WordPress Hosting ile Web Hosting Arasındaki Farklar Nelerdir?

Kullanıcılara farklı açılardan fayda sağlayan WordPress hosting ve web hostingin temel farkları bulunmaktadır. Web Hosting, birçok farklı sitenin tek bir fiziksel sunucu içerisinde yer paylaştığı hosting hizmetidir. WordPress Hosting ise web hosting hizmetinde olduğu gibi birden çok site tek bir fiziksel sunucuda yer alır. Bu durumda planlamalar, seçenekler halinde düzeylere ayrılır ve fiyatları kullanıcıya sunulur. WordPress Hosting hizmetinde otomasyon kurulumu en fazla iki adımda hızlı bir şekilde tamamlanabiliyorken, Web Hosting hizmetinde veritabanı oluşturma işlemi de dâhil birçok kurulum aşamasını sizin tamamlamanız gerekiyor. WordPress hosting paketi tercih ettiğinizde, kullandığınız site yedeği otomatik ve her gün olacak şekilde yapılır. Web hosting hizmetinde kullandığınız sitenin yedeği belirli zaman aralıklarında yapılmaktadır.

WordPress Hosting Nedir, Ne İşe Yarar?

WordPress hosting, WordPress aracılığıyla web sitesi veya blog açmak isteyen kişilerin sitelerini barındırmak ve güvenlik ihtiyaçları için kullandıkları optimize edilmiş bir barındırma sistemidir. WordPress kullandığınız süre boyunca bir hostinge ihtiyaç duyarsınız. Daha önce hiç sitesi olmamış veya bu konuda deneyimi olmayan kullanıcıların bile dakikalar içerisinde blog ve internet sitesi oluşturmalarını sağlayabilecek hiç şüphesiz dünyanın en popüler içerik yönetim sistemlerinden birisidir. Web sitenizi veya blogunuzu oluştururken, WordPress’in sayısız tema ve eklentileriyle istediğiniz tarzda site oluşturabilirsiniz. Başlamayı kolaylaştırma, kontrol panelinizden yapacağınız tek bir tıklama ile sitenizi kurma ve ekleme işlemlerini sağlar. Yapacağınız tüm işlemler yalnızca birkaç saniye içerisinde tamamlanır. WordPress siteleri, dünya üzerinde var olan internet sitelerinin %36’sını oluşturmaktadır.

WordPress ile ilgili ayrıntılı rehbere buradaki blog yazımızdan ulaşabilirsiniz.

Web Hosting Nedir, Ne İşe Yarar?

Web hosting nedir ne işe yarar gibi sorular, içeriğini daha fazla kişiyle paylaşabilmek için internet sitesi kurmak veya blog açmak isteyen aklını kurcalayan sorulardan bir tanesidir. Web sitenizi ya da sahip olduğunuz uygulamanızı internet üzerinde yayınlamanıza yardımcı olan sisteme web hosting denir. Siteniz veya uygulamanız için bir hosting hizmetine kayıt olduğunuzda, sayfanızın en iyi şekilde çalışabilmesi için ihtiyaç duyulan dosyaları ve verileri güvenli bir alanda depolayabileceğiniz bir sunucu kiralarsınız. Bu sistem içerisinde web hosting hizmetinin temel görevi; sunucunuzu açık ve sorunsuz bir şekilde çalışır halde tutarak ve zararlı siber saldırılardan koruyarak içeriğinizi ziyaretçilerin ekranına aktarmaktır. Web hosting, internet sitenizi çevrim içi ve erişebilir bir duruma getirerek kullanılabilmesini sağlar.

Hosting Seçimi Yaparken Nelere Dikkat Edilmelidir?

İnternet sitesinin ziyaretçilere sunduğun hizmet ve içeriklerinin başarısının oranı iyi bir hosting ile aynı orantıdadır. İnternet sitesi kurma konusunda tecrübesiz kişiler, hosting seçimi yaparken birkaç hususa dikkat ederek hata yapmadan sitelerini tamamlayabilirler. Seçim yapmadan önce kuracağınız sitenin içeriğinin ve yapısını ne olduğunu belirleyip site için ihtiyaç listesi oluşturmalısınız. Site WordPress tabanlı mı olacak, kaç sayfadan oluşacak, gün içerisinde ortalama kaç kullanıcı tarafından ziyaret edilecek gibi soruların cevaplarını belirlemelisiniz. Daha sonra ziyaretçilerin siteye istedikleri her an erişebilmeleri için hosting seçiminde sunucu uptime süresi %99 altında olan firmaları seçmekten kaçınmalısınız. Web sitenizin ihtiyacına göre en yüksek kapasitede web alanı sunan bir firmayı tercih etmeye özen göstermelisiniz. Depolama alanıyla birlikte kullanıcıya sunulan donanım türü de oldukça önemlidir. Donanım açısından en kaliteli sunucuya sahip olan hosting firmalarından birini seçmeniz siteniz için faydalı olacaktır.

WordPress Hosting’in Avantajları Nelerdir?

WordPress hosting hizmetinin kullanıcıya sunduğu avantajları oldukça fazladır. WordPress’in kullanıcılara sunduğu en büyük faydalardan biri yüksek hıza sahip olmasıdır. Ziyaretçiler bir siteye giriş anında çok beklerlerse olumsuz bir geri dönüş yapabilirler. WordPress hosting, internet sitenizi hızlandırarak ziyaretçilerin daha kolay erişebilmesini sağlar. Web sitesi sahibine herhangi bir kod girmeden ya da yazılım geliştirme zorunluluğunda bırakmadan site içerisine kolaylıkla yeni sayfalar, resim, ürün ve daha fazlasını ekleyebilme imkânı sunar. Kullanıcılar sitelerini daha iyi gösterebilmek, ziyaretçinin dikkatini çekebilmek için renkli temalar kullanmak isterler. WordPress’in ücretsiz ve ücretli tema fiyatları sayesinde uygun maliyetlerle site tasarlayabilirler. WordPress’in kullanıcılara sağladığı avantajlardan bir diğeri ise yüksek güvenliğe sahip olmasıdır. Sitenizi hedef alan bir saldırıya karşı WordPress ile tüm verilerinizi ve sitenizi güvende tutabilirsiniz.

WordPress Hosting’in Dezavantajları Nelerdir?

WordPress, açık bir kaynak ve yaygın bir şekilde kullanılıyor olmasından dolayı bilgisayar korsanlarının ve siber saldırıların her zaman hedefinde olan bir sistemdir. Sitenizin kullanılabilmesi için aktif hale getirilen kod başkası tarafından yazılır, bu nedenle site siber saldırılara karşı savunmasız durumdadır. WordPress, sitenizi geliştirmek için birden fazla eklentiyi kolay bir şekilde kullanmanızı sağlar ve eklediğiniz eklentiler sitenin işlevselliğini arttırır, ancak bu durum sonucunda sitenin performansı azalır ve yanıt süresi yavaşlar. Performansın azalmaması için güncelleme öncesinde kullanmadığınız eklentileri kaldırabilirsiniz. Ziyaretçiler sitenizin hızlı yanıt vermemesi ve performansının düşük olmasından dolayı alternatif site arayışına girebilirler. Bu durumla karşılaşmamak için yüksek performansa sahip olan bir hosting kullanmaya özen göstermelisiniz.

Klasik Web Hosting mi WordPress Hosting mi?

Web sitesi için tercih edilen hosting hizmetinin kalitesi şirketin başarısını en çok etkileyen hususlardan birisidir. Bu nedenle hosting seçerken şirketinizi en iyi noktaya getirecek olan hizmeti seçmeniz son derece önemlidir. Klasik web hosting veya WordPress hostingi seçme nedeniniz sitenizin ziyaretçi trafiğine bağlı olmalıdır. Başlangıç aşamasında yeterli bütçeniz yoksa klasik web hosting seçerek başlayabilirsiniz, fakat zamanla işletmeniz büyüdükçe gün içerisinde sitenize giren ziyaretçilerin sayısı da artacaktır. Sitenizin ziyaretçi sayısının artmaya başladığı durumda WordPress’in sunduğu ayrıcalıklara ihtiyaç duyabilirsiniz. WordPress hosting, klasik web hostinge oranla çok güvenilir ve hızlıdır. Web sitesini ziyaret eden kullanıcıların yoğunluğu siteyi yavaşlatabilir ve performansını düşürebilir, WordPress hosting web sitelerini kullanarak sitenizi sorunsuz bir şekilde kullanabilirsiniz.

Web hosting ile ilgili ayrıntılı rehbere buradaki blog yazımızdan ulaşabilirsiniz.

WordPress Hosting Çeşitleri Nelerdir?

WordPress hosting, hosting çeşitlerinden birisidir. İnternet sitelerini WordPress sistemi ile oluşturan kullanıcılar WordPress hosting kullanmak zorundadırlar. Ücretsiz WordPress hosting dışında kurumsal hosting, e-posta hosting, cloud hosting, sınırsız hosting ve paylaşımlı hosting seçenekleri de bulunmaktadır. En iyi WordPress hosting avantajlarından faydalanmak için web sitenizi %100 uyumlu WordPress üzerinden tasarlamalısınız. Ücretsiz WordPress hosting hizmetleri içerisinde barındırma alanında en iyi şekilde depolama yapabilmek için SSD kullanılmaktadır. Depolama alanında SSD tercih edilmesi ziyaretçilerin her zaman sorunsuz ve en iyi şekilde siteye ulaşabilmelerini sağlar. Güvenliği en üst seviyede tutabilmek için SSL sertifikaları tercih edilir. SSL sertifikası sayesinde hem site sahibinin hem de ziyaretçilerinin güvenliği sağlanır.

Paylaşımlı (Shared) WordPress Hosting

Paylaşımlı hosting, neredeyse her sağlayıcıda bulunan en yaygın hosting hizmetidir. İlk kez site oluşturacak küçük veya orta ölçekte ziyaretçi trafiğine sahip kullanıcılar paylaşımlı hosting seçeneğini tercih edebilirler. Paylaşımlı hostingin paketleri genellikle hosting sitelerinde başlangıç veya giriş paketleri kategorisinde sunulmaktadır. Site kurma konusunda tecrübesiz olan kişiler için uygunluğunun yanında en uygun fiyata sahip hosting hizmetidir. Site kurma aşamasında bütçesi olmayan kullanıcılar için ideal bir hosting seçeneğidir. Ancak uygun fiyat ile birlikte depolama alanı ve site hızı konusunda da bazı sınırlamalar olmaktadır. CPU ve RAM gibi kaynaklar sitenin bulunduğu sunucu içerisindeki tüm siteler tarafından ortak bir şekilde kullanılır. Bu durumda sitenizin hızını düşürebilir, ziyaretçilerin siteye erişme süresi de uzayabilir.

Yönetilen (Managed) WordPress Hosting

Yönetilen WordPress hosting seçeneğinin yönetimini alanında uzman kişilerden oluşan teknik ekip yönetir. Teknolojiden ve site kurmaktan fazla anlamayan, bu konuda tecrübesi olmayan ve belirli bir plan sonucunda ortaya çıkan ücretleri rahatlıkla karşılayabilecek siteler için en iyi seçeneklerden birisidir. İnternet sitenizin veya blogunuzun ziyaretçi sayıları her gün büyük bir ivmeyle büyüyor; ancak, sitenize ayırabileceğiniz zamanınız yoksa ve belirli bir fiyat karşılığında sitenizle ilgili her şeyi profesyonel bir ekibin yönetmesi sizin için uygunsa yönetilen WordPress hostingi tercih edebilirsiniz. Sitenizi daha iyi bir şekilde yöneterek büyümeye devam etmesini sağlayabilecek teknik bilginiz ve becerinizi yoksa yönetilen hostingle şirketinizin daha başarılı olmasını sağlayabilirsiniz. Yönetilen WordPress’i kullandığınız süre boyunca herhangi olumsuz bir durumla karşılaştığınızda ekip tarafından sorunlarınız hızlı bir şekilde ele alınarak çözülür.

WordPress VPS Hosting

VPS kelimesinin Türkçe karşılığı özel sunucudur. VPS hosting, genellikle orta düzeyde ziyaretçi trafiğine sahip olan internet sitesi sahipleri tarafından seçilir. VPS hosting, paylaşımlı hosting planlarının sınırlamasına oranla daha fazla alana sahip olan ancak internet sitesi için özel bir sunucu kaynaklarına ihtiyaç duymayan kullanıcılar için uygundur. VPS hosting, paylaşımlı hostinge göre yüksek performans sunar. Sunucu kiralama işlemi yapmadan site kurulumunu yapabilme imkânı sunması sayesinde uygun fiyat seçeneklerine sahiptir. VPS hosting kullandığınız süre boyunca superuser erişimine de sahip olursunuz. Ancak VPS hosting kullanabilmek için temel düzeyde teknik bilgiye sahip olmanız gerekmektedir. Teknik bilginiz yoksa kullanım aşamasında zorlanabilir, doğru şekilde yapılandıramadığınızda site içerisinde güvenlik sorunları yaşayabilirsiniz.

WordPress Fiziksel (Dedicated) Sunucu

Fiziksel sunucu, web sitesinin oluşabilecek ihtiyaçlarına yönelik bir sunucudur. Sunucu içerisindeki tüm kaynaklar size aittir ve başka hiçbir web sitesi bu kaynaklara erişemez, bu sayede güvenlik tedbirleri en üst seviyede olur. Kaynakların size ait olması güvenliği arttırmasının yanında ziyaretçi yoğunluğu ne kadar artarsa artsın sitenin performansını ve hızını arttırır. Sunucunun kurulum aşamasında tam denetim hakkına sahip olmanızı sağlar. Site yönetimi ve kurulumu hakkında teknik bilgiye sahipseniz tam denetim hakkınızı kullanarak şirketinizi veya blogunuzu büyütebilirsiniz. Fiziksel sunucu, en geniş barındırma seçeneklerine sahiptir. İnternet siteniz için fiziksel sunucu kullandığınız süre boyunca paylaşımlı sunucudaki gibi her şeyi paylaşmanıza gerek duymadan kişisel bir sunucuya sahip olabilirsiniz. Kişisel sunucuya sahip olmanız daha az saldırı riskiyle karşılaşmanızı sağlar.

Ücretsiz WordPress Hosting Kullanılmalı mı?

Kullanıcılar, WordPress hosting nedir veya web hosting nedir diye araştırırken ücretli olup olmadıklarına dikkat ederler. Bedava host veya free host diye de adlandırılabilen WordPress hosting, ücretsiz bir hosting imkânı sunar ancak; ziyaretçi trafiği yoğun olan blog ve internet sitelerine uygun olmayabilir. Ziyaretçi yoğunluğunun artmasından dolayı web sitesinin o anki hızı ve performansı düşebilir. Eğer güvenlik ve site performansı konusunda endişeleriniz varsa, ücretli WordPress paketlerini incelemelisiniz.

0 Shares:
Benzer İçerikler
Devamını Oku

Sunucu mu Hosting mi?

Bu İçerikte Bahsedilen Konular Sunucu (Server) Nedir?Hosting Nedir?Sunucu ve Hostingin Arasındaki Farklar Nelerdir?Hosting Hizmetleri PaylaşımlıdırSunucuların Aksine Çoklu Bir…
Devamını Oku

WordPress Hosting vs VPS Satın Alma Rehberi

Bu İçerikte Bahsedilen Konular WordPress Hosting Nedir?WordPress Hosting Planlarının AvantajlarıWordPress Hosting Planlarının DezavantajlarıNatro’nun WordPress Hosting Seçenekleri Neler?VPS Hosting…