Paylaşımlı Hosting Nedir?

Hosting, diğer bir adıyla barındırma, kişisel bir web sitesi oluşturduğunuzda ihtiyaçlarınız doğrultusunda size paketler sunup bir çatıya dahil olmanızı sağlayan ve bu çatı altında sitenizdeki içeriklerinizi barındırarak yayınlayan bir hizmettir.

Hosting altyapısı ile içerikler internet sunucularında saklanır ve site ziyaretçileri tarafından erişilebilir olması sağlanır.

Hosting hizmeti, dedicated server (fiziksel sunucu), VDS, VPS, shared hosting gibi birçok yöntem ile yapılabilmektedir. Bu yöntemlerden biri olan shared hosting, paylaşımlı barındırma/hosting olarak bilinen oldukça yaygın bir hizmet türüdür. 

Öyleyse bu hizmeti özellikleri, avantajları ve dezavantajları yönünden yakından inceleyelim. 

Hosting

Adından da anlaşılacağı üzere paylaşımlı hosting, birçok web sitesinin bir sunucu üzerinde barındırılması amacıyla kullanılan bir işlemdir. Özellikle ilk kez site oluşturanlar, küçük işletmeler, blog sahipleri veya küçük veya orta ölçekte bir trafiğe sahip başka herhangi bir web sitesi için sıklıkla tercih edilen bir seçenektir.

Paylaşımlı hosting, hosting sitelerinde genellikle başlangıç veya giriş paketleri olarak gösterilir. Seçeceğiniz plana bağlı olarak paylaşımlı hosting hizmetinin sitenize uygunluğunu tespit etmek için sunucu üzerinde size ayrılacak yer olan web alanının boyutuna, kaç farklı e-posta hesabı kullanmak istediğinize, tüm hizmet ve uygulamaları yönetebileceğiniz kontrol paneline ve sitenizin bir aylık trafiğine bakarak tespit etmeniz gerekir.

Paylaşımlı hosting hesaplarında, bir hesapta sadece bir site barındırılabilir.

Uygulama kodlarını işleyen bilgisayarın temel birimi olan CPU işlemcisi ile işlenen verileri kısa süreli bellekte depolayan RAM gibi birbiriyle entegre çalışan kaynaklar, sunucudaki tüm siteler tarafından ortak kullanılır. Sunucuda yer alan diğer sitelerin aşırı kaynak tüketimi var ise sitenize erişim problemi oluşabilir. Bu yüzden paylaşımlı hosting, çok fazla kaynak kullanma ihtiyacı olmayan ve ziyaretçi trafiği az olan (ortalama 2000 tekil ziyaretçiden az olan) basit yapıdaki siteler için ekonomik seçenek olarak sunulan bir hizmettir.

Elbette paylaşımlı hosting hizmetini seçmeniz demek daima bu hizmeti kullanmak durumunda kalacağınız anlamına gelmeyecektir. Bu durum sizin için doğal olarak gelişen bir süreç olacaktır. Çünkü zaman içerisinde web siteniz büyüyüp ziyaretçi trafiği arttığında, geliriniz iyileşerek daha az maliyet hesabı yaptığınızda ve sitedeki içeriklerin daha hızlı yüklenmesini istediğinizde o dönemdeki ihtiyaçlarınıza göre bir üst hizmet paketini tercih etmeye yönelebilirsiniz. 

Paylaşımlı hosting hizmetinin avantajlarını şu şekilde sıralamak mümkündür:

  • İlk site deneyimi olanlar için çok uygundur.
  • En ucuz hizmet türü olduğundan harcamayı düşük tutma hedefinde olan kullanıcıya yarar sağlar.
  • Sitede ziyaretçi trafiği yoğun değilse bu hizmet performans açısından tatmin edici olacaktır.
  • Birden fazla alan adı barındırma imkânı sunar.
  • Kullanıcı dostu basit bir panel ile kolaylıkla yönetilebilir. Ayrıca teknik bakım ile uğraşmak istemeyenler için de pratiktir.

Paylaşımlı hosting hizmetinin dezavantajları ise şu şekilde sıralanabilir:

  • Doğası gereği sitenin sayfa ve içerik yükleme süresi diğer hizmetlere göre yavaştır.
  • Sitede ziyaretçi trafiği yoğun ise kaynaklar birden fazla site tarafından ortak olarak kullanıldığından paylaşımlı hosting hizmeti, dezavantaj olacaktır. Çünkü site ciddi oranda yavaşlayacaktır. Bu durum özellikle e-ticaret siteleri için kritik önem taşır.
  • Esnek bir kontrol paneli sunmaz, hazır pakettir. Dolayısıyla kullanıcıların siteleri üzerindeki kontrolü tam anlamıyla yoktur.
  • Bir sitedeki güvenlik sorunu diğer siteyi olumsuz etkileyebilir.

Eğer bütçeniz az fikriniz çoksa, hazır uygulamalar üzerinde çalışmak istiyorsanız, web tasarımı ve kodlama ile denemeler yapıyorsanız paylaşımlı hosting, sizin için etkili bir hizmettir.

Hosting paketlerini incelemek için tıklayın.

İstatistiklere göre; crack yazılım, ters proxy, lisanssız yazılım kullanan web siteleri, diğer web sitelerine kıyasla daha fazla risk altındadır. Ayrıca lisanssız panel kullanımı hukuki sonuçlar doğurur. Verilerinizi güvenle korumak için orijinal lisanslı yazılım kullanın ve hizmet aldığınız firmadan orijinal lisans kullandıklarına dair mutlaka kanıtlar isteyin.

0 Shares:
Benzer İçerikler