Largest Contentful Paint (LCP) Nedir? LCP Performansı Nasıl İyileştirilir?

Largest Contentful Paint, bir web sitesinin en büyük görsel öğesinin yüklenme hızını ölçme olanağı tanıyan metriktir. Bir sayfadaki en büyük öğe, genellikle bir video, resim veya büyük bir metin öğesi olur.  LCP, iyi bir kullanıcı deneyimi sağlamayı amaçlar ve Core Web Vitals’in en önemli parametrelerinden biri olarak kabul edilir. Sayfa yükleme hızı, özellikle SEO açısından her web sitesinin dikkate alması gereken bir faktördür. Kullanıcı deneyimi ile ilgili optimizasyonlar, sitelerin sıralamasını büyük ölçüde etkiler. İyi bir LCP puanı, kullanıcıya sayfanın kaliteli bir kullanıcı deneyimi sunduğuna dair güvence verir.

Yüksek bir LCP puanının odak noktası, ziyaretçilerin web sitesinde karşılaştıkları sonuçtan memnun olmalarını sağlamaktır. Bu sadece içeriği değil;  sunumu ve performansı da kapsar. Eğer bir sitenin kullanıcılarına sunduğu içerikleri sunması çok zaman alıyorsa ziyaretçilerin sayfadan ayrılma olasılığı yüksektir. Google’a göre bu kötü bir kullanıcı deneyimi olarak değerlendiriliyor. İyi bir kullanıcı deneyimi sunmak için, web sitelerinin LCP puanını yükseltecek şekilde optimize edilmesi önem taşır.

Largest Contentful Paint (LCP) Nedir?

Largest Contentful Paint metriği, bir web sayfasının ilk yüklenmeye başladığı andan itibaren görünüm alanındaki en büyük görsel veya metin bloğunu oluşturma süresini ölçer. Ölçülen içerikler kullanıcı görünüm alanı içerisinde yer alan en büyük görüntü veya metin bloğudur. Kullanıcının görüş alanı, ekranı, dışına çıkan içerikler bu ölçüme dahil edilmez. Ölçülen genel öğeler; resimler, videolar, arka plan resimleri ve metin bloklarıdır. LCP metriği, bu gibi içeriklerin yüklenme süresini ölçmektedir.

SEO açısından önem taşıyan bir metrik olan LCP, web sitelerinin sıralamasını etkileyen bir faktördür. Düşük LCP’ye sahip web siteleri, yüksek LCP’ye sahip web siteleri ile kıyaslandıkları takdirde daha iyi bir sıralamaya yerleşme imkanı elde ederler. Zayıf bir LCP puanı birçok sebebe sahip olabilir. En sık karşılaşılan sebepler arasında yavaş sunucu yanıt süreleri, yavaş kaynak yükleme süreleri ve içerikleri oluşturmaya engel olan JavaScript ve CSS yer alır. Web sitelerinin LCP puanını ölçmek ve LCP performansını iyileştirecek optimizasyonlar yapmak, daha iyi bir sıralamaya erişmeye yardımcı olur.

Largest Contentful Paint Neden Önemlidir?

Largest Contentful Paint ve SEO açısından önemi hakkında konuşulduğunda değinilmesi gereken önemli bir nokta vardır. Google, LCP metriğini Core Web Vitals’in mühim bir parçası olarak değerlendirmektedir. Dolayısı ile Largest Contentful Paint, Google algoritmaları tarafından değerlendirilen önemli bir parametredir. Web sitelerinin sıralamalarda yükselmek için iyi bir LCP puanı elde etmesi gerekir. Son birkaç yılda Google, kullanıcı deneyimini geliştirmek için değerlendirme parametrelerini tanımlama yoluna odaklandı ve bu süreç Core Web Vitals metriklerini etkiledi. LCP sayfa yükleme süresiyle ilgili olduğundan, doğal olarak Google’ın bir siteyi nasıl analiz ettiğini ve sıraladığını etkiler.

Kullanıcı deneyimi, web siteleri için temel bir parametre olduğu kadar aynı zamanda bir farklılaştırıcıdır. Her site kendine özgü bir kullanıcı deneyimi sunar. Bu nedenle iyi bir içeriğe ve etkileyici bir tasarıma sahip olmak her zaman yeterli olmayacaktır. Sayfa yükleme konusundaki çeviklik sadece kullanıcı deneyimini olumlu etkilemekle kalmaz, aynı zamanda Google’ın sayfayı daha iyi bir sıralamaya yerleştirmesini mümkün kılar. İyi bir LCP puanı, kullanıcıları bekletmeden hızlı ve devamlı bir şekilde kaliteli içerikler sunabileceği için kullanıcıların sitede daha uzun süre vakit geçirmelerini sağlar. Web sitesine giriş yapan kullanıcıyı sitede tutma açısından öneme sahip olan LCP, özellikle online satış siteleri için büyük farklılıklar yaratabilir. Site hızı, ürün sayfaları ve ödeme süreci söz konusu olduğunda tüm online satış siteleri için önem taşıyan faktörlerden biridir. Bu nedenle web sitesinin LCP metriği ölçülmeli ve gerekli iyileştirmeler yapılmalıdır.

İdeal LCP Puanı Nedir?

Web siteleri iyi bir kullanıcı deneyimi sunmak için 2,5 saniye veya daha kısa bir LCP skoruna sahip olmalıdırlar. Sayfanın ilk yüklenmeye başladığı andan itibaren 2,5 saniye içerisinde en büyük içerik yüklenmelidir. Bu sürenin 2,5 saniyeyi geçmemesi kullanıcı deneyimi açısından büyük bir önem taşımaktadır. Bu süre ne kadar azaltılır ise web sitesinin LCP puanı o kadar iyi olur ve kullanıcılara iyi bir deneyim sunulur. 2,5 saniye veya daha az yüklenme süresi, web sitesinin her bir sayfası için geçerli olmalıdır.

Hangi İçerikler LCP Sayılır?

Görsel içerikler, videolar, arka plan görselleri ve metin blokları Largest Contentful Paint olarak ele alınabilen içerikler arasında ilk sıralarda yer alır. LCP olarak raporlanan içeriğin boyutu, kullanıcının görüş alanında görünen boyuttur. Öğe görüş alanının dışına taşarsa veya herhangi bir öğe görülemeyecek biçimde kırpılırsa bu kısımlar öğenin boyutu olarak değerlendirilmez. Gerçek boyutlarından daha küçük bir boyuta küçültülmüş görseller, sadece görüntülendikleri boyut ele alınarak raporlanır. Ancak daha büyük bir boyuta genişletilen görseller gerçek boyutları ele alınarak raporlanır. Tüm öğeler için CSS tarafından uygulanan herhangi bir kenar boşluğu, dolgu veya çerçeve dikkate alınmaz. 

LCP Nasıl Ölçülür?

LCP ölçümü için başvurulabilecek birden fazla araç vardır. Bu araçlardan bir kısmı “field tools” kategorisinde yer alırken, bir diğer kısmı “lab tools” kategorisine dahildir.

Field Tools

  • PageSpeed Insights
  • Search Console
  • Chrome User Experience Report

Lab Tools

  • Lighthouse
  • Chrome DevTools
  • WebPageTest

Field tools kategorisinde yer alan ölçüm araçları bir sitenin gerçek ölçümlerini sunar. Lab tools kategorisindeki araçlar ise çeşitli algoritmalar kullanarak simüle edilmiş bir taramaya dayalı olarak sanal bir puan verir. Web site sahipleri bu araçlara ücretsiz bir şekilde erişim sağlayarak, sitelerinin LCP skorunu ölçebilirler.

PageSpeed Insights

İlk olarak LCP puanı ölçülmek istenen web sitesinin URL adresi girilir. PageSpeed Insights siteyi analiz etmeye başlar. Sayfanın ve sayfadaki içeriklerin analizi tamamlandıktan sonra sonuçlar sekmesinden LCP puanı görülebilir. PageSpeed Insights, analiz sonucunda LCP puanını iyileştirmeye yönelik çeşitli öneriler verecektir.

Lighthouse

Lighthouse, her web sitesi için kullanılabilen otomatik ve açık kaynak bir araçtır. Site performansı,erişilebilirlik, SEO ve daha birçok konuda denetim yürütme seçeneklerine sahiptir.

Search Console (Core Web Vitals Report)

Core Web Vitals raporu, Google’ın üç temel metriğini de ölçer. LCP, FID ve CLS ölçümleri Search Console (Core Web Vitals Report) ile sağlanabilir. Web sitesinin URL adresi girilir ve analizler sonucunda sitenin önerilen puanlara kıyasla ne seviyede olduğu görülebilir.

LCP Performansı Nasıl İyileştirilir?

Yapılan ölçümler sonucunda karşılaşılan LCP puanı sitenizin iyileştirmeye ihtiyacı olup olmadığını gösterecektir. 2,5 saniye ve daha azı iyi bir puana işaret eder. 2,5 saniye ile 4 saniye arası, iyileştirmelere ihtiyaç duyan bir site olduğunu gösterir. 4 saniyenin üzerinde bir puan sitenin kullanıcı deneyimi açısından kötü bir durumda olduğunu gösterir. Hedeflenen puana ulaşılamaması durumunda site üzerinde belirli optimizasyonlar yapmak gerekir. Site performansı iyileştirilirken PageSpeed Insights ölçümünden gelen öneriler dikkate alınmalıdır. Çünkü her bir sitenin farklı performans eksikleri olabilir. Dolayısı ile ölçümlerin yapıldığı araç tarafından önerilen optimizasyon seçenekleri göz ardı edilmemelidir.

LCP performansını iyileştirmeye kaynak yükleme gecikmesini ortadan kaldırarak başlanabilir. Bu işlemdeki amaç, LCP kaynağının mümkün olduğunca erken yüklenmeye başlamasını sağlamaktır. Bir diğer optimizasyon adımı ise içerik yüklenme gecikmesini ortadan kaldırmaktır. Bu adımdaki amaç ise, LCP öğesinin kaynağının yüklenmesi tamamlandıktan hemen sonra oluşturulabilmesini sağlamaktır. Kaynak yükleme süresini azaltmak, başka bir etkili optimizasyon işlemidir. Bu işlem ile birlikte kaynağın baytlarını ağ üzerinden kullanıcının cihazına aktarmak için harcanan süre azaltılır.

İşlemin üç farklı yolu vardır. İlk seçenek kaynak boyutunu küçültmektir. İkinci seçenek kaynağın kat etmesi gereken mesafeyi azaltmaktır. Son seçenek ise ağ süresini tamamı ile ortadan kaldırmaktır. Kısaca özetlemek gerekirse, LCP performansını iyileştirmek için uygulanabilecek optimizasyonlar dört adıma indirgenebilir.

Birinci adım, LCP kaynağının olabildiğinde erken yüklenmeye başlamasını sağlamaktır. İkinci adım, LCP öğesinin kaynağının yüklenmesi biter bitmez oluşturulabilmesini sağlamaktır. Üçüncü adım, kaliteden ödün vermeden LCP kaynağının yüklenme süresini olabildiğince azaltmaktır. Dördüncü ve son adım ise ilk HTML dosyasını olabildiğinde hızlı teslim etmektir.

Web sitelerinizde bu adımları uygulayabiliyorsanız, ziyaretçilerinize oldukça iyi bir kullanıcı deneyimi sunduğunuza emin olabilirsiniz. Ayrıca tüm bu optimizasyon işlemlerinin başarılı bir şekilde tamamlanması, LCP puanınızı da etkileyecektir. Böylelikle daha iyi bir LCP puanı elde edildiği gibi aynı zamanda Google üzerinde daha iyi bir sıralama da elde edilebilir.

0 Shares:
Benzer İçerikler