SSD Nedir? | Hosting ve Sunucu Altyapılarında SSD Teknolojileri

SSD, İngilizce “solid state drive” kelime grubunun kısaltmasıdır. Türkçe karşılığı ise “katı hal sürücüsü” anlamına gelir. Söz konusu sistem, verilerinizi depolamak için mekanik parçalara ihtiyaç duymak yerine bellek yongaları adı verilen araçlarla dâhili devrenin kullanılmasını sağlar. 

Bir SSD veya katı hal sürücüsü, bilgisayarlarda depolama aygıtı olarak kullanılan daha yeni ve daha yenilikçi bir sabit sürücü türüdür. Hareketli parça olmadan, SSD’ler verilere geleneksel sürücülerden daha hızlı erişebilir ve veri aktarabilir. Bu yazıda SSD’nin ne olduğuna, SSD sürücülerinin nasıl çalıştığına ve hangi SSD sürücüsünün ihtiyaçlarınız olduğunu bulabilirsiniz.

SSD Ne Anlama Geliyor?

Tanım olarak SSD, sabit disk sürücüsünden (HDD) çok daha hızlı çalışan uçucu olmayan belleğe sahip bir aygıttır. Eski nesil HDD’lerden farklı olarak, SSD’lerin diskin etrafında hareket eden kolları döndüren veya bunlara erişen diskler gibi hareketli parçaları yoktur.

Yıllar boyu sabit disk sürücüsünün fiziksel mekanizması, daha yüksek okuma ve yazma hızlarına ulaşma olasılığının önündeki tek engel olmuştur. Verilere nasıl erişildiğini ve depolandığını yeniden icat ederek, SSD’ler bu sorunu ortadan kaldırır ve artık büyük dosyalar bir SSD ile bir HDD’den çok daha hızlı yüklenir.

SSD ve HDD hostinglerin arasındaki farkı öğrenmek için buraya tıklayabilirsiniz.

SSD Nasıl Çalışır?

Muhtemelen kaydedilen tüm verilerin birler ve sıfırlar dizisi olarak yazılabileceğinin farkındasınızdır. Fakat bunların ve sıfırların trilyonlarını avucunuzun içine sığan küçük bir telefona sıkıştırmak nasıl mümkün olabilir? SSD nasıl çalışır? SSD sürücülerinin tüm bunları nasıl başardığını ayrıntılı olarak inceleyelim.

Bir SSD, elektronlar, yani atomlardan bile daha küçük parçacıklar aracılığıyla sıfırları sayar. Bir SSD sürücüsü son derece yoğun bir abaküs gibi düşünülebilir. Bir SSD’nin içi, üst üste yığılmış mikroskobik transistör ızgaraları sisteminden oluşur. Transistörler, sırayla “kapı” üzerinden ayarlanan ve muhafaza edilen belirli elektrik yüklerine ayarlanır.

Kontrol kapıları ve yüzer kapılar, elektronları belirli yerlerde tutacak şekilde transistörlerden akım akışını değiştirir. Bu noktada kapılar, tutulan elektron miktarını okuyabilir ve çıktı olarak “1” veya “0” olarak algılanır. Veriler bu şekilde okunur ve bir SSD sürücüsüne yazılır. Izgaralardaki organizasyon sayesinde bilgiler çok daha hızlı okunabilir. Hareketli disklere veya kollara gerek yoktur. Sadece X Satırındaki ve Y sütunundaki bitlere erişim sağlanır. Tek dezavantajı, SSD’lerin üretilmesinin çok daha pahalı olması ve dolayısıyla daha yüksek bir fiyat etiketine sahip olmasıdır.

SSD Neden Kullanılır?

Bilgisayar kullanıcılarının en önemli ihtiyacı, verilerin yüksek hızlı transferini sağlamaktır. Bunun için de bir kısım özel ekipman ve sistemlere ihtiyaç duyulur. Kullanılacak SSD sistemi ile verilerin hızlı şekilde transferi mümkündür. Bu da bilgisayarın çok daha hızlı çalışması, web sitelerinin daha hızlı açılması demektir.

Günümüzde bilinçli kullanıcıların birçoğu bilgisayarında SSD kullanmayı tercih eder. Bireysel bilgisayarlarda olduğu gibi kurumsal bilgisayarlarda da SSD’nin yaygın olarak kullanıldığı bilinir. Bu da sektör faaliyetlerine olumlu katkı sağlayacaktır.

SSD’nin Bileşenleri Nelerdir?

Dışarıdan, bir SSD sürücüsü bir HDD sürücüsü ile aynı görünebilir. Bunun nedeni, çoğu bilgisayar tarafından zaten kullanılan aygıtlarla rahatça değiştirilebilecek şekilde oluşturulmuş olmasıdır. Ancak, SSD sürücülerinin fiziksel boyutu değişebilir. Aslında, birçok SSD sürücüsü, bir HDD sürücüsünden çok daha küçük bir boyuta sahipken büyük miktarda depolama alanı sunar.

Bir SSD sürücüsü bilgisayar yongaları olan bir baskılı devre kartına benzer. Ana yongalar flash bellek denetleyicisi ve daha fazla bellek yongasıdır. Kontrolör, tel boyunca voltajı bellek yongasındaki bir grup hücreye iletir ve elektronları uygun kapılara yönlendirir.

Bellek yongası, milyonlarca elektronu belirli bir sıraya hapseden devasa bir hücre kütüphanesidir. Flash bellek denetleyicisi, her hücrenin yükünü kontrol ederek bu sırayı okur ve ardından ana bilgisayarın okumasına izin vermek için bilgileri işler.

SSD Sürücülerinin Kısa Tarihçesi

Dinamik RAM’e dayalı SSD sürücüler, 90’lı yılların başında, özellikle büyük ölçekli sunucu merkezleri için zaten kullanılıyordu. Bununla birlikte, bu sürücülerde uçucu bellek kullanımı, devre dışı bırakma durumunda verilerin silinmesine neden oldu. Bu da ev bilgisayarı için tam olarak ideal olmayan bir çözüm olmuştur.

1995 Yılında İsrailli M-S Moderna şirketi ilk modern SSD sürücüsünü geliştirdi. Ancak o zamanlar bu tür ileri teknoloji yalnızca askeri uygulamalar için kullanılabilirdi. 21. yy’a girilmesi ile birlikte, onlarca megabyte depolama kapasitesine sahip tüketici sınıfı dijital fotoğraf makinelerine flash teknolojisi getirildi. 2006 yılında Samsung, bir SSD flash sürücüyü piyasaya sürdü. Ancak, Samsung’un piyasaya sürdüğü ilk SSD’ler cihazların çok daha çabuk yıpranmasına neden oldu. Bir bellek hücresinde gerçekleştirilebilecek yazma sayısında bir sınır vardır ve yeni teknoloji ihtiyacı doğmuştur.

Bu teknoloji, SSD sürücülerinin çalışmasını optimize etmek için “çöp toplama” teknolojisi ile birleşmiştir. Değiştirilen bir dosyayı SSD çöp toplama özelliğine sahip bir SSD’ye kaydetmek, sürücüyle ilgili bilgileri düzenli olarak yeniden düzenleyerek eski verileri siler. Bu önemlidir, çünkü veri yazarken SSD’lerin tüm blokları yeniden yazması gerekir ve eski veriler işlemi yavaşlatır.

Son zamanlarda, SSD sürücüler giderek daha uygun fiyatlara sahip olmanın yanı sıra daha verimli hale geldi ve bu da onları HDD sürücülerine uygun bir alternatif haline geldi. SSD’ler genellikle sabit disklerden çok daha hızlıdır. Ancak bu yeni cihazların türleri arasındaki fark nedir? Hangi SSD sürücüler daha hızlı? Ve bilgisayarınızın gerçekten ne kadar güce ihtiyacı var? En önemlisi de hangi SSD sürücüleri bilgisayarınızla uyumludur? Bu kriterleri göz önüne alarak sizin için en uygun SSD çeşidine sahip olabilirsiniz.

mSATA III ve SATA III Dâhil Olmak Üzere Geleneksel SSD’ler

SATA, uzun yıllar boyunca standart depolama arabirimiydi ve mevcut aygıtlarla uyumluluğu sağlamak için ilk tüketici sınıfı SSD sürücüler oluşturuldu. Bu sürücüler genellikle HDD sürücülerine benzer bir şekle sahiptir ve bu nedenle saniyede yaklaşık 500 MB bant genişliği veriminin çoğu kullanıcı tarafından yıldırım hızı olarak algılandığı gerçeğini göz önünde bulundurmadan çoğu kişisel bilgisayara kolayca yüklenir.

SATA III, üçüncü nesil bir sürücü sistemidir. Yaygın olarak da tercih edilir. Çünkü birinci ve ikinci nesiller uzun süredir güncelliğini yitirmiştir.

mSATA, birimleri daha kompakt bir form faktöründe benzer performans sunar. Dizüstü bilgisayarlar için bulunmaz alternatiflerden biri olsalar da, her cihazla uyumlu değillerdir.

Artık SSD’ler daha güçlü hale geldiğine göre, SATA teknolojisinin ötesine bakmanın zamanı gelmiştir. Çok daha modern sistemler ile kullanıcının taleplerine uygun bir SSD sistemini temin etmeniz mümkündür. 

PCIe ve NVMe SSD’ler

SATA ara yüzleri HDD teknolojisi ile uyarlanmışsa da PCIe ve NVMe teknolojileri optimize edilmiş ve özellikle SSD sürücülerde kullanılmak üzere sıfırdan oluşturulmuştur. SATA sınırlamaları, sabit disk sürücülerinin kendilerinin sınırlı kapasiteleri olduğu göz önüne alındığında hiçbir zaman bir sorun değildi. Ancak artık depolama aygıtları çok daha yüksek hızlarda veri gönderebildiğinden, SATA sürücüleri ayak uydurmakta zorlanıyor.

Maksimum SATA hızı saniyede 500 MB ise, PCIe 4.0 saniyede 32 GB’a ulaşabilir. Bu, bir SSD’nin yeteneklerine çok daha uygun bir hızdır. SSD sürücüler tarafından desteklenen düzeyleri işleyebilecek bağlantı noktası türünü kullanmak anlaşılabilir bir durumdur.

0 Shares:
Benzer İçerikler