.ORG Domain Neden Kullanılmalı? Kimler Kaydedebilir?

Domain diğer bir deyişle alan adı, bir web sitesinin internet üzerindeki adresidir. Domainler tıpkı parmak izleri gibi eşsizdir. Sadece bir internet sitesine ait olabilen alan adları taklit edilemez. Domaini bulunmayan bir internet sitesine yalnızca IP adresi kullanılarak ulaşılabilir. Yani domain sistemi, IP işlemini kolaylaştırmak için tasarlanmış basit bir uzantı sistemidir. Domainler web sitenizin bulunabilirliğini artırır. Bu sayede artan site trafiği, ziyaretçilere işletmenin sunduğu olanaklar hakkında bilgi verir. ‘’www.natro.com’’ bir domain örneğidir. Domain sisteminde ‘’natro’’ kısmı domain, ‘’.com’’ kısmı ise domain uzantısı olarak tanımlanır. Domain uzantıları farklı kullanım amaçlarına hizmet edebilir. ‘’.com’’, ‘’.org’’, ve ‘’.net’’ en çok tercih edilen domain uzantıları arasında yer alır.

Farklı amaçlara hizmet eden üç farklı domain kategorisi bulunur: Üst Düzey (TLD), İkinci Düzey (SLD) ve Üçüncü Düzey. En çok tercih edilen uzantılar arasında bulunan .ORG ise Genel Üst Düzey (gTLD) domainler sınıfında yer alır. .ORG uzantılı domain, İngilizce kuruluş ve teşkilat anlamına gelen ‘’organization’’ kelimesinin kısaltılmış halidir. Ülkemizde genellikle kâr amacı gütmeyen sivil toplum kuruluşları ya da dernekler tarafından tercih edilir. ‘’.com’’dan sonra en sık kullanılan alan adı olan .ORG, internet sitesinin kuruluş amacı hakkında da bilgi verir. Son yıllarda yoğun talep gören ‘’.com’’ uzantılı alan adları nedeniyle .ORG uzantısı ilk alternatifler arasına yerleşmiştir. Özellikle kurum ve kuruluşlar tarafından tercih edilen .ORG uzantısı, web sitesi sahipleri için güvenilir bir imaj oluşturur.

.ORG Adresini Kimler Alabilir?

.ORG domain uzantısı herkes tarafından kullanılabilir. ‘’.com’’ uzantısının bir alternatifi olarak kabul edilen uzantı, daha çok sosyal kuruluşlar, vakıflar ve dernekler tarafından tercih edilir. ‘’.com’’ uzantılı domainlere kıyasla uygun fiyatlı bir alternatiftir. Güvenilir ve saygın bir imaj oluşturmak isteyen web sitesi sahipleri .ORG uzantılı alan adlarını tercih eder. Bu nedenle .ORG uzantısının web dünyasındaki vizyonu da oldukça yüksektir. .ORG uzantısı, önceliği güven olan vakıf, dernek ve kâr amacı gütmeyen kuruluşların faaliyetlerini destekler. Verisign 2020 raporuna göre .ORG uzantısına sahip rapor edilmiş 10.3 milyon domain adı bulunmaktadır. Bu verilere göre .ORG uzantısı en büyük 10 TLD arasında 7. sırada yer alır. Kurum ve kuruluşlar için tasarlanan .ORG uzantısı son yıllarda farklı amaçlara sahip firmalar tarafından da kullanılmaya başlamıştır.

İmaj, bulunabilirlik ve güven gibi işletme vizyonunu etkileyen unsurlar .ORG uzantısının popülerliğine katkı sağlamıştır. Ayrıca .ORG uzantısı yazımı kolay ve akılda kalıcı olarak da tanımlanır. Bu özelliği sayesinde web sitesinin bulunabilirliğine katkı sağlar. Bu uzantıyı kullanarak 3-63 karakter arasında özel alan adları oluşturulabilir. .ORG uzantısı, ‘’á, ç, è, ñ ve ö’’ gibi özel karakterleri de kabul eder. Özgün isimli bir işletmeye sahipseniz, .ORG uzantısını kullanarak web sitenizin bulunabilirliğini artırabilirsiniz. .ORG, web sitesi sahipleri için pratik, saygın ve uygun fiyatlı bir domain uzantısı alternatifidir. Tercih etmek istediğiniz domainin ‘’.com’’ uzantılı versiyonu alınmışsa .ORG uzantılı domain adını sorgulatabilirsiniz. .ORG uzantısına sahip bir web sitesi adı almak ‘’.com’’a kıyasla çok daha kolay olacaktır. Seçiminizi yaparken sitenizin faaliyetlerini ve vizyonunu göz önünde bulundurmayı unutmamalısınız.

.ORG Domain Güvenilir mi?

Dünya genelinde tescilli yaklaşık 11 milyon .ORG uzantılı web sitesi bulunmaktadır. Natro’nun verilerine göre .ORG, en çok kaydedilen 3. gTLD olma özelliğine sahiptir. 1985 yılından beri aktif olan .ORG uzantısı, site sahiplerinin %68’i tarafından yenilenerek kullanılmaya devam eder. Genellikle sosyal kuruluşlar, dernekler, vakıflar ve kâr amacı gütmeyen kurumlar tarafından tercih edilen .ORG uzantılı domainler, oldukça saygın bir imaja sahiptir. Popüler birçok firma ve kurumun da kullandığı .ORG uzantısı, ziyaretçiler tarafından güvenilir olarak kabul edilir. Bir domain uzantısının güvenirliği web sitesinin faaliyetleriyle de ilişkilidir. Vizyonunuza uygun bir domain tescil kuruluşu tercih ederek sitenizin imajını sağlamlaştırabilirsiniz.

Natro.com kullanıcılarına güvenilir hizmet sunabilmek için tüm emniyet koşullarını sağlar. Spam ve kimlik hırsızlığı gibi durumları önlemek için WHOIS gizliliği hizmeti sunar. Organizasyonlarınız için güvenilir bir domain alternatifi olan .ORG, kayıt koşulu olmadan herkes tarafından kayıt edilebilir. Kullanıcılarına domain transfer imkanı da sunan Natro, 7/24 Müşteri Hizmetleri servisiyle ön plana çıkar. Bu hizmeti sayesinde web sitesi sahipleri domainlerle ilgili oluşabilecek herhangi bir sorunda tescil şirketiyle kolaylıkla iletişim kurabilir. Web siteniz ve kurumsal ihtiyaçlarınız için çözümler sunan Natro, ücretsiz uzman desteği ve self servis destek hizmeti de sunar. Yüksek güvenlik alt yapısıyla faaliyet gösteren firma, %99,9 uptime ile sitenizin hep yayında olmasını sağlar.

.ORG Domain Nasıl Alınır?

Web siteniz için en doğru domain adresine karar verdikten sonra yapılacak tek şey işlemi resmiyete dökmek olacaktır. Yani domaini belirli bir süre (1-10 yıl) için satın alabilir veya kiralayabilirsiniz. Bunun içinse seçtiğiniz alan adının kullanılabilirlik durumunu kontrol etmeniz gerekiyor. İhtiyaçlarınıza uygun bir domain tescil kuruluşu tercih ederek seçtiğiniz domainin alınıp alınmadığını kontrol edebilirsiniz. Ayrıca tescil kuruluşu aracılığıyla tercih edebileceğiniz farklı domain adreslerine göz atabilir ve domainlerin ücretlerine de kolaylıkla ulaşabilirsiniz. Natro.com ile tüm domain işlerinizi tek tıkla gerçekleştirebilirsiniz. Peki .ORG domain nasıl alınır?

Natro.com kullanıcıları için domain sorgulama, WHOIS sorgulama, domain değerleme, hosting, hazır web sitesi, sunucu hizmetleri, SSL sertifikaları ve marka tescil işlemleri gibi pek çok hizmet sunar. Türkiye’nin lider domain ve hosting markası Natro, hızlı işlem garantisiyle hayatınızı kolaylaştırır. Natro üzerinden .ORG Domain Kaydı Sorgulama sistemini kullanabilir ve istediğiniz alan adının tescil durumunu öğrenebilirsiniz. Web sitesi alan adı satın alınmamışsa sepetinize ekleyerek ödemenizi gerçekleştirebilirsiniz. Alınmış domainlerin alternatiflerine de site üzerinden ulaşarak vakit kaybetmeden kullanılabilir alan adlarını inceleyebilirsiniz. Web sitenizin kimliğini belirleyecek olan domain adresi için Türkiye’nin en güvenilir domain markası Natro’yu tercih edebilirsiniz.

0 Shares:
Benzer İçerikler