Ters Proxy Lisans Nedir?

Ters Proxy, “ters vekil sunucu” anlamına gelir. Bilgisayar ağlarında istemci adına bir veya birden fazla sunucudan kaynakları alarak istemciye ileten bir vekil sunucu türüdür. Aldığı tüm kaynakları istemciye geri döndürür. İstemci isteklerini uygun arka uç sunucusuna yönlendirmek için ters proxy güvenlik duvarının arkasında oturur. Sanki lisanslı bir sunucuymuş gibi davranarak bilgilerinizi öğrenebilir. Kendi güvenliğini en üst seviyede tutan sunucudan bilgileri geri alma şansınız olmaz. Bunların farkında olmayan kullanıcılar, ucuz olduğu için bu sunucuları tercih eder. Ucuza satın alınan sunucu başınıza çok büyük dertler açabilir.

Web tarayıcınızda lisans için arama yaptırdığınızda karşınıza güvenilir siteler dışında da siteler çıkar. Bu sitelere girdiğinizde aradığınız hizmetin çok cüzi rakamlara satıldığını görürsünüz. Alacağınız hizmetin diğer sunucu hizmetlerinden farksız olduğu yazar. Siz de madem aynı işi görüyor deyip satın alabilir ve daha uygun fiyatlarla kullanabilirsiniz. Kullanmaya başladığınızda diğer sunuculardan bir farkı olmadığını ve aynı hizmeti aynı kalitede aldığınızı düşünebilirsiniz. Aslında ters sunucunun yaptığı şey tam olarak bilgilerinize ulaşmaktır. Sunucunuza kurulan web server yazılımının lisans kontrolünü başka bir sunucudan geçirir. Bu sayede ters proxy kendini sanki lisanslıymış gibi gösterir. Bu lisanslama hilesini ancak size zarar verdiğinde anlayabilirsiniz.

Kişisel bilgileriniz çalındığında, web siteniz çalındığında, mail adresiniz çalındığında, bilgisayar bilgileriniz çalındığında ve bunları açamadığınızda anlayabilirsiniz. Lisanslama dışında bu işin güvenli olmayan başka bir boyutu olan crack yöntemi de vardır. Yapmanız gereken en iyi şey güvenilir siteleri tercih etmek olmalıdır. Bu sebeple lisans alırken çok iyi incelemeler yapmalı, kullanıcı yorumlarını dikkate almalısınız.

Lisans hatası mı alıyorsunuz? Kullandığınız işletim sistemleri lisans hatası veriyorsa, buraya tıklayarak sebeplerine ve çözüm yollarına ulaşabilirsiniz.

Ters Proxy Nasıl Çalışır?

Prox, İnternet teknolojisinde bir web tarayıcısı için geçerli bir adres ya da cihazdır. Proxy tarayıcı ya da kullanıcı hakkında herhangi bir bilgi edinmeden İnternet tarayıcısına bilgiler gönderir. Ters proxy temel olarak web sunucusu için aynı görevi görür. Tarayıcı, dorudan sunucuya başvurmak yerine bağlantıyı ters proxy ile kurar. Bunun sebebi de sunucu ile anonim kalmaktır.

Genelde sınırlı sayıda web sitesine hizmet eden ters proxy, bilgileri alıp bu site kullanıcılarına iletir. Web tarayıcısı eriştiği sunucunun proxy olmadığını bildiği için ters proxy’ler çalışır. Tarayıcı sanki normal bir tarayıcıymış gibi görünür. Herhangi bir sunucudan istek aldığında, bu isteği orijinal olan sunucuya iletir. Aldığı cevap ile bilgiyi direk olarak proxy sunucusundan gelmiş gibi bilgileri tarayıcıya gönderir. Örneğin, herhangi biri birinden e-posta adresi almış olsun. Ters proxy e-posta adresinin şifresini değiştirerek üçüncü bir kişiye iletir. Bu şekilde e-pota adresiniz ve şifreniz hacker’ların eline geçmiş olur. SSL ya da güvenli bir yuva katmanı sayesinde kendi için iyi bir şifreleme sağlayabilir.

Kötü niyetli kişiler tarafından kullanılan bu tür sahte lisanslardan uzak durmanızda fayda vardır. Ücretinin çok ucuz olması sizi araştırma yapmaya itmelidir.

Ters Proxy Kullanmanın Ne Gibi Zararları Vardır?

Yukarıdaki başlıklarda da açıklandığı gibi ters proxy sizin için gerçekten risk teşkil eder. Güvensiz olan bu web sunucularını tercih etmeniz, maddi ve manevi ciddi kayıplar yaşamanıza sebep olabilir. Aşağıda maddeler halinde zararları anlatılmıştır:

  • Size ait olan sunucu IP adresi abuse ya da log ile lisans sağlayıcısında tespit edilebilir. Bunun sonucunda da sunucu IP adresi ya da subnetin kara listeye alınma riski ortaya çıkar.
  • Lisans satan firmanın Türkiye’de avukatları varsa, çalınanları geri alma gibi bir şansınız varsa da bu çok az bir ihtimaldir.
  • Bir dosya güncelleme sırasında ters sunucu işlemi meydana gelebilir. Orijinal lisans dosyalarının biri ya birden fazlası değiştirilebilir. Bir tane bile değişse, sunucunuzda değişen dosya üzerinden nasıl işlemler yapılacağını bilmeniz mümkün değildir. Bunun sonucu olarak, sunucunuzda kod öbekleri zararlı yazılımlar gözlemleyebilirsiniz. Bunların hepsi size bir senaryo gibi gelebilir. Ancak ne yazık ki bu şekilde pek çok kişi mağdur olmuştur.
  • Kullandığınız ters sunucu lisansı sayesinde, lisansın asıl sahiplerinin fixleme, ddos saldırıları ya da bockdoor gibi farklı yollar izlemesine neden olabilir.

Web siteleriniz, barındırma altyapımızda kullanılan orijinal lisanslı yazılımlar ile oluşabilecek güvenlik açıkları ve veri kayıplarına karşı Natro’da güvende.
Lisanslı ürün politikamızı incelemek için tıklayın.

Ters Proxy ile Web Sitesi Nasıl Riske Girer?

Güvensiz sunuculardan biri olan ters proxy kullanımı, bilgisayarınızda İnternet bağlı olarak çalıştığınızda her bilgi ve dosyayı riske atabilir. Web siteleri de riske girebilecek yerlerin başında gelir. Çünkü web sitenizde aktif olabilmeniz için İnternete ihtiyacınız vardır. Web siteniz üzerinden e- ticaret işi yapıyorsanız sizin banka ve kredi kartı bilgilerinizi kolay bir şekilde istemcisine ulaştırabilir. Sitenizi ziyaret eden ve siteniz üzerinden alışveriş yapan kullanıcılarında kart bilgileri riske girebilir. Kullanıcı alacağı ürünü seçtikten sonra ödeme kısmına geldiğinde ters proxy devreye girerek kart bilgilerini kopyalayabilir.

Kullanıcının kart bilgileri İnternet sitesi alışverişlerine açıksa, sanal kart üzerinden alışveriş yapmıyorsa kart bilgilerini ele geçiren kişiler farklı sitelerden hemen alışveriş yaparak limitlerini bitirebilirler. Bir başka sorun da web sitenizin çalınması. Bu çok ciddi bir problem olarak karşınıza çıkabilir. Web sitenizi çalarak illegal bir amaç için kullanabilirler. Söz konusu durum, sizin ciddi problem ile karşılaşmanız demektir. Ücretsiz olan, bilinmedik ve güven vermeyen sitelerden lisans alışverişi yapmamanız için geçerli çok fazla sebebiniz var. Satın alacağınız lisansa karar vermeden araştırma yaparak daha güvenilir hosting siteleri bulabilirsiniz.

Crack Yazılım Kullanmanın Zararları Nelerdir?

Crack yazılımın zararlarına geçmeden önce “crack ne anlama geliyor?” sorusunun cevabını verilebilir. Kırma, değişikliğe uğratmak, bozmak anlamlarına gelir. Crack, bir dosyanın ya da programın güvenlik sistemindeki açığı bulup o programı ya da dosyayı değiştirmek demektir. Kısıtlı ya da ücretli yazılımların (Limited Software, Shareware gibi) çeşitli yöntemlerle herkese açık ve ücretsiz hale getirilmesidir. Bir yazılımı cracklemek illegaldir. Aynı zamanda crack yazılım kullanmanın oldukça fazla riski vardır. Aşağıda maddeler halinde riskleri anlatılmıştır.

  • Bilgisayarınızda crackli bir yazılım çalıştırabilmek için güvenlik ve anti-virüs programlarını devre dışı bırakmanız gerekir. Bu durumda artık bilgisayarınız savunmasızdır. Crack yapan kişiler, yaptıkları crak’in içine virüs yerleştirirler. Yazılım açıldığı anda virüs bilgisayara bulaşmış olur. Crack’li program ile birlikte tüm veriler ( şifreler, banka hesapları gibi) verilmiş olur. Sizin haberinizin bile olmadığı bir alışveriş tamamlanmış olur.
  • Site trafiği için de crack yapmak isteyebilirler. Crak’i İnternete sunanlar ya da yapanlar kendi sitelerinin tıklanma sayısı, sitelerinin bilinirliği, etkileşimin ve ziyaretçi sayılarının artması için bu yolu tercih edebilirler. Web sitesini hackleyerek maddi kazanç elde etmek için çok sayıda reklam alabilirler. Tabi bu site sahibini pek fazla bir zarara uğratmadığı için en iyi senaryodur. Ancak ne amaçla hangi sitenin crack sunduğunu bilmeniz imkansızdır. Bir de bu tür sitelerde genellikle çok kötü niyetli reklamlar yayınlanır. Yanlışlıkla reklama tıklamanız zararlı yazılımların yüklenmesine sebep olabilir. Bazen ardı ardına çıkan reklamlardan kapatma butonuna basmanız imkansız hale gelebilir.

İstatistiklere göre; crack yazılım, ters proxy, lisanssız yazılım kullanan web siteleri, diğer web sitelerine kıyasla daha fazla risk altındadır. Ayrıca lisanssız panel kullanımı hukuki sonuçlar doğurur. Verilerinizi güvenle korumak için orijinal lisanslı yazılım kullanın ve hizmet aldığınız firmadan orijinal lisans kullandıklarına dair mutlaka kanıtlar isteyin.

0 Shares:
Benzer İçerikler