Localhost Nedir? | Localhost Kurulumu Nasıl Yapılır?

Localhost, varsayılan IP adresi 127.0.0.1 olan kendi bilgisayarınızın uzaktan bağlantısı olarak tanımlanabilir. Yani en temel anlatımı ile kendi bilgisayarınıza verilen addır. 127.0.0.1 adresine bağlanmaya çalıştığınızda her zaman için kendi sisteminize ya da bilgisayarınıza bağlanabileceğinizi ifade eden bir sunucudur. Bu sunucu her zaman için kendi bilgisayarınız tarafından kullanılır. Bildiğiniz üzere web sitelerinin her biri farklı IP adresleri üzerine kayıtlıdır fakat 127.0.0.1 adresi hiçbir yerde kayıtlı olmayan benzersiz bir IP adresini oluşturur. Yani bu IP adresi hiçbir web sitesi ya da alan adı tarafından internette satın alınamaz.

Localhost Neden Kullanılır?

İnternette iletişim için her zaman belirli bir bant genişliği gerekir. Localhost, temelde geliştiricilerin, yazılımcıların ya da web sitesi tasarımcılarının çalışmalarını internette yayınlamadan önce yani teknik olarak canlı hale geçmeden önce test edebildikleri alanı oluşturmak için kullanılır. Örneğin bir web sitesi çalışması yapıyorsunuz, fakat bunu yayına almadan önce son kontrolleri canlı olarak görmek istiyorsunuz. İşte bu durumda kullanmanız gereken sunucu Localhost’tur. Localhost üzerinde kontrollerinizi web sitenizi canlıya almadan yapabilir, olası hataları kullanıcılarınız görmeden giderebilirsiniz. Aksi halde canlıya aldığınız web sitenizi her seferinde güncellemek durumunda kalacağınızdan kullanıcılarınız bunu görebilir ve itibar kaybı yaşayabilirsiniz. Test için localhostu kullanarak güncellemek istediğiniz temanız ya da yeni oluşturduğunuz web sitenizin görünümünü sorunsuz bir şekilde gerçekleştirebilirsiniz.

Bilgisayar ağınız üzerinde localhost, herhangi bir programın üzerinde çalıştığı bilgisayarı ifade eder. Yani bilgisayar sanal bir sunucu görevi görür. Bu durumda bilgisayarı fiziki değil sanal olarak çalışan bir nesne gibi görmek daha doğru olur. Ana bilgisayarınızın adresinizi bulmak istiyorsanız IP adresini girmeniz gerekir. 127.0.0.1 IP adresi, bilgisayar ağınızın donanımlarınızdan bağımsız olarak istemci programı ile sunucu programının bağlantı kurmasına ve bilgi aktarmasına olanak sağlar. Bu aktarım için hiçbir donanıma ihtiyaç duymazsınız. Yani ağ kartı, modem ya da farklı bir ekipman olmadan da bu aktarımı sağlayabilirsiniz.

Localhost Hangi Alanlarda Kullanılır?

Localhost birçok alanda yazılımcıların işini kolaylaştıran bir sunucu tipidir. Bu nedenle kullanıldığı alanlarda sağladığı kolaylıklar da oldukça fazladır. Peki localhostu hangi alanlarda kullanabiliriz ve bu alanlarda getirdiği faydalar nelerdir? Gelin, konuyu birkaç madde üzerinde birlikte inceleyelim.

  • Localhost’un ilk ve en önemli görevi test programlar ve web uygulamalarında size sağladığı kolaylıktır. Bir uygulama geliştiriyor veya bir web tasarımı ile uğraşıyorsanız her zaman için bir test alanına ihtiyaç duyacaksınız. Simule edilmiş bir alan olarak görebileceğiniz localhost tüm test uygulamalarınızı yapabileceğiniz ve ziyaretçi gözü ile bunları deneyimleyebileceğiniz alanı size sunar. Sadece görsel kontroller değil performans testleri gibi simulasyonları da yine localhost üzerinden yapabilirsiniz.
  • TCP/IP protokollerinin sorunsuz çalışması çok önemlidir. Bu nedenle bir ağ yöneticisi olarak hız testi sizin için oldukça yüksek anlam ifade eder. Unutmayın web sitenizin hız problemleri kullanıcılarınızın web siteniz üzerinde zaman geçirdikleri süreyi doğrudan etkiler. Aynı zamanda Google sıralamasını da doğrudan etkileyen bu özellik, web sitelerinizin hız sorununun minimum düzeyde olması adına çok önemlidir. Web sitenizi hayata geçirdiğinizde eğer yavaşsa kullanıcı girişleri çoktan başlamış olacağından, olumsuz kullanıcı deneyimi ile pek çok ziyaretçinizi kaybedeceksiniz. Bu da geri dönülmez bazı sorunlara sebep olacaktır. Bu sorunlarla karşılaşmamak adına localhost üzerinden hız testlerini yapmanız ve sorunları çözümlemeniz çok önemlidir.
  • Site engelleme özelliği de yine Localhost’un kullanıldığı bir diğer önemli alanlardan biridir. Kötü amaçlı web sitelerine ve diğer istenmeyen içeriklere erişilmesini önlemek için de kullanılan Localhost’lar başkalarının erişmesini istemediğiniz web sitelerini engellemenize olanak sağlar. Kötü amaçlı web siteleri her zaman için farklı yollarla size zarar vereceğinden bu web sitelerine girişin engellenmesi olası güvenlik problemlerinizin önceden engellenmesi anlamına da gelir. Bu nedenle bu işlev de oldukça önemlidir.

Localhost Nasıl Kurulur?

Localhost’un kurulumu da kullanımı kadar basittir. İzleyeceğiniz birkaç yönerge ile localhostu hızlıca kurabilirsiniz. Öncelikle kullanım amaçlarınızı belirlemekle işe başlayın. Yukarıdaki özelliklerden hangileri için localhost kullanacağınızı bilirseniz, hedefiniz doğrultusunda kullanımlarınızı yapmanız çok daha kolay olacaktır. Aksi halde plansız şekilde web sitenizi veya geliştirdiğiniz programı hayata geçireceğinizden istenmeyen bazı sorunlarla karşılaşabilirsiniz. Localhost’u kurmak için aşağıdaki yönergeleri takip edebilirsiniz.

  • Windows başlat düğmesini tıklayın, ardında gelen sayfa üzerinden “Denetim Masası ve Sistem Seçenekleri” sekmesine gidin. Bu alanda önünüze yardımcı programların gösterildiği bir ekran açılır.
  • Programlar bağlantısına tıklayın. Bir sonraki ekranda seçenekler sekmesine tıklayıp Windows Özelliklerini Aç veya Kapat butonuna basın. Bu tıklamayı gerçekleştirdikten sonra karşınıza halihazırda bilgisayarınızda kurulu olan tüm programların listesi gelecektir.
  • Önünüze gelen listede İnternet Bilgi Hizmetleri etiketli kutuyu işaretleyin ve “Tamam” deyin. Bu yönergeleri izlediğinizde IIS hizmeti bilgisayarınıza yüklenmeye başlar. Yüklemeyi gerçekleştirdikten sonra bilgisayarınızı yeniden başlatın.
  • Bilgisayarınızı yeniden başlattıktan sonra, kullandığınız web tarayıcınızı açın ve arama kısmına http://localhost/ yazıp enter tuşuna basın. Bu işlemi gerçekleştirdiğinizde IIS için varsayılan web sayfası tamamlanmış ve açılmış olur. Localhost’unuzun kurulumu işte bu yönergeler kadar kolaydır.

Localhost kurulumunu gerçekleşip gerçekleşmediğini test etmek için Chrome’u açın ve arama çubuğuna localhost yazın. Entera basıp adrese gittiğinizde sayfa sizi Windows’un Internet Information Services sayfasına yönlendiriyorsa, kurulumu başarıyla gerçekleştirebildiniz ve kullanımınızı yapabilirsiniz demektir.

Eğer WordPress altyapısını kullanıyor ve localhost kullanımı yapmak istiyorsanız yukarıdakilerden farklı olarak, XAMPP, MAMP, WAMP programlarını indirim bilgisayarınıza yüklemeniz gerekmektedir. Bu programları WordPress’in resmi sitesinden indirmeyi atlamayın. Aksi halde farklı bir geliştirici tarafından geliştirilmiş aynı isimli zararlı bir programı bilgisayarınıza yükleyebilir ve localhost kurulumunuzu yaparken istemediğiniz sorunlarla karşılaşabilirsiniz. WordPress’in resmi sitesinden indirdiğiniz programlardan birinin kurulumunu yapıp işlemlerinizi gerçekleştirebilirsiniz. WAMP için www klasörünü, XAMPP içinse htdocs klasörünü kullanabilirsiniz. Bu yönergeleri uygulayarak WordPress için localhost kurulumunuzu da gerçekleştirebilirsiniz. WordPress siteler çok kullanılan tasarım ve tema özelliklerine sahip olduğundan, localhost kullanım ihtiyaçları da çoktur.

Localhost’un Avantajları Nelerdir?

Localhost, bir kere en başında kendi bilgisayarınızla uzaktan bir makineye bağlanıyormuş gibi uzaktan bağlantı kurmanızı sağlar. Ücretsiz olarak kullanım sağlayabileceğinizden, çalışma evresinde program veya web sitenizi geliştirirken herhangi bir ödeme yapmadan projenizi geliştirebilirsiniz. Çalışmanız tamamlanmadan alan adı ve hosting gibi hizmetleri satın almak zorunda kalmaz, bu sayede proje aşamasında maliyet avantajı yaratabilirsiniz. Yeni bir girişiminiz veya hayata geçirmek üzere çalıştığınız bir web siteniz varsa bu avantaj, henüz bir gelir elde etmediğiniz için size oldukça faydalı olacaktır. Hosting ve alan adı kayıtları aylık-yıllık gibi seçeneklerde alındığından bu sayede çalışma aşamanızda bu süreden tüketmemiş ve yıllık paketinizle daha uzun süre kullanım yapmış olabilirsiniz.

Eğer WordPress altyapısını kullanıyorsanız, siteniz üzerinde yapacağınız her türlü çalışmayı localhost üzerinden çevrimdışı olarak da yapabilirsiniz. Localhost ile internet bağlantınız olmadan da uygulamalarınız üzerinde çalışma yapabilirsiniz. Henüz canlı kullanıma geçmediğinden localhostunuzu görmesini ve kontrol etmesini istediğiniz kişilerle paylaşabilir ve dışarıdan görülmeden ekip veya müşterileriniz tarafından kontrollerini yaptırabilirsiniz. Test özelliklerini kullanarak kusursuz bir şekilde çalışmalarınızı tamamlayabilir ve hayata o şekilde geçirebilirsiniz.

0 Shares:
Benzer İçerikler