.ORG Alan Adı Uzantısı Neden Tercih Edilmeli?

Web sitelerinin yaygınlaşmasıyla birlikte alan adı uzantılar ayrı bir önem kazandı. Birçok firma doğru alan adı seçimi ile daha fazla öne çıkmanın yolunu arıyor. Alan adı tercih etmeden önce bu konularda bilgi sahibi olmak sizi bir adım öne taşır. Gelin, “.org” domain adı avantajlarına bakmadan önce yaygın alan adları hakkında bilgi sahibi olalım.

En Çok Tercih Edilen Alan Adları Nelerdir?

Alan adları genel olarak ikiye ayrılır: Yıllardır kullanılan, “Top Level Domain” (TLD) ve son yıllarda kullanılan, “Generic Top Level Domains” (gTLD) olmak üzere iki grupta toplanır. 22’nin üzerinde TLD mevcuttur. 20 üzerinde de gTLD bulunur.

Çok sayıda alan adı mevcut olsa da bazıları yoğun talep görür. Bunların başında “.COM” alan adı gelir. İngilizce “commercial” yani ticari kelimesinin kısaltması olduğu için ticari firmalar tarafından dünya çapında kullanılır. Günümüzde en çok kullanılan alan adı uzantısı TLD grubunda yer alır.

Ardından ülkelere ait domain uzantıları gelir. Rusya için .RU, Çin için .CN, Almanya için .DE ve Hollanda için .NL en çok kullanılan alan adları arasındadır. Bu uzantılara sahip web siteleri lokal olarak çok daha ön plana çıkar. Dolayısıyla Almanya’da açacağınız bir firma için .DE alan adı uzantısı seçmek doğru olacaktır.

Özellikle IT ve ağ servisleri tarafından kullanılan .NET, son dönemlerin popüler alan adlarındandır. .COM ile rekabet halindedir. Çok sayıdaki web sitesini bir arada barındıran portal ağlar tarafından sıkça kullanılır. TLD domainler dahilindedir.

İngilizce “education” kelimesinden gelen .EDU uzantısı ise spesifik olarak eğitim kurumları tarafından kullanılır. gTLD grubunda yer alır.

İngilizce “military” kelimesinden gelen .MIL uzantısı ise spesifik olarak askeri kurumlar için üretilmiştir. gTLD grubundadır.

İngilizce “organization” kelimesinin kısaltması olan .COM kadar popüler olmasa da .ORG alan adı da oldukça ilgi görür.

Özellikle kâr amacı gütmeyen kurumlar için ortaya çıkmış olsa da günümüzde ticari firmalar tarafından da sıkça kullanılır. Bazen de alan adı koruma için .com adresi alınan firmalar .org adresini de almaktadır. Bu durumda web adresi yanlış girilse bile doğru yönlendirme yapılmaktadır. TLD dahilindeki domainler arasında bulunur.

.ORG Alan Adı’nın Avantajları

.ORG alan adı almak iki büyük avantaj sunar. Bu sebeple de tercih sebebi olmaktadır.

  • .ORG alan adının en büyük avantajı sağladığı güvendir. Kâr amacı gütmeyen kurumlara ait olan bu uzantı kullanıcılarda duygusal olarak güvenli bir ortam izlenimi sunar. Dolayısıyla özellikle hayır kurumları gibi yerler için ideal bir alan adı uzantısıdır.
  • .ORG domain adı özellikle organizasyonlar için hazırlanmış olsa da iş dünyasındaki firmalar tarafından da tercih edilmektedir. Bunun en büyük sebebi de .ORG uzantısını kullanan firma sayısı %5’ten az olduğu için aranan domain adının daha rahat bulunabilmesidir. Yani .COM için bulamadığınız bir alan adını .ORG için bulabilme olasılığınız çok daha yüksektir.

İstediğiniz .ORG alan adı uzantısına sahip alan adını buradan kolayca satın alabilirsiniz.

.ORG ve .COM Arasındaki Rekabet

Yukarıdaki bilgiler ışığında .COM ve .ORG arasında artan bir rekabet olduğunu öngörebilirsiniz. .COM oldukça yoğun talep görmektedir, bu sebeple aradığınız alan adını bulmanız daha zordur. .ORG uzantısı ile ise çok daha avantajlısınız, rekabetin az olması sebebiyle aradığınız alan adını bulma ihtimaliniz görece olarak çok daha fazla. Özellikle organizasyonlar, kâr amacı gütmeyen kurumlar ve yardım kurumları için kullanılan .ORG güven temini sağlarken, ticari açıdan .COM ön plana çıkar.

Akıllı telefonlarda otomatik gelen .COM uzantısı sebebiyle mobil kullanımda ise .COM bir adım önde gelir. Dolayısıyla online bir işletme için .COM uzantısı avantajlı olacaktır. Öte yandan fiyat açısından .ORG daha hesaplı alternatifler sunarak rakibini geride bırakır. Akılda kalıcılığı fazla olan .COM bu açıdan da rakibine fark atar.

Bunların ışığında .COM ticari firmalar için bloglar, kişisel siteler ve genel kullanım için ideal gösterilirken, .ORG alan adı organizasyonlar, hayır kurumları, eğitim platformları, vakıflar, ve kâr amacı gütmeyen kuruluşlar açısından idealdir.

Web sitesi hazırlamak, bu alandaki güncel bilgileri takip etmek, alan adı alırken istenen belgelerin neler olduğunu öğrenmek ve hizmetlerimizden yararlanmak için burada bulunan yazımızı inceleyebilirsiniz.

0 Shares:
Benzer İçerikler