WordPress’te İçerikler, Sayfalar Yoruma Nasıl Kapatılır?

Açık kodlu bir yazılım olan WordPress, başta şahsi bloglar olmak üzere ticari işletmeler tarafından da sıklıkla kullanılmaktadır. Kolay ara yüzüyle herkesin birkaç günde adapte olabileceği bu platform, aynı zamanda SEO içerikli çalışmaların yapılabildiği bir içerik yönetim alanıdır. İster ticari isterseniz de şahsi amaçlarla kullanabileceğiniz WordPress’te içerikler ve sayfaları yoruma kapatmak isteyebilirsiniz. Keza özellikle ticari amaçla kurulan sitelerde büyük sorunlara sebebiyet verebilecek farklı tarz yorumları hem tüm sayfa hem içerik hem de sadece belirli alanlar için kapatabilirsiniz. İşletme amacıyla faaliyet veren sitelerin daha fazla ilgilendiği bu konu hakkında merak edilen tüm detayları sizler için bir araya topladık.

Sürekli güncellenen ve kullanıcılarına büyük kolaylıklar sağlayan WordPress tabanlı bir web siteniz varsa ve çoğu ayarları, “varsayılan” olarak kullanıyorsanız; sayfa ve içerik yorumlarına da açık bir konumdasınız demektir. Blog kullanıcıları için tercih edilen bu açıklık bazı işletmeler tarafından olumlu bakılan bir durum değildir. Eğer WordPress içeriklerindeki ya da sayfalarındaki yorumları diğer kişilere kapatmak istiyorsanız basit birkaç adımı izleyerek işleminizi gerçekleştirebilirsiniz.

WordPress İçeriklerinin Tamamen Yoruma Kapatılması

Sağladığı kolaylıklar nedeniyle kullanım oranı her geçen gün artan WordPress üzerinden sitenizi tamamen yorumlara kapatmanız mümkündür. “Yönetici Paneli” kullanılarak yapılan bu işlem sonucunda sitenizin tüm sayfa ve içerikleri kişilerin yorum yapmasına kapalı hale getirilir. Lakin bu işlemi yapmadan önce sitenizde hali hazırda aktif kullanıcı yorumları varsa bu yorumlar ortadan kaybolmaz. Var olan yorumları silmek isterseniz farklı bir işlem daha yapmanız gerekecektir. Şimdi adım adım WordPress sitesinin yorumlara kapatılmasını listeleyebiliriz:

  • WordPress yönetici panelinize giriş yapın.
  • Ayarlar sekmesinden “Tartışmalar” seçeneğine geçiş sağlayın.
  • Burada karşınıza çıkan “Varsayılan makale ayarları” seçeneğinde yer alan “yeni yazılar üzerine yorum yapılmasına izin ver” seçeneğinin işaretini kaldırın.

Bir dakikalık işlem sonucunda yeni içeriklerinize yorum gelmesini engellediniz. Sayfanızda daha önce yayınlanan içeriklerde de yorum kapatmak isterseniz şu adımları izleyebilirsiniz:

  • WordPress yönetici panelinde yer alan “Yazılar” seçeneğinden “Tüm Yazılar” a ulaşın.
  • Sayfanın sağ köşesinde bulunan “Ekran Tercihleri” isimli alana tıklayın.
  • “Sayfa başına gösterilecek öğe” seçeneğini sitenizde yayında olan içerik sayısı ile aynı yapın.
  • Sitede bugüne kadar yayına alınmış içerikleriniz için “Yayımlanmış” seçeneğinde hepsini listeleyin. Bu listenin en üst kısmında “Başlık” seçeneği yer alıyor. Onu tıkladığınız anda yayındaki tüm yazılar işaretmiş olacaktır.
  • Başlık kısmının hemen üstünde yer alan “Toplu İşlemler” seçeneğinden önce “Düzenle” sonrada “Uygula” sekmelerine tıklayın.
  • Alt kısımda “Yorumlar” seçeneği çıkacaktır. Bunu, “İzin verme” olarak işaretledikten sonra güncelleme sekmesine tıklayarak işleminizi sonlandırabilirsiniz.

WordPress Sayfalarının Yoruma Kapatılması 

WordPress içerikleri için yorumları kapatmanın dışında sayfalarda yer alabilecek yorum seçeneklerini de engellemeniz mümkündür. Bu durumun tercih edilmesinin en büyük nedeni ilerleyen süreçlerde sayfalar için yeni içerikler ürettiğinizde bir anlık dalgınlık ile içeriği yorumlara kapalı hale getirmemektir. Böyle küçük bir hataya yer vermemek adına sayfaların yorumlarını da toplu halde pasif hale getirebilirsiniz. Yine oldukça basit olan bu işlem için bir eklenti indirmeniz gerekecektir. Daha detaylı bir şekilde WordPress sayfalarının yoruma kapatılmasını listeleyecek olursak;

  • WordPress yönetim panelinizi açarak “Eklentiler” seçeneğine gidin.
  • Arama çubuğu ile “No Page Comment” eklentisini bulup indirin.
  • Kurulum işlemi sonlandığı anda Ayarlar seçeneğine geri dönün. Burada yeni eklentinizin ayarlar alanı da aktif olacaktır.
  • “Disable comment on new” başlığı altında verilen Sayfalar seçeneğinde “Comment” ve “Trackbacks” seçeneklerine tik işareti attıktan sonra “Update Settings” diyerek sayfalarınızı yeni yorumlardan arındırabilirsiniz.

Dakikalar süren bu basit işlem eski yani mevcut olan sayfalardaki yorumları kaldırmaz. Eğer o kısımlarda yer alan yorumlardan da kurtulmak istiyorsanız şu işlemi de yapmayı ihmal etmeyin:

  • “Modify All Current” sekmesinin altında yer alan “Sayfalar” seçeneğine bir göz atın.
  • Buradaki tüm seçeneklerde “Disable All Comments” seçeneğini işaretleyip ayarları güncelleyin.
  • Eğer bir süre sonra site sayfalarınızda yeniden yorumların görünmesini isterseniz aynı alana gelip, buradaki sekmeyi “Enable All Comments” yapabilirsiniz.

WordPress Belirli Sayfaları Yoruma Kapatma

WordPress tabanlı web sitenizde farklı sayfalar açarak kullanıcıya çeşitli alanlarda kolaylıklar sağlıyor olabilirsiniz. İster şahsi isterseniz de ticari amaçla açılabilen bu sayfaların hepsinde yorumları kapatmak bazen faaliyetlerinizi olumsuz etkileyebilir. Ya da kullanıcıların yorum yapması olasılığının bulunduğu içeriklerle organik trafiğinizde önemli artışlar planlayabilirsiniz. Durum böyle olduğu zamanlarda sadece belirlediğiniz sayfalardaki yorumları kapatarak, diğerlerinde açık kalmasını sağlayabilirsiniz. Belirli sayfa yorumlarını açıp kapatmak için şu adımlar izlenebilir:

  • Yoruma kapatmak istediğiniz sayfaya gelin. Sayfanın “Düzenle” seçeneğine tıklayarak sayfa arkasında işlem yapılacak alanın açılmasını sağlayın.
  • Açılan yeni sayfanın sağ üst köşesinde “Ekran Tercihleri” seçeneği olacaktır. Buraya tıklayarak giriş yapın.
  • Karşınıza gelen kutucuklu alanda “Tartışma” başlıklı seçeneği işaretleyip sayfayı mouse yardımıyla aşağıda doğru çekin. 
  • Sayfayı aşağıya doğru sürükleyince karşınıza çıkan “Yorumlara izin ver” seçeneğini işaretleyerek ayarlarınızı güncelleyin. Kapatmaya karar verdiğinizde yine bu alandan seçim yapabilirsiniz.

WordPress Yorumlarını Kapatmanın Avantaj ve Dezavantajları

WordPress kullanıcıları, farklı sebeplerle sayfa ve içeriklerine gelen yorumları engelleyebiliyorlar. Ancak bu yorumların açık ve kapalı olmasının siteye getirdiği bazı avantajlar ile dezavantajlar vardır. Bu konuya da kısaca değinilecek olursa ilk olarak avantajlardan bahsedebiliriz:

WordPress Sitenizde Yorumları Kapatmanın Avantajları

  • Sitede yer alan yorumlarla teker teker uğraşmak, onlara cevap hazırlamak özellikle yoğun kişiler için büyük bir zaman kaybıdır. Tüm yorumları kapatarak bu alana harcayacağınız enerjiyi farklı alanlara yöneltebilirsiniz.
  • Rakip siteler ya da farklı amaçlarla kurulan sitelerin, size ait web sitesine saldırmasını engellemiş olursunuz. Genellikle rastgele ya da bot hesaplarla yapılan bu yorumlar spam amacıyla hazırlanır. Eğer yorumlarınızı kapatırsanız bu tarz saldırılardan kurtulmuş olursunuz.
  • Yorum eklenmeyen içerikler yoğun bir tartışma olan içeriğe göre daha hızlı yüklenir. Hızlı yüklenen sayfalar kullanıcıların en dikkat ettiği özelliklerden biridir.
  • Özenle hazırlanmış bir içerikle süslenen sayfanın daha temiz ve düzenli görünmesinde etkilidir.
  • Online satış için kullanılan bir web sitesinde potansiyel müşterilerinizi etkileyecek kötü söylemlerin oluşmasını engeller. Bildiğiniz gibi online satış platformu ya da ürünler hakkında yapılan kötü yorumlar her zaman potansiyel müşteri kitlesini olumsuz yönde etkiler.

WordPress Sitenizde Yorumları Kapatmanın Dezavantajları

  • WordPress yorumlarını kapatmanın en kötü tarafı kullanıcıyla olan iletişiminizin kesilmesidir. Keza sitenizi faal olarak takip eden ve sizinle içerikleriniz hakkında konuşabilen kullanıcıların sadakati oldukça yüksektir. Ancak belirli sebeplerle içerikleri ya da sayfaları yorumlara kapatmak ilişkiyi kesmek anlamına geleceğinden dolayı kullanıcı üzerinde olumsuz bir etki yaratır.
  • Kullanıcılardan gelecek olan olumlu öneri ve eleştirilerden uzak kalmanıza neden olur. Farklı kişilerin firmanız, faaliyetleriniz, hizmet ya da ürünleriniz hakkında neler beklediğini, istediğini onlardan öğrenmenize engel olur.
  • SEO için önemli olan içerik çalışmalarında içeriğe olan ilgi, arama motorları tarafından da beğenilir. Yorumların kapalı olması özellikle de küçük bir miktarda site içi SEO’nuza olumsuz etkiler yaratabilir.

WordPress her ne kadar kullanımı kolay bir web site alt tabanı olsa da sürekli güncellemeler nedeniyle çoğu zaman yeniliklere adapte olmakta zorlanabilirsiniz. Böyle sorunlar yaşadığınızda ya da daha profesyonel desteğe ihtiyaç olduğunu hissettiğinizde hemen Natro ekiplerinden destek alabilirsiniz. Başta hosting ve domain olmak üzere pek çok sunucu işlemini kolayca sizlere sunabilen natro.com sayesinde uygun fiyatlı hizmetin keyfini sürebilirsiniz.

0 Shares:
Benzer İçerikler