Subfolder Nedir, Avantajları Nelerdir?

Türkçe’ye “Alt Klasör” olarak geçen subfolder, domain uzantısı olarak bilinmektedir. “Subfolder nedir?” sorusunun cevabı ise iki türlü olarak cevaplanabilir; alt klasör ve domain uzantısı.

Subfolderlar ile alakalı en çok merak edilenleri cevaplayacağımız bu içeriğimizde; subfolder nedir, subfolder avantajları nelerdir? SEO metodolojisine göre subfolder faydalı mıdır? İçerik pazarlaması ile subfolder ilgisi ve sektörlere göre kullanımları hakkında birçok detaylı bilgiye ulaşabilirsiniz.

Bir web sitesi düşünelim ve bunu bir ilçe olarak varsayalım; subfolderlar, bu ilçedeki mahalleleri ifade eder. Terminoloji olarak bir web sitesinin alt klasörleri olarak da tanımlanan subfolderlar, “Subdirectory” olarak da geçmektedir.

Alan adı içerisinde yer alan tüm içerikleri kategorize etmek, hedef kitlelere göre farklı içerik stratejileri geliştirmek, filtreleme yöntemi ile site haritasını daha düzenli bir şekilde kurgulamak subfolder kullanımının temel avantajları arasında yer alır. Ayrıca Google tarafından da farklı bir web sitesi olarak algılanan subfolderlar, bilinirlik ve trafik özelinde de büyük katkılar sağlamaktadır.

Temel avantajlarından bahsettiğimiz subfolderların diğer avantajları ise şu şekilde sıralanabilir:

  • Subfolder metodolojisi kullanan web siteleri, ana domainleri için SEO açısından büyük bir katkı sağlar.
  • Ana domain tarafından sahip olunan tüm pozitiflikler subfolderlar için de geçerli olur.
  • Teknik açıdan incelendiğinde kurulumu ve kontrolü oldukça kolaydır.
  • Kullanıcıya site içerisinde daha fazla gezinme ve ilgisini çekebilecek konuları tek bir yerde sınıflandırmasını sağlar.

Hangi Durumlarda Subfolder Kullanılmaktadır?

Subfolder, diğer bir adıyla alt klasör özel bir yapıya sahiptir. Bu yapı sayesinde web sitelerde bulunan bilgiler kategorilere ayrılabilir. Subfolder bunun yanında bu kategorilerin kendi içlerinde de sınıflandırılmasını sağlamaktadır. Subfolder’da yer alan tüm bilgiler ana domaini güçlendirmektedir. Subfolder yani bir diğer adıyla alt klasör bu yapısı sayesinde tercih sebebi olmaktadır. Kategorilerin kendi içlerinde sınıflandırılmasını sağlaması kullanıcılar için oldukça önemlidir. Subfolder SEO için de çok elzemdir. Birçok alt açılıma olanak sağlamasıyla SEO desteği için de kullanılabilir.

SEO Açısından Subfolder Ne Anlam İfade Eder?

SEO, organik arama sonuçlarında web sayfalarının görünürlüğünü ve konumlandırılmasını iyileştirme uygulaması olan arama motoru optimizasyonunun kısaltmasıdır. Organik arama, insanların internetteki içeriği keşfetmesinin ve içeriğe erişmesinin en yaygın yolu olduğundan, iyi bir SEO stratejisine sahip olmak, web sitenize gelen trafiğin kalitesini ve miktarını artırmak için kritik öneme sahiptir.

Subdomain ve subfolder kullanımları da SEO için önem arz etmektedir. Aslında subdomain yeni alan adı yaratmakla aynı şeydir ve bu aşamada SEO çalışmalarını desteklemektedir. Ana alan adının alt klasöre sağladığı güç SEO çalışmalarına yardımcı olur. Alt klasörlerin ve hatta kategori sayfalarının iyileştirilmesi, ana alan adının arama motorlarındaki performansını artıracaktır. Ayrıca, alt klasörlerin teknik açıdan kontrol edilmesi ve yönetilmesi daha kolaydır.

Subdomain ve subfolder arasındaki farkı detaylı olarak öğrenmek için buradaki yazımızı ziyaret edebilirsiniz.

Subfolder’a Gelen Trafik Root Domain’e Eklenir mi?

Subdomain ana domaine bir katkısı yoktur. Buna ek olarak Subfolder’da durumun böyle olmadığı söylenebilir. Subfolder, subdomaine katkı sağlayabilir.

Subfolder Nasıl Oluşturulur?

Alan adı adresine bağlı alt klasörler olarak da bilinen subfolder’lar, web sitesinin kategorilerini oluşturur. Herhangi bir ana alan adı üzerinden erişilebilen alt klasörler süresiz olarak oluşturulabilir ve hatta kendi içlerinde alt katmanlara ayrılabilir. Alt klasör kurulumu da hosting yönetim panelinin cPanel’i üzerinden gerçekleştirilir.

Panele giriş yapıldıktan sonra gerçekleştirilecek “Dosya Yöneticisi” işlemlerinde sayfa üzerinde bulunan “public html” dosyası seçilir. Public html seçeneğine gelindiğinde panel üzerinde bulunan “Folder” seçeneğine tıklanarak yeni bir alt klasör oluşturulması sağlanır.

E-Ticarette Subfolder Kullanımı

İnternet kullanımının hızla artması nedeniyle, web sitelerinin arama motorlarında görünürlüklerini artırmalarına yardımcı olmak için birçok çalışma yapılmıştır. SEO olarak da bilinen ve sitelerin arama motorlarında üst sıralarda yer almasını sağlayan çalışmalarda en çok üzerinde durulan konulardan biri de web sitesinin tüketicilerine ulaşmak, dikkat çekmek, bağlılık yaratmak ve güven kazanmak amacıyla kurduğu blog sayfalarına hangi uzantı formatının verileceğidir. Dünya çapında sıkça tartışılan ve hatta internet dünyasını yöneten uzman şirket yetkilileri tarafından da birçok kez “subdomain vs subfolder” tanımlamasıyla dile getirilen bu konudaki son nokta ise seçim yaparken son kullanıcının davranışlarını göz önünde bulundurmak gerektiğidir.

Tüketicinin ilgisini çekmek, hedef kitlesiyle yakın bağlar kurmak, sadakat yaratmak, trafik oluşturmak ve arama motorlarında üst sıralarda yer almak isteyen markalar son yıllarda web sitelerinde blog bölümü oluşturuyor. Birçok site blog çalışmasını subfolder uzantısı ile kurmayı tercih ediyor çünkü subdomain üzerinde kurulan blogların SEO katkısının ana domain adına çok daha fazla efor gerektiren bir çalışma olduğu düşünülüyor.

E-ticaret siteleri için subdomain uzantıları tercih ediliyor. SEO açısından ana domaine daha az katkı sağlamasına rağmen subdomain kullanmayı tercih eden e-ticaret siteleri; doğru bir çalışmayla tüketicilerini blog üzerinden çekmeyi ve ana domaine yönlendirmeyi hedefliyor.

Gerekli SEO çalışmaları ile subdomain bloglar tüketici tarafından marka adına ikinci bir site olarak algılanır. Bu yaklaşım doğrudan bir satış girişimi olmasının yanı sıra tüketicinin markayı bir bilgi kaynağı olarak algılamasını ve saygınlık kazanmasını sağlar. Ancak ana domain için yapılan çalışmaların yanı sıra subdomain için de ayrı bir çalışma yapılması gerektiği göz ardı edilmemelidir.

İçerik Pazarlamasında Subfolder Kullanımı

Subfolderların avantajlarına tekrar bir göz atalım. Subfolderlar, web siteyi hem kullanıcılar hem de arama motorları özelinde optimize etmenize olanak sağlıyor. Ayrıca farklı kitleleri veya coğrafi alanları hedeflemek için de subfolder kullanımı oldukça yaygındır. İçerik pazarlaması terminolojisi incelendiğinde ise subfolder avantajları ile oldukça örtüştüğü söylenebilir.

İçerik pazarlaması -genellikle- belirlenmiş bir kitlenin dikkatini çekerek bilinirlik artırmak, kullanıcıları sadık müşteri sınıfında tutmak ve karlılığı artırmak için kullanılan stratejik bir pazarlama yaklaşımıdır. Strateji ise genellikle kullanıcı odaklı içerikler üzerinden kurulur.

Kullanım kolaylığı ve daha az masraflı olmasıyla da popüler subfolder metodolojisi, düzenli bir kategorizasyon sistemi sunmasıyla da içerik pazarlamasına hizmet eder. Kullanıcıya aradığı bilgiyi hızlı bir şekilde bulmasını sağlayan bir kütüphane gibi çalışan subfolderlar, içerik ile kullanıcıyı daha hızlı ve efektif bir şekilde buluşturur.

0 Shares:
Benzer İçerikler