Nslookup Komutu Nedir?
NSlookup komutu, bir sayfanın TCP/IP numarasını bulunmasına yardımcı olur. Nslookup bilgisayara yüklü bulunan TCP/IP protokolü ile beraber gelen araçlardan bir tanesidir. Domain adları ve ip adresleri ile ilgili olarak sorgulama desteği sunar.
Nslookup.exe, DNS sunucuları üzerinde kontrol ve sorun giderme için kullanılan bir komut satırı aracıdır. Bu araç TCP/IP protokolüyle beraber yüklenir. Windows üzerinde komut satırı bölümünden kolayca çalıştırılan bu araç internet adresleri aracılığı ile online olarak da kullanılabilir. Nslookup komutundan destek alarak bir web sitesi veya serverın çeşitli network durumlarına göz atabilirsiniz.
Komut Nasıl Çalıştırılır?
İşletim sistemleri içerisinde nslookup.exe adlı yerleşik şekilde bulundurur. Bu program TCP/IP protokolüyle birlikte sizlere sunulur. Bu uygulama belirtilen Internet alanlarına karşı ad sunucusu araştırmalarını yapmak için tasarlandı. Komutu başlatmak için Win + R tuşları ile beraber basmanız gerekir. Çalıştır bölümüne cmd yazarak dos penceresini açabilirsiniz. Dos penceresi üzerinde Nslookup yazıp enter tuşuna basın. Bu komutu uyguladığınız zman Dns Sunucumuz ve dns adresinin neresi olduğunu görebilirsiniz.
Windows sürümünü kullanabilmeniz için komut sisteminin mutlaka açılması gerekir. Komut verdikten sonra nslookup’un arka planda çalıştığını unutmamanız gerekir. Yardımcı programın çalışmasını durdurmak için komut kısmına exit yazısını yazabilirsiniz. Komut satırında Nslookup komutunu çalıştırdıktan sonra herhangi bir domainin NS kayıtları bilgilerini alabilirsiniz. Bilgi almak için komut satırına domain ismini yazmanız gerekir. Domain ismini yazdığınız zaman ilgili domain NS bilgileri kolayca listelenecektir.
IP Adresi Arama
Parametre olarak alan adı verildiği zaman nslookup varsayılan şekilde DNS A kayıtlarını sizlere sunar.
Posta Sunucusu Arama
Belirli bir alanda posta sunucu bilgi aramak istiyorsanız “kullanılan MX kaydı ” özelliğini, kullanabilirsiniz.
Ad Sunucu Arama
DNS üzerinde yetkisiz cevaplar adı verilen sözcükler, verilerin orijinal kaynağını sunan “yetkili” sucular üzerinden alınan üçüncü taraf DNS sunucularında bulunan DNS kayıtlarını ifade eder.
Diğer Sorgular
CNAME, PTR ve SOA dahil olmak üzere az sayıda kullanılan DNS kayıtlarına karşı sorgulamayı da destekler. Komutun suna ‘’?’’ yazarak, programın yardım talimatlarından yararlanabilirsiniz. Nslookup yardımcı programının Web tabanlı sistemleri standart parametrelerin ötesinde özelliklerle sizleri buluşturur.
Reverse DNS
IP üzerinden isme ulaşmak için hedef sunucu üzerinde PTR tanımının yapılması gerekir. Eğer tanımlı olması durumunda direkt ip verebilir ya da query type’ını belirtebilirsiniz.
DNS Server Belirtme
DNS sorgulama işlemini kendi sisteminiz üzerinde tanımlı DNS sunucusu yerine başka bir dns sunucusuna sorabilirsiniz. Bunun için sorgulanmak istenen adresin ardından dns sunucu adresini girerek yapabilirsiniz.
Debugging
Interaktif modda bulunuyorken set debug komutunu vererek daha detaylı sonuçları ekrana getirebilirsiniz. Nslookup.exe aracını çalıştırmak istiyorsanız bilgisayarda TCP/IP protokolünün yüklü olması gerekir. Komut satırı üzerinden IPCONFIG /ALL komutunu çalıştırdığınız zaman en az bir DNS sunucusu belirtilmelidir. Etkileşimli komutları kesmek isterseniz CTRL+C tuş kombinasyonunu kullanabilirsiniz.