Paylaşımlı Hosting ve VPS Sunucu | Kapsamlı Sunucu Rehberi

Bir web sitesine ait sayfaların talep etmenizle birlikte tarayıcınız aracılığıyla size ulaşabilmesi için bir yerde uygun şekilde dosyalanmış ve erişiminize açık olması gerekir. Web tarayıcısına doğru adresi yazdığınızda tarayıcınız o sayfaların olduğu dosyaları size ulaştırır. Bir bakıma sihirli bir işlem gibi görünen tüm bu trafiğin oluşabilmesini sağlayan temel unsur hosting ya da web hosting adı verilen bir tür dosya barındırma hizmetidir. Web sayfalarının hem işletimine hem de yayınlamak istedikleri içeriklere ait dosyalar, programlar ve her türlü yazılımın internet kullanıcılarının erişimine açık olacak şekilde bir sunucu üzerinde barındırılması olarak kısaca tarif edilebilecek bu sistem kendi içerisinde oldukça detaylı fonksiyonlara sahiptir.

İnternet kullanıcıları günümüz dünyasında bilgiye en hızlı ve güvenli şekilde ulaşmayı hedefleyen bir kitledir. Dolayısıyla internet üzerinde gezinirken sayfaların hızlı açılmasını, web üzerinden erişmek istedikleri uygulamaların sorunsuz çalışmasını talep eder. Web sitesi yayıncıları ise kullanıcıların hız ve güvenlik taleplerini en iyi şekilde karşılamaya çalışır. Bu kapsamda hosting hizmeti veren sunucuların yüksek performans sağlayan altyapıya sahip olması gerekir. Ayrıca antispam ve antivirüs koruması gibi unsurlarla birlikte başarılı koruma kalkanına sahip olması bir başka önemli kriterdir.

Sorun yaşamadan kesintisiz ve güvenli bir şekilde sayfalarınızı yayınlamak için dosyaları barındıracağınız sunucuyu doğru seçmeniz gerekir. Bunun temin etmek bakımından seçimi yaparken nelere dikkat etmeniz gerekir, sunucular arasındaki farklar nelerdir gibi bazı temel konulardan söz etmek yerinde olur. İnternet sitesi kurmak veya var olan web sayfanızı en verimli şekilde yayınlamak istiyorsanız sunucuya karar verirken atacağınız adımlarda sizlere yol haritası olması bakımından aşağıdaki açıklamaları okumanızı tavsiye ederiz.

Paylaşımlı Hosting Nedir?

Paylaşımlı barındırma veya paylaşımlı hosting olarak adlandırılan yöntemde bir fiziksel sunucu birden fazla sayıda kullanıcı veya web sitesi tarafından paylaşılır. Her bir web sayfası için tahsis edilen bağımsız bir depolama kapasitesi vardır. Her biri diğerinden bağımsız olarak saklanır ve biri biriyle irtibatı olmaz. Ancak kullanıcılar bant genişliği gibi bazı kapasite unsurlarını ortak kullanmak durumundadır. Bunu bir binada bağımsız bölümlerde kalan ancak bazı alanları ortak kullanmak zorunda olan kişilere benzetmek mümkündür. Kullanıcıların diğer dosyaları görme ve müdahale etme imkânı olmaz. Fakat bir kullanıcının aşırı kapasite kullanımı diğerinin bazı sorunlar yaşamasına neden olabilir.

Paylaşımlı hosting söz konusu olduğunda en önemli avantaj kullanım maliyetidir. Tekil bir cihazın aynı anda çok sayıda kişiye hizmet verebilmesi maliyetin bölüşülmesi sonucunu doğurur ve böyle bir sunucu tercih ettiğinizde bir miktar daha az ödeme yaparsınız. Çok yüksek trafik beklemeyen blog siteleri, küçük çaplı e-ticaret siteleri ve kişisel tanıtım sayfaları gibi web sitelerinin ihtiyacı olan fiziksel kapasiteyi rahatlıkla karşılayabilir. Ancak hızla büyümesini beklediğiniz bir trafik söz konusu ise sizi bir süre sonra bazı sorunlarla yüz yüze bırakabileceğini göz ardı etmemelisiniz.

VPS Hosting Nedir?

Virtual Private Server kelimelerinin kısaltılmış hali olan VPS ifadesini sanal özel sunucu olarak çevirmek mümkündür. Fiziksel sunucunun birden fazla sayıda sanal sunucuya bölünmesi ile oluşturulan VPS ile tek bir sunucu üzerinde birden fazla web sitesi barındırmak mümkün olur. Her bir sunucu diğer hesaplardaki sunuculardan bağımsız çalışsa da aynı makine içindeki ortak alanı paylaşırlar. Sunucu üzerindeki her kullanıcının kendine tahsis edilmiş özel kaynaklarının olması sanallaştırma teknolojisi sayesindedir. VPS hosting, tamamen bağımsız ve size ait bir sunucu ile paylaşımlı hosting düzeylerinin arasında kalan bir seviyeye karşılık gelir. Sunucu üzerindeki bir alan size tahsis edilirken burada oluşturacağınız dosyalama sistemleri ve trafik kapasitesi diğer kullanıcıların işlemlerinden bağımsız olarak size aittir. Bu nedenle sunucu üzerinde diğer kullanıcılara ayrılmış alanlarda olup bitenlerden paylaşımlı sunuculardaki gibi olumsuz etkilenmezsiniz.

VPS Hosting, paylaşımlı hosting ile karşılaştırıldığında biraz daha maliyetli gibi görünmekle birlikte sağladığı önemli avantajların olduğu söylenebilir. Burada sözü edilen maliyetin çok büyük bir farka karşılık gelmediğini de ifade etmek gerekir. Diğer sitelerin kullandığı bant genişliği ve depolama alanı gibi değerler sizi genellikle etkilemez. Güvenlik yapılanması bakımından yüksek standartlı veriler kullanan, yoğun kaynak kullanımına ihtiyaç duyan, mevcut veya yakın gelecekteki ziyaretçi sayıları bakımından yoğun trafik bekleyen, web tabanlı uygulamalar çalıştırmak isteyen internet siteleri için oldukça uygun bir hosting planı olduğunu söylemek mümkündür.

Paylaşımlı Hosting ile VPS Hosting Arasındaki Başlıca Farklar

Özellikle web sitesi yayınlama konusunda deneyimi olmayanlar için her iki sunucu sistemi arasında ne gibi farklılıklar veya ortak noktalar olduğunu ortaya koymak karar verme süreçlerinde sizlere yardımcı olabilir. Çünkü herhangi birini öne çıkarmak veya birinin iyi diğerinin kötü olduğunu söylemek mümkün değildir. İki seçeneğin de avantajlı olduğu veya dezavantajlı olduğu parametreler mevcuttur. Bu sebeple temel başlıklar üzerinden iki seçeneği karşılaştırmak işinize yarayacak sonuçlar elde etmeniz anlamına gelecektir.

Güvenlik

Özel ve tamamen bağımsız bir sunucu gerektirmeyen durumlarda önemli avantajlar sağlayan VPS aynı makine üzerinde bulunan diğer unsurlardan net bir şekilde yalıtılabilir. Sunucuda ayrılmış bölümlerde özel güvenlik protokollerinin uygulanması ile yüksek güvenlikli bir sistem elde edilmiş olur. Ancak paylaşımlı sunucular saldırganlar için daha kolay hedef olabilir. Kullanıcı verileri veya ödeme bilgileri gibi yüksek gizlilik gerektiren bilgiler barındıran web sayfaları için VPS sunucuları kullanmak daha mantıklı olacaktır. Paylaşımlı sunucular genel olarak küçük sayfalara hizmet verdiğinden kullanıcılarının daha az deneyimli kişiler olması şaşırtıcı olmaz. Bu durumda bir güvenlik protokolü ihlali ile ilgili site ve devamında paylaşımdaki diğer siteler de risk altında kalabilir. Elbette tüm bu risklerin sunucu hizmeti sağlayan şirketin SSL/TLS sertifikası gibi güncel önlemleri alması ile minimize edileceğini de belirtmek gerekir. Natro ise hosting hizmeti verirken muhtemel güvenlik açıklarını ortadan kaldırmak için en güncel ve en üst seviyedeki güvenlik uygulamalarını kullanır.

Performans

Performans, VPS sunucular ile paylaşımlı sunucular arasında fark oluşturan önemli bir parametredir. İnternet dünyasında gezinenlerin önemli bir çoğunluğu erişmek istediği sayfanın kısa bir süre içinde açılmasını bekler. Bu sürenin uzaması onun rakip siteye gitmesine neden olabilir. Milisaniyeler düzeyinde ifade edilen sayfa yükleme sürelerinin internet yayıncılığında bu nedenle çok büyük önemi vardır. İnternet yayıncılığının yanı sıra e-ticaret siteleri için de hız son derece önemli bir avantajdır. Bir ürünü satın alma kararı vermesi muhtemel kişiye sayfanın geç açılması sizin için bir satışı kaçırmak anlamına gelebilir.

Kendine ayrılan kapasite içerisinde tüm yönetimi kontrol edebilme imkânı veren VPS sunucularda diğer sitelerin trafiğinden olumsuz etkilenme gibi sorunlar olmayacağı için istenen sayfa yükleme sürelerini sürekli olarak sağlayabilmek daha kolaydır. Paylaşımlı sunucularda yeknesak bir performans elde edebilmek her zaman mümkün olmaz. Görece daha uygun fiyat aralığında kullanım imkânı elde edilen paylaşımlı sunucuların en önemli handikaplarından birisi performans olarak sabit bir seviyeyi her zaman sunamamasıdır. Bu sebeple yüksek trafik, iş ve kazanç beklentisi ile web sayfası oluşturmak istiyorsanız VPS sunucuları tercih etmeniz yerinde olacaktır.

Kararlı Yapı ve Güvenilirlik

İnternet üzerinden iş yapıyorsanız erişilebilir durumda olmanızın sürekliliği büyük önem taşır. Kimi zaman yaşanabilecek erişim kesintileri istenmeyen durumlardan bir tanesidir. Çalışma dahilindeki tüm zamanlar göz önüne alındığında beklenen ve istenen erişilebilirlik oranı % 99,9 gibi mükemmele yakın seviyelerdir. Buradan geriye doğru giden her değer size erişemeyen kişiler anlamına geleceğinden ziyaretçilerinize kötü bir izlenim vermiş olursunuz. Özellikle profesyonel sayfalar, iş ve e-ticaret siteleri için bu husus son derece önemlidir. Bu parametredeki verimlilik sunucunun donanımı, yazılımı ve hizmeti veren kuruluşun uzmanlığı ile yakından ilgilidir. Modern altyapısı ile kesintisiz hizmet konusunda bir marka haline gelmiş bulunan Natro, barındırma ihtiyacınıza uygun olan sunucu yapısını hosting tercih sihirbazı ile kolayca tespit etmenizi sağlar. Böylelikle maliyetleriniz düşerken aynı zamanda verimliliğinizi arttırmanız mümkün olur.

Ücretlendirme

Paylaşımlı sunucular belirli bir kapasiteyi paylaştırdığından daha ekonomik koşullarda hizmet verebilir. VPS sunucular ise sizlere daha fazla kaynak sunarken güvenlik bakımından da daha yüksek seviyelerde hizmet verir. Elbette bunun ücretlendirmeye yansıyan bir boyutunun olması kaçınılmazdır. Ancak buradaki farkın büyük bir miktar olduğunu düşünmemelisiniz. Karşılığında alacağınız hizmetler ile kıyaslandığında ödenecek küçük bir meblağ ile büyük fayda elde edilir. VPS hosting planları içerisinde çok daha geniş özelleştirme seçenekleri sunulabildiğinden çoğu büyük çaplı kullanıcı doğrudan bu seçeneğe yönelir. Ancak yukarıda da ifade edildiği üzere her seviyedeki kullanıcının doğrudan VPS tercih etmesi gerekmez. Özellikle küçük çaplı sayfalar için paylaşımlı sunucular ekonomik bütçe gereksiniminin yanı sıra oldukça yeterli sayılabilecek seviyede hizmet verebilir.

Esneklik

Bir web sitesi kurulduğu andan itibaren pik seviyede trafik elde etmez. Kimi projelerin gelişimi bir zamana bağlı olarak ilerler ve belirli sürenin sonunda sağlanan trafiğe mevcut sunucunun adapte olması gerekir. Bu sebeple yatırımı paylaşımlı bir sunucu üzerinden başlatıp projenin hedeflere uygun ilerlemesi durumunda VPS hizmetine geçebilir veya kimi durumlarda aylık trafiğiniz günlere eşit şekilde yayılmış olmayabilir. Özel günler dolayısıyla yapılan kampanyalar bir satış sitesinin o günlerde ortalamanın çok üzerinde trafik alması anlamına gelebilir. Bunun sonucunda yaşanabilecek bant genişliği gibi problemler sitenizin erişim sorunları yaşamasına yol açabilir ki, bu hiç istenmeyen bir durumdur. Projeniz başlangıçtan itibaren yüksek kaynak ihtiyacı duyuyor veya yakın gelecekte trafiğin artmasını planlıyorsanız VPS sunucularla başlamak iyi bir seçim olacaktır. Çünkü VPS sunucular daha yüksek kapasite ve kaynak kullanmanıza izin veren yapılardır.

Paylaşımlı Hosting mi VPS Sunucu mu?

Paylaşımlı hosting hizmeti ile VPS sunucu arasında karar verirken ne yapmalıyım, nasıl bir tercih yapmalıyım diyorsanız şimdi size bundan söz edelim. Eğer minimum seviyede trafik ile ilerleyeceğiniz bir projeniz var ve bakım sorunları yaşamadan kolayca yürütmek istiyorsanız paylaşımlı sunucuları tercih etmeniz işinizin rahatlıkla görülmesi anlamına gelir. Küçük çaplı bloglar ve kişisel web siteleri, küçük ve orta ölçekli şirketler, günlük birkaç yüz ziyaretçi bekleyen e-ticaret siteleri ile yeni kurulacak tanıtım sayfaları gibi web sitelerini bu kapsamda değerlendirmek ve paylaşımlı sunucuyu tercih etmek mümkündür.

Ancak sunucunun kontrolünü tamamen elinde tutmak isteyenler ile geliştiricilik anlamında iş yapanlar, kolay yedekleme, ölçeklendirme gibi beklentileri olanlar için VPS sunucu tercihi yerinde olur. Hızlı büyümesi planlanan işletmeler, birkaç ay içinde önemli trafik artışı bekleyen sayfalar, yakın gelecekte çok sayıda web sitesi ile hizmet vermeyi planlayan işletmeler, yüksek bant genişliği ve güvenliğe ihtiyaç duyan web sitelerinin bu doğrultuda VPS sunucular üzerinden hizmet vermeyi tercih etmesi yerinde olacaktır.

Paylaşımlı Hosting ile Başlayanlar için VPS Sunucuya Geçme Zamanı Nedir?

Başlangıç seviyesinde paylaşımlı bir sunucu ile işe başladıysanız gelişme sürecinde gelinen bir noktada VPS sunucu ile tanışmanızın zamanı gelmiş olabilir. Çoğu zaman siteniz tarafından verilen bazı uyarı işaretleri bunu size hatırlatır.

  • Ziyaretçi sayısında başlangıca göre önemli miktarda artış,
  • Eskisine göre çok daha sık ve beklenmedik şekilde alınan kesinti süresi uyarıları,
  • RAM, CPU, disk alanı ve bant genişliği gibi kaynak kullanımına dair alınan uyarılar,
  • Siteye erişim sorunları yaşamaya başlamak,
  • 3 saniyeden daha uzun site yükleme süresi sorunu.

İşte bu ve benzeri sorunlarla sıkça karşılaşmaya başlamışsanız artık sizin için VPS sunucu hizmetine geçmenin zamanı gelmiş demektir.

0 Shares:
Benzer İçerikler
Devamını Oku

Windows İşletim Sistemi Nedir?

Bu İçerikte Bahsedilen Konular Windows Server İşletim SistemleriWindows Server ÖzellikleriWindows Server Donanım ÖzellikleriWindows Sunucu Kullanmanın AvantajlarıWindows Sunucu Sürümleri…