biçimde gerçekleştirilebiliyor. Durum böyle olunca, çeşitli iş kolları da internet üzerinden insanlara hizmet vermeye başladı ve internet sahibi olmak kaçınılmaz bir hale geldi.

Peki internet sitesi kurmak isteyen birisiysek internet sitesini nasıl kurabiliriz? İnternet sitesi kurmak hiç de zor değil fakat dikkat etmemiz gereken bazı noktalar yer alıyor. Gelin bu noktalara bir göz atalım.

Öncelikle İnternet Sitesi Kurmaya Başlamadan Neler Yapılması Gerekiyor?

İnternet sitesi kurmaya karar verdiyseniz, sitenizi kurmadan önce uygulamanız gereken adımlar olduğunu bilmelisiniz. Kurmadan önce internet siteniz için atacak olduğunuz bu birtakım adımlar internet sitenizin geleceğini doğrudan etkileyecek niteliktedir.

İşletmenizin Hedeflerini Belirleyin

İlk önce kuracak olduğunuz internet siteniz hangi alanda hizmet veriyor ya da faaliyet gösteriyor bunu anlamamız gerekiyor. “Bu internet sitesini neden kuruyorum?” kendimize yönelteceğimiz ilk sorulardan biri olmalıdır. Bunun sonrasında internet sitemizin amacını anlamaya yönelik sorabileceğimiz birtakım benzeri sorularla internet sitemizin hedeflerini belirlemeliyiz. İnternet sitemizin işleyişini ve gidişatını belirleyecek olan bu durum; internet sitenizi belirsizlikten kurtarır ve hedefi doğrultusunda doğru yolda ilerlemesine olanak tanır.

İnternet Sitenize Ait Olan Hedef Kitlenizi Belirleyin

İnternet sitenizi ziyaret edecek olan ziyaretçi kitlesi ne kadar, bu ziyaretçiler kimlerden oluşuyor? Bu internet sitenizi kurmadan önce sormanız gereken en önemli diğer soruların başında geliyor. İnternet sitenizi kurmadan önce hizmet verecek olduğunuz hedef kitlesini belirlemek, internet sitenizi o hedef kitleye yönelik hazırlamanız için sizlere yol aralar. Hedef kitlenizi belirlemeniz durumunda da hedef kitlenize hitap eden bir internet sitesine sahip olacağınızdan dolayı internet sitenizin dijital ortamda kalıcılığını ve popülerliğini bu şekilde arttırabilirsiniz.

İnternet Siteniz için Domain ve Hosting Satın Alın

Domain (bir diğer adı ile alan adı) ve hosting bir internet sitesi için vazgeçilemeyecek iki büyük etkendir. Domain, kuracak olduğunuz internet sitenizin adresidir. Tahmin edebileceğiniz üzere de ziyaretçileriniz ve kitlenizin internet sitenize ulaşabilmesi için bu adrese ihtiyaçları vardır. Domain alırken, domaini mümkünce kısa tutmak, olabildiğince anahtar kelime kullanmak, kuracağınız markanıza dair kelimelerin yer alması, popüler bir TLD kullanması (.com, .net, .org…) dikkat edilmesi gereken belli başlı noktalardan bazılarıdır.

Her ne kadar alan adınızı belirleseniz bile alan adınız sizden önce başkaları tarafından alınmış olabilir. Bu sebepten dolayı alan adınızın alınıp alınmadığı konusunda emin olmalısınız. Bunu da internet üzerinde domain satan birçok internet sitesinden yapabilirsiniz (örneğin natro.com). Aksi takdirde halihazırda alınmış bir alan adını almaya kalkarsanız ileriki süreçlerde hem başınız ağrıyabilir hem de cebinizden yüklü miktarlar çıkabilir.

Alan adımızdan sonra ikinci adımımız internet sitemiz için hosting seçmek olacaktır. Hosting paketlerini incelemek ve kendiniz için en uygun hosting paketini seçmeniz gerekmektedir. Her ne kadar hosting paketi seçimler internet sitesinden internet sitesine değişiyor olsa bile hosting seçerken genel olarak dikkat etmeniz gereken etkenler şunlardır: Disk alanı, CPU RAM ve benzeri önemli özellikler, işletim sistemi, e-posta hizmeti, kontrol panelleri (cPanel, Plesk ve benzeri) ve bandwidth.

Tabii paketlere göz atarken çok büyük ve ciddi amaçlı bir internet sitesi kurup kurmadığınızı düşünün. Eğer bireysel bir blog gibi internet sayfası kurmayı hedefliyorsanız özellikler konusunda çok da üstüne düşmeniz gerekmeyebilir. Fakat kurmak istediğiniz internet sitesi bir hazır e-ticaret sitesi ise tabii ki daha ciddi özellikleri sahip paketlere yönelmek isteyebilirsiniz.

İnternet Sitenizi Nasıl Kuracağınızı Planlayın

İnternet sitenizi kuracak olan kişi kim? İnternet sitenizi siz mi yok bir internet sitesi tasarımcısı mı kuracak? İnternet sitenizi kurmaya başlamadan önce karar vermeniz gereken etkenlerden birisi de budur. Eğer bir internet sitesi tasarımcısı ile çalışmak istiyorsanız sizlere sunacak olduğu seçenekler iyi değerlendirmeli ve ona göre internet sitenize şekil vermelisiniz. Eğer internet sitenizin tasarımcısı siz olmak istiyorsanız birkaç etkene dikkat etmeniz gerekebilir. Bir alttaki başlıkta bu durumdan bahsediyor olacağız.

Tasarımına Karar Verin

İnternet sitenizi kurmadan önce internet sitenizin tasarımı hakkında kendinize birden fazla soru sormanız gerekiyor. Örnek verecek olursak “internet sitemin ana sayfasında galeri mi yoksa ana menü mü ön plana çıkmalı?” Bu ve benzeri sorular ile kendiniz için en verimli, en karlı ve en göze hitap eden tasarımı oluşturabilirsiniz.

Eğer oluşturduğunuz internet sitesi bir blog sitesi gibi ise yazılarınızı ön plana çıkarmak sizin için daha iyi olacaktır. Ancak bir e-ticaret sitesi ise satmakta olduğunuz ürünlerinizi ön plana çıkarıyor olmak sizin için daha karlı ve mantıklı bir seçenek olacaktır. Bu tür düşünce biçimleri eşliğinde siteniz için en uygun tasarımı yaratabilirsiniz.

Sektörel Fayda Sağlayacak İçerikler Üretin

İnternet sitenizin amacını, kitlesini ve vereceği hizmet biçimini en başta belirlemiştik. Şimdi geldi internet sitenizde yapacak olduğumuz paylaşımlara. İnternet sitenizde yapacak olduğunuz paylaşımlar hizmet verdiğiniz sektörde en çok aranan kelimelerden oluşabilirler. Tasarımınız, kitleniz ve hitap biçiminizi göz önünde bulundurursak ve üstüne de bu seçeneği eklersek ziyaretçilerinizin tekrar ziyaret etmek isteyeceği bir internet sitesi yaratabilirsiniz. Bahsettiğimiz içeriğe örnek vermek gerekirse, doğalgaz temalı bir internet sitesi kurduğunuzu düşünün. Doğalgaz tasarruf yöntemleri ile ilgili bir yazı yazmak ve bunu insanlarla paylaşmak dikkatlerini çekebilir ya da doğalgaz dönüşü maliyetlerine değinmek internet sitenize ziyaretçi çekmek açısından faydalı olacaktır.

Bu konuda ziyaretçileriniz internet tarayıcılarından yapmış oldukları sektörünüze ait terimsel aramalarda sitenizi başta görecekler ve sizinle iletişime geçmek isteyeceklerdir. Zaten günümüzde de internet tarayıcıları üzerinden ziyaretçi çekmenin en önemli, en basit ve en temel yöntemlerinden birisi de budur.

Dijital Pazarlama Çalışmaları ile Görünür Olmasını Sağlayın

Pazarlama gerçek dünyada olduğu gibi dijital dünyada da oldukça büyük bir anlama sahiptir. Yapacak olduğunuz dijital pazarlama çalışmaları ile internet sitenizin tanıtımını yapabilirsiniz. SEO çalışmaları da dijital pazarlama çalışmaları içerisinde yer alıyor. Bu seçeneklerin yerine internet tarayıcılarına verecek olduğunuz reklamlarla da internet sitenizi ön plana çıkarabilirsiniz. Fakat her iki türlü de bilmelisiniz ki yeni kurulmuş bir internet sitesinin internet tarayıcılarında en üstte çıkması fazla ütopik kaçacaktır.

İnternet tarayıcılarına reklam vermek yerine günümüzde son derece popüler olan sosyal medya uygulamalarına da reklam verebilirsiniz. Üstelik bu durum çoğu zaman internet tarayıcılarına vereceğiniz reklamlardan ziyade daha çok verim almanızı sağlayabilir.

Domain Nedir?

Domainden daha önce de bahsetmiştik. Şimdi domain’i daha detaylı bir biçimde açıklayabiliriz. Domain yani bir diğer adı ile alan adı, ziyaretçilerin herhangi bir web sitesinin içinde bulunduğu hosting alanına yönelmelerini sağlıyor. İşte bu yönelmeleri sağlayan dijital adreslere de domain adı veriliyor. Kısa ve basit bir dille açıklamak gerekirse, gerçek dünyada sahip olduğunuz evinize yakınlarınızın gelebilmesi için nasıl evinizin adreslerine ihtiyaçları varsa dijital dünyada da internet sitenize gelebilmeleri için bu adrese ihtiyaçları vardır.

Normalde alan adları yerine, web sitelerinin barındırdıkları IP adresleri ile ilerleyen bağlanma işlemi, bir süre sonra ziyaretçiler için akılda tutması zor rakamlardan oluşmaya başladığından dolayı alan adları yani domainler ortaya çıkmıştır. Alan adları genelde “www” ile başlar ve “.com” ile biter.

Alan adları tamamen satın alamazsınız, sadece belirli bir süreliğine kiralayabilirsiniz. Bir alan adına sahip olmak oldukça basit bir işlemdir. Alan adınızı almak istediğiniz firmayı belirledikten sonra firmanızın web sitesine giderek önce alan adınızı sorgulatmalı sonrasında da uygun olduğu taktirde alan adınızı seçerek kiralayabilirsiniz. Alan adları en fazla 10 yıllığına kiralanabileceği gibi dilenirse başkalarına satılıp, başkalarından da satın alınabilirler. Hatta bu durumlar için özel alan adı açık arttırma platformları bile mevcuttur. 

Hosting Nedir?

Hosting, bir diğer adı ile barındırma durumu, internet sitenizin 7 gün ve 24 saat boyunca yayın yapmasını sağlayan dijital sunuculara denir. Hosting yani barındırma hizmetini veren firmalar, barındırdıkları veri merkezlerinde (diğer adlarıyla data center) bulundurdukları sunucu (yani server) denen özel bilgisayarlar tarafından sizlere uzaktayken bile erişim sağlayabileceğiniz ve yönetebileceğiniz bir alan verirler. Bu alanlara web sitenize yükleyerek ziyaretçileriniz ile paylaşabileceğiniz videoları, görselleri, ses dosyalarını ve benzeri gönderileri yükleyebilirsiniz.

Kısacası ziyaretçiniz internet siteniz için tarayıcısına internet sitenizin domainini girdikten sonra enter tuşuna basarak domaininizi arattığında, hostinginiz internet sitenizde bulunan ve sizin de daha önce yüklemiş olduğunuz gönderilerinizi ziyaretçinizin tarayıcısına yükler ve böylelikle ziyaretçiniz internet sitenizi görebilir.

Hosting’in birden fazla çeşidi bulunmaktadır. Hosting çeşitlerine bakacak olursak:

  1. İşletim sistemlerine göre hosting çeşitleri:
  • Linux hosting
  • Windows hosting

2. Paylaşım durumlarına göre ayrılan hosting çeşitleri:

  • Dedicated (yani adanmış) sunucusu
  • VDS (Virtual Dedicated Server) sunucusu
  • VPS (Virtual Private Server) sunucusu
  • Paylaşımlı web hosting

3. Harici hosting çeşitleri:

  • Cloud hosting
  • WordPress hosting

Web Sitesi Kurarken Kullanmanız Gereken Ek Ürünler

İnternet sitesi kullanılırken bunların haricinde daha birçok ürün bulunmaktadır ve her birinin görevi de birbirinden farklıdır. Bu ek ürünlere örnek vermemiz gerekirse en basitlerinden ve en başlıcalarından şu şekilde örnek verebiliriz: SSL sertifikası, güvenlik araçları, hazır site araçları, CMS temaları ve eklentileri, güvenlik araçları. Tabii bu liste uzar gider. Fakat web sitenizi daha güvenilir kılan, ziyaretçilerinizin daha rahat dolaşmalarını sağlayan bu ek ürünlerin çoğunu kullanacaksınız.

Tema ya da Script Nedir?

CMS sistemleri yani Content Management System olarak da adlandırılan CMS sistemleri. Kuracak olduğunuz internet sitenizde bulunan verilerinin görselleri ve internet sitenizde bulunan içeriklerin belirli bir düzen içerisinde toplanmasını, saklanmasını ve bu esnada da yayınlanabilmesini sağlayan bir sistem biçimidir. CMS sistemleri bu görevi üstlense bile CMS sistemlerinin haricinde doğrudan manuel bir biçimde kod yazılarak elle de oluşturulabilirler.

CMS sistemlerinde web siteleri, temalar yolu ile farklı görünümlere bürünebilirler. Sizler de bu temalar içerisinden dilediğiniz bir tanesini seçebiliyor ve sonrasında da web siteniz için hazır bir şablon olarak yükleyebiliyorsunuz. Sonrasında yapacak olduğunuz özel düzenlemeler ile de web sitenizi size ait orijinal bir web sitesi haline dönüştürebiliyorsunuz.

En çok kullanılan CMS sistemleri nelerdir?

En çok kullanılan CMS sistemleri sırasıyla WordPress, Opencart, Joomla, Magento, Drupal, Prestashop şeklinde çoğalan örneklerler söylenebilirler.

Bunlar haricinde daha önce de bahsettiğimiz gibi kodlar yardımı ile tasarımlar da özel bir biçimde tasarlanabiliyorlar. Bu tasarımlar CSS JavaScript, HTML ya da PHP gibi kodlamaların kombinasyonları ile oluşturulabiliyorlar. Fakat bunu tek başınıza ileri düzey bir kodlama bilginiz yoksa yapabilmeniz oldukça ütopik. Bu sebepten dolayı bu konuda yardım almanız şart. 

Web Sitesi Kurma Maliyetleri Nelerdir?

Web sitesi kurma maliyetlerine göz atacak olursak, web sitesini kuracak olan kişi eğer siz iseniz alan adı ve bunun yanında hosting maliyetleri haricinde CMS sistemlerine ait temalar ve internet siteniz için ekleyeceğiniz bazı ek ücretleri eklentiler haricinde herhangi bir maliyetiniz olmayacaktır.

Kendiniz kurmanız takdirde, ödeyecek olduğunuz bu ek masraflar da tahmin edebileceğiniz üzere sizi çok fazla yormayacaktır. Alan adları genel olarak yıllık kiralama için ortalama 9-10 dolara kiralanabilirlerken, hosting maliyetleri de domain maliyetleri gibi aynı rakamlar civarında ilerlemektedir. Harici temalar için ise, en iyi temaya verebileceğiniz en yüksek ücret yaklaşık olarak 30-40 dolar arasında değişiyor. Fakat para vermek istemezseniz göze hitap etmeyi becerebilen güzel ve ücretsiz temalara da bakabilirsiniz.

Bunların haricinde kullanacak olduğunuz ek eklentilerin neredeyse çoğu ise ücretsizdir ve tamamen de isteğinize bağlıdır. Ayriyeten SSL sertifika hizmetleri de birçok hosting firması tarafından sağlanabiliyor bu sebepten dolayı SSL sertifikaları için de herhangi bir ücret ödemenize gerek kalmıyor.

Tabii fiyatlar her ne kadar böyle olsa bile, fiyatların kur bazlı azalıp düştüğünü ya da yıldan yıla değişiklik gösterebildiklerini unutmamak gerekiyor.

Hazır Site Tasarım Araçları

Bazı siteler ya da firmalar kullanıcılarına sürükle bırak metoduyla çalışan ve hazır bir halde site kurmalarına yardımcı olan araçlarla hizmet verebilirler. Örnek vermek gerekirse natro.com’dan sizler de bu hizmetten yararlanabilirsiniz. Hazır site tasarım araçlarının kullanılması, kurulması oldukça pratik ve kolaydır. Hazır site tasarım araçları ile binlerce temaya da ücretsiz bir biçimde erişim sağlayabilirsiniz. 

Magento ile E-Ticaret Sitesi Nasıl Kurulur?

Magento, Opencart ve benzeri CMS sistemleri gibi e-ticaret sitesi kurma konusunda yardımcı olan, açık kaynak kodlu bir CMS sistemidir. Magento aracılığı ile e-ticaret sistemi kurarken, genel olarak yapıldığı üzere cPanel kullanılır. cPanel üzerinden ise Softaculous App Installer uygulaması kullanılır, bu uygulama aracılığı ile Magento seçilir ve böylelikle yükleme işlemi yapılır.

Magento sistemi de diğer sistemlerde olduğu gibi kullanıcılarına oldukça detaylı bir e-ticaret altyapısı sunar. 

  • Magento ile gelişmiş Bir admin paneli
  • Magento ile analizler ve raporlara
  • Magento ile katalog yönetimine
  • Magento ile ürün yönetimi ve aramalara
  • Magento ile kargo yönetimine
  • Magento ile ödeme sistemlerine
  • Magento ile mobil e ticaret altyapısı
  • Magento ile müşteri hesapları yönetimine
  • Magento ile sipariş yönetimine

Magento sistemi ile yukarıda belirtilmiş olan konuları oldukça detaylı bir biçimde yönetebilir ve ulaşabilirsiniz.

Drupal ile Web Sitesi Nasıl Kurulur?

Drupal da bir önceki bahsettiğim Magento ile aynı mantığa sahiptir ve cPanel üzerinden kurulumu yapılır. Drupal de diğer CMS sistemlerinde olduğu gibi hazır format CMS sistemlerinden biridir. Drupal ile tek bir kod satırı yazmaya ve kullanmaya gerek duymadan internet sitenizi dilediğiniz şekilde şekillendirebilirsiniz.

  • Ekranda bulunan Drupal seçeneği altındaki “install” butonuna tıklayın ve sonrasında da açılacak olan ekranda yer alan alan adının size ait olduğuna emin olun.
  • Bunun sonrasında URL seçimi kısmıma gideceksiniz. Bu kısımda https://www protokolünün seçili olduğundan emin olmalısınız.
  • Choose the version you want to Install” seçeneği karşısınıza çıktıktan sonra Drupal’in en son versiyonu yani en güncel versiyonunun seçildiğinden emin olun. 
  • “Admin account” sekmesinden de Admin username, Admin password ve admin e-mail seçeneklerini oluşturmalısınız. Buraya gireceğiniz seçenekler admin paneli içindir. Bu yüzden kaybetmemeniz gerekir. Bilgilerinizi bir yere kaydedebilirsiniz.

İstatistiklere göre; crack yazılım, ters proxy, lisanssız yazılım kullanan web siteleri, diğer web sitelerine kıyasla daha fazla risk altındadır. Ayrıca lisanssız panel kullanımı hukuki sonuçlar doğurur. Verilerinizi güvenle korumak için orijinal lisanslı yazılım kullanın ve hizmet aldığınız firmadan orijinal lisans kullandıklarına dair mutlaka kanıtlar isteyin.

0 Shares:
Benzer İçerikler