Google My Business Nedir? |Google My Business Kullanım Rehberi

Google My Business; dünya çapında en çok kullanılan ve en popüler olan arama motorları arasında ilk sırada yer alan Google’ın, işletmelere ücretsiz olarak kullanım olanağı sunduğu bir tanıtım hizmetidir.

Türkçe karşılığı “Google Benim İşletmem” olarak tanımlanan ve Google tarafından işletme sahiplerine sunulan bu hizmet, genel olarak firmaların ve elektronik ortamda ticaret yapan (e-ticaret) işletmelerin, internet ortamında görünürlüğünü artırmak adına oluşturulmuş bir tanıtım sistemidir.

Google My Business servisi; haritalar ve arama sonuçları gibi tüm diğer Google hizmetleriyle eş zamanlı ve uyumlu bir şekilde çalışır. Bu özelliğiyle Google My Business, internet ortamında arama yapan potansiyel müşterilerin, işletmeleri kolaylıkla bulabilmelerini sağlayan önemli bir online (çevrimiçi) pazarlama aracı olarak tanımlanabilir.  İşletmeler veya ürünler hakkında detaylı bilgi edinmek isteyen müşterilerin, firmanın sunduğu hizmet detaylarını yakından inceleyebilmelerini ve diğer kullanıcı yorumlarını yakından takip edebilmelerini sağlayan bir işletme profil sayfası olarak da yorumlanabilir.  

İşletmelerin de internet ortamında görüntülenme detaylarını, web sitelerinin ziyaret trafik detaylarını, yerel ziyaret analizlerini ve müşteri yorumlarını düzenlenen raporlar sayesinde incelemelerine olanak sağlayan Google My Business; firma ve müşteri arasında güçlü bir iletişim platformudur.

Google My Business İşletmelere Ne Fayda Sağlar?

Kısaltması GMB olarak karşımıza çıkan Google My Business sistemi; özellikle KOBİ (Küçük ve Orta Büyüklükteki İşletmeler) olarak tanımlayabileceğimiz işletmelerin pazarlama ve satış stratejilerini oluşturmaları adına maksimum fayda sağlamaktadır.

GMB; işletmelerin iletişim stratejileri kapsamında, her hangi ekstra bir bütçe ayırmadan katılabileceği ve bu sayede arama sonuçlarında maksimum oranda görünürlük sağlanmasına ve işletme ile potansiyel müşteri arasında bir bağ oluşmasına olanak sunan bir pazarlama taktiğidir.

Her gün, milyonlarca kullanıcı ve milyonlarca web sitesinin dahil olduğu dijital dünyada işletmelerin sadece bir web sitesi yaparak etkileşim beklemeleri, çıkmaz bir sokakta mağaza açmakla eşdeğer yorumlanabilir. Web sitenizin Google arama motorlarında ilk sayfada görünürlüğü, bu konu üzerinde etkili bir yönetim modelini gerektirmektedir. Hedef kitlesini doğru tanımlayan, potansiyel müşterisine ulaşmanın yollarını doğru kurgulayan ve teknolojideki yenilikçi yaklaşımları yakından takip eden işletmeler ise, Google’ın sunduğu bu GMB hizmeti kapsamında kendilerini özellikle hizmet verdikleri çevrede görünür kılmayı ve hizmetlerinin detaylarını anlatmayı başarmaktadırlar.

Sistem, bir yandan tüketicinin doğru ve kendisine en yakın kaynaklara ulaşımını hızlandırarak detaylı bilgi ve doğru ürüne ulaşmasına katkı sağlarken, diğer yandan işletmenin de Google My Business kanalıyla sahip olacağı periyodik raporlamalar kanalıyla doğru pazarlama ve iletişim çözümleri geliştirmesine destek olmaktadır.

Google My Business’ın Online Pazarlamada Önemi Nedir?

Google’ın dünyanın en çok ziyaret edilen arama motoru olduğunu ve milyonlarca kullanıcın her gün milyonlarca bilgiye ulaşmak için siteyi ziyaret ettiği göz önünde bulundurulduğunda; bu platformda ücretsiz olarak oluşturulacak bir tanıtım olanağı, işletmelerin yeni müşteriler edinmesinin ve yerel hedef kitlelerine ulaşmasının en önemli yoludur.

GMB profili; sunulan hizmet ve ürünlerin tüm ayrıntıları ve fotoğraflarıyla en yakındaki tüketiciye sunulmasını, profilinizdeki bilgilerin, Google arama, Google haritalar ve Google alışveriş gibi tüm Google hizmetlerinde görünebilirliğini sağlar.

Google My Business – Google Benim İşletmem Sistemini Nasıl Kullanabilirsiniz?

Peki, yukarıda belirtilen tüm bu genel bilgiler ışığında; “Google Benim İşletmem Sistemini” nasıl kullanabilirsiniz ve işletmeniz için nasıl faydalı bir pazarlama aracı haline getirebilirsiniz?, biraz da bu konuya açıklama getirmekte fayda görmekteyiz.

Yerel bölgelerinde sizin sunduğunuz özelliklere sahip ürün veya hizmetleri arayan kişilerin, işletmenizi bulmasına olanak sağlayan Google İşletmem Sistemini kurmak ve kullanmak; Google’ın diğer hizmetlerinde de olduğu gibi, kullanıcıya kullanım kolaylığı sunan yönlendirmeler sayesinde birkaç adımda gerçekleşebilmektedir.

Google Benim İşletmem uygulamasını doğru kullanmak ve başarılı sonuçlara ulaşabilmenizin en önemli adımlarından biri, sistem kurulumunu gerçekleştirdikten sonra işletmenize ait bilgileri eksiksiz bir şekilde girmenizdir. Panelde yer alan tüm bölümler hakkında açıklayıcı ve net bilgileri eksiksiz bir şekilde tamamlar ve hedef kitlenize karşı ne kadar bilgilendirici olursanız, sistem de sizin gün geçtikçe yükselen bir ziyaret trafiğine ulaşarak, başarılı geri dönüşler almanıza olanak sağlayacaktır.

Google My Business Detaylı Kullanım Rehberi

İşletmeniz için kurulumunu gerçekleştireceğiniz Google My Business profilinizi doğru kurgulamak adına izlemeniz gereken adımları aşağıda kısaca paylaşıyoruz.

1. Google My Business Kurulumu Nasıl Yapılır?

Öncelikle sistemi kurabilmek için bir Google hesabınız ve Gmail uzantılı bir e-mail (elektronik posta) hesabınızın olması gerekmektedir. Henüz bir Gmail adresiniz yoksa aşağıdaki adımları gerçekleştirerek çok kısa bir sürede hesabınızı açabilirsiniz.

  • Google ana sayfa üzerinden “Oturum Açma” sayfasına gidin,
  • Açılan sayfada “Hesap Oluştur” bölümünü seçin,
  • Kullanıcı adı ve şifrelerinizi belirleyerek, sistemin sizi yönlendirmesine izin verin.

Google hesabınız ve e-mail adresinizi oluşturduktan sonra Google My Business profilinizi oluşturmak için gerekli önceliği tamamlamış olursunuz.

  • Kuruluma başlamak için“Business.google.com” adresine girin ve ‘Hemen Başlayın’ butonunu seçin,
  • Buraya işletmenizin adını yazın, telefon numaranızı ve adresinizi girin,
  • ‘Müşterilerime mal ve hizmet veriyorum’ seçeneğini seçin ve bilgilerinizi kaydedin,
  • İşletmenizin hizmet verdiği kategoriyi seçin, (bu alanda birden fazla kategoriyi seçebilirsiniz)
  • İşletmenize ait tüm iletişim bilgilerinizi ve mevcutsa internet sitenizi girin,
  • Son adımda bir onay yöntemi seçmeniz gerekecektir. Bu konu ile ilgili detayları aşağıdaki başlığımız altında bulabilirsiniz.

2. GMB Onay Yöntemleri Nedir?

İşletmenizin profil sayfasını ve tüm bilgileri güncelleyerek, Google İşletmem sayfanızı oluşturmak için işletmenizi doğrulamanız istenecektir.

İşletme sayfanızı doğrulamanız için sizlere 3 seçenek sunulmaktadır. Mektup-Posta adresi, telefon veya e-posta onay seçeneklerinden dilediğiniz birini seçerek onaylama işlemlerinizi başlatabilirsiniz. Lütfen tüm bilgileri eksiksiz ve doğru girdiğinizden emin olarak, özellikle harita görünümleri açısından adres bilgilerinizin kontrollerini tekrar yapın ve onay seçeneğinizi tüm kontroller sonrasında işaretleyin.

Onay sürecinin tamamlanması sonrasında Google My Business hesabınız aktif duruma gelecektir. Artık işletmenize ait tüm profil bilgilerini eksiksiz ve net bir anlatım ile doldurmaya başlayabilirsiniz.

Lütfen unutmayın; işletme bilgilerinizin Google genelinde görünmesi birkaç hafta sürebilir. Ayrıca her zaman bu bilgilere dilediğiniz ilaveleri yapabilir, fotoğraflar, duyurular ve yayınlar ekleyebilirsiniz.

3. İşletme Profilinizi Oluştururken Nelere Dikkat Etmelisiniz?

GMB sayfanız onaylandıktan sonra, profil içeriklerinizi dilediğiniz şekilde düzenleyebileceğinizi belirtmiştik. Sayfanızın etkin bir iletişim platformu görevini görebilmesi ve markanızın etkin bir görünürlüğe ulaşması adına dikkat etmeniz gereken birkaç konuyu da burada sizlerle paylaşmak istedik.

  • Profilinize mutlaka işletmenizi veya ürünlerinizi algılamakta yardımcı olacak kaliteli fotoğraf ya da videolar ekleyin,
  • Markanızın, hedef kitlenizle etkileşimi sağlayarak bilinirliğini artırmak adına mutlaka logonuzu kullanın,
  • Ürünleriniz veya hizmetlerinizle ilgili doğru anlatımlar, içerikler ve açıklamalar ekleyin,
  • Müşterilerinizle doğru ve etkin bir iletişim kurabilmek amacı ve marka bilinirliği kazanmak adına, sayfanızı sık aralıklarla güncelleyin,
  • Yeni ürünleriniz veya hizmetleriniz ile ilgili duyurular yayınlamayı, özel teklifler sunmayı unutmayın, lokal duyurular ile bölge etkileşimi yaratın,
  • İşletme profilinize ve tanıtımlarınıza sektörünüzle, hizmetlerinizle ve ürünlerinizle ilgili anahtar kelimeleri eklemeyi unutmayın, doğru içerik pazarlama yöntemleri ile etkili bir SEO yönetimi gerçekleştirin,
  • Bir web sitenizin olması ve GMB sayfanızdan işletmenize ait web sitesine bağlantı kurulabilmesi, itibar yönetimi açısından önemlidir. Bu nedenle mutlaka bir web sitesi yapımı ile ilgili destek alın.

Google My Business Kullanırken Dikkat Etmeniz Gerekenler

Google My Business kullanırken dikkat edilmesi gereken pek çok önemli nokta bulunuyor. Nelere dikkat etmeniz gerektiğini listeledik.

İstatistikleri Takip Edin

GMB sayfanız etkileşim almaya başladığı an itibariyle, sayfanızın görüntülenme oranları, bağlantı aldığınız bölgelerin detayları ve web sitenizin ziyaret trafiği ile ilgili çeşitli raporlamaları da takip edebiliyor olacaksınız.  Bu istatistikleri doğru yorumlayarak, pazarlama ve satış stratejilerinize yön vermeniz sistemin size sunduğu en önemli avantaj olacaktır. Bu bilgileri düzenli olarak işlemek ve müşterilerinizin alışveriş alışkanlıklarını doğru yorumlamak işletmeniz adına en etkin iletişimi sağlayacaktır.

Müşteri Yorumlarını Önemseyin ve Cevaplayın

Müşteri yorumlarını cevaplandırmanın olumlu etkileşim ve marka sadakati yaratmanın yanı sıra size ulaşılabilirlik kazandıracağını söyleyebiliriz. GMB sayfanıza bırakılan yorumların sizler tarafından silinemeyeceğini bilmenizde fayda görüyoruz. Bu tip yorumlara dahi nazikçe cevap vermeniz ve şikayette bulunan müşteri ile bire bir iletişime geçmeniz, gerek müşteriniz gerekse diğer takipçiler açısından olumlu sonuçlar getirecektir.   

İçerik Pazarlama Yöntemleri ile Etkileşiminizi Artırın

İşletmenizin hedef müşterileriniz ile etkileşimine kuvvetli bir katkı sağlayacak olan Google My Business profilinizi durağanlıktan çıkararak, hesabınızda bulunan yayınlar bölmesinden konumuza özel kampanyalarınızı duyurmanın, yeni ürünler hakkında paylaşımlarda bulunmanızın, doğru içerik pazarlama yöntemleri ile sitenizi SEO anlamında da güçlendireceğini belirtmekte fayda görüyoruz.

0 Shares:
Benzer İçerikler