Web Sitenize E-Posta Bülteni Nasıl Entegre Edilir?

Email marketing. Email concept.

E-posta bülteni her site için farklı amaçlar doğrultusunda kullanılabilir. Örnek vermek gerekirse; bazı işletmeler, ziyaretçilerine, satışa sundukları ürünler hakkında bilgiler gönderebilirler, harici stok yenilenme durumları bildirilebilir ya da bunun yerine web sitelerinde uygulamış oldukları son güncellemeler, indirimler ya da kampanyaları bildirmek için kullanabilirler. Bunun haricinde bazı kişisel blog siteleri, yeni paylaşım yaptıkları içerikleri ziyaretçileri ile e-posta yoluyla bildirebilirler. Özellikle blog sitelerinin bu uygulamaya yönelmesi sadık bir takipçi kitlesi oluşturmak ve sitelerinin sahip olduğu ziyaretçi trafiğini arttırmak için oldukça büyük bir önem teşkil etmektedir. Şimdi bu konuyu biraz daha detaylı olarak açıklamaya başlayabiliriz.

E-Posta Bülteni Nedir?

Tabii e-posta bültenini sahip olduğunuz web sitesine nasıl entegre edilebileceğinize gelmeden önce, e-posta bülteni nedir, ne işe yarar ya da kimler e-posta bültenini kullanmalıdır bunu anlamak gerekmektedir. İlk olarak e-posta bülteninin ne olduğunu anlamak ile başlayalım.

E-posta bülteni, sahip olduğunuz internet siteniz hakkında, internet sitenize ziyarette bulunan ziyaretçilerinize haber, ipuçları ya da birtakım güncellemelerinizi bildirmek için kullanabileceğiniz çevrimiçi olanaklar sunan bir araçtır. Tabii internet sitenizi ziyarette bulunan kullanıcıların bahsetmiş olduğumuz birtakım güncelleme, ipuçları ya da yeniliklerden haberdar olabilmek için sizin ile e-posta adreslerini paylaşmaları gerekmektedir.

E-Posta Bülteni Ne İşe Yarar?

E-posta bülteninin ne olduğunu anladıktan sonra e-posta bülteninin ne işe yaradığını öğrenmemiz, bir internet sitesi için e-posta bülteninin neden vazgeçilmez bir eklenti seçeneği olduğunu anlamamız konusunda yardımcı olacaktır.

Web sitenize giren ziyaretçilerinizin %75’i kadarının internet sitenize tekrardan denk gelme olasılığının oldukça düşük olduğunu göz önünde bulundurursak, aslında e-posta bülteninin ne denli önemli olduğunu anlayabiliriz.

  • İnternet sitenizi ziyaret eden ziyaretçilerinizi aboneleriniz haline dönüştürür. Aboneniz olan ziyaretçileriniz ise web sitenizde yaptığınız birçok şeyden gün içerisinde haberdar olacağından dolayı internet sitenizi tekrar ziyaret etmek isteyecektir. Bu da internet sitenize abone olan ziyaretçileriniz açısından zaman içerisinde müşteri sadakati oluşturmanıza katkı sağlar.
  • İnternet sitenizin eğer bir e-posta bülteni yoksa, mantıken bir üst maddede de açıklamış olduğumuz üzere gün içerisinde düzenli bir biçimde potansiyel abonelerinizi ve müşterilerinizi kaybetmeye devam edersiniz.

Aslında bu iki ana etken e-posta bülteninin bir internet sitesi için neden vazgeçilmez bir eklenti olduğunu oldukça yeterli bir biçimde açıklıyor. Peki “E-posta bülteni yerine sosyal medya hesaplarından gün içerisinde yapılan paylaşımlar da bize aynı etkileşimi kazandırmaz mı? E-posta bülteni ile uğraşmaya ne gerek var?” Yapılan araştırmalara, insanların gün içerisinde sosyal medya hesaplarından ziyade e-posta hesaplarına karşı daha kontrolcü yaklaşım eğiliminde olduklarını göstermiştir. Bu araştırma sonrasında çıkan sonuçlar, e-posta bülteninin bir internet sitesi için hayati önem taşıdığını ortaya koymuştur.

E-Posta Bülteni Kimler İçindir?

E-posta bülteni neden önemlidir ve e-posta bülteni nedir? öğrendik. Peki e-posta bültenini kimler kullanmalıdır? Aslında böyle bir soru yöneltmeye hiç ama hiç gerek yoktur çünkü bu soruyu “e-posta bültenini internet sitesi olan herkes kullanmalıdır” şeklinde cevaplayabiliriz. Bunun ne bir zamanı ne de yeri vardır. İnternet sitenizi açmış olduğunuz ilk günden şu anda bu paragrafı okuduğunuz güne kadar hali hazırda kullanıyor olmanız sizin için oldukça önem arz etmektedir. Sebebi ise daha önce de belirtmiş olduğumuz gibi, e-posta hatırlatmaları ile ziyaretçilerinizle internet siteniz arasındaki iletişimin zedelenmesi sizin için her gün para, abone ya da potansiyel müşteri kaybı olarak dönecektir. E-posta bültenine sahip olmanız, şüphesiz size her zaman kazandıracaktır. Fakat detaylarına bakacak olursak:

Küçük İşletmeler Adına E-Posta Bülteni:

Küçük işletmeler de bir üst paragrafta bahsetmiş olduğumuz üzere e-posta bülteninden yararlanabilirler. Küçük işletmeler tarafında da e-posta, özellikle web siteleri için çok fazla harcama yapmak istemeyen kişiler için ziyaretçilerini ve potansiyel müşterilerini kaybetmemek adına en uygun yoldur.

E-Ticaret Siteleri Adına E-Posta Bülteni:

Araştırmalar, internet sitelerinden e-posta yolu ile bildirim alan ziyaretçilerin %44’ünden daha fazlasının satın alma işlemine yöneldiklerini ortaya koydu. Bu sebepten dolayı, eğer bir e-ticaret siteniz var ise e-posta bülteni kullanmak kuşkusuz sizin ve internet siteniz adına güzel bir seçenek olacaktır. Günümüzde büyük e-ticaret sayfası bulunan firmalara bakarak da bunun ne kadar etkili bir yöntem olduğunu görebiliriz.

Kar Amacı Olmayan Kuruluşlar Adına E-Posta Bülteni:

Günümüzde, kâr amacı gütmeyen kuruluşlar da ihtiyaç duydukları bağışlar, destekler ya da düzenleyecek oldukları etkinlikler için ziyaretçilerine ulaşmak istediklerinde şüphesiz e-posta bültenine başvururlar. Bunun en büyük sebeplerinden biri sosyal medya aracılığı ile insanlara ulaşmanın hem daha maliyetli hem de daha pahalıya mal olmasıdır.

E-posta bülteni oluşturmak, kâr amacı gütmeyen kuruluşlar ile kuruluşların sahip olduğu kitlenin (bağışçılar, halk, öğrenciler, destekçiler ve benzeri) sürekli iletişim halinde olmalarını sağlar (Özellikle insanların kâr amacı gütmeyen kuruluşlardan gelen e-postaları önemseme ve açma olasılıklarının daha yüksek olduğunu göz önünde bulundurursak). Harici olarak şunu da belirtmekte fayda var: Y kuşağının %49’unun destekledikleri kuruluşlardan aldıkları e-postaları dikkate aldıklarını ve destekledikleri kuruluşlardan da e-posta almayı istediklerini biliyor muydunuz?

Kişisel Bloglar ve Haber Siteleri için E-Posta Bültenleri:

Kişisel bir blog ya da haber sitesi kurmak istiyorsanız kuşkusuz ziyaretçilerinizle sürekli iletişim halinde olmanız şarttır. Bu sebepten dolayı e-posta bültenleri sizin için vazgeçilmez olacaktır. Eğer biraz araştırma yaparsanız, araştırma sonucunda ünlü blog yazarları ya da ünlü dijital haber sitelerinin e-posta bültenlerini ne kadar çok önemsediklerini görebilirsiniz.

Bunun sebeplerine maddeler halinde gelecek olursak:

  • Web sitenize bir daha uğramama ihtimali olan kullanıcılar için e-posta güncellemeleri için dönmelerini teşvik edebilirsiniz.
  • Sadık bir okuyucu kitlesi oluşturabilirsiniz.
  • E-posta bültenlerinizi dilediğin gibi kullanabilirsiniz (Sosyal medya platformlarında denk gelebileceğiniz kısıtlamalara uğramadan!).

Eğitim Amaçlı Kullanılan E-Posta Bültenleri:

Eğitim kurumları, öğretim üyeleri, ebeveynler ya da eğitimine düşkün öğrenciler tarafından desteklenmek isterler. Bu gerek bir bağış sistemi gerek bir kayıt kabul sistemi gerekse organize edilecek etkinlikler ya da pilav günü gibi aktiviteler olabilir. Bu konuda e-posta bültenleri diğer başlıkları altındaki web sitelerine yardımcı olabildiği gibi bu konuda da eğitim kurumları tarafından kurulan web sitelerine yardımcı olabilir.

E-Posta Bülteni Entegre Etme Adımları:

İnternet siteniz var ise yukarıda da bahsetmiş olduğumuz gibi günümüzün dijital dünyasında bir e-posta bülteninizin olması şarttır. Üstüne üstelik e-posta bültenlerinin kolaylığı, masraflı olmayışı ve pratikliği de öne çıkan unsurlardır. Şimdi gelelim e-posta bülteni oluşturmanız için izlemeniz gereken adımlara.

E-Posta Pazarlama Hizmetine Kaydolmak:

Her ne kadar çoğu e-posta bülteni pazarlama hizmeti, birbiriyle aynı işi yapsa bile farklı yolları tercih edebilirler. Yani aynı sonuca farklı yollardan ulaşabilirler ki bu da zaten asıl farkı ortaya koyar. Bu sebepten dolayı her ne kadar birden fazla e-posta bülteni pazarlama hizmeti olsa bile siz kendiniz için en uygununu içlerinden seçmelisiniz. Aradığınız kriterlere ve sizlerin kullanımına sunduğu özelliklere göre bunu belirleyebilirsiniz. Mailchimp bu konu için tavsiye edebileceğimiz e-posta bülteni pazarlama hizmetlerinden olabilir. 

Liste Oluşturmak:

Artık bir pazarlama hizmeti ile anlaştınız ve hizmet almaya başladınız. Sırada liste oluşturmak var. Kendinize liste oluşturmak için öncelikle bir hesap açmalı ya da e-postalar için bir veri tabanı oluşturmalısınız. Bu durum internet sitenizdeki ziyaretçilerinizin kayıt ya da abone olma formlarını entegre edecek ya da sağlayıcıya ve oluşturduğunuz listenize bağlayacaktır. 

E-Posta Adreslerini Toplamak:

Ziyaretçilerinizin e-posta adreslerine internet siteniz hakkında e-postalar yollamak istiyorsanız, öncelikle onların e-postalarını almanız gerekmektedir. Bu sebepten dolayı ziyaretçilerinizin e-postalarını toplamalısınız. Bunu internet sitenizde oluşturacağınız forma ziyaretçilerinizin katılmalarını rica ederek yapabilirsiniz. Unutmayın bu konuda ziyaretçilerinize güven aşılamalı ve onların sevgilerini kazanmalısınız.

Profesyonel Bir Katılım/Abonelik Formu Oluşturmak:

E-posta hizmetine başvurduk, kaydımızı oluşturduk, ziyaretçilerimizin e-postaları alma aşamasındayız. Bunun için profesyonel bir katılım/Abonelik formu oluşturabilirsiniz. Bu ziyaretçilerinizin dikkatini daha çok çekecektir. Sizler için birkaç adet yardımcı olabilecek uygulama:

  • Pop-Ups: Bu uygulama zaman zaman ziyaretçilerinizin canını sıkacak olsa bile internet sitenize abone/katılımcı toplamak adına en etkili uygulamalardan biridir. 
  • İçeriğinizin altına ya da sayfanızın, gönderinizin ortasına gömülü formlar: Bu tür formlar da katılımı ve abonelik durumunu arttıran etkili yöntemlerdendir. Ziyaretçileriniz internet sitenizde gezinirken hali hazırda internet siteniz onların ilgisini çekmişse bu formlardan birini görebilir, hızlı ve pratik bir biçimde katılımcılığını ya da aboneliğini tamamlayabilir.
  • Kenar çubukları (Sidebar): Genel olarak bir internet sitesine gireceğiniz zaman ekstra seçenekleri hep internet sitesinin sahip olduğu kenar, üst ya da alt çubuklarda ararız. Bu sebepten dolayı ziyaretçileriniz internet sitenizi ziyaret ettiği zaman internet sitenizde yer alan bu kısımlara bakacaktır. Oralarda katılım ya da abone formu bulundurmak mantıklı olabilir.

Yukarıda bahsetmekte olduğumuz katılım formu seçeneklerini değerlendirebilirsiniz.

Abonelerinize E-Posta Yollamak:

İnternet sitenize bir abone formu ekledik. Şimdi ziyaretçileriniz internet sitenize yavaş yavaş abone almaya başladılar. Yeni abonelerinize bir hoş geldin mesajı göndermek sempatilerini kazanmamızı sağlayabilir. 

Yeterli Aboneniz Yok mu?

E-Posta bültenini internet sitenize entegre edebilmek amaçlı tüm adımları uyguladık. Fakat internet sitemize çekmiş olduğumuz abonelerin sayısı oldukça az mı? Peki bu durumda ne yapabiliriz? Gelin sizinle bu konu hakkında birkaç tavsiye paylaşalım.

Birden Fazla Abonelik Formu Kullanmak:

Tek bir abonelik formu internet siteniz için yeterli olmayabilir. Bu sebepten dolayı farklı sekmelere ve yerlere farklı abonelik formları ekleyebilirsiniz. Daha önce de bahsettiğimiz gibi internet sitenizin kenar kısımları, üst, alt kısımları ya da oluşturmuş olduğunuz içeriklerinizin içine ekleyebilirsiniz. 

Ücretsiz İçerik Sunmak:

Ücretsiz olan birçok şey insanların dikkatini çeker. Bu yüzden ziyaretçilerinize, internet sitenize abone oldukları taktirde vazgeçemeyecekleri bir şey vadinde bulunun. Bu herhangi bir ses kaydı, PDF ya da indirebilecekleri güzel bir içerik olabilir.

Abone Almak Adına Reklam Vermek:

Elimizde son ama yine de etkili bir seçenek olan sosyal medyanın gücü var. Eğer internet sitenizi büyütmek ve daha fazla dikkat çekerek abonelerinizin sayısını artırmak istiyorsanız, sosyal medya üzerinden internet sitenizin reklamlarını verebilirsiniz. Ekstradan da sosyal medya hesaplarınızdan ziyaretçilerinize abone olmaları gerektiği konusunda hatırlatmalar da yapabilir ve abonelik bağlantıları da paylaşabilirsiniz.

Bu sefer ki yazımızda internet siteleri için e-posta bültenlerinin ne derecede öneme sahip olduklarını, kimlerin e-posta bültenlerini kullanmaları gerektiğini ve İnternet sitenize başarılı bir biçimde e-posta bültenini nasıl entegre edebileceğinizi anlatmış bulunmaktayız. Zaman içerisinde abone hacmini arttırarak sizler de bu şekilde internet siteniz adına önemli adımlar atabilir ve internet siteniz için kemik bir kitle oluşturabilirsiniz.

Natro.com sayfalarında bulunan tüm e-posta çözümlerini inceleyerek fikir edinebilir, bu alanda da güvenli ve hızlı hizmetlerimizden faydalanabilirsiniz.

E-posta çözümlerine ve mail hostinge ulaşmak için buraya tıklayabilirsiniz.

0 Shares:
Benzer İçerikler
Devamını Oku

Webmail Nedir?

Bu İçerikte Bahsedilen Konular Webmail’in Kısaca Tarihi   Webmail’e Giriş Yaparken Yapılması Gerekenler Nelerdir?  Webmail Uygulamaları Neden Popüler? Webmail Programları Neden ve…